Как да започнем собствен бизнес? (Стъпка по стъпка)

4.9
(194)

Започвате нов малък бизнес? Разберете откъде да започнете и как да постигнете успех.

 • Искате да сте сигурни, че сте се подготвили добре, преди да започнете бизнес, но осъзнавате, че нещата почти сигурно ще се объркат. За да управлявате успешен бизнес, трябва да се адаптирате към променящите се ситуации.
 • Провеждането на задълбочено пазарно проучване във вашата област и на демографските характеристики на потенциалните ви клиенти е важна част от изготвянето на бизнес план. Това включва провеждане на анкети, фокус групи и проучване на SEO и публични данни.
 • Преди да започнете да продавате продукта или услугата си, трябва да изградите своята марка и да си осигурите последователи, които са готови да скочат, когато отворите вратите си за бизнес.
 • Тази статия е предназначена за предприемачи, които искат да научат основните стъпки за стартиране на нов бизнес.

Задачи като даване на име на фирмата и създаване на лого са очевидни, но какво да кажем за по-малко известните, но също толкова важни стъпки? Независимо дали става въпрос за определяне на бизнес структурата или за изготвяне на подробна маркетингова стратегия, работното натоварване може бързо да се натрупа. Вместо да се въртите и да гадаете откъде да започнете, следвайте този контролен списък от 10 стъпки, за да превърнете бизнеса си от лампичка над главата си в реална структура.

Как да започнем малък бизнес

Как да започнем малък бизнес - Как?NET
 • Усъвършенствайте идеята си
 • Напишете бизнес план
 • Оценете финансите си
 • Определете правната си бизнес структура
 • Регистрирайте се в държавната администрация и данъчната служба
 • Закупете застрахователна полица
 • Изграждане на екип
 • Изберете доставчици
 • Създайте си марка и рекламирайте се
 • Развивайте бизнеса си

Изяснете идеята си

Изяснете идеята си - Как?NET

Ако обмисляте стартиране на бизнес, вероятно вече имате представа за това какво искате да продавате онлайн или поне за пазара, на който искате да навлезете. Направете бързо търсене на съществуващи компании в избрания от вас отрасъл. Научете какво правят настоящите лидери на марката и разберете как можете да го направите по-добре. Ако смятате, че вашият бизнес може да достави нещо, което другите компании не правят (или да достави същото нещо, само че по-бързо и по-евтино), или имате солидна идея и сте готови да създадете бизнес план.

Определете своето „защо“.
„По думите на Саймън Синек, „винаги започвайте с „защо“,“ казва Глен Гутек, главен изпълнителен директор на Awake Consulting and Coaching, пред Business News Daily. „Добре е да знаете защо стартирате бизнеса си. В този процес може да е разумно да се направи разграничение между това [дали] бизнесът служи на личното защо или на пазарното защо. Когато вашата цел е насочена към задоволяване на потребност на пазара, обхватът на бизнеса ви винаги ще бъде по-голям от този на бизнес, който е предназначен да обслужва лична потребност.“

Помислете за франчайзинг.
Друга възможност е да отворите франчайз на утвърдена компания. Концепцията, марката, която следвате, и бизнес моделът вече са налице; всичко, от което се нуждаете, е добро местоположение и средства за финансиране на дейността ви.

Обмислете името на бизнеса си.
Независимо от това кой вариант ще изберете, от съществено значение е да разберете основанията за вашата идея. Стефани Десалниерс, собственик на Business by Dezign и бивш директор на операциите и програмите за женски бизнес в Covation Center, предупреждава предприемачите да не пишат бизнес план или да не правят мозъчна атака за името на бизнеса, преди да са заковали стойността на идеята.

Изяснете целевите си клиенти.
Според Дезолниерс твърде често хората се впускат в стартирането на бизнеса си, без да отделят време да помислят кои ще са клиентите им и защо биха искали да купуват от тях или да ги наемат.

