Как да внеса пари на банкомат? (Банкомати за внасяне на пари)

4.8
(46)


Възможно е да внасяте пари в брой по банковата си сметка, като използвате банкомат, който поддържа депозит. С нарастващата достъпност на мобилните депозити обаче можете просто да си останете вкъщи и да изпратите депозит с помощта на приложението на банката.

Защо тогава е необходимо някога да използвате банкомати, за да правите депозити?

Първо, ако разполагате с пари в брой за депозиране, то не можете да го направите с помощта на приложение. А при чековете може да отнеме малко повече време, за да станат налични средствата ви при използване на мобилни депозити в сравнение с депозитите на банкомат, в зависимост от правилата на вашата банка.

Нека да разгледаме процеса на депозиране на пари в брой или чекове по банковата ви сметка чрез банкомат с възможност за депозиране – от началото до края.

Как се правят депозити на банкомат

Как се правят депозити на банкомат - Как?NET

Бъдете подготвени. Имайте навика да носите всичко необходимо. Опитайте се да се движите възможно най-ефикасно, за да можете да вкарате парите си безопасно в банкомата и да избегнете забавяне на опашката. Освен дебитната си карта и личния си идентификационен номер (ПИН), вземете със себе си следните неща:

  • Писалка за заверка на чекове и попълване на депозитна разписка. Предоставените от банката химикалки може да липсват или да нямат мастило.
  • Вносна бележка, ако банката ви изисква такава. Вземете няколко допълнителни, за да можете да ги попълните, преди да пристигнете до банкомата при следващия депозит. Освен това никога не знаете дали няма да свършат.
  • Плик, ако банката ви изисква такъв. Отново вземете няколко допълнителни, ако банката ви изисква определен вид плик.

Преди да започнете депозита, се огледайте, за да се уверите, че средата е безопасна. Не теглете пари в брой, ако някой ви наблюдава и ви кара да се чувствате неудобно.

Също така проверете дали банкоматът, който искате да използвате, приема депозити (и дали работи с вашата банкова сметка).

Възможно е да можете да вмъкнете няколко депозита наведнъж. Някои машини ви позволяват да поставите пачка от до 30 елемента. Но не забравяйте да следвате инструкциите на екрана, за да видите дали трябва да ги поставите един по един.

Когато приключите, потвърдете, че депозитът е завършен правилно. Прегледайте депозираната сума и, ако е възможно, направете корекции. След това вземете разписка, за предпочитане с изображения на всеки чек, който сте депозирали, върху разписката. Преди да се отдалечите от машината, потвърдете, че сесията ви е приключила и че сметката ви вече не е достъпна.

Когато парите са налични

Когато парите са налични - Как?NET

Когато депозирате средства чрез банкомат, може да има забавяне, преди да можете да използвате парите. Може да се наложи да изчакате, преди да използвате средствата за покупки с дебитна карта, плащане на сметки и теглене на пари. Проверете правилата за наличност на средствата на вашата банка, които обясняват правилата на банката за задържане на депозити.

Депозитите в брой на банкомат без плик може да са налични веднага или в рамките на един работен ден. Чековите депозити обикновено се осчетоводяват в същия ден, в който ги депозирате, но банката ви може да предостави само първите 200 USD от чека ви в рамките на един или два работни дни. Останалата сума би трябвало да е на разположение за използване след няколко работни дни.

Времето за прекъсване понякога е по-благоприятно, когато използвате банкомат. Банките могат да ви позволят да депозирате средства чак в 20:00 ч. (или по-късно), за да се зачете депозитът за този ден. Особено ако банката ви изчиства депозитите бързо, това може да е полезно, когато сте закъснели да стигнете до служител на касата.

Проблеми с депозитите на банкомати

Проблеми с депозитите на банкомати - Как?NET

Преди да се доверите изцяло на банкомат, се уверете, че познавате някои от потенциалните му капани.

Грешки
Понякога банкоматите допускат грешки и проучването на транзакциите може да отнеме няколко дни или повече.

Безопасност
Внасянето на пари в брой на банкомат отваря възможност за обир или някой да открадне информацията за картата ви и ПИН кода (същото важи и за тегленето от банкомат). Преценявайте местоположението на банкомата, придържайте се към добре осветени места и помнете, че безопасността е в броя.

Ако редовно внасяте пари в брой, променяйте рутинните си действия, за да не може никой да научи моделите ви. Ако внасяте само чекове, рискът е по-малък, а вместо това дори можете да ги внесете с мобилното си устройство (от безопасната среда на дома или работното си място).

Достъп до средства
Отново, депозирането лично при служител на банката може да е най-бързият начин да получите достъп до средствата от чека. Ако времето е от съществено значение, опитайте се да стигнете до служител преди затварянето на клоновете.

Съвети за извършване на депозити

Съвети за извършване на депозити - Как?NET

Има някои важни неща, които трябва да имате предвид, преди да направите първия си депозит на банкомат:

Други банки

Обикновено не можете да правите депозити на банкомат на друга банка. Ако нямате сметка в дадена банка, често можете да теглите пари (срещу допълнителна такса), но не можете да правите депозити.

Проверете уебсайта или приложението на банката си за местоположението на банкоматите
Потърсете мрежи от банкомати, които могат да работят с вашата банка. Друг лесен начин да разберете дали можете да направите депозит, е просто да поставите картата си и да въведете ПИН кода си. Ако видите опция за извършване на депозити, значи сте в играта.

Пътуване

Ако сте извън страната или дори само извън града, може да се окаже трудно да намерите банкомат с възможност за депозит за вашата сметка. Дори ако банката ви има инсталирани банкомати в чужбина (или е част от мрежа), те може да не работят за депозити.

Онлайн банки

Онлайн банките често предпочитат да правят мобилни чекови депозити. Но ако искате да депозирате пари в брой или да използвате банкомат по някаква причина, тези банки също може да имат взаимоотношения със собствениците на банкомати. Например Capital One 360 ви позволява да правите депозити на избрани банкомати.

Каква сума можете да депозирате в банкомат?
Обикновено няма ограничение за сумата, която можете да депозирате в банкомат, но вашата банка може да ограничи броя на елементите, които можете да депозирате наведнъж.

Какво представлява задържането на депозит на банкомат?
Някои банки задържат целия или част от депозита ви до следващия ден или няколко дни по-късно. Това дава време на банката да провери депозита ви и да се увери, че транзакцията ви е валидна. Добра идея е да изчакате, докато всички задържания се изчистят, преди да се опитате да използвате средствата, които сте депозирали в банкомат.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.8 / 5. Брой гласове: 46

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!