Как да продавам в Amazon? (Ръководство)

4.9
(152)

Популярна както сред продавачите, така и сред клиентите, не е чудно, че Amazon е компания за няколко милиарда долара. Уебсайтът предоставя на продавачите лесен начин да представят продуктите си на световната аудитория. Започването на работа в платформата може да изглежда плашещо, но е по-лесно, отколкото си мислите. В това ръководство ще ви запознаем с това как да продавате в Amazon само в пет прости стъпки. Ето всичко, което трябва да знаете, за да започнете работа.

Съществуват два различни начина за продажба в Amazon, но те не се изключват взаимно. Можете да използвате и двете възможности едновременно. Можете сами да изпращате по-бавно движещи се или тежки продукти, като същевременно разчитате на Amazon да изпраща по-леки и по-бързо движещи се продукти.

Изпълнено от Амазон

Изпълнено от Амазон означава, че изпращате продуктите си в склада на Amazon и когато продадете даден продукт, Amazon го изпраща вместо вас. Има една уловка – освен месечната такса за услугата, трябва да плащате и месечни такси за съхранение на инвентара.

При FBA Amazon се грижи за цялата поддръжка на клиентите. Ако нямате къде да съхранявате инвентара си и нямате нищо против да предоставите контрола на Amazon, може би ще се възползвате от FBA. Продуктите, които са най-подходящи за FBA, са малки и леки, с бърз оборот.

Доставяйте продуктите сами
Този метод, известен още като „изпълнено от търговец“, означава, че сами съхранявате и изпращате продуктите си. Вие се занимавате с цялата поддръжка на клиентите, така че е важно да разполагате със система за обработване на запитвания и всякакви проблеми с вашите продукти.

Продавачите с обемисти или тежки продукти, които не се продават бързо, е по-вероятно да използват FBM. По този начин те не плащат за съхранение в склада на Amazon. Логиката е, че колкото по-дълго един продукт стои на рафтовете на Amazon, толкова повече струва той поради таксите за дългосрочно съхранение.

Започнете да продавате в Amazon в 5 стъпки:

Ето как да продавате в Amazon само в пет прости стъпки:

Проведете проучване на пазара

проведете-проучване-на-пазара

Преди да започнете да продавате в Amazon, трябва да проверите списъка с ограничени продукти. Някои категории, като например бижута или DVD, изискват одобрение, преди да бъдат включени в списъка, докато някои продукти са напълно ограничени. Ограничените продукти обикновено са федерално регулирани.

За да стесните кръга на потенциалните продукти, обмислете възможността да разгледате възможността за частно етикетиране на успешен продукт. Това просто означава, че производителят добавя етикета на вашата компания към съществуващ продукт. Разгледайте кои продукти са популярни и в тенденция.

След като вземете решение за продукт или продуктова ниша, прегледайте списъците с най-добрите продукти, които искате да продавате. Има ли силна конкуренция? Ако всички конкуренти предлагат доставка Prime, използват FBA и имат много отзиви с 4,5 и 5 звезди, може да е предизвикателство да се конкурирате.

Искате продукт, който е търсен, но има по-ниска бариера за навлизане. След като намерите продукт, проучете цените, прегледите и оценките на конкуренцията. Потърсете продукт с голямо търсене, но с ниска конкуренция. След това намерете доставчик и преговаряйте за цените, преди да преминете към следващата стъпка: създаване на обява.

Създаване на акаунт на продавача

създаване-на-акаунт-на-продавача
създаване-на-акаунт-на-продавача

За да създадете акаунт на продавач, трябва да разполагате със следните данни:

 • Номер на банковата сметка 
 • Кредитна карта
 • Издаден от правителството национален документ за самоличност (например шофьорска книжка)
 • Данъчна информация
 • Телефонен номер

След като съберете тези данни, отидете в Централния офис на продавача и изберете план за продажба. Индивидуалният план за продажба е най-подходящ за тези, които продават по-малко от 40 единици на месец. Мислете за него като за план на изплащане, тъй като цената е само 0,99 долара на продажба.

Професионалният план за продажба е най-подходящ за продавачи, които продават повече от 40 единици на месец и се нуждаят от достъп до разширени отчети и API. За да продавате в Launchpad или Handmade, трябва да имате професионален профил. Професионалният профил струва 39,99 долара на месец, независимо от количеството, което продавате.

