Как се стартира / отваря магазин за сувенири?

Съдържание на статията

0
(0)

Като собственик на магазин за сувенири ще зареждате своя магазин, количка или павилион с инвентар, който представлява интерес за туристите. Предложенията ви ще отразяват демографските и социално-икономическите слоеве на пазара. Например, ако се намирате в дестинация за почивка, която привлича млади семейства, може да снабдите с нови дрънкулки, играчки, тениски, бонбони и дъвки. Ако обаче ще привличате по-претенциозни туристи, може да продавате по-скъпи бижута с местен уклон – т.е. проектирани с камъни или скъпоценни камъни, открити в региона.

Създайте магазин за сувенири, като следвате тези 10 стъпки:

 • Планирайте своя магазин за сувенири
 • Формиране на магазина за сувенири като юридическо лице
 • Регистрирайте магазина си за сувенири за данъчни цели
 • Открийте бизнес банкова сметка и кредитна карта
 • Създаване на счетоводство за вашия магазин за сувенири
 • Получаване на необходимите разрешителни и лицензи за вашия магазин за сувенири
 • Застраховане на магазина за сувенири
 • Определяне на марката на магазина за сувенири
 • Създаване на уебсайт на магазин за сувенири
 • Настройте своята бизнес телефонна система

Стартирането на бизнес е свързано с нещо повече от регистрирането му в държавата. Съставихме това просто ръководство за откриване на магазин за сувенири. Тези стъпки ще гарантират, че новият ви бизнес е добре планиран, регистриран правилно и отговаря на изискванията на закона.

Планирайте бизнеса си

Планирайте-бизнеса-си-3

Ясният план е от съществено значение за успеха на предприемача. Той ще ви помогне да очертаете спецификите на вашия бизнес и да откриете някои неизвестни. Няколко важни теми, които трябва да разгледате, са:

 • Какви са началните и текущите разходи?
 • Кой е вашият целеви пазар?
 • Колко можете да таксувате клиентите?
 • Как ще наречете бизнеса си?


За щастие ние сме направили голяма част от тези проучвания вместо вас.

Какви са разходите, свързани с отварянето на магазин за сувенири?

Какви са разходите свързани с отварянето на магазин за сувенири - Как?NET

Това ще бъде много различно в зависимост от местоположението ви, размера на бизнеса, клиентите и стоките, които предлагате. Но ето някои разбивки на разходите за илюстрация. Лизинг – от 5 000 до 20 000 долара или повече. Тази сума е много променлива, тъй като има много различни фактори. Първо, местоположението. Със сигурност ще ви струва по-скъпо да наемете магазин на Тайм Скуеър, отколкото извън Кедър Пойнт в Охайо. Освен това можете да наемете всичко – от малък павилион за 800 USD на месец само за летните месеци до целогодишен магазин с площ от хиляда квадратни метра. Комунални услуги – от нула до 6 000 долара годишно или повече. Ако изберете киоска, може да не плащате нищо. Но целогодишният магазин може да включва климатизация през летните месеци и отопление през зимата. Инвентар – по принцип минимум 4 000 USD. Това наистина зависи от това какво продавате.

Персонал – 20 000 долара плюс. Това включва минимума, с който разполагате, за да се издържате, докато стартирате бизнеса си. Може да е по-малка, ако работите само сезонно. Тази оценка не включва допълнителна помощ. Вероятно ще започнете сами и ще добавяте персонал, когато ситуацията го налага.

Компютърен хардуер и софтуер и касов апарат – 2 500 долара или повече. Това включва софтуер за управление на търговията на дребно, който ще ви позволи да управлявате продажбите, инвентара, фактурирането, паричните потоци и други важни нужди за проследяване.

