Как да подобрим концентрацията си на работното място?

4.5
(37)

Фокусирайте се въпреки разсейващите фактори

Колко пъти сте се опитвали да се съсредоточите върху дадена задача, само за да откриете, че умът ви се лута?

Въпреки желанието си, просто не можете да се концентрирате.

Всички сме били в тази позната, разочароваща ситуация и това е нещо, което наистина може да попречи да постигнем желаните резултати.

Заобикалящата среда и концентрацията

работна среда - Как?NET

Вашата среда играе голяма роля за способността ви да се концентрирате. Колкото по-удобна и приветлива е тя, толкова по-лесно ще ви бъде да останете фокусирани.

Ето няколко идеи за подобряване на вашата среда:

 • Уверете се, че Ви е удобно. Направете, така че столът и бюрото да са на правилната височина, за да е комфортна работата. Ако столът Ви е твърде висок или бюрото е твърде ниско, ще се чувствате неудобно и ще се изкушите да използвате това като извинение, за да станете и да си спрете с изпълнението на задачите.
 • Поставете снимки – Гледането на пейзажи и картини с животни може да помогне за подобряване на концентрацията. Изберете такива, които Ви допадат. Това ще помогне да се фокусирате, особено ако можете да видите снимките от бюрото си.
 • Заглушете шума – Слушането на музика може да помогне, особено ако това е инструментална (класическа) музика. Някои хора дори използват приложения за „бял шум“ – те произвеждат успокояващ звук от океански вълни или дъжд. Този постоянен фонов шум може да заглуши друг шум, като Ви помага да се фокусирате по-добре и да игнорирате разсейващите фактори.
 • Изключете разсейващите фактори – ако работите от вкъщи, може да бъде особено трудно да се настроите на подходящата вълна. Домашни любимци, пране и дори семейство или съквартиранти могат да Ви попречат да се съсредоточите. Където е възможно, опитайте се да установите определено работно пространство, в идеалния случай отделно помещение.

Здравето влияе на концентрацията

здравето на работа - Как?NET

Следвайте няколко прости съвета за хранене:

 • Пийте вода – Много от нас не мислят за пиене на вода, докато работят, но дехидратацията може да ни накара да се чувстваме уморени, раздразнителни, мудни или дори болни. Когато мозъците ни нямат достатъчно течност, те не могат да работят с максимална производителност. Хидратирането е лесен начин да подобрите концентрацията си през деня.
 • Закусвайте– Започнете деня си със здравословна закуска. Много по-трудно е да се концентрирате, когато сте гладни, така че яжте добре, преди да започнете работа. Можете също така да подпомогнете концентрацията си през целия ден, като държите здравословни закуски на бюрото си. Бадеми, пълнозърнести крекери, пресни плодове и зеленчуци са добър избор.
 • Станете и се движете – Ако сте като повечето хора, вероятно не се движите достатъчно. А ако работите от вкъщи, е още по-вероятно да забравите за разходката. Изследванията показват, че редовното ходене може да ви помогне да увеличите фокуса си през деня.

Мислите и концентрацията

тревога на работа - Как?NET

Постоянните разсейвания и ниската продуктивност, която е свързана с тях, са станали толкова обичайни на работното място, че лекарите дори са му дали име: синдром на дефицита на вниманието. Казват че дори цели фирми и организации могат да страдат от този синдром.

Следвайте някои от тези указания, за да останете фокусирани и концентрирани на работното място:

 • Отделете време за справяне с тревогите – Много от нас имат проблеми с концентрацията през деня, защото постоянно се тревожим за други неща. Може да е наближаващ краен срок за проекта, нов колега, който създава проблеми, или просто количеството работа. Ако забележите, че се притесннията ви пречат, запишете ги, за да не се налага да ги държите в ума си. След това планирайте време за справяне с тези проблеми. По този начин ги „отлагате“ и можете да се концентрирате върху важните неща в дадения момент.
 • Фокусирайте се върху една задача – Може да бъде много по-трудно да се съсредоточите, ако правите мини паузи (15–30 секунди), за да отговаряте на имейли, да изпращате текстови съобщения или да приемате бързи телефонни обаждания. Някои изследователи смятат, че може да отнеме до 15 минути, за да си върнем пълния фокус след разсейване. Това разсейване се нарича „мултитаскинг“, опитайте се да го избягвате.
 • Затворете имейлите и социалните мрежи – Оставете входящата поща на имейлите ви да свърши своята работа. Ако е възможно, задайте вашия онлайн статус на „Не безпокойте“ и уведомете колегите си, че трябва да се съсредоточите. Излезте от социалните мрежи, там разсейването е постоянно. Те са направени за да ви грабват вниманието. По този начин никога няма да можете да се концентрирате.
 • Превключвайте между задачи, които изискват много и малко внимание – това може да даде почивка на мозъка ви след задачи, които изискват голямо количество концентрация и воля. Например, ако прекарате два часа, работейки върху бюджета на вашия отдел, вероятно ще се почувствате уморени след това. Можете да се презаредите, като работите върху задача, изискваща по-малко внимание в продължение на 15 минути, преди да се върнете към бюджета.
 • Приоритизиране – Твърде много работа може да разсейва и понякога може да доведе до отлагане на задачите. Или пък можете бързо да прескачате от задача на задача, създавайки илюзията че работите и имате ефективност, но в действителност не постигате почти нищо. Ако не сте сигурни кои задачи да започнете или кои са най-важни, отделете 10 или 15 минути в началото на работния ден, за да приоритизирате списъка си със задачи.

Ограничаването на разсейването Ви позволява да влезете в потока на работата си – така че да свършите повече.

Още съвети за подобряване на концентрацията

фокус - Как?NET
 • Правете кратки почивки – Можем да бъдем майстори в концентрацията и фокуса, но в крайна сметка ще имаме нужда от почивка. Нашите умове могат да се борят да се концентрират интензивно върху задачи в продължение на осем часа на ден, но всички знаем, че това не е устойчиво. По-добре е да разделите работата си на едночасови сегменти с 5-10 минути почивка между задачите. Тази кратка почивка ще позволи на ума ви да си почине, преди да се фокусирате отново.

Бележка от автора: Добър съвет е да ползвате Pomodoro 45/15. Има много клипове в интернет, които да ви помогнат. Ето един, който ползваме редовно:

4-HOUR Study With Me [Quiet Study Music] 45/15 Pomodoro by StudyMD
 • Вършете най-трудните си задачи, когато сте най-бдителни – това ще ви помогне да увеличите максимално концентрацията си. Това ще варира спрямо вашето лично усещане – сутрин, обед, вечер (и/или дори през нощта).
 • Използвайте слушалки за телефон – Ако имате слушалки за телефон, помислете за използването им за няколко часа всеки ден. Ако вашите колеги смятат, че говорите по телефона, е по-малко вероятно да ви пречат. Може да слушате клипа, който споделихме по-горе, за да се концентрирате по-добре.
 • Обещайте си награда – Например, установете правило, че ако се съсредоточите интензивно за 45 минути върху една задача, можете да си вземете почивка, за да изпиете чаша кафе, когато приключите. Малките „самонагради“ често могат да бъдат страхотни мотиватори.

Бележка от автора: Аз лично си обещавам да изиграя една партия шах в рамките на тези 15 мин. Това ме кара да забравя за работата и да си почина. След това се връщам с пълен фокус върху задачите.

 • Планирайте прегледа на имейли – може да бъде изключително разсейващо да следите нотификациите от имейли, които влизат във входящата ви кутия на всеки няколко минути. Икушавате се да спрете това, което правите, и да им отговорите веднага. Ако можете, насрочете имейла си за преглед на няколко етапа и отделете точно определено време за тях.

Свързани статии:

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.5 / 5. Брой гласове: 37

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!