Как се различават пробиотиците и пребиотиците?

4.5
(32)

Пробиотиците и пребиотиците са доста големи теми в храненето в наши дни. И все пак, въпреки че звучат сходно, двете играят различни роли за здравето.

Пробиотиците са полезни бактерии, а пребиотиците са храна за тези бактерии. Ще обясним, какво трябва да знаете за двете.

Какво представляват пробиотиците и пребиотиците?

И пребиотиците, и пробиотиците са важни за човешкото здраве. Те обаче имат различни роли:

 • Пробиотици. Това са живи бактерии, намиращи се в определени храни или добавки. Те могат да осигурят множество ползи за здравето.
 • Пребиотици. Тези вещества идват от видове въглехидрати (предимно фибри), които хората не могат да усвоят. Полезните бактерии във червата се хранят с тези фибри.

Чревните бактерии, общо наричани чревна флора или чревна микробиота, изпълняват много важни функции в тялото.

Храненето с балансирани количества пробиотици и пребиотици може да помогне да осигурите правилния баланс на тези бактерии, за да поддържате чревната микробиота здрава.

лактобаланс - Как?NET

Лактобаланс (капсули х30 & х60)

13.10лв. – 15.12лв.

Пробиотичен комплекс за добра чревна флора

Предназначение на Лактобаланс:

 • За нормално функциониране на полезната микрофлора;
 • Поддържа баланса на чревната микрофлора при прием на антибиотици;
 • Намалява усещането за подуване.

Защо чревните бактерии са полезни?

Добрите бактерии в храносмилателния тракт помагат да се предпазите от вредни бактерии и гъбички.

Проучване от 2013г. върху бактериите в червата потвърждава, че голямо разнообразие от този добър тип бактерии могат да подпомогнат функциите на имунната система, да подобрят симптомите на депресия и да помогнат за справяне със затлъстяването, наред с други предимства.

Освен това някои от чревните бактерии образуват витамин К и късоверижни мастни киселини.

Късоверижните мастни киселини са основният източник на хранителни вещества за клетките, облицоващи дебелото черво. Те насърчават силна чревна бариера, която предпазва от вредни вещества, вируси и бактерии. Това помага за намаляване на възпалението и има потенциал за намаляване на риска от рак.

Как храната влияе на чревната микробиота?

Храната, с която се хранете, играе важна роля в баланса на добрите и лошите чревни бактерии.

Например, диета с високо съдържание на захар и мазнини влияе негативно на чревните бактерии и може да допринесе за инсулинова резистентност и други здравословни състояния.

След като редовно подхранвате вредните бактерии, те могат да растат по-бързо и да се колонизират по-лесно, без наличието на много полезни бактерии, които да им попречат.

Вредните бактерии и по-малко здравословната чревна флора също се свързват с по-висок индекс на телесна маса.

Освен това храните, третирани с пестициди, могат да имат отрицателен ефект върху чревните бактерии, въпреки че за да бъде потвърдено са необходими повече изследвания.

Проучвания показват, че антибиотиците могат да причинят трайни промени в някои видове бактерии, особено когато се приемат по време на детството и юношеството.

Тъй като употребата на антибиотици е широко разпространена, учените проучват дали това причинява здравословни проблеми в дългосрочен план.

Кои храни са пребиотични?

Преди да излезете и да купите скъпи пребиотични добавки, не забравяйте, че много храни естествено ги съдържат.

Това е така, защото пребиотиците са видове фибри, намиращи се в зеленчуците, плодовете и бобовите растения.

Хората не са в състояние да усвоят тези видове фибри, за разлика от добрите добрите чревни бактерии.

Храните с високо съдържание на пребиотични фибри включват:

 • бобови растения, боб и грах
 • овес
 • банани
 • горски плодове
 • ерусалимски артишок (не същия като обикновения артишок)
 • аспержи
 • листа от глухарче
 • чесън
 • праз лук
 • лук

Едно от нещата, които добрите чревни бактерии правят с пребиотичните фибри, е да ги превърнат в късоверижна мастна киселина, наречена бутират.