„Трябва да изясните защо искате да работите с тези клиенти – имате ли страст да улеснявате живота на хората?“ Дезолниерс казва. „Или обичате да създавате изкуство, за да внесете цвят в техния свят? Определянето на тези отговори помага да изясните мисията си. На трето място, искате да определите как ще предоставите тази стойност на клиентите си и как да съобщите тази стойност по начин, по който те са готови да платят.“

По време на фазата на идеята трябва да уточните основните детайли. Ако идеята не е нещо, което ви вълнува, или ако няма пазар за вашето творение, може би е време да помислите за други идеи.

Напишете бизнес план

Напишете бизнес план - Как?NET

След като вече имате идея, трябва да си зададете няколко важни въпроса: Каква е целта на вашия бизнес? На кого ще продавате? Какви са крайните ви цели? Как ще финансирате началните си разходи? Отговорите на тези въпроси можете да намерите в добре написан бизнес план.

Много грешки се допускат от новите фирми, които бързат да започнат работа, без да обмислят тези аспекти на бизнеса. Трябва да откриете целевата си клиентска база. Кой ще купува вашия продукт или услуга? Ако не можете да намерите доказателства, че има търсене за вашата идея, тогава какъв би бил смисълът?

Провеждане на пазарни проучвания.
Извършването на задълбочено проучване на пазара във вашата област и на демографските характеристики на потенциалните клиенти е важна част от изготвянето на бизнес план. Това включва провеждане на анкети, фокус групи и проучване на SEO и публични данни.

Пазарните проучвания ви помагат да разберете целевия си клиент – неговите нужди, предпочитания и поведение, както и вашия бранш и конкуренти. Много специалисти в областта на малкия бизнес препоръчват събирането на демографска информация и провеждането на анализ на конкуренцията, за да разберете по-добре възможностите и ограниченията на вашия пазар.

Най-добрите малки предприятия имат продукти или услуги, които се отличават от тези на конкуренцията. Това оказва значително влияние върху конкурентната среда и ви позволява да предадете уникална стойност на потенциалните клиенти.

Обмислете стратегия за излизане от бизнеса.
Добре е също така да обмислите стратегия за излизане от бизнеса, докато съставяте бизнес плана си. Генерирането на някаква идея за това как евентуално ще излезете от бизнеса ви принуждава да гледате в бъдещето.

„Твърде често новите предприемачи са толкова развълнувани от бизнеса си и толкова сигурни, че всеки навсякъде ще бъде клиент, че отделят много малко време, ако изобщо отделят такова, за да покажат плана за напускане на бизнеса“, казва Джош Толи, главен изпълнителен директор на Shyft Capital и Kavana.

„Когато се качвате на самолет, какво е първото нещо, което ви показват? Как да слезете от него. Когато отидете на кино, какво ви посочват, преди да започне да се излъчва филмът? Къде са изходите. Първата седмица в детската градина подреждат всички деца и ги учат на противопожарни упражнения за излизане от сградата. Твърде много пъти съм ставал свидетел на бизнес лидери, които нямат три или четири предварително определени изхода. Това е довело до намаляване на стойността на компанията и дори до разрушаване на семейните отношения.“

Бизнес планът ви помага да разберете накъде отива вашата компания, как ще преодолее евентуални трудности и какво ви е необходимо, за да я поддържате. Когато сте готови да сложите перо върху хартия, тези безплатни шаблони могат да ви помогнат.

Оценете финансите си

Оценете финансите си - Как?NET

Стартирането на всеки бизнес има цена, така че трябва да определите как ще покриете тези разходи. Разполагате ли със средства за финансиране на стартирането на бизнеса или ще трябва да вземете пари назаем? Ако планирате да напуснете настоящата си работа, за да се съсредоточите върху бизнеса си, имате ли заделени пари, за да се издържате, докато не реализирате печалба? Най-добре е да разберете колко ще бъдат разходите ви за стартиране на бизнес.

Много от стартиращите предприятия се провалят, защото парите им свършват, преди да реализират печалба. Никога не е лоша идея да надценявате размера на началния капитал, от който се нуждаете, тъй като може да мине известно време, преди бизнесът да започне да носи устойчиви приходи.

