Как да спрем киселините?

0
(0)

Повечето хора са добре запознати с болезненото усещане за парене в центъра на гръдния кош, което се дължи на киселините.

Всъщност от 55 до 65% от населението в зряла възраст между 35-65 г. изпитват гастроезофагеална рефлуксна болест. Това е често срещано състояние, което причинява киселини. То възниква, когато киселината се изтласква нагоре от стомаха обратно към хранопровода, което води до усещането за киселини.

Въпреки, че често се използват лекарства за лечение на киселинен рефлукс и киселини, много промени в начина на живот също могат да помогнат да намалите симптомите и да подобрите качеството на живот.

Запознайте се с тези естествени начини за намаляване на киселинния рефлукс и киселини, всички подкрепени от научни изследвания.

Дъвчете дъвка

Няколко по-стари проучвания показват, че дъвката може да помогне за намаляване на киселинността в хранопровода.

Дъвката, която съдържа бикарбонат, изглежда е особено ефективна, тъй като може да помогне за неутрализиране на киселината и предотвратяване на рефлукса.

Също може също да увеличи производството на слюнка, което да помогне за изчистване на хранопровода от киселина.

Необходими са, обаче по-актуални изследвания, за да се определи дали дъвката може да помогне за лечение на киселинен рефлукс или за облекчаване на симптомите на киселини .

Спете на лявата си страна

Няколко проучвания установяват, че спането на дясната страна може да влоши симптомите на рефлукс през нощта.

Според друго изследване, лежането на лявата страна може да намали експозицията на киселина в хранопровода с до 71% .

Въпреки, че причината не е напълно ясна, тя може да се обясни с анатомия.

Хранопроводът навлиза в дясната страна на стомаха. В резултат на това долният езофагеален сфинктер седи над нивото на стомашната киселина, когато спите на лявата страна.

Когато легнете на дясно, стомашната киселина покрива долния езофагеален сфинктер, увеличавайки риска от рефлукс.

Въпреки, че спането на лявата страна през цялата нощ може не винаги да е възможно, това може да ви помогне да се почувствате по-добре, докато заспите.

Повдигнете главата над нивото на леглото

Някои хора изпитват симптоми на рефлукс през нощта, които могат да повлияят на качеството на съня и да затруднят заспиването.

Промяната на позицията, в която спите чрез повдигане на главата над нивото на леглото, може да помогне за намаляване на симптомите на киселинен рефлукс и подобряване на качеството на съня.

Преглед върху четири проучвания установява, че повдигането на главата над нивото на леглото намалява киселинния рефлукс и подобрява симптомите, като киселини и регургитация при хора с гастроезофагеална рефлуксна болест.

Друго проучване показва, че хората, които са използвали възглавница против рефлукс, за да повдигнат горната част на тялото, докато спят, изпитват по-малко симптоми в сравнение с тогава, когато спят без нея.

Вечеряйте по-рано

Здравните специалисти често съветват хората с киселинен рефлукс да избягват да се хранят в рамките на 3 часа преди да заспят.

Това е така, защото лежането хоризонтално след хранене прави храносмилането по-трудно, което потенциално влошава симптомите на ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест).

Според изследвания, храненето късно вечер увеличава експозицията на киселина в стомаха, когато сте в легнало положение с 5%, в сравнение с храненето по-рано вечер.

Друго проучване, включващо 817 души с диабет тип 2, установява, че вечерята късно през нощта е свързана с по-висок риск от киселинен рефлукс.

Все пак са необходими повече изследвания, преди да се направят солидни заключения относно ефекта на късните вечерни хранения върху ГЕРБ, като той може да бъде различен при всеки.

Изберете сготвен вместо суров лук

Суровият лук е често срещана причина за киселинен рефлукс и киселини.

По-старо проучване при хора с киселинен рефлукс показва, че яденето на храна, съдържаща суров лук, значително увеличава киселините, киселинния рефлукс и оригването, в сравнение с консумацията на идентична храна, която не съдържа лук.

По-честото оригване може да предполага, че се отделя повече газ. Това се дължи на високите количества ферментиращи фибри в лука.

Суровият лук е и по-труден за смилане и може да раздразни лигавицата на хранопровода, причинявайки киселини.

Каквато и да е причината, ако смятате, че яденето на суров лук влошава симптомите, трябва да го избягвате или вместо това да го сготвите.

лактобаланс - Как?NET

Лактобаланс (капсули х30 & х60)

13.10лв. – 15.12лв.

Пробиотичен комплекс за добра чревна флора

Предназначение на Лактобаланс:

  • За