Как да спрем разстройство (диария) на куче?

4.5
(14)

Разтройството при кучетата е често срещано кучешко заболяване и варира по честота, продължителност и интензивност при различните кучета.

Може да не сте в състояние да предотвратите напълно диарията, но знаейки колкото е възможно повече за нея, може да ви помогне да ограничите броя на случаите, когато кучето ви има един от тези неприятни епизоди и да намали продължителността на тези неприятни периоди.

Основни причини за разстойство при кучета

Много неща могат да нарушат тази добре балансирана кучешка система, причинявайки диария или по-рядко запек. Някои неща, като яденето на твърде много трева, изобщо не са сериозни. Други могат да бъдат признак на животозастрашаващ проблем, като например несмилаем предмет (като камък), заседнал в стомаха, или заболяване като рак.

Има много причини, поради които кучето може да прояви симптоми на диария, но повечето случаи могат да бъдат приписани на една от тези 12 причини:

 1. Сериозно нарушаване на диетата: ядене на твърде много, ядене на боклук или развалена храна. Всъщност има име за него във ветеринарните кръгове – „токсикоза на боклука“ или „отпадъчни черва“.
 2. Промяна в диетата: Може да отнеме няколко дни, докато храносмилателната система на кучето се адаптира към новите протеини. Ето защо много производители на храни за кучета препоръчват да не бързате, когато преминавате от една марка храна към друга.
 3. Хранителна непоносимост
 4. Алергии
 5. Паразити : Повечето от тях причиняват заболяване при кученца или възрастни със слаба имунна система:
  1. Кръгли червеи
  2. Анкилостоми
  3. Камшикови червеи
  4. Кокцидии
  5. Giardia
 6. Отровни вещества или растения
 7. Поглъщане на несмилаемо чуждо тяло , като играчка или чорапи
 8. Инфекции с често срещани вируси като:
  1. Парвовирус
  2. Коронавирус
 9. Бактериални инфекции, като салмонела
 10. Заболявания, като бъбречно и чернодробно заболяване, колит, възпалително заболяване на червата и рак
 11. Антибиотици и други лекарства
 12. Стрес или емоционално разстройство

Какво казват изпражненията за здравето на вашето куче

Консистенцията и цветът на диарията разкриват много за причината за проблема и какво се случва с вашето куче. Обърнете внимание много внимателно на цвета, консистенцията и всичко друго, което може да помогне, когато описвате симптомите на вашия ветеринар. В много случаи диарията ще отшуми след няколко дни домашно лечение, но е добра идея да се обадите на вашия ветеринарен лекар, ако продължава за дълъг период от време или има някой от няколкото признака, които могат да сочат сериозен проблем.

poop infographic1 - Как?NET

Тази инфографика от Purina ви дава представа за „перфектна кучешка изпражнения“, която е шоколадовокафява, оформена като трупи, компактна и лесна за загребване. Експертите казват, че при натискане трябва да се усеща като тесто за бисквитки или пластелин. 

Големи обеми, подобна на пудинг или водниста консистенция или признаци на слуз (прилича на желе) или кръвни ивици не са нормални.

Обърнете внимание на цвета на изпражненията

Цветът също може да покаже много за това, което се случва в червата на вашето куче. Шоколадово кафявото е нормално, докато цветовете като оранжево, зелено или сиво могат да означават проблеми с органи като черен дроб, жлъчен мехур или панкреас. Черните катранени изпражнения са много сериозни и могат да сочат вътрешно кървене. Ако видите това, свържете се с вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Purina също така предоставя удобна справка – цветно колело от кучешки изпражнения.

poop infographic2 - Как?NET

 

Цветът, формата и консистенцията ще помогнат на вас и вашия ветеринарен лекар да разберете какво не е наред, когато кучето ви получи разтройство. Тези фактори ще помогнат на вашия ветеринарен лекар да диагностицира проблемът в храносмилателния тракт на кучето ви.

Други начини за дешифриране на кучешки изпражнения

Следват някои често срещани аномалии, в допълнение към цвета и какво може да ви каже всеки за това защо вашето куче бяга:

 • Честота:
  • Малки количества с прецеждане, няколко пъти на час, които някои хора наричат ​​„пръскане“, могат да бъдат признак на възпаление на дебелото черво.
  • Три или четири пъти, с голям обем, предполагат разстройство на тънките черва.
 • Твърди предмети със странна форма или цвят могат да ви кажат в какво се е забъркало вашето куче. Няколко малки бели оризови форми, например, могат да означават заразяване с тения. Трева, дърво или връв могат да ви кажат, че кучето ви е изяло нещо, което не може да усвои.
 • Консистенция: Purina Pro Plan Veterinary Diets разработи тази добре илюстрирана диаграма, която показва как ветеринарите оценяват консистенцията на кучешките фекалии по скала от едно до седем.
инфографика на кучешките изпражнения - Как?NET

Колкото и отвратително да изглежда, важно е внимателно да прегледате изпражненията на кучето си, ако то има разтройство, за да можете да дадете на ветеринаря си възможно най-много подробности. Въоръжен с това знание, ветеринарният лекар ще може да ви каже дали да планирате и прегледате вашето куче или дали можете да го лекувате и у дома.