Направете анализ на рентабилността.
Един от начините да определите колко пари са ви необходими е да извършите анализ на рентабилността. Това е съществен елемент от финансовото планиране, който помага на собствениците на бизнес да определят кога тяхната компания, продукт или услуга ще бъдат рентабилни.

Формулата е проста:

Фиксираните разходи ÷ (средна цена – променливи разходи) = точка на рентабилност
Всеки предприемач трябва да използва тази формула като инструмент, тъй като тя ви информира за минималните резултати, които вашият бизнес трябва да постигне, за да не губи пари. Освен това тя ви помага да разберете откъде точно идват печалбите ви, така че да можете да си поставите съответните производствени цели.

Ето трите най-често срещани причини за извършване на анализ на рентабилността:

Определяне на рентабилността. Това обикновено е най-големият интерес на всеки собственик на бизнес.
Задайте си въпроса: Колко приходи трябва да генерирам, за да покрия всичките си разходи? Кои продукти или услуги носят печалба и кои се продават на загуба?

Определете цената на продукта или услугата. Когато повечето хора мислят за ценообразуване, те се съобразяват с това колко струва създаването на техния продукт и как конкурентите определят цените на своите продукти.
Задайте си въпроса: Какви са фиксираните разходи, какви са променливите разходи и каква е общата цена? Какви са разходите за всички физически стоки? Какви са разходите за труд?

 • Анализирайте данните. Какви обеми стоки или услуги трябва да продавате, за да сте печеливши?
 • Задайте си въпроса: Как мога да намаля общите си постоянни разходи? Как мога да намаля променливите разходи за единица продукция? Как мога да подобря продажбите?

Следете разходите си.
Не правете прекомерни разходи, когато започвате бизнес. Разберете кои видове покупки са целесъобразни за вашия бизнес и избягвайте прекомерните разходи за модерно ново оборудване, което няма да ви помогне да постигнете бизнес целите си. Наблюдавайте бизнес разходите си, за да сте сигурни, че се придържате към графика.

„Много от стартиращите фирми са склонни да харчат пари за ненужни неща“, казва Жан Палдан, основател и главен изпълнителен директор на Rare Form New Media. „Работихме с един стартъп, който имаше двама служители, но похарчи огромна сума за офис пространство, което би побрало 20 души. Освен това те наеха професионален принтер от висок клас, който беше по-подходящ за екип от 100 души; той имаше ключови карти, за да се следи кой какво и кога отпечатва. В началото харчете възможно най-малко и само за нещата, които са от съществено значение за развитието и успеха на бизнеса. Луксозните неща могат да дойдат, когато се утвърдите.“

 • Обмислете възможностите за финансиране.
  Стартовият капитал за вашия бизнес може да дойде от различни средства. Най-добрият начин за придобиване на финансиране за вашия бизнес зависи от няколко фактора, включително кредитоспособността, необходимата сума и наличните възможности.
 • Бизнес заеми. Ако се нуждаете от финансова помощ, търговският заем от банка е добра отправна точка, въпреки че често е трудно да се осигури. Ако не можете да вземете банков заем, можете да кандидатствате за заем за малък бизнес чрез Американската администрация за малък бизнес (SBA) или алтернативен кредитор.
 • Безвъзмездни средства за бизнес. Безвъзмездните средства за бизнеса са подобни на заемите, но не е необходимо да се връщат. Безвъзмездните средства за бизнеса обикновено са много конкурентни и са свързани с условия, на които бизнесът трябва да отговаря, за да бъде разгледан. Когато се опитвате да си осигурите безвъзмездни средства за малък бизнес, търсете такива, които са уникално специфични за вашата ситуация. Възможните варианти включват безвъзмездни средства за предприятия, притежавани от малцинства, безвъзмездни средства за предприятия, притежавани от жени, и държавни безвъзмездни средства.
 • Инвеститори. Стартиращите предприятия, които се нуждаят от значително първоначално финансиране, могат да поискат да привлекат инвеститор. Инвеститорите могат да предоставят няколко милиона долара или повече на новосъздадена компания, като очакват, че спонсорите ще имат практическа роля в управлението на бизнеса ви.
 • Групово финансиране. Като алтернатива можете да стартирате кампания за групово финансиране на собствения капитал, за да съберете по-малки суми от множество поддръжници. През последните години краудфъндингът помогна на множество компании и съществуват десетки надеждни платформи за краудфъндинг, предназначени за различни видове бизнес.