Промоция и маркетинг – 2 000 долара, приблизително. Няма да имате нужда от много постоянна реклама и маркетинг, ако сте избрали местоположението си разумно. Това е така, защото самата атракция, независимо дали е увеселителна част, туристическа част на града, музей или морска дестинация, ще привлече пешеходния трафик. Но ще искате да наемете графичен дизайнер, който да изработи вашето лого, уебсайт и указателни табели. Декорация, преустройство и обозначителни табели – от 500 до 6 000 долара и нагоре. Това може да варира от декоративен чадър с вашето лого до пълно преобразяване на магазина. Но е важно да декорирате така, че да привлечете вниманието на желаната от вас аудитория.

Лицензиране и разрешителни – 200 долара, приблизително. Този разход може да бъде много по-висок на някои места с ексклузивни цени.

Какви са текущите разходи за магазин за сувенири?

Какви са текущите разходи за магазин за сувенири - Как?NET

Текущите ви разходи ще включват персонал, инвентар, наем и комунални услуги. Това може да бъде скъпа сума в зависимост от местоположението, клиентелата и вида на бизнеса ви, което засилва необходимостта да продавате колкото се може по-бързо.

Кой е целевият пазар?

Кой е целевият пазар 1 - Как?NET

Ако сте заложили бизнеса си на правилното място и сте снабдили магазина си с подходящ инвентар, клиентите ви ще намерят стоки, с които ще искат да запомнят пътуванията си. Почиващите са склонни да харчат на по-високи цени, докато са далеч от дома, защото смятат, че това е част от преживяването. Те са сантиментални импулсивни купувачи, които търсят сувенири, които ще ги свържат с техните пътувания. Или може би търсят малки подаръци за членове на семейството, приятели или колеги, които не са дошли с тях. И в двата случая те са мотивирани да харчат.

Как магазинът за сувенири печели пари?

Как магазинът за сувенири печели пари

Единственият ви път към рентабилността е да продавате стоки на достатъчно хора на цена, която покрива разходите за наем, персонал, инвентар и други разходи и носи подходяща печалба. Ще имате предимство пред традиционните търговци на дребно, тъй като можете да снабдите обекта си с артикули, които те не биха купили непременно при други обстоятелства. Например един евтин ключодържател с името на дестинацията на пътуване има стойност само в този момент. По същия начин няма да се конкурирате с интернет, тъй като покупката е вдъхновена от местоположението.

Колко можете да таксувате клиентите?

Колко-можете-да-таксувате-клиентите-1

Това зависи от вашата стока. Но можете да наложите по-високи надценки, отколкото е възможно другаде, тъй като повечето от артикулите, които носите, могат лесно да се намерят само във вашето населено място. След като едно семейство клиенти се прибере в Германия, къде ще намерят тениска „Сърцето ми е в Сан Франциско“? И защо биха я купили по всяко време, освен по време на ваканцията си в Сан Франциско?

Каква печалба може да реализира един магазин за сувенири?

Каква печалба може да реализира един магазин за сувенири

Според данни, публикувани в Националния информационен център на Мрежата от центрове за развитие на малкия бизнес (SBDC), „Седемдесет и осем процента (78%) от магазините за сувенири в Америка имат само един до четирима служители, а годишните продажби на 75% от тях са по-малко от 200 000 долара.“ Но вашите собствени данни за продажбите и печалбите ще се определят преди всичко от комбинацията от стоки и местоположението ви.

Как можете да направите бизнеса си по-печеливш?

Как-можете-да-направите-бизнеса-си-по-печеливш-2

Помислете за добавяне на храни или напитки към продуктовия си асортимент. Само не забравяйте, че първо трябва да получите лиценз от местния здравен отдел.

Как ще наречете бизнеса си?

Как-ще-наречете-бизнеса-си-2

Когато регистрирате име на фирма, препоръчваме да проучите името на фирмата, като проверите:

 • Федерални и щатски регистри за търговски марки
 • платформи на социални медии
 • наличност на уеб домейн.

Много е важно да си осигурите име на домейн, преди някой друг да го направи.

Създаване на фирма

Създаване-на-фирма

Най-често срещаните видове бизнес структури са едноличен търговец, партньорство, дружество с ограничена отговорност (LLC) и корпорация.