Домашни средства за лечение на диария при кучета

Много случаи са леки и, със съвета на вашия ветеринарен лекар, може да се лекуват без пътуване до офиса. Те могат да реагират на режим на много основни лечения, включително:

Постенето

Въздържанто от храна за 12 до 24 часа и честото осигуряване на вода в малки количества може да изчисти причината за разстройството и да позволи на стомашно-чревния тракт да се успокои. 

Обикновено това е първата линия на атака при диария. Преди да решите да накрате кучето ви да гладува, уверете се, че то е достатъчно здраво, за да го издържи. Кученцата и възрастните кучета, например, се нуждаят от хранителни вещества. Също така гладуването може да не е подходящо за малки кучета, които нямат физическите резерви.

Диарията може да доведе до дехидратация, така че не забравяйте да осигурите на кучето си достъп до вода по всяко време. Можете също да предложите неароматизиран за поддържане на електролитния баланс по съвет на ветеринар.

Домашни илачи за кучешко разтройство

Много собственици на кучета започват с храни, които действат като свързващи вещества, които могат да помогнат за нормализиране на консистенцията на изпражненията. Някои изпитани методи включват:

 • Оризова вода : Сварете висококачествен ориз в много вода, отстранете зърната и предложете на кучето кремообразната бяла супа, която е останала. 
 • Обикновен бял ориз
 • Тиквата ( 100% тиквено пюре от хранителния магазин, тиква на прах или специфична за домашни любимци консервирана тиква за кучета ) има особенноста, че е ефективна както при диария, така и при запек. Ако не можете да получите чиста тиква, добра алтернатива е тиквен прах, направен специално за домашни любимци.
 • Обикновеното кисело мляко с активни култури може да помогне на кучета, които могат да понасят мляко и млечни продукти.
 • Пробиотици за насърчаване на живи бактерии, които подпомагат храносмилането (те също се намират в киселото мляко)
 • Варени картофи без обелката
 • Извара
 • Обикновени източници на протеин, като яйца (приготвени без масло или олио) или пиле (без кожа)
 • Билките, като копър, може да имат успокояващи червата свойства
 • Специално формулирани храни за кучета: Някои производители предлагат кучешки храни за чувствителен стомах, които могат да успокоят стомашните проблеми на вашето куче. Може да се наложи да получите някои от тях от вашия ветеринарен лекар.
 • Лекарствата без рецепта за хора също могат да бъдат ефективни при кучешка диария, но трябва да се дават с повишено внимание и винаги трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да ги използвате.

Методите, които работят за едно куче, може да не помогнат на друго, така че може да се наложи да направите малко експериментиране, за да намерите правилната формула. Може също да е полезно да запишете какво работи и какво не, за да знаете какво да правите следващия път, когато се окажете, че почиствате бъркотията.

След като намерите диета за възстановяване, която съответства на вашето куче и не причинява рецидив, можете бавно да увеличавате порциите за период от дни и след това да започнете да добавяте малки количества от обичайната храна на вашето куче, докато нещата се върнат към нормално.

Кога да заведете кучето на ветеринар при разтройство

Правилното време за контакт с ветеринар зависи много от това какво е нормално за вашето куче. За съжаление, някои кучета са по-податливи на храносмилателни разстройства от други, така че трябва да сте много наясно с нещата, които са необикновени на индивидуална основа.

Има обаче показатели, които могат да подсказват, че трябва поне да се консултирате с вашия ветеринарен лекар:

 • Други физически симптоми, като летаргия, треска, повръщане, сухи, лепкави или бледи венци или слабост;
 • Диария, която не спира въпреки домашните лекарства, които са действали в миналото;
 • Дехидратация;
 • Дълга продължителност (Някои казват няколко дни, други дават повече време. Всичко зависи от това какво е нормално за вашето куче.);
 • Използване на лекарства (куче на антибиотици, например);
 • Съществуващи състояния, като напреднала възраст, диабет, болест на Кушинг , рак или друг медицински проблем, и
 • Когато нещата просто не изглеждат наред. Вие познавате кучето си и само вие знаете фините признаци, че нещо не е наред. Уважавайте инстинктите си и ако смятате, че имате нужда от ветеринарно ръководство, вдигнете телефона.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.5 / 5. Брой гласове: 14

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!