Добавяне на продукти

добавяне на продукти

Има два начина за добавяне на продукти: използвайте съществуващ списък с идентичен продукт или създайте нов списък. Ако сте единственият продавач за даден продукт, трябва да използвате нова обява.

Една обява включва следните данни:

 • Идентификатор на продукта (GTIN, UPC, ISBN или EAN)
 • SKU (складова единица)
 • Цена, състояние на продукта, налично количество и избор на доставка
 • Име на продукта, марка, категория, описание и изображения
 • Ключови думи и термини за търсене

Описанията на продуктите ви трябва да са оптимизирани за търсачките (т.е. SEO). Проучването на ключовите думи за вашите описания е важен елемент от SEO оптимизацията. Идеята е да добавите към обявата си ключови думи, които хората търсят, докато добавянето на неподходящи ключови думи може да попречи на видимостта ви. Ако писането не е силната ви страна, помислете за наемане на копирайтър, който да напише SEO-оптимизирани описания на продукти за вас. Можете да намерите копирайтъри в платформи като Fiverr и Upwork.

По същия начин изображенията са също толкова важни, колкото и описанието на продукта. Изображенията трябва да имат бял фон и да са с размер поне 500 x 500 пиксела. За висококачествени обяви увеличете размера на файла до 1000 x 1000 пиксела. Много продавачи използват светлинна кутия за създаване на продуктови изображения; в противен случай някои компании могат да създадат изображения за вас, ако им изпратите продукта си.

Привличане на клиенти

привличане на клиенти - Как?NET

При огромното количество обяви в Amazon вашата трябва да се откроява. Най-добрите практики за привличане на клиенти включват ценообразуване, доставка и реклама.

Определяне на конкурентни цени

Amazon разполага с вградени инструменти за продавачи, които автоматично преоценяват рекламата ви до оптимизирана цена въз основа на зададени от вас параметри (по този начин все още постигате печалба). Съществува и възможност за групово ценообразуване с цел привличане на бизнес клиенти в Amazon.

Изпращайте бързо

Ако не използвате доставката Amazon Prime, следващото най-добро нещо е да се уверите, че изпращате продуктите си бързо, когато използвате FBM.
Рекламирайте с помощта на спонсорирани реклами. Когато превърнете рекламата си в спонсорирана реклама, тя се появява на продуктовите страници и в резултатите от търсенето. Тези реклами работят на база цена за клик (CPC). Това означава, че всеки път, когато някой кликне върху рекламата ви, вие плащате, независимо от това дали е направил покупка. Тази сума може да бъде стотинки или няколко долара на кликване.

Получаване на отзиви

получаване на отзиви
получаване на отзиви

Съществуват строги правила за това какво е позволено и какво не, когато искате отзиви от клиентите си. Ако бъдете хванати, че предоставяте стимули на клиентите си да оставят отзиви, профилът ви може да бъде забранен за постоянно, да ви бъдат спрени средства и дори да предприемете правни действия.

Това, което можете да направите, е:

 • Помолете за преглед, но не предлагайте компенсация, безплатен продукт, възстановяване на суми или отстъпки за това.

Заключение

Въпреки сравнително лесните стъпки за продажба в Amazon, постигането на успех изисква да изберете правилните продукти и внимателно да оптимизирате обявите си. Дори и след постигането на успех, поддържането на водеща позиция изисква постоянна поддръжка.

Имам ли нужда от бизнес лиценз, за да продавам в Amazon?

Най-общо казано, не, не ви е необходим бизнес лиценз, за да продавате в Amazon. Възможно е обаче вашият щат или юрисдикция да има специфични правила.

Законът изисква от Amazon да докладва доходите ви на данъчните власти, ако продавате повече от 20 000 долара брутен обем на плащанията и имате повече от 200 трансакции за една година. Те ще ви предоставят формуляр 1099-K, за да подадете данъчната си декларация.

Когато продавате продукти по метода FBA, използвате дропшипинг . Доставката с дропшипинг се извършва, когато продавате продукти, които не се намират физически на вашето място. В случая на FBA те се съхраняват в един от складовете на Amazon и се изпращат директно на клиента при направена поръчка. Не е необходимо да се притеснявате за управлението на складовите наличности или за доставката. Въпреки това вие носите отговорност за цената на продукта и всички приложими такси.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.9 / 5. Брой гласове: 152

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!