Създаването на юридическо лице за стопанска дейност, като например LLC или корпорация, ви предпазва от лична отговорност в случай на съдебен иск срещу вашия магазин за сувенири.

Регистрация за данъци

Регистрация-за-данъци-1

Преди да отворите бизнес, ще трябва да се регистрирате за различни щатски и федерални данъци.

Данъци за малкия бизнес

Създаване-на-фирма

В зависимост от това каква бизнес структура сте избрали, може да имате различни възможности за данъчно облагане на вашия бизнес.

Откриване на бизнес банкова сметка и кредитна карта

как-се-стартира-отваря-автосервиз 5

Използването на специални бизнес банкови и кредитни сметки е от съществено значение за защитата на личните активи.

Когато личните и служебните ви сметки са смесени, личните ви активи (дом, кола и други ценности) са изложени на риск в случай на съдебен процес срещу бизнеса ви. В бизнес правото това се нарича „пробиване на корпоративния воал“.

Освен това научаването на това как да изградите бизнес кредит може да ви помогне да получите кредитни карти и друго финансиране на името на вашия бизнес (вместо на ваше), по-добри лихвени проценти, по-високи кредитни линии и др.

Откриване на бизнес банкова сметка

Откриване-на-бизнес-банкова-сметка

Освен че е задължително условие при кандидатстване за бизнес кредити, откриването на бизнес банкова сметка:

 • Отделя личните ви активи от активите на фирмата, което е необходимо за защита на личните активи.
 • улеснява счетоводството и попълването на данъчни декларации.

Вземете бизнес кредитна карта

 • Разделете личните и служебните разходи, като поставите на едно място всички служебни разходи.
 • Изграждате кредитна история на фирмата си, която може да бъде полезна за набиране на средства на по-късен етап.

Създаване на бизнес счетоводство

Създаване-на-бизнес-счетоводство-1

Регистрирането на различните разходи и източници на приходи е от решаващо значение за разбирането на финансовите резултати на вашия бизнес. Воденето на точни и подробни отчети също така значително улеснява подаването на годишни данъчни декларации.

Получаване на необходимите разрешителни и лицензи

как се стартира отваря цветарски магазин 19

Неполучаването на необходимите разрешителни и лицензи може да доведе до големи глоби или дори до закриване на бизнеса ви.

Държавни и местни изисквания за лицензиране на бизнеса

как се стартира отваря цветарски магазин 20

Възможно е да са необходими определени държавни разрешителни и лицензи за работа в магазин за сувенири. Научете повече за изискванията за лицензиране във вашия щат, като посетите справката на СБА за щатските лицензи и разрешителни.

Сертификат за обитаване

Сертификат-за-обитаване-1

Магазинът за сувенири обикновено се помещава на витрина. Предприятията, които работят на физическо място, обикновено се нуждаят от сертификат за ползване (CO). CO потвърждава, че са спазени всички строителни норми, закони за зониране и правителствени разпоредби.

 • Ако планирате да наемете място:
 • Обикновено отговорността за получаване на CO е на наемодателя.
 • Преди да наемете място, потвърдете, че наемодателят има или може да получи валидно разрешително, което е приложимо за магазин за сувенири.
 • След основен ремонт често се налага издаването на ново СО. Ако мястото на бизнеса ви ще бъде ремонтирано преди откриването, препоръчваме да включите в договора за наем текст, в който се посочва, че плащанията по наема няма да започнат, докато не бъде издадено валидно СО.
 • Ако планирате да закупите или построите място:
 • Ще бъдете отговорни за получаването на валидно разрешително за ползване от местния държавен орган.
 • Прегледайте всички строителни норми и изисквания за зониране за местоположението на вашия бизнес, за да сте сигурни, че магазинът ви за сувенири ще отговаря на изискванията и ще може да получи разрешително.

Получаване на бизнес застраховка

Получаване-на-бизнес-застраховка

Точно както при лицензите и разрешителните, бизнесът ви се нуждае от застраховка, за да работи безопасно и законно. Бизнес застраховката защитава финансовото благосъстояние на вашата компания в случай на покрита загуба.

Съществуват няколко вида застрахователни полици, създадени за различни видове бизнес с различни рискове. Ако не сте сигурни за видовете рискове, пред които може да е изправен вашият бизнес, започнете със застраховка „Обща гражданска отговорност“. Това е най-често срещаното покритие, от което се нуждаят малките предприятия, така че е чудесно начало за вашия бизнес.

Друга важна застрахователна полица, от която се нуждаят много предприятия, е застраховката за обезщетение на работниците. Ако бизнесът ви има служители, има голяма вероятност държавата ви да изисква от вас да имате застраховка „Компенсация на работниците“.

Определете своята марка

как-се-стартира-отваря-автосервиз 9

Вашата марка е това, което представлява компанията ви, както и начинът, по който бизнесът ви се възприема от обществеността. Силната търговска марка ще помогне на бизнеса ви да се открои сред конкурентите.

Как да накарате клиентите да се върнат

Как-да-накарате-клиентите-да-се-върнат-1

Повечето от клиентите ви ще бъдат нови, импулсивни купувачи. Така че задържането на клиентите няма да бъде важен фактор. Въпреки това не забравяйте да раздавате визитни картички и листовки и да информирате клиентите си, че могат да поръчат стоките ви онлайн, ако желаят.

Що се отнася до тези, които пазаруват за първи път, именно вашите привлекателни дисплеи и индивидуалност ще ги превърнат в купувачи. Имате ли способността да обличате магазина и да завързвате незабавни приятелства, без да притискате купувачите?

Създаване на вашия бизнес уебсайт

създаване-на-вашия-бизнес-уебсайт

Въпреки че създаването на уебсайт е важна стъпка, някои може да се опасяват, че тя е непосилна за тях, защото нямат опит в изграждането на уебсайтове. Въпреки че това може да е било основателен страх през 2015 г., през последните няколко години уеб технологиите отбелязаха огромен напредък, който прави живота на собствениците на малък бизнес много по-лесен.

Ето основните причини, поради които не трябва да отлагате изграждането на уебсайта си:

 • Всички легитимни фирми имат уебсайтове – точка. Размерът или отрасълът на вашия бизнес нямат значение, когато става въпрос за онлайн бизнеса ви.
 • Акаунтите в социалните медии, като страници във Facebook или бизнес профили в LinkedIn, не заместват собствения ви уебсайт.
 • Инструментите за създаване на уебсайтове като GoDaddy Website Builder направиха създаването на основен уебсайт изключително лесно. Не е необходимо да наемате уеб разработчик или дизайнер, за да създадете уебсайт, с който можете да се гордеете.

Настройка на бизнес телефонна система

настройка-на-вашата-бизнес-телефонна-система

Създаването на телефон за вашия бизнес е един от най-добрите начини да запазите личния и служебния си живот разделени и поверителни. Това не е единственото предимство; то също така ви помага да направите бизнеса си по-автоматизиран, придава му легитимност и улеснява потенциалните клиенти да ви намират и да се свързват с вас.

Подходящ ли е този бизнес за вас?

Подходящ ли е този бизнес за вас

Можете да постигнете успех, ако познавате своя пазар. Трябва да можете да съчетаете инвентара с нуждите на туристите и да го предложите на достъпна цена.

Какво се случва в един типичен ден в магазин за сувенири?

