Как да се справим с пролетната умора?

4.8
(14)

Слънцето грее, цветята цъфтят и докато други са навън и се наслаждават на по-топлото време, вие се чувствате по-сънливи от всякога. 

Защо се чувствате така?

Някои хора го наричат ​​пролетна умора или пролетна летаргия. 

Въпреки че това не е действително медицинско или психологическо разстройство, има реални причини, поради които може да се чувствате уморени или изтощени през това време на годината. 

Има много фактори които влияят за това, включително лятно часово време и сезонните алергии. Освен това имайте предвид, че всякакъв вид промяна в живота ви или в околната среда може да причини стрес и дискомфорт. 

Причини за пролената умора

Лятно часово време

В много области на света се преместват часовниците напред през пролетта и назад през есента. 

Тази промяна във времето нарушава съня при някои хора. Когато дойде време да преместим часовника с един час напред, промяната може да означава по-малко сън през първата нощ, по-мрачно време сутрин, отколкото сме свикнали, и за много хора по-малко сън през първата седмица като цяло. 

През това време в годината, често се слува да не ни стига един час в ежедневието и да изоставаме от графика, защото не сме планирали промяната на часа. Когато сънят бъде променен рязко и вече нямаме същото количество сън, може да отнеме около седмица, докато организма се приспособи към промяната. 

Ако сте в тази ситуация, най-доброто, което може да нарпавите е да си направите рутина за лягане и ставане, да следвате последователен график и да се придържате към него, докато нормалността в ежедневието се върне и се чувствате по-добре.

Наред с редовната рутина за лягане и ставане, и последователния график, има и други стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се възстанови и да се адаптира организма към промените, които причиняват пролетна умора и смяната на времето.

 • Опитайте се да прекарате известно време навън на естествена светлина; това ще бъде от полза за вашия биологичен часовник. Ако останете активни през деня, това ще помогне на тялото ви да се напасне на промяната и да ви позволи да спите по-добре през нощта.
 • Стремете се към физическа активност сутрин, която да помогне на тялото ви да се събуди, да подобри настроението ви и да запазите тези добри чувства със себе си през деня. 
 • Можете също да опитате да добавите повече плодове и зеленчуци към вашата диета, за допълнителна енергия и витамини. 
 • Не забравяйте да останете хидратирани! Разбира се, внимавайте да не пиете твърде много течности преди лягане, за да предотвратите нежелани нощни събуждания.

Сезонни алергии

С пролетта идват цъфтежите, а с цъфтежите идва прашецът. Колкото и да са красиви, цветята те могат да произведат алергени, които могат да повлияят негативно на ежедневието ви и дори да повляят на начина, по който спите. 

Според Центровете за контрол на заболяванията около 20 милиона възрастни американци са били диагностицирани с алергичен ринит, по-известен като сенна хрема.

Алергиите могат да затруднят съня през нощта и от своя страна могат да доведат до сънливост през деня. Това може да повлияе на цялостното качество на живот, включително способността да се наслаждавате на различни видове дейности и да бъдете продуктивни. 

За щастие има много решения и средства, които да помогнат за противодействие на ефектите от алергиите. Например лекарствата без рецепта или хранителни добавки против алергия могат да осигурят облекчение за някои хора.

Ако симптомите на алергия продължават или ако се притеснявате за тях, говорете с вашия личен лекар за допълнителни препоръки и възможности за лечение.

За прости решения у дома, опитайте да:

 • Държите прозорците и вратите затворени по време на сезона на алергии и използвайте климатик, ако вашият дом има такъв. 
 • Същото важи и когато сте в колата: вдигнати прозорци и включен климатик. Това може да помогне за намаляване на полените и да ви предпази от прах и други алергени от улавяне в дрехите и косата ви. 
 • Също така, дръжте ръцете си чисти и далеч от лицето си колкото е възможно повече, за да избегнете неволно предаване на алергени към носа и очите ви. 
 • Ако имате домашни любимци, помислете да ги накарате да спят извън леглото или дори в отделна стая, ако ви затрудняват съня през нощта.

Липса на балансирана диета и достатъчно течности

Това, което всъщност се препоръчва през цялата година, може да има особено положителен ефект през пролетта: пийте много вода и избирайте леки храни, а не тежки ястия, особено сезонни плодове и зеленчуци. Това гарантира, че получавате достатъчно витамини, хранителни вещества и минерали. Причината обаче не е да се компенсира евентуален недостиг на витамини – дори през зимните месеци изборът на храна, която е подходяща за сезона, гарантира, че тялото ни лесно се снабдява с достатъчно витамини. Единствено витамин D не може да се набави от храна, той се произвежда от тялото само чрез UV-B лъчи.

Как да се справите с пролетната умора?

 • Излезте на чист въздух и се насладете на слънцето: светлината стимулира синтеза на хормона серотонин, който повдига настроението. който е известен още като хормона на щастието. Това сигнализира на тялото, че е време за повече активност.
 • Направете кратка почивка от ежедневието си: без значение дали е кратка сауна, спа център или релаксиращ масаж – малки дози грижа за тялото и психическото здраве подобряват вашето благосъстояние.
 • Направете си освежаващ витаминен бустер: прясно изцеден сок, хрупкави зеленчуци или ревитализиращ чай с джинджифил и мента активират тялото отвътре.

Ако тези кратки съвети не ви вършат работа, ето и по-детайлна информация за това как да се справите с пролетната умора.

Почивка

Първо си починете. 

Хората се нуждаят от сън, това е много общоизвестно. Сега, тъй като вероятно сте по-уморени от преди, трябва да се съсредоточите особено върху количеството сън. Опитайте се да получите минимум 6-7 часа на нощ и оставете тялото си да се възстанови. 

Не забравяйте обаче, че понякога пролетната умора може да ви накара да се почувствате, че количеството почивка не е важно, тъй като се чувствате все по-уморени всеки ден. Не позволявайте това да ви заблуди, колкото повече се стараете върху това да спите достатъчно, толкова по-бързо ще преодолеете този етап на умора. 

Освен това имате още една причина просто да останете в леглото и да наваксате всички филми и сериали.

Отпуснете се

Разбира се, освен да спите, трябва да намерите и начин да се отпуснете. Независимо дали става дума за релаксираща вана, слагане на маска за лице, ходене на разходка или четене на книга, трябва да опитате и да си позволите да изключите за известно време. 

Този момент отдаден на себе си ще позволи на тялото ви да се възстанови и да придобие още малко сила. Освен това психически ще се почувствате по-добре – спокойният ум е здрав ум. 

И когато умът ви се чувства здрав и бодър, тялото ви няма избор – то ще го последва. 

Ето защо релаксацията е толкова важна. Подхранва ума ви, което ще доведе до подобряване на настроението и това е нещо, което всеки търси през пролетта (и не само)!

Спорт

Движението е от решаващо значение за справянето с пролетната умора, всеки ще ви каже това. Дори кратка тренировка няколко пъти седмично може да направи чудеса с тялото ви. Под тренировка не означаваме непременно ходене на фитнес и вдигане на тежести. 

Вие решавате как ще изглежда вашата тренировка! 

30-минутно бягане ли е? Игра на тенис, скуош, волейбол? Всичко, което включва движение, ще бъде добро за вас. 

Защо? 

Ще подобри метаболизма ви, ще засили кръвообращението. 

Освен това тялото ви ще отделя повече серотонин, което в резултат ще ви направи по-енергични и мотивирани. 

Какво чакаш? Вземете палтото си и се разходете из блока!

Свързани статии:

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.8 / 5. Брой гласове: 14

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!