Проучвания показват, че производството на бутират в дебелото черво не може да се поддържа без адекватен прием на пребиотични фибри.

Кои храни са пробиотични?

Има и много пробиотични храни, които естествено съдържат полезни бактерии, като киселото мляко.

Висококачествено, обикновено кисело мляко с живи култури може да бъде фантастично допълнение към диетата, ако искате да добавите полезни бактерии.

Ферментиралите храни са друг чудесен вариант, тъй като съдържат полезни бактерии, които процъфтяват от естествено срещащата се захар или фибри в храната.

Примерите за ферментирали храни включват:

 • кисело зеле
 • кимчи
 • чай от комбуча
 • кефир (млечен и немлечен)
 • някои видове кисели краставички (непастьоризирани)
 • други мариновани зеленчуци (непастьоризирани)

Ако ще ядете ферментирали храни заради техните пробиотични ползи, уверете се, че не са пастьоризирани, тъй като този процес убива бактериите.

Някои от тези храни могат да се считат за синбиотични, тъй като съдържат както полезни бактерии, така и пребиотичен източник на фибри, с които бактериите да се хранят.

Някои примери за синбиотични храни са сирене, кефир и кисело зеле.

Пробиотичните храни естествено съдържат полезни бактерии. Много от тези храни могат да бъдат приготвени у дома или закупени в магазин за хранителни стоки.

Трябва ли да приемаме пробиотични добавки?

Пробиотичните добавки са хапчета, прахове или течности, които съдържат живи полезни бактерии или дрожди.

Те са много популярни и лесни за намиране, но не всички от тях си струват парите. Не всички имат едни и същи видове бактерии или еднакви концентрации. Има много продукти на пазара, за които се твърди, че имат ползи, но нямат доказателство за ефикасност.

Обикновено не идват с хранителни източници на фибри, които бактериите да ядат, което може да попречи на тяхната ефективност.

Някои пробиотични добавки са предназначени да пренасят бактериите чак до дебелото черво за по-добри ефекти, докато други вероятно не преминават покрай стомашната киселина.

Има хора, които не трябва да приемат пробиотик или които може да изпитат влошаване на симптомите ако го направят, като хора с бактериален свръхрастеж на тънките черва или хора, чувствителни към съставките в добавката.

Въпреки това, правилните щамове пробиотици могат да бъдат невероятно полезни за някои хора. Зависи от вида на щама, формулата на продукта, качеството на продукта и съхранението.

Както при всички добавки, може да искате да се консултирате със здравен специалист, който е запознат с пробиотиците.

лактобаланс - Как?NET

Лактобаланс (капсули х30 & х60)

13.10лв. – 15.12лв.

Пробиотичен комплекс за добра чревна флора

Предназначение на Лактобаланс:

 • За нормално функциониране на полезната микрофлора;
 • Поддържа баланса на чревната микрофлора при прием на антибиотици;
 • Намалява усещането за подуване.

Пробиотичните добавки са предназначени да доставят много специфични видове бактерии в човешките черва. Въпреки това, не всички пробиотични добавки са с еднакво качество или съдържат същото количество бактерии.

Обобщение

Поддържането на баланс на чревните бактерии е важно за много аспекти на здравето.

За да направите това, яжте много както пребиотични, така и пробиотични храни, тъй като те ще помогнат за насърчаване на идеалния баланс между добри и лоши чревни бактерии.

Говорете с лекар, за да се уверите, че приемате необходимите количества. Възможно е да прекалите или да получите странични ефекти.

За да разберете дали бихте могли да се възползвате от добавка, разгледайте списъка с глобални насоки на Световната гастроентерологична организация със състояния, базирани на доказателства, за които пробиотиците биха могли да помогнат. Също включва и препоръки.

Не забравяйте да прочетете внимателно етикетите на всички добавки и да обсъдите всички въпроси и препоръки със здравен специалист.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.5 / 5. Брой гласове: 32

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!