Как да продаваме във фейсбук? (Marketplace & Магазини)

4.8
(174)

Тъй като онлайн пазаруването става все по-популярно сред потребителите, за търговците на дребно ще бъде предимство да се научат да продават във Facebook в допълнение към своя онлайн магазин. За да продавате продукти във Facebook, първо трябва да имате специална бизнес страница във Facebook (а не лична страница). Оттам можете или да свържете платформата си за електронна търговия с Facebook, или ръчно да изградите магазин във Facebook. Накрая ще искате да рекламирате продуктите си чрез реклами, конкурси и подсилени публикации, за да увеличите продажбите.

Продажбите във Facebook могат да се извършват чрез магазините във Facebook и Facebook Marketplace.

Facebook магазините помагат на малките предприятия да създадат единен онлайн магазин, до който клиентите имат достъп както във Facebook, така и в Instagram. Тази нова функция също така ви позволява да продавате продукти чрез чат функциите на WhatsApp, Messenger и Instagram и да маркирате продукти по време на предавания на живо във Facebook и Instagram, което ще пренасочи клиентите към страницата за поръчка на вашия уебсайт. Освен това Facebook Shops предоставя инструменти за управление и проследяване на поръчките, взаимодействие с клиентите и предлагане на клиентска поддръжка.

Как да продаваме в магазините на Facebook

Започнете да продавате продукти чрез магазин във Facebook в шест стъпки:

Създаване на акаунти и проверка на съответствието

създаване на акаунти и проверка на съответствието - Как?NET

Преди да започнете да настройвате магазина си във Facebook, се уверете, че:

 • Вашият бизнес продава физически стоки, които отговарят на споразумението с продавача във Facebook и правилата за търговия.
 • Вие сте администратор в Business Manager.
  Обмисляте да създадете бизнес акаунт в Instagram, който да е свързан с управляваната от вас страница във Facebook. Приложенията работят добре заедно, за да продават на клиентите, така че това може да е необходимо, за да се подпомогне продажбата на вашите стоки. Научете как да създадете бизнес акаунт в Instagram.
 • Страницата ви във Facebook и бизнес акаунтът ви в Instagram (ако сте създали такъв) са свързани с един и същ акаунт в Business Manager.
 • Разполагате с необходимите разрешения за управление на страницата си във Facebook.

Забележка: Ако вече имате магазин във Facebook или Instagram, той автоматично ще се конвертира в новата версия магазини. Можете също така да настроите Instagram Shopping по подобен начин, но в друга платформа.

Създаване на бизнес страница във Facebook

създаване на бизнес страница във Facebook - Как?NET

За да създадете магазин във Facebook, трябва да създадете безплатна страница във Facebook за бизнеса си. Не можете да създадете магазин във Facebook от личен акаунт във Facebook, тъй като той е достъпен само за страници.

За да създадете магазин във Facebook, ще трябва да имате отделна бизнес страница. Наличието на страница предлага много маркетингови предимства в сравнение с личните акаунти, включително:

 • Осигуряване на начин за клиентите да намерят вашия бизнес и да следят професионалните ви публикации
 • Предоставяне на широк набор от безплатни маркетингови възможности
 • Предоставяне на широк набор от достъпни за бюджета рекламни инструменти
 • Позволява ви да продавате продуктите си директно на огромната аудитория от над 2,9 милиарда потребители на Facebook директно от вашата страница във Facebook.

Настройка на вашия мениджър за търговия

настройка на вашия мениджър за търговия - Как?NET

Независимо дали имате съществуващ онлайн магазин на друга платформа, или планирате да използвате единствено Facebook Shop, трябва да настроите своя мениджър за търговия. Това е мястото, където първоначално ще настроите своя Facebook Shop или ще свържете своята платформа за електронна търговия.

Следвайте стъпките по-долу:

 • Влезте в бизнес мениджър.
 • Изберете „Create a shop“ (Създаване на магазин), за да продавате физически стоки; изберете „Create a catalog“ (Създаване на каталог), за да продавате или рекламирате други артикули (като пътувания, наеми и медии).
 • След това щракнете върху „Започнете“.
 • Изберете метода за плащане, чрез който клиентите ви да завършат покупката си. Имате следните възможности: Вашия уебсайт, Директно или Checkout във Facebook или Instagram и Съобщения.
 • Когато изберете опцията за плащане в друг уебсайт, клиентите могат да разглеждат магазина ви във Facebook. Когато се отпишат, те ще бъдат пренасочени към вашия уебсайт от страницата с подробности за даден артикул. Изберете тази опция, ако вече имате съществуващ онлайн магазин. Ще трябва да интегрирате магазина си във Facebook (това ще бъде разгледано в следващия раздел).
 • Когато изберете опцията Checkout with Messaging (Разплащане с изпращане на съобщения), можете да насочите купувачите да изпратят съобщение на вашия бизнес в Messenger или WhatsApp, за да завършат плащането си. При тази опция ще трябва да създадете свой собствен начин за обработка на плащанията и изпълнение на поръчките. Ако искате да изпълнявате поръчки в WhatsApp, ще ви е необходим бизнес акаунт в WhatsApp в същия акаунт на Business Manager като вашия магазин и да го настроите като основен метод за контакт за вашия магазин.
 • Когато изберете плащане с Facebook или Instagram, клиентите няма да бъдат пренасочвани към друг уебсайт и ще могат да се разплатят директно. Понастоящем тази функция е ограничена до продавачите в САЩ и изисква да имате акаунт за търговия. Ако изберете тази опция, таксите за продажба отпадат до 31 декември 2022 г., а плащанията се извършват в рамките на осем до десет работни дни.
 • Изберете бизнес страницата, към която искате да добавите магазина си.
 • Свържете или създайте бизнес акаунт.
 • Добавете поне една опция за Доставка и връщане за вашия магазин (можете да актуализирате тези настройки по-късно). Попълнете цената, минималната стойност на количката и очакваните дни за доставка за всяка опция. След това посочете прозореца за връщане на вашия магазин и имейл адрес за обслужване на клиенти.
 • Прегледайте настройките на магазина си и прегледайте Споразумението с продавача на Facebook, след което натиснете Завърши настройката.
 • Следвайте подканите за Настройване на плащанията, като въведете бизнес, данъчна и банкова информация.
 • Необходимо е да представите следната информация, за да настроите касата във Facebook или Instagram:
 • Категория и вид на бизнеса
 • Бизнес адрес в САЩ
 • Данни за банкова сметка в САЩ за събиране на плащанията
 • Данъчен регистрационен номер за всеки щат, в който бизнесът извършва дейност, за данъчни цели
 • Федерален данъчен идентификационен номер, който съвпада с името на представителя на бизнеса за целите на финансовата отчетност
 • Информация за личната или фирмената самоличност на бизнес представителя, за да се провери автентичността на бизнеса
 • Възможности за доставка, политика за връщане и имейл за обслужване на клиенти, за да настроите обслужване на клиенти