Изберете правилната бизнес банка

Когато избирате бизнес банка, размерът е от значение. Маркъс Анвар, съосновател на OhMy Canada, препоръчва по-малки обществени банки, защото те са в час с условията на местния пазар и ще работят с вас въз основа на цялостния ви бизнес профил и характер.

„Те са по-различни от големите банки, които гледат кредитния ви рейтинг и ще бъдат по-селективни при отпускането на заеми на малки фирми“, казва Анвар. „Не само това, но малките банки искат да изградят лични отношения с вас и в крайна сметка да ви помогнат, ако имате проблеми и пропуснете плащане. Друго хубаво нещо при по-малките банки е, че решенията се вземат на ниво клон, което може да бъде много по-бързо, отколкото при големите банки, където решенията се вземат на по-високо ниво.“

Анвар смята, че трябва да си зададете тези въпроси, когато избирате банка за своя бизнес:

 • Какво е важно за мен?
 • Искам ли да изградя близки отношения с банка, която е готова да ми помогне по всякакъв начин?
 • Искам ли да бъда просто поредната банкова сметка, както ще гледат на мен големите банки?

В крайна сметка подходящата банка за вашия бизнес зависи от вашите нужди. Записването на банковите ви нужди може да ви помогне да се съсредоточите върху това, което трябва да търсите. Планирайте срещи с различни банки и задавайте въпроси за това как работят с малкия бизнес, за да намерите най-добрата банка за вашия бизнес.

Определете правната си бизнес структура

Определете правната си бизнес структура - Как?NET

Преди да регистрирате фирмата си, трябва да решите какъв вид юридическо лице е тя. Структурата на фирмата ви влияе върху всичко – от начина на подаване на данъчни декларации до личната ви отговорност, ако нещо се обърка.

 • Едноличен търговец. Ако притежавате бизнеса изцяло сами и планирате да отговаряте за всички дългове и задължения, можете да регистрирате едноличен търговец. Предупреждаваме, че този начин може да се отрази пряко на личния ви кредит.
 • Партньорство. Алтернативно, бизнес партньорството, както подсказва името му, означава, че двама или повече души носят лична отговорност като собственици на бизнеса. Не е задължително да действате сами, ако успеете да намерите бизнес партньор с умения, допълващи вашите собствени. Обикновено е добра идея да добавите някого в микса, за да подпомогнете процъфтяването на бизнеса си.
 • Корпорация. Ако искате да отделите личната си отговорност от отговорността на фирмата, може да обмислите създаването на един от няколкото вида корпорации (напр. S корпорация, C корпорация или B корпорация). Въпреки че за всеки вид корпорация важат различни насоки, тази правна структура обикновено превръща фирмата в отделен субект от нейните собственици и следователно корпорациите могат да притежават собственост, да поемат отговорност, да плащат данъци, да сключват договори, да съдят и да бъдат съдени като всяко друго физическо лице. „Корпорациите, особено C корпорациите, са особено подходящи за нови предприятия, които планират да „излязат на борсата“ или да търсят финансиране от рискови капиталисти в близко бъдеще“, казва Дерик Джордан, управляващ адвокат в Jordan Counsel.
 • Дружество с ограничена отговорност. Една от най-разпространените структури за малкия бизнес е дружеството с ограничена отговорност (LLC). Тази хибридна структура има правната защита на корпорацията, като същевременно позволява данъчните облекчения на партньорството.

В крайна сметка вие сами трябва да определите кой тип юридическо лице е най-подходящ за вашите настоящи нужди и бъдещи бизнес цели. Важно е да се запознаете с различните налични правни бизнес структури. Ако се затруднявате да вземете решение, не е лоша идея да обсъдите решението с бизнес или правен съветник.

