Как да продаваме в eBay? (Стъпка по стъпка)

4.9
(175)

Вероятно сте чували за eBay и го познавате като място, където можете да продадете стари, ненужни предмети, които загрозяват дома, гаража или тавана ви. Но с течение на годините eBay се превърна в нещо много повече от място за продажба на ненужни вещи.

От основаването си през 1995 г. – само една година след Amazon – eBay запазва статута си на водещ авторитет в света на електронната търговия.

Въпреки че eBay започна като пазар за продажба на употребявани вещи и колекционерски предмети на базата на търгове, той постепенно се трансформира в пазар с фиксирани цени. Сега той е чудесно място и за продажба на чисто нови продукти.

Всъщност 90 % от брутния обем на стоките (GMV) на eBay идва от обяви с фиксирана цена или „Купи сега“, което показва драматична промяна от корените му като пазар на търгове.

Красотата на eBay е в света на възможностите, които очакват продавачите: можете да обявявате продукти на фиксирани цени или в стил търг, да използвате собствена продуктова фотография или да създавате професионално изглеждащи шаблони за обяви и дори да предлагате специални оферти или отстъпки на купувачите. Всеки продавач в eBay може да намери по нещо за себе си, независимо дали сте физическо лице, което иска да се разтовари, или фирма, която иска да продава широка гама продукти.

 • Към четвъртото тримесечие на 2021 г. eBay има 147 милиона активни купувачи по целия свят, като над 78% от трафика идва от САЩ.
 • 19% от потребителите в САЩ ще пазаруват в eBay през 2021 г.
 • Има около 17 милиона продавачи в eBay по света в сравнение с близо 10 милиона акаунта на продавачи в Amazon по света
 • 28% от продавачите на Amazon в момента продават в eBay

Трябва ли да продавате в eBay?

трябва ли да продавате в eBay - Как?NET

Всеки може лесно да създаде акаунт на продавач в eBay и да започне да продава – вероятно затова в eBay има почти 17 милиона продавачи!

Също така е лесно да станете продавач в eBay. Можете да създадете акаунт, да публикувате продукт и да го продадете в рамките на един ден. Ако имате стари предмети у дома, продажбата им в eBay може да бъде лесен начин да се отървете от тях и същевременно да спечелите пари.

Степента на успех в eBay зависи от вас; това, което започва като инициатива за разчистване, може да се превърне в странична дейност или дори да замени сегашния ви доход.

Ако вече продавате в Amazon, има няколко основни разлики между продажбите в Amazon и eBay, които трябва да знаете:

 • Вместо да се конкурират обявите за популярен продукт, всеки продавач в eBay може да създаде своя собствена уникална обява.
 • eBay предлага на продавачите по-стабилна оптимизация на обявите в сравнение с Amazon

Основи

Продажбите в eBay се извършват по проста формула: продавачът обявява даден артикул, клиентът прави покупка и поръчката се изпълнява. В тази стъпка ще разгледаме какво означава това на общо ниво.

Най-хубавото при продажбите в eBay е, че можете да започнете с малки суми. Потърсете неща, които се въргалят из дома ви – всеки има стара електроника, книги или играчки, които в момента събират прах. Придобиването на продукти практически не изисква първоначална инвестиция.

След като продадат ненужните предмети от домовете си, предприемачите в eBay обикновено се запалват по електронната търговия и се стремят да изградят пълноценни предприятия за електронна търговия. Ранното усвояване на основите на това какво да се продава в eBay може да помогне за превръщането на новия бизнес в eBay в солиден допълнителен източник на доходи, а още по-добре – в основен.

Вече ли сте убедени, че трябва да започнете бизнес в eBay? Ако не, нека да разгледаме общите принципи на продажбата в eBay.

 • Употребявани артикули: ако можете да го назовете, вероятно в момента е обявен в eBay. Продавайте старата си електроника, видеоигри, обувки, дрехи, мебели, играчки, книги, разглобени лего, настолни игри, спортни стоки – почти всичко употребявано.
 • Колекционерски предмети: в eBay често се намират предмети като редки монети, часовници и стари играчки.
 • Автомобили: да, можете да продавате автомобили в eBay!
 • Винтидж и антикварни предмети: широка категория, която включва неща като плочи, мебели, съдове, сувенири, играчки, часовници, порцелан, сребърни прибори, дреболии, остарели носители като VHS или касети, плюшени животни и др.
 • Нови артикули: много марки – големи и малки – продават своите продукти в eBay, който има своя собствена база от лоялни клиенти въпреки силната конкуренция от страна на други гиганти в електронната търговия като Amazon и Walmart.com. Продавачите в eBay могат да разпознаят следните популярни бизнес модели:
 • Частна марка: както продуктите със собствена марка са популярни в Amazon, така можете да постигнете успех и като продавате собствена марка в eBay.
 • Търговия на едро: това включва закупуване и препродажба на продукти от други марки
 • Препродажба/арбитраж: купувате продукти на ниска цена и ги продавате на по-висока цена в eBay.
 • Дропшипинг: обявявате продукти за продажба в eBay, които всъщност нямате на склад, и когато постъпи поръчка, купувате продукта от доставчик и го изпращате директно на клиента.
 • Производство: създавате собствени продукти и ги продавате в eBay.
 • Отпечатване при поискване: създавате дизайни, които се отпечатват при поискване и се изпращат директно на клиента, когато поръчката е направена в eBay.
 • Издаване на електронни книги: пишете и продавате електронни книги в eBay
 • Партньорски маркетинг: промотирате продукти на други марки в eBay и получавате комисиона, когато някой направи покупка чрез вашата партньорска връзка.