Преценете възможностите си за продажба във Facebook

преценете възможностите си за продажба във Facebook - Как?NET

След като създадете магазина си, е важно да оцените възможностите си за продажби във Facebook. Имате две възможности: да продавате чрез напълно интегриран магазин във Facebook или да свържете съществуващия си онлайн магазин с Facebook и да синхронизирате продуктите си.

Можете да въвеждате продукти за продажба директно в магазина си във Facebook безплатно. Facebook има ясни инструкции, които ви превеждат през всяка стъпка. Ако продавате само няколко артикула или искате да продавате само чрез магазин във Facebook, това може да е всичко, от което се нуждаете.

Един от недостатъците е, че трябва ръчно да управлявате поръчките, а това може да отнеме много време, ако пренасяте много продукти. Друг недостатък е, че можете да продавате продуктите си само във Facebook, така че няма да имате други места за продажба. Опцията за платформа за електронна търговия ви дава много повече възможности за продажба – плюс набор от пестящи време инструменти за управление на поръчките.

Най-добрите платформи за електронна търговия като Shopify и BigCommerce ви позволяват да публикувате и продавате продукти в магазин във Facebook (както и на много други места, ако желаете). Това, което тези платформи предлагат в сравнение с опцията само за Facebook, е пълен набор от продуктови списъци, както и автоматизирани инструменти за управление на поръчките и доставките, предназначени да ви спестят време.

Освен предимствата за пестене на време, най-голямото предимство е, че можете да продавате почти навсякъде с помощта на платформа за електронна търговия – например на собствения си уебсайт, Amazon, eBay, Pinterest и в публикации в блогове. Дори ако първоначално не искате да стартирате собствен уебсайт или да продавате на места като eBay или Amazon, възможността е налице, ако (и когато) възникне такъв момент.

Ако онлайн продажбите са приоритет, трябва да разширите обхвата си отвъд аудиторията във Facebook, а платформите за електронна търговия ви позволяват да направите точно това. Освен това те ви предоставят набор от маркетингови инструменти за популяризиране на продуктите ви и стимулиране на продажбите. И тъй като можете да свържете своя онлайн магазин с бизнес страницата си във Facebook, можете да се възползвате и от мощните възможности за таргетиране на Facebook, за да достигнете до потенциалните клиенти.

В обобщение, платформите за електронна търговия като Shopify и BigCommerce предлагат редица предимства за продажба на продукти онлайн, включително възможност за продажба във Facebook и други платформи, пълен набор от продуктови списъци, автоматизирани инструменти за управление на поръчките и доставките, както и редица маркетингови инструменти за популяризиране на вашите продукти и стимулиране на продажбите. Те също така осигуряват гъвкавост за продажба на собствения ви уебсайт и на други платформи, ако желаете, и ви позволяват да се възползвате от мощните опции за таргетиране на Facebook, за да достигнете до потенциални клиенти.

Добавяне на продукти в каталога ви

добавяне на продукти в каталога ви - Как?NET

След като сте настроили акаунта си в Commerce Manager и сте свързали страницата си във Facebook, можете да започнете да добавяте продукти в каталога си.

Ако вече продавате онлайн, ще се радвате да научите, че Facebook има партньорски платформи, които могат да се синхронизират с вашия Facebook Shop.

Ако хоствате продуктите си в партньорска платформа като Shopify, BigCommerce или WooCommerce, можете да ги импортирате в каталога на Facebook и да продължите да управлявате продуктите си в партньорската платформа. Актуализациите ви ще бъдат синхронизирани с Facebook на регулярна база.

Facebook предлага различни стъпки за всеки доставчик. Следвайте стъпките на уебсайта на партньора си, за да свържете профила си с Facebook. Ще бъдете насочени към завършване на настройката в зависимост от платформата, която използвате. Ако имате съществуващ магазин, който не е на платформа за електронна търговия, посочена по-горе, свържете се с екипа за поддръжка на платформата, за да попитате дали има интеграция с Facebook, или проверете в техния Център за помощ.

Ако искате да стартирате магазин във Facebook от нулата със самостоятелен уебсайт, ще трябва да разгледате следните пълнофункционални планове на платформата за електронна търговия. Можете да видите по-подробно сравнение в нашата статия за най-добрите платформи за електронна търговия за малки предприятия. След като сте настроили магазина си на дадена платформа, можете да го свържете с Facebook, като следвате стъпките по-горе.