Регистрирайте се в правителството и данъчната служба

Регистрирайте се в правителството и данъчната служба - Как?NET

Преди да можете да управлявате законно бизнеса си, ще трябва да придобиете различни бизнес лицензи. Например, трябва да регистрирате бизнеса си във федералните, щатските и местните власти. Има няколко документа, които трябва да подготвите преди регистрацията.

Устав за учредяване и оперативни споразумения
За да станете официално признат бизнес субект, трябва да се регистрирате в правителството. Корпорациите се нуждаят от документ „устав за учредяване“, който включва вашето фирмено наименование, бизнес цел, корпоративна структура, данни за акциите и друга информация за вашата компания. По същия начин някои LLC ще трябва да създадат оперативно споразумение.

Правене на бизнес като (DBA)
Ако нямате учредителен договор или оперативно споразумение, ще трябва да регистрирате името на фирмата си, което може да бъде вашето юридическо име, фиктивно име DBA (ако сте едноличен собственик) или името, което сте измислили за вашата компания. Може също така да искате да предприемете стъпки за запазване на търговската марка на фирменото си име за допълнителна правна защита.

В повечето щати се изисква да получите DBA. Ако сте в общо дружество или собственик, работещ под фиктивно име, може да се наложи да кандидатствате за сертификат DBA. Най-добре е да се свържете или да посетите местния окръжен офис и да попитате за конкретните изисквания и такси. Обикновено е необходимо да се плати такса за регистрация.

Идентификационен номер на работодателя (EIN)
След като регистрирате бизнеса си, може да се наложи да получите идентификационен номер на работодателя от данъчната служба. Макар че това не се изисква за еднолични фирми без служители, може да искате да кандидатствате за него, за да разделите личните и служебните си данъци или просто за да си спестите проблеми по-късно, ако решите да наемете някого. Данъчната служба е предоставила контролен списък, за да определите дали ще ви е необходим EIN, за да управлявате бизнеса си. Ако имате нужда от EIN, можете да се регистрирате безплатно онлайн.

Формуляри за данък върху доходите
Необходимо е също така да подадете определени формуляри, за да изпълните задълженията си за федерален и щатски данък върху доходите. Формулярите, от които се нуждаете, се определят от структурата на вашия бизнес. Ще трябва да проверите уебсайта на вашия щат за информация относно специфичните за щата и местните данъчни задължения.

„Може би ще се изкушите да го направите с помощта на акаунт в PayPal и платформа за социални медии, но ако започнете с подходяща основа, бизнесът ви ще има по-малко проблеми, за които да се притеснявате в дългосрочен план“, казва Натали Пиер-Луис, лицензиран адвокат и собственик на NPL Consulting.

Федерални, щатски и местни лицензи и разрешителни
Някои бизнеси може да изискват и федерални, щатски или местни лицензи и разрешителни, за да работят. Най-доброто място за получаване на бизнес лиценз е в местното кметство. След това можете да използвате базата данни на СБА, за да търсите лицензионни изисквания по щати и видове бизнес.

Предприятията и независимите изпълнители в някои професии са длъжни да притежават професионални лицензи. Един пример за професионален бизнес лиценз е шофьорската книжка за търговски цели (CDL). Лицата, притежаващи CDL, имат право да управляват определени видове превозни средства, като автобуси, цистерни и трактори с ремаркета. CDL се разделя на три класа: Клас А, Клас В и Клас С.

Също така трябва да проверите във вашия град и щат, за да разберете дали се нуждаете от разрешително за продавач, което разрешава на вашия бизнес да събира данък върху продажбите от вашите клиенти. Разрешението на продавача се нарича с множество имена, включително разрешение за препродажба, разрешение за препродажба, лиценз за препродажба, разрешително за препродажба, идентификационен номер за препродажба, щатски данъчен идентификационен номер, номер на препродавача, разрешително за лиценз за препродажба или удостоверение за правомощия.

Важно е да се отбележи, че тези изисквания и наименования се различават в отделните щати. Можете да се регистрирате за разрешително за продажба чрез уебсайта на щатското правителство на щата (щатите), в който (които) извършвате дейност.