Важно е да се отбележи, че някои от тези бизнес модели може да изискват допълнително проучване и планиране, за да се гарантира, че работите в рамките на политиките на eBay и спазвате всички необходими законови изисквания. Винаги е добра идея да се запознаете с правилата и указанията за продажба в eBay, преди да започнете работа.

Ако все още не сте сигурни какво да продадете, не се притеснявайте. В Стъпка 3 ще научите как да оценявате потенциалните продукти въз основа на тяхната рентабилност, търсене и конкуренция. По този начин ще можете да вземете информирано решение какво да продавате и в крайна сметка да се радвате на по-високи печалби.

Когато за първи път започнете работа в eBay, имате достъп до безплатен акаунт на продавач – т.е. няма месечни такси за управление на бизнеса ви. Когато бизнесът ви в eBay се разрасне, ще имате възможност да създадете свой собствен магазин в eBay – платен месечен абонамент, който предлага предимства по отношение на увеличаване на трафика и продажбите. Преминаването от безплатен акаунт на продавач към магазин в eBay не е задължително, но може да ви помогне да разширите бизнеса си, ако това е вашата цел. Можете да намерите повече информация за магазините на eBay в Стъпка 6.

Имайте предвид, че въпреки че за безплатните акаунти на продавачи не се начисляват месечни такси, те начисляват процент от крайната продажна цена като такса за транзакция. Ако решите да преминете към магазин на eBay, ще имате достъп до допълнителни функции и инструменти, но също така ще трябва да плащате месечна абонаментна такса. Можете да сравните разходите и ползите от всяка опция и да решите коя е най-подходяща за вашия бизнес.

Как да създадете акаунт на продавач в eBay

как да създадете акаунт на продавач в eBay - Как?NET

eBay е уебсайт, който позволява на физически и юридически лица да купуват и продават различни продукти и услуги. В eBay можете да продавате широк спектър от предмети, включително колекционерски предмети като редки монети, старинни часовници и антикварни играчки. Можете също така да продавате автомобили и нови продукти от различни марки. В eBay често се срещат и старинни и антикварни предмети, като плочи, мебели, чинии, сувенири, играчки, часовници, порцелан, сребърни прибори, дреболии, остарели носители като VHS касети или касетофони, плюшени животни и др.

За да започнете да продавате в eBay, можете да създадете безплатен акаунт на продавач, като отидете на страницата „Създаване на акаунт“ и въведете името и имейл адреса си. След това ще бъдете помолени да създадете парола. След като щракнете върху „Create an Account“ (Създаване на акаунт), ще бъдете прехвърлени на началната страница на eBay и вашият акаунт ще бъде създаден. eBay автоматично ще генерира потребителско име за вас, но можете да го промените в раздела „My eBay“ (Моят eBay) в „Account“ (Акаунт) и след това в „Personal Information“ (Лична информация).

Преди да започнете да създавате обяви, е добре да добавите метода си на плащане, за да знаете къде ще се превеждат парите от продажбите ви. Можете да направите това, като намерите падащото меню „My eBay“ в горния десен ъгъл на началната страница и изберете „Account“. Оттам можете да изберете „Payment methods“ (Методи на плащане) и да добавите предпочитания от вас метод на плащане.

След като настроите акаунта си, можете да започнете да създавате обяви за артикулите, които искате да продадете. За да направите това, отидете на раздела „Продажба“ в горната част на началната страница и изберете „Започнете да продавате“. Ще бъдете помолени да въведете подробна информация за вашия артикул, включително заглавие, цена и състояние. Можете също така да добавяте снимки и описания, за да помогнете на потенциалните купувачи да получат по-добра представа за вашия продукт. Когато обявата ви е завършена, можете да я публикувате и тя ще бъде достъпна за купувачите.

Когато започнете да продавате продукти в eBay, може да обмислите възможността да преминете към платен акаунт на продавач или да създадете свой собствен магазин в eBay. Това ще ви даде допълнителни предимства, като например увеличаване на трафика и продажбите. Можете да намерите повече информация за магазините на eBay в Стъпка 6.

Проучване на продукта

проучване на продукта - Как?NET

В eBay можете да продадете почти всичко. Може би вече имате представа какво да включите в списъка си или се нуждаете от вдъхновение, независимо дали претърсвате собствения си гараж за неизползвани предмети, или мечтаете да продадете продукт със собствена марка. Във всеки случай ще трябва да проведете известно проучване на продуктите, за да разберете кои продукти са печеливши и на каква цена.

Не трябва просто да избирате всеки продукт, който да продавате в eBay. Ако наистина искате да постигнете успех, трябва да оцените идеите си за продукти от гледна точка на рентабилността, търсенето и конкуренцията, преди да решите да ги пуснете в списъка. По този начин можете да сте сигурни, че инвестицията ви ще се изплати.

В тази стъпка ще разгледаме печеливши идеи за продукти, как таксите в eBay влияят на рентабилността, как да определим търсенето и други важни аспекти на проучването на продукти.

Намиране на печеливши продукти за продажба в eBay: Какво да вземете предвид

Рентабилността е най-важният фактор при избора на продукти за продажба в eBay. Трябва да избирате продукти, които се радват на голямо търсене и имат висок марж на печалба. За да определите търсенето на даден продукт, можете да използвате инструменти като Google Trends или собствените инструменти на eBay, за да видите колко хора търсят продукта и колко са готови да платят за него.

Конкуренцията е друг важен фактор, който трябва да се вземе предвид при избора на продукти за продажба в eBay. Трябва да избирате продукти, които имат ниска степен на конкуренция, или продукти, които имат уникална търговска характеристика, която ги отличава от подобни продукти.

В допълнение към рентабилността и конкуренцията трябва да вземете предвид и цената на продукта и разходите за доставка. Трябва да избирате продукти, които са евтини за закупуване и доставка, за да можете да увеличите максимално маржа на печалбата си.

И накрая, трябва да вземете предвид правните и етичните аспекти на продажбата на даден продукт. Уверете се, че продуктът е законен за продажба и че разполагате с необходимите лицензи и разрешителни за продажбата му. Също така се уверете, че продуктът не е фалшив или краден, тъй като това може да ви донесе проблеми със закона.

 • Таксата за повечето категории е 12,9%.
 • Книги, DVD и филми, музика: 14,6%
 • Облекло, обувки и аксесоари > Дамски чанти и портмонета: 15%
 • Бижута и часовници (с изключение на Часовници, части и аксесоари > Часовници): 12,55%
 • Бижута и часовници > Часовници, части и аксесоари > Часовници: 15%
 • Изкуство > Изкуство НФТ: 5%
 • Избрани бизнес и промишлени категории: 3 % (такса за поставяне 20 USD)
 • Музикални инструменти и оборудване > Китари и баскитари: 6%
 • Изберете категории „Облекло, обувки и аксесоари“: 8%

Имайте предвид, че таксите за някои категории намаляват след достигане на определени ценови прагове.

Общо взето, можете да очаквате да платите 12,9% такси за продажба за повечето транзакции в eBay.

Тази такса е по-евтина от другите пазари за електронна търговия, което ви оставя сравнително висока брутна печалба.

В допълнение към таксите ще трябва да вземете предвид разходите за продукта (колко бихте платили за артикул, който сте намерили в скъпарски магазин, например), както и разходите за доставка. Когато пазаруват онлайн, 47% от потребителите в САЩ са готови да похарчат повече за даден продукт, за да получат по-бърза доставка. Затова не се притеснявайте да поискате от клиентите да покрият разходите за доставка.

Има няколко безплатни калкулатора за таксите в eBay, които ще ви помогнат да разберете рентабилността на продажбите си. Препоръчваме ви да използвате Salecalc.com.

Търсене

търсене - Как?NET

Най-лесният начин да определите дали даден продукт ще се продава, е да разгледате данните, предоставени от eBay. За да намерите продукти със силно потребителско търсене, трябва да знаете процента на продажбите или броя на продадените обяви спрямо броя на активните обяви за даден продукт, изразен в проценти. Високият процент на продадените продукти показва, че търсенето на продукта е стабилно – голяма част от активните обяви привличат купувачи. Можете лесно да изчислите коефициента на продажбите, като използвате данни от резултатите от търсенето в eBay. Ако искате да продавате продукти бързо, търсете артикули с процент на продажба от поне 50%. Ако стойността е по-ниска от този процент, може да се наложи да изчакате около месец, за да се продаде вашият артикул, тъй като търсенето на продукта не е голямо. eBay ще ви покаже активните и продадените обяви за всеки продукт през последните 90 дни. 

Можете също така да видите, че тази обувка е склонна да се продава многократно всеки ден – тя е изключително популярна сред клиентите. Струва си да се отбележи, че тази обувка се предлага в различни цветове, някои от които може да са по-популярни от други. Ако искате да направите по-подробно проучване, можете да коригирате термините за търсене или да филтрирате по цвят. Сега погледнете менюто в лявата част на екрана, което показва всички филтри, които можете да приложите в рамките на резултатите от търсенето. Превъртете надолу до раздела „Show Only“ (Покажи само) в менюто за филтриране и поставете отметка в квадратчетата за „Completed“ (Завършени) и „Sold“ (Продадени) обяви. Това ще ви покаже списък с всички съответни продукти, които клиентите са закупили, включително датата на всяка продажба. Препродажбата на тази обувка е пример за арбитраж в малък мащаб, който заедно с пазаруването е чудесен начин за печелене на пари в eBay.

Тези проучвания са подкрепени от мощни анализи на данни, така че можете да сте сигурни, че изборът на продукти е подкрепен от данни за продажбите в реално време, а не само от усещането за това кои продукти вероятно ще бъдат добре приети от потребителите. Въпреки че данните на Jungle Scout са специфични за Amazon, техните проучваия са точни и за други платформи за електронна търговия – това, което се продава добре в Amazon, вероятно ще се продава добре и в eBay. Продавачите в eBay могат да преглеждат и филтрират милиони продукти от Amazon в рамките на инструмента Product Database, за да открият бързо печеливши възможности, които могат да бъдат прехвърлени в eBay. Продавачите могат да избират конкретна категория продукти, които ги интересуват, да задават минимални и максимални цени, месечни продажби, тегло на продукта и др. След като зададете няколко различни филтъра и щракнете върху Търсене, Базата данни за продукти ще се запълни със стотици или хиляди резултати, които можете да сортирате.

Конкуренция

конкуренция - Как?NET

Независимо дали управляват бизнеса си в eBay или в Amazon, продавачите ще се сблъскат със силна конкуренция за клиенти – въпреки че се конкурират с други продавачи по различни начини.

В Amazon продажбата на всяка единица от даден продукт се извършва чрез основна обява, в която могат да участват множество (четете: хиляди) продавачи. За да максимизира продажбите на продукта, продавачът трябва да се конкурира за контрола върху полето за покупка – бутонът, който позволява на клиентите да направят покупка – дори ако това е неговата собствена реклама. В нашия пример с Xbox това означава, че всяка конзола от серията X, продадена в Amazon, се купува от една реклама, като за всяка продажба се конкурират много отделни продавачи.

В eBay продуктовите реклами не са концентрирани по този начин – всеки продавач създава своя собствена реклама за всеки свой продукт, допълнена с комбинация от изображения, описания и опции за доставка, която е напълно уникална за рекламите, създадени от други продавачи. Това означава, че продавачите трябва да се конкурират за клиенти чрез различни фактори, като цена, възможности за доставка, описание на продукта и оценки на продавача.

Естествено е рекламата ви в eBay лесно да се изгуби в морето от резултати от търсенето. За да сте сигурни, че повече потенциални клиенти ще видят рекламата ви, оптимизирайте я с конкурентни ключови думи и висококачествени изображения. Ще разгледаме оптимизацията на рекламата в следващата стъпка.

Високото ниво на конкуренция може да показва популярността на даден продукт. Въпреки това, за да оправдаете рекламирането на продукт с много конкурентни продавачи, трябва също така да сте сигурни, че той се продава в големи количества – например Xbox.

Като начало нека да разгледаме най-продаваните видове продукти в eBay.

Кои продукти се продават най-много в eBay?
Тук са представени някои от най-успешните категории в eBay, без да са подредени по някакъв специален начин:

Дом и градина: Дом и градина: Домакинство и градина: Прахосмукачки, аксесоари за електроинструменти и пневматични инструменти, чукове, малки уреди, косачки за трева и семена.

Здраве и красота: Здраве и красота: Здраве и красота: ножици и тримери, ноктопластика и аксесоари, гел лак, масажори, продукти за зъболечение и устна хигиена.

Облекло, обувки и аксесоари: Облекло, обувки и аксесоари: Мъжко и дамско облекло, обувки и аксесоари.

Спортни стоки: Спортни стоки: Спортни стоки: Клубове за голф, риболовни принадлежности, спортове и дейности на открито, оборудване за упражнения и спортни сувенири.

Електроника: Електроника: Електроника: Мобилни телефони и аксесоари, лаптопи, таблети, фотоапарати и конзоли за видеоигри.

Както можете да видите, най-успешните категории в eBay са разнообразни и обхващат широк спектър от продукти. За да постигнете успех в eBay, е важно да проучите търсенето на продуктите, които искате да продавате, и да ги цените конкурентно.

 

Къде да намерите идеи за продукти, ако сте в затруднение

къде да намерите идеи за продукти ако сте в затруднение - Как?NET

Чудесно място за вдъхновение за обявите е страницата на eBay с актуални сделки, която показва актуални оферти за популярни продукти.

Ето някои стратегии, които трябва да имате предвид, докато стеснявате търсенето на продукти.

 • Търсене на нови версии на популярни продукти
 • Възползвайте се от пускането на продукти и актуализациите им. Например купувачите често купуват новоизлезли игрови конзоли, за да ги препродадат в eBay скоро след това.
 • Бъдете в крак с тенденциите
 • Обърнете внимание на фиджет спинъра. На пръв поглед той може да изглежда като случаен предмет, но продажбите му са се увеличили бързо за кратък, но печеливш за онлайн продавачите период от време. Като влезете рано в новите продукти като fidget spinner, можете бързо да реализирате печалба.
 • Изберете сезонна стратегия – Сезонът на зимните празници е натоварено време за електронната търговия и чудесна възможност за продавачите в eBay да рекламират подаръци и празнични украшения и дрехи. Януари и февруари са най-доброто време за обявяване на артикули за Деня на влюбените. Надуваемите басейни се продават особено добре онлайн през юни. И така нататък.
 • Помислете за специализирани продукти
 • Специалните артикули са тези, които се намират трудно или са много търсени и могат да се предлагат на по-висока цена. Търсете артикули, които са уникални или в ограничено количество. Например колекционерските предмети, редките книги и уникалните бижута могат да бъдат добър избор.
 • Използвайте социалните медии – Използвайте социалните медии във ваша полза, като публикувате информация за вашите продукти и предлагате промоции. Споделяйте обявите си в личните си профили в социалните медии и се присъединявайте към съответните групи и форуми, за да популяризирате бизнеса си.

Къде да намерите продукти, които да продавате в eBay

къде да намерите продукти които да продавате в eBay - Как?NET

При толкова много бизнес модели, от които можете да избирате, набавянето на продукти за eBay може да изглежда малко по-различно от набавянето на продукти за Amazon.

Набавяне на продукти от Китай чрез Alibaba
Продажбата на продукти с частен етикет или бял етикет е доказан начин за успех в Amazon и е също толкова добра възможност в eBay.

Предимства на модела на частния етикет:

Можете да създадете своя собствена уникална марка и продукт
Висококачествена фотография и отлично описание могат да ви отличат от конкуренцията
Можете да спестите пари, като се снабдявате с продукти от доставчици извън САЩ
За по-задълбочено ръководство за създаване и снабдяване с продукти със собствена марка, разгледайте нашето актуализирано ръководство „Как да продаваме в Amazon“.

Намиране на продукти за препродажба в магазини за търговия на дребно

намиране на продукти за препродажба в магазини за търговия на дребно - Как?NET

Класически бизнес модел на eBay: купувайте и препродавайте продукти от Walmart, Target или местните магазини за хранителни стоки. Арбитражът при търговията на дребно може да се изплати, ако сте последователни и научите какво да търсите.

Проучването на продукти за арбитраж на дребно е лесно – можете да го правите, докато пазарувате.

 • Търсете продукти в раздела за разтоварване, в коридорите за играчки и в отдела за електроника – те се продават добре в eBay и имат потенциално висок марж на печалба в зависимост от търсенето (повече за това по-долу).
 • Използвайте приложението на eBay на телефона си за сканиране на баркодове, за да видите кои продукти имат голям коефициент на продажба.
 • Използвайте приложението Salecalc, споменато в стъпка 3, за да изчислите рентабилността на потенциалните продукти. Имайте предвид, че можете да таксувате клиентите за доставка, за да увеличите маржа на печалбата си.

Проверете местните магазини за спестявания

проверете местните магазини за спестявания 1 - Как?NET

Посещаването на магазини за стоки втора ръка е като търсене на съкровища – ако се вгледате достатъчно внимателно, ще откриете скрити съкровища на цена, много по-ниска от пазарната. Те могат лесно да бъдат продадени в eBay.

 • Консигнация на дизайнерски и винтидж дрехи.
 • Използвани, но напълно функционални играчки, видеоигри или настолни игри. Разбира се, 90 % от това, което е на рафта, може да изглежда изтъркано, но никога не знаете кога ще попаднете на парче Guitar Hero в безупречно състояние.
 • Остарели мултимедийни плейъри, като например видеорекордери или DVD плейъри. В повечето магазини за спестовна хартия има тонове стара електроника, за която хората все още ще платят добри пари.
 • Дистанционни управления! Ще се изненадате колко много хора харчат за стари дистанционни за телевизори.
 • Печатниците са пълни с книги втора употреба! Макар че търсенето на редки заглавия може да отнеме много време, може да попаднете на книги с висока стойност, които се търсят от конкретен купувач.

Ако не сте сигурни в нещо, потърсете го в eBay! Може да струва малко пари. С течение на времето ще придобиете усет за изгодни находки от спестовните магазини.

Търсене на гаражни продажби/продажби на имоти

търсене на гаражни продажби продажби на имоти 1 - Как?NET

Гаражни продажби – собствениците на жилища обикновено отчаяно искат да се отърват от всички мебели, книги, произведения на изкуството, дрехи и други вещи, натрупани през годините, така че не се страхувайте да се пазарите малко. Въпреки че те могат да се окажат успешни или неуспешни, ако сте упорити, можете да намерите нещо, което струва много пари.

Продажбите на имоти са подобни, с тази разлика, че обикновено се продава всичко в къщата. При разпродажбите на имоти можете да намерите странни и уникални предмети, както и елегантни бижута. Не забравяйте да пристигнете по-рано, за да получите най-добрия избор, и бъдете готови да преговаряте за цената, ако видите нещо, което искате. С малко късмет и упоритост можете да сключите страхотни сделки при гаражни и имотни разпродажби.

Как да използвате приложението eBay

как да използвате приложението eBay - Как?NET

Преди да тръгнете да търсите продукти за продажба, изтеглете приложението eBay на телефона си. Можете да сканирате или да направите снимка на артикул, който искате да продадете, и eBay ще ви покаже текущите обяви за него.

Използвайте филтъра за продадени и завършени обяви в приложението, за да получите представа колко добре се продава този артикул.

Имайте предвид, че това, че даден артикул е обявен на определена цена, не означава, че ще бъде продаден на тази цена. Винаги проверявайте продадените и приключените обяви, а не само активните.

След като отворите приложението, в горната част ще видите лентата за търсене. Въведете продукта, който искате да потърсите, или докоснете малката икона на камерата, за да се появи скенерът за баркодове.

Сканирайте баркода на продукта, който искате да търсите, филтрирайте за „Приключили обяви“ и „Продадени обяви“, след което прегледайте резултатите, за да видите за колко е продаден продуктът в миналото. Това ще ви даде представа за каква сума да я обявите и дали си струва да я продадете.

Не забравяйте да вземете предвид състоянието на предмета, който искате да продадете. Ако е чисто нов, цената му може да бъде по-висока, отколкото ако е леко използван или повреден.

Вземете предвид и разходите за доставка. Ако продавате обемист или тежък предмет, транспортирането му може да е по-скъпо, което може да повлияе на общата цена, на която можете да го обявите.

Следете за тенденции и популярни артикули. Ако даден вид продукт се продава добре в eBay, може би си струва да обмислите възможността да предложите свой собствен продукт.

Когато пишете описанието на продукта, бъдете възможно най-подробни и точни. Включете цялата необходима информация, като например марката, размера, материала и състоянието. Висококачествените снимки също могат да помогнат за привличането на потенциални купувачи.

И накрая, откликвайте на съобщения и запитвания от потенциални купувачи. Навременният и полезен отговор може да допринесе много за сключването на сделка.

Добре е също така да следите продажбите и резултатите си в eBay. Можете да направите това, като проверите таблото си за управление на продавача, което предоставя информация за активните и завършените ви обяви, както и за отзивите на купувачите.

Като следите представянето си, можете да определите областите, в които има нужда от подобрение, като например ценообразуването, доставката или описанието на продуктите. Можете също така да използвате тази информация, за да идентифицирате тенденциите и да коригирате съответно стратегията си за продажба.

Друг съвет е да използвате маркетинговите инструменти на eBay. Например можете да популяризирате обявите си чрез мениджъра за промоции, който ви позволява да създавате персонализирани оферти и отстъпки, за да привличате купувачи.

Можете също така да използвате рекламната програма на eBay, за да популяризирате обявите си сред по-голяма аудитория. Тази програма ви позволява да се насочите към конкретни ключови думи и категории, за да увеличите видимостта на продуктите си.

Като цяло има много начини да подобрите продажбите си в eBay. Като следвате тези съвети и сте в крак с тенденциите и най-добрите практики, можете да увеличите шансовете си за успех като продавач в eBay.

Един последен съвет за продажба в eBay е да установите и поддържате добра комуникация с купувачите си. Отговаряйте незабавно на запитванията, предоставяйте подробни и точни описания на продуктите си и информирайте купувачите за състоянието на техните поръчки.

Добрата комуникация не само помага за изграждане на доверие с купувачите, но и за предотвратяване на недоразумения и проблеми, които могат да доведат до отрицателни отзиви или връщане на стоки.

Освен това е важно да се уверите, че разполагате с ясна и лесна за разбиране политика за връщане. Това помага за защита както на вас, така и на купувача и може да спомогне за изграждане на доверие във вашите продукти и услуги.

Като цяло, като следвате тези съвети и най-добри практики, можете да подобрите шансовете си за успех като продавач в eBay и да изградите положителна репутация в платформата. Това са някои от начините, по които можете да подобрите продажбите си в eBay.

Как да обявите и изпратите своите продукти

как да обявите и изпратите своите продукти - Как?NET

Можете да публикувате продукт в eBay за минути – дори и през телефона си. Това опростява и процеса на качване на продуктови снимки – просто ги изберете от паметта на камерата си.

Като използвам отново примера със скейтборда, ще ви покажа как да обявите продукт чрез приложението eBay.

Как да публикувате своите артикули в eBay

как да публикувате своите артикули в eBay - Как?NET

Във филтрираните резултати от търсенето на „Продадени артикули“ щракнете върху първата обява.

Това е моментът, в който обявяването в eBay става още по-лесно.

Щракнете върху „Sell One Like This“ (Продай подобна оферта).

Това ще ви отведе до страницата с резюме на обявата. По същество ще създадете дубликат на успешната обява, който ще използвате за своя продукт. eBay автоматично ще попълни голяма част от информацията за продукта, но все пак е важно да проверите дали обявата ви е възможно най-описателна. Тъй като продуктът е употребяван, уверете се, че състоянието му е точно описано.

Предлагам да редактирате заглавието и описанието, за да избегнете дословното копиране на друг продавач. Добавете всички подходящи ключови думи, които клиентите вероятно ще използват при търсене на вашия продукт.

Добре е също така да измерите и да добавите собственото си тегло и размери за точни разходи за доставка.

Категорично не използвайте снимки на друг продавач – заменете всички дублиращи се изображения със свои собствени висококачествени снимки.

Когато приключите, кликнете върху „Преглед и изпращане“, за да публикувате обявата си.

След като кликнете върху „Преглед и подаване“, ще бъдете прехвърлени на страница за окончателен преглед. Тук можете да проверите дали цялата информация е точна и да направите необходимите редакции.

Уверете се, че сте задали правилната продължителност на обявата и сте избрали предпочитаните методи за плащане и доставка. Можете също така да зададете всички приложими политики за връщане.

След като прегледате и направите всички необходими промени, щракнете върху „Изпрати“, за да публикувате обявата си.

Вашият продукт вече е на разположение за продажба в eBay. Следете профила си и отговаряйте незабавно на всякакви запитвания или оферти. Може също така да обмислите популяризиране на обявата си чрез социалните медии или други маркетингови канали, за да привлечете повече потенциални купувачи.

Поздравления за създаването на първата ви обява в eBay!

Как да популяризирате обявите си в eBay

как да популяризирате обявите си в eBay - Как?NET

За да увеличите продажбите си, трябва да рекламирате офертите си. Можете да направите това директно в eBay.

В долната част на страницата с обобщение на обявата ще видите раздел, наречен „Продай по-бързо“. Това ви позволява да увеличите популярността на обявата си до върха на резултатите от търсенето в eBay.

В сравнение с рекламата на други пазари като Amazon, създаването на промотирана обява е много по-лесно в eBay. Просто поставете отметка в квадратчето и задайте тарифата за реклама. Не е необходимо да избирате ключови думи, дневни бюджети или други параметри.

Цената на рекламата е процент от крайната продажна цена на даден артикул, който ще платите на eBay в замяна на популяризирането на вашия продукт. В сравнение с рекламирането в Amazon това е чудесна оферта: тя се начислява само ако купувачът закупи стоката. В eBay няма PPC (pay per click) реклама или свързани с нея такси.

eBay ще ви покаже предложената цена за реклама за най-добрите позиции в резултатите от търсенето, но можете да изберете и по-ниски позиции на по-ниска цена. Просто въведете процента, който искате да платите, в полето „Цената на рекламата“. Имайте предвид, че колкото повече плащате, толкова по-голяма видимост ще има вашата обява.

След като зададете тарифата за реклама, щракнете върху бутона „Активиране“, за да стартирате промотираната си обява. Можете да прегледате представянето на промотираните си обяви в раздела „Мениджър на промоции“ в „Моят eBay“. Там можете да видите колко показвания и кликвания са получили вашите обяви, както и получените продажби.

Как да изпратите вашите продукти

как да изпратите вашите продукти 1 - Как?NET

След като извършите продажба в eBay, ще трябва да закупите етикет за доставка, да въведете информация за проследяване, да опаковате и изпратите продукта на клиента. Този процес може да отнеме много време, ако никога не сте се занимавали сами с поръчки.

Най-лесно е да го направите от компютър, освен ако телефонът ви не може да се свърже с принтера. Когато клиентът закупи вашия продукт, ще получите известие в акаунта си в eBay, което ви предупреждава за продажбата. Щракнете върху известието, за да въведете информация за доставката, да отпечатате етикетите си и да маркирате поръчката като изпратена. eBay улеснява закупуването на етикет за доставка чрез своята система.

Всичко, което трябва да направите, е да въведете теглото и размерите на пратката си, които вече трябва да са в обявата. Ако планирате да продавате няколко различни артикула в eBay, уверете се, че имате под ръка опаковъчни материали, за да можете да опаковате и изпратите правилно артикулите. Добре е също така да се запознаете с наличните възможности за доставка и да изберете най-подходящата за вас и вашия клиент.

Консумативи, необходими за изпълнение на поръчките в eBay:

 • Кутии за доставка и/или пликове. Можете да ги закупите от Walmart, Target, Home Depot или магазини за офис консумативи.
 • Съвет: USPS ще ви даде безплатни кутии за изпращане в пощенската служба. Само се уверете, че ги използвате само при изпращане с USPS.
 • Самозалепваща хартия за етикети за доставка. С нея е изключително лесно да отпечатате, отлепите и залепите етикетите върху пакета.
 • Съвет: UPS ще ви изпрати по пощата безплатни етикети за доставка.
 • Опаковъчно тиксо. Добре е да имате под ръка няколко ролки.
 • Защитни вложки и подложки като опаковъчна хартия или фолио с балончета. Уверете се, че защитавате предметите, които изпращате, така че да пристигнат в същото състояние, в което са били продадени.
 • Съвет: Винаги запазвам опаковъчните материали от пакетите, които получавам, за да ги използвам отново за артикулите, които съм продал.
 • Мащаб на опаковката. Уверете се, че пакетите, които изпращате, са претеглени правилно, за да не плащате твърде много или твърде малко за доставка.

Опитвайте се да изпращате получените поръчки в същия ден или на следващия ден. Това осигурява страхотно преживяване на клиентите и вероятно те ще оставят положителна обратна връзка с продавача!

(Съвет: повечето купувачи в eBay ще оставят обратна връзка, защото продавачите могат да оценят купувачите в замяна.)

След като опаковате поръчките си, ще трябва да ги занесете на съответния пощенски оператор или да поискате да ги вземете. Можете лесно да заявите получаване на пакета от USPS, UPS или Fedex.

Съвети и усъвършенствани стратегии за продажба в eBay

съвети и усъвършенствани стратегии за продажба в eBay - Как?NET

След като вече знаете основите на търсенето и продажбата на продукти в eBay, нека разгледаме няколко усъвършенствани стратегии, които можете да следвате, за да издигнете бизнеса си в eBay на следващо ниво.

Намиране на изгодни сделки онлайн

Не е необходимо да претърсвате всички магазини. Първо, направете няколко онлайн проучвания у дома, за да добиете представа какво да търсите в магазина.

Можете да използвате уебсайта, наречен brickseek.com, който ще ви покаже местни и онлайн оферти за продукти, от които можете да се възползвате в eBay. Можете да търсите в Brick Seek по пощенски код или дори по наличностите в определени магазини – само имайте предвид, че не винаги е 100% точен.

След като откриете някои интересни сделки, проверете продуктите в eBay, като използвате Salecalc и метода за филтриране от стъпка 3.

Следете групите за препродажба
Ако сте начинаещ в продажбите в eBay или нямате почти никакъв опит в препродажбата на продукти като цяло, намирането на общи продукти за препродажба може да бъде трудно. В този случай обмислете възможността да се присъедините към групи за препродажба в социалните медии или форуми, за да се учите от по-опитни продавачи.

Можете също така да използвате тези групи, за да поискате препоръки за продукти, да получите обратна връзка за вашите обяви или дори да купувате и продавате продукти с други членове на групата.

Обмислете дропшипинг
Дропшипингът е метод за изпълнение на поръчки на дребно, при който магазинът не държи на склад продуктите, които продава. Вместо това, когато магазинът продава даден продукт, той го закупува от трета страна и го изпраща директно на клиента.

Това може да бъде добър вариант, ако не разполагате с място или ресурси, за да съхранявате и изпращате продукти сами. Имайте предвид обаче, че дропшипингът може да бъде по-рисков от традиционната търговия на дребно, тъй като имате по-малък контрол върху качеството и наличността на продуктите, които продавате.

Използвайте социалните медии, за да популяризирате обявите си
В допълнение към използването на вградените инструменти за популяризиране на eBay, можете да използвате и платформите на социалните медии като Facebook, Instagram и Pinterest, за да популяризирате обявите си и да достигнете до по-широка аудитория.

Можете да създадете бизнес страница в тези платформи и да споделяте обявите си, както и да се ангажирате с последователите си, като публикувате актуализации и отговаряте на коментари.

Като следвате тези усъвършенствани стратегии, можете да изведете бизнеса си в eBay на следващото ниво и да увеличите продажбите си. Ако имате някакви въпроси или се нуждаете от допълнителни насоки, не се колебайте да попитате.

Активиране на международна доставка
Най-хубавото нещо в eBay е, че имате възможност да активирате международната доставка – без допълнителни разходи или затруднения за вас – чрез Програмата за глобална доставка.

В раздела Listing Summary (Обобщение на обявата), когато въвеждате цялата информация за продукта си, има раздел под „Delivery“ (Доставка), озаглавен „Ship Internationally“ (Международна доставка).

Ако някой от друга държава поръча вашия продукт, вие ще изпратите съответния артикул до вътрешния център за доставка на eBay и след като той стигне дотам, работата ви е свършена. eBay ще се справи с международната доставка и митническия процес вместо вас.

Няма причина да не активирате тази опция.

Откриване на магазин в eBay
Когато за първи път се регистрирате като продавач в eBay, профилът ви е безплатен. Когато увеличите продажбите и обявите си, можете да преминете към абонамент за магазин на eBay. Има различни нива на магазини, за които можете да се абонирате, с различни такси и функции.

Магазинът на eBay ви позволява да публикувате повече артикули и да предлагате обяви с фиксирани цени в допълнение към търговете. Освен това ви дава достъп до допълнителни инструменти и ресурси, като персонализирани страници на магазина и рекламни банери.

Ако сте продавач с голям обем или имате специфична продуктова линия, магазинът в eBay може да е добър вариант за вас.

Като следвате тези стратегии, можете да изведете бизнеса си в eBay на следващото ниво и да увеличите продажбите си. Ако имате някакви въпроси или се нуждаете от допълнителни насоки, не се колебайте да попитате.

Оферта за 30-дневни връщания

За разлика от строгата политика за връщане на Amazon, eBay позволява на продавачите да определят свои собствени политики за връщане. Имайте предвид, че купувачите са защитени от гаранцията за връщане на пари на eBay, ако полученият от тях артикул не отговаря на поръчката им.

Тази гъвкавост ви позволява да не предлагате връщане в обявите си, въпреки че това може да се отрази на конверсиите ви. Всъщност eBay съобщава, че при обявите с 30-дневна политика за безплатно връщане конверсиите се увеличават със 17%, а при обявите с 60-дневна политика за безплатно връщане конверсиите се увеличават с цели 34%.

Помислете дали да не предложите възможност за връщане и да видите дали това ще увеличи продажбите ви.

Разширяване на дейността на други пазари

Докато развивате бизнеса си в eBay и се запознавате по-добре с електронната търговия, трябва да обмислите възможността за разширяване на дейността си на други пазари. Има няколко възможности, които трябва да обмислите, включително:

Създаване на акаунт на продавач в Amazon
Разширяване на дейността в международен план чрез продажба чрез Програмата за глобална доставка на eBay
Създаване на собствен уебсайт за директна продажба на потребителите
Разширяването на дейността на други пазари може да ви помогне да достигнете до по-широка аудитория и да увеличите продажбите си. Имайте предвид обаче, че всеки пазар има свой собствен набор от правила и разпоредби, така че е важно да направите проучване и да сте подготвени за предизвикателствата, които идват с разширяването.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.9 / 5. Брой гласове: 175

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!