Какво-се-случва-в-един-типичен-ден-в-магазин-за-сувенири

Обичайният ви работен ден може да се състои от различни дейности, включително следните:

 • Отваряне и подготовка на обекта за движение на клиенти
 • Планиране и контрол на персонала, ако имате такъв
 • Обслужване на клиенти и подпомагане на намирането на подходящи сувенири
 • работа с доставчици, уреждане на кредитни отношения и поръчка на стоки
 • Поддържане на чистота в магазина и на атрактивна експозиция на стоките
 • Създаване на контакти с други търговци във вашия район, така че те да ви имат предвид, ако клиентите поискат стоки, които те не предлагат, а вие да направите същото за съседните търговци.
 • Поддържане на контакт с наемодатели, местни служители и други лица, които могат да повлияят на дейността на вашия бизнес
 • Плащане на сметки, поддържане на финансова документация и управление на паричните потоци

Кои са уменията и опитът, които ще ви помогнат да изградите успешен магазин за сувенири?

Кои-са-уменията-и-опитът,-които-ще-ви-помогнат-да-изградите-успешен-магазин-за-сувенири

Изключително важно е да започнете с реалистичен бизнес план. Този ценен инструмент за стартиране ще ви помогне да определите профила на клиентите си и да се снабдите със стоки, които ще се продават. Трябва да можете точно да проследявате продажбите, за да разкриете тенденциите и да видите какво се продава и какво не. И накрая, трябва да имате силен инстинкт за продажби, за да превърнете купувачите в купувачи.

Какъв е потенциалът за растеж на магазин за сувенири?

Какъв е потенциалът за растеж на магазин за сувенири - Как?NET

Ще имате по-малко притеснения, когато икономиката е в подем и хората пътуват (и харчат). Въпреки това хората почиват дори в лоши времена, макар че се придържат по-близо до дома и харчат по-малко за сувенири. Можете да реагирате на реалностите на пазара, като коригирате инвентара си, за да продавате по-малко скъпи стоки, когато бюджетите са ограничени.

Намерете бизнес ментор

Намерете-бизнес-ментор

Един от най-големите ресурси, с които може да разполага един предприемач, е качественото наставничество. Когато започнете да планирате бизнеса си, свържете се с безплатен бизнес ресурс близо до вас, за да получите необходимата помощ.

Наличието на мрежа за подкрепа, към която да се обърнете в трудни моменти, е основен фактор за успеха на новите собственици на бизнес.

Учете се от други собственици на бизнес

Учете-се-от-други-собственици-на-бизнес

Искате ли да научите повече за стартирането на бизнес от самите предприемачи? Посетете поредицата за основатели на стартъпи на Startup Savant, за да получите предприемачески прозрения, уроци и съвети от самите основатели.

Ресурси в помощ на жените в бизнеса

Ресурси-в-помощ-на-жените-в-бизнеса

Съществуват много ресурси, предназначени специално за жени предприемачи. Събрали сме необходимата и полезна информация, която да ви помогне да постигнете успех както в професионален, така и в личен план:

 • Финансиране
 • Събития
 • Ръководства
 • Подкрепа

Какви са някои вътрешни съвети за стартиране на магазин за сувенири?
Намерете няколко източника за инвентара, който искате да носите. Повечето от тях можете да намерите онлайн, като например този сайт за търговия на едро. Също така обмислете възможността да присъствате на панаири за сувенири, като например NY Now, който привлича множество изложители на продукти на едро и купувачи на дребно.

Освен ако нямате успешен опит в бизнеса, вероятно ще ви бъде трудно да получите банкови заеми. Това може да означава, че ще разчитате на спестявания, кредитни карти или малки заеми от приятели и семейство. Като имате предвид това, важно е да се опитате да спечелите кредит от продавачите и да имате стратегии за бързо обръщане на стоковите си запаси.

Как и кога да създадете екип

Как-и-кога-да-създавате-екип

Ако стартирате магазина си с ограничен бюджет, може да се опитате да се справите сами. Бързо обаче ще установите, че дългите часове и многобройните отговорности (надяваме се да включват и дългите опашки от клиенти на касата) означават, че имате нужда от помощ. Обикновено можете да започнете с намирането на помощ на непълно работно време на минимална или близка до нея заплата.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 0 / 5. Брой гласове: 0

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!