Джордан казва, че не всички предприятия трябва да събират данък върху продажбите (или да получат разрешение за продавач).

„Например данъкът върху продажбите в Ню Йорк обикновено не се изисква за продажбата на повечето услуги (като професионални услуги, образование и капиталови подобрения на недвижими имоти), лекарства или храни за домашна консумация“, казва Джордан. „Така например, ако бизнесът ви продава само лекарства, не се нуждаете от разрешително за продажба в Ню Йорк. Но данъкът върху продажбите в Ню Йорк трябва да се събира във връзка с продажбата на нови материални лични стоки, комунални услуги, телефонни услуги, престой в хотел и храни и напитки (в ресторанти).“

Закупете застрахователна полица

Закупете застрахователна полица - Как?NET

Може да ви се стори, че накрая ще се заемете с това, но закупуването на правилната застраховка за вашия бизнес е важна стъпка, която трябва да предприемете, преди да стартирате официално. Справянето с инциденти като имуществени щети, кражба или дори съдебен иск от клиент може да струва скъпо и трябва да сте сигурни, че сте правилно защитени.

Въпреки че трябва да обмислите няколко вида бизнес застраховки, има няколко основни застрахователни плана, от които могат да се възползват повечето малки предприятия. Например, ако бизнесът ви ще има служители, ще трябва да закупите поне застраховка за обезщетение на работниците и застраховка за безработица.

Може да се нуждаете и от други видове застраховки в зависимост от местоположението и отрасъла ви, но за повечето малки предприятия е препоръчително да закупят застраховка „Обща гражданска отговорност“ (ОГ) или полица на собственика на предприятието. ЗЛ покрива имуществени вреди, телесни повреди и телесни повреди на вас или на трета страна.

Ако бизнесът ви предоставя услуги, може да искате да обмислите и застраховка за професионална отговорност. Тя ви покрива, ако направите нещо нередно или пропуснете да направите нещо, което е трябвало да направите, докато управлявате бизнеса си.

Изградете екипа си

Изградете екипа си - Как?NET

Освен ако не планирате да сте единственият си служител, ще трябва да наберете и наемете голям екип, за да стартирате компанията си. Джо Завадски, главен изпълнителен директор и основател на MediaMath, казва, че предприемачите трябва да отделят на елемента „хора“ в бизнеса си същото внимание, което отделят на продуктите си.

„Вашият продукт се създава от хора“, казва Завадски. „Идентифицирането на вашия екип от основатели, разбирането на съществуващите пропуски и [определянето] на начина и времето, в което ще ги отстраните, трябва да бъде основен приоритет. Не по-малко важно е да се определи как екипът ще работи заедно… Определянето на ролите и отговорностите, разпределението на работата, как да се дава обратна връзка или как да се работи заедно, когато не всички са в една стая, ще ви спести много главоболия.“

Изберете доставчиците си

Изберете доставчиците си - Как?NET

Управлението на бизнес може да бъде непосилно и вероятно вие и вашият екип няма да можете да се справите с всичко сами. Ето къде идват доставчиците от трети страни. Компаниите във всяка индустрия – от човешки ресурси до бизнес телефонни системи – съществуват, за да си партнират с вас и да ви помогнат да управлявате бизнеса си по-добре.

Когато търсите B2B партньори, ще трябва да избирате внимателно. Тези компании ще имат достъп до жизненоважни и потенциално чувствителни бизнес данни, така че е изключително важно да намерите някой, на когото можете да се доверите. В нашето ръководство за избор на бизнес партньори нашите експертни източници препоръчват да попитате потенциалните доставчици за техния опит във вашата индустрия, за постиженията им със съществуващи клиенти и за това какъв растеж са помогнали на други клиенти да постигнат.

Не всеки бизнес ще се нуждае от един и същ вид доставчици, но има общи продукти и услуги, от които почти всеки бизнес ще се нуждае. Разгледайте следните функции, които са необходимост за всеки вид бизнес.

Приемане на плащания от клиенти: Предлагането на множество възможности за плащане ще ви гарантира, че можете да извършите продажба в какъвто формат е най-лесно за целевия клиент. Ще трябва да сравните опциите са намерите правилния доставчик на услуги за обработка на кредитни карти, за да сте сигурни, че получавате най-добрата цена за вашия вид бизнес.

Управление на финансите: Много собственици на бизнес могат сами да управляват счетоводните си функции, когато започват бизнеса си, но с разрастването на бизнеса си можете да спестите време, като наемете счетоводител или сравните доставчиците на счетоводен софтуер.

Създайте си марка и се рекламирайте

Създайте си марка и се рекламирайте - Как?NET

Преди да започнете да продавате продукта или услугата си, трябва да изградите своята марка и да съберете хора, които да са готови да скочат, когато отворите вратите си за бизнес в буквален или преносен смисъл.

 • Уебсайт на компанията. Пренесете репутацията си онлайн и създайте фирмен уебсайт. Много клиенти се обръщат към интернет, за да научат повече за даден бизнес, а уебсайтът е цифрово доказателство, че вашият малък бизнес съществува. Той е и чудесен начин за взаимодействие с настоящи и потенциални клиенти.
 • Социални медии. Използвайте социалните медии, за да разпространите информацията за новия си бизнес, може би като промоционален инструмент, за да предложите купони и отстъпки на последователите си, след като стартирате. Най-добрите платформи за социални медии, които да използвате, ще зависят от вашата целева аудитория.
 • CRM. Най-добрите софтуерни решения за CRM ви позволяват да съхранявате данни за клиентите, за да подобрите начина, по който ги продавате. Една добре обмислена маркетингова кампания по електронна поща може да направи чудеса за достигане до клиентите и за комуникация с вашата аудитория. За да постигнете успех, ще трябва стратегически да изградите своя списък с контакти за имейл маркетинг.
 • Лого. Създайте лого, което да помага на хората лесно да разпознават марката ви, и бъдете последователни в използването му във всички ваши платформи.

Освен това актуализирайте тези цифрови активи с подходящо и интересно съдържание за вашия бизнес и индустрия. Според Рутан Боуен, главен маркетинг директор в EastCamp Creative, твърде много стартиращи компании имат погрешно мислене за своите уебсайтове.

„Проблемът е, че те възприемат уебсайта си като разход, а не като инвестиция“, казва Боуен. „В днешната дигитална епоха това е огромна грешка. Собствениците на малък бизнес, които разбират колко е важно да имат страхотно онлайн присъствие, ще имат предимство в силния старт.“

Създаването на маркетингов план, който надхвърля старта, е от съществено значение за изграждането на клиентела чрез непрекъснато разгласяване на информация за вашия бизнес. Този процес, особено в началото, е също толкова важен, колкото и предоставянето на качествен продукт или услуга.

Помолете клиентите да се включат в маркетинговите ви комуникации.
Докато изграждате марката си, поискайте от клиентите и потенциалните си клиенти разрешение да комуникирате с тях. Най-лесният начин да направите това е като използвате формуляри за съгласие. Според Дан Едмънсън, основател и главен изпълнителен директор на Dronegenuity, това са „форми на съгласие“, дадени от уеб потребителите, които ви разрешават да се свържете с тях с допълнителна информация за вашия бизнес.

„Тези видове формуляри обикновено се отнасят до комуникация по електронна поща и често се използват в електронната търговия за искане на разрешение за изпращане на бюлетини, маркетингови материали, продажби на продукти и т.н. на клиентите“, казва Едмънсън. „В днешно време хората получават толкова много изхвърлени имейли и други съобщения, че като ги накарате да се съгласят да ползват услугите ви по прозрачен начин, започвате да изграждате доверие у клиентите си.“

Формулярите за записване са чудесна отправна точка за изграждане на доверие и уважение към потенциалните клиенти. Още по-важно е, че тези формуляри се изискват по закон. Законът CAN-SPAM от 2003 г. определя изискванията на Федералната търговска комисия към търговските имейли. Този закон не се отнася само за масовите имейли; той обхваща всички търговски съобщения, които законът определя като „всяко електронно съобщение, чиято основна цел е търговска реклама или промоция на търговски продукт или услуга“. Всяко електронно съобщение в нарушение на този закон подлежи на глоби в размер на повече от 40 000 USD.

Развивайте бизнеса си

Развивайте бизнеса си - Как?NET

Стартирането и първите продажби са само началото на вашата задача като предприемач. За да реализирате печалба и да се задържите на повърхността, винаги трябва да развивате бизнеса си. Това ще отнеме време и усилия, но ще получите от бизнеса си това, което сте вложили в него.

Сътрудничеството с по-утвърдени марки във вашия бранш е чудесен начин да постигнете растеж. Обърнете се към други компании и поискайте някаква промоция в замяна на безплатна мостра на продукт или услуга. Партнирайте си с благотворителна организация и дайте доброволно част от времето си или продуктите си, за да популяризирате името си.

Въпреки че тези съвети ще ви помогнат да стартирате бизнеса си и да се настроите за растеж, никога няма перфектен план. Искате да сте сигурни, че сте се подготвили задълбочено за стартирането на бизнес, но почти сигурно нещата ще се объркат. За да управлявате успешен бизнес, трябва да се адаптирате към променящите се ситуации.

„Бъдете готови да се адаптирате“, казва Стефани Мъри, основател на Fiddlestix Party + Supply. „В армията има една поговорка, че „нито един план не оцелява при първия контакт“, което означава, че можете да имате най-добрия план на света, но веднага щом той започне да действа, нещата се променят и трябва да сте готови и да искате да се адаптирате и да решавате проблемите бързо. Като предприемач вашата стойност се състои в решаването на проблеми, независимо дали това е вашият продукт или услуга, които решават проблеми за други хора, или вие решавате проблеми в рамките на вашата организация.“

Често задавани въпроси относно стартирането на бизнес
Как мога да започна собствен бизнес без пари?
Можете да стартирате успешен бизнес без никакви начални средства. Работете върху бизнес идея, която се основава на вашите умения, за да предложите нещо ново и иновативно на пазара. Докато разработвате нов бизнес, продължете да работите на настоящата си позиция (или „ежедневна работа“), за да намалите финансовия риск.

След като сте разработили бизнес идеята си и сте готови да започнете работа по бизнес плана, ще трябва да проявите творчество по отношение на финансирането. Можете да наберете пари чрез инвестиции, като представите идеята си на финансови спонсори. Можете също така да съберете финансиране чрез платформи за групово финансиране като Kickstarter или да заделяте определена сума от седмичните си доходи, която да влагате в новия бизнес. И накрая, можете да потърсите възможности за заем от банки и други финансови институции като начин да стартирате дейността на компанията си.

Кой е най-лесният бизнес за започване?
Най-лесният бизнес за започване е този, който не изисква почти никакви предварителни финансови инвестиции, нито пък трябва да изисква продължително обучение за усвояване на дейността. Един от най-лесните видове нов бизнес за стартиране е дропшипинг компания. Дропшипингът не изисква управление на складовите наличности, което ви спестява трудностите по закупуване, съхранение и проследяване на складовите наличности. Вместо това друга компания ще изпълнява поръчките на клиентите ви по ваше нареждане. Тази компания ще управлява инвентара, ще опакова стоките и ще изпраща поръчките на вашия бизнес. За да започнете, можете да създадете онлайн магазин, като изберете курирани продукти от каталога, наличен чрез партньорите.

Кога е най-подходящото време за започване на бизнес?
Идеалният график за започване на нов бизнес за всеки човек ще бъде различен. На първо място, трябва да започнете бизнес, когато имате достатъчно време, за да посветите вниманието си на стартирането му. Ако имате сезонен продукт или услуга, тогава искате да стартирате бизнеса си едно тримесечие преди прогнозирания натоварен период от годината. За несезонни компании пролетта и есента са популярни периоди от годината за стартиране. Зимата е най-малко популярният сезон за стартиране, тъй като много нови собственици предпочитат да одобрят своето LLC или корпорация за новата финансова година.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.9 / 5. Брой гласове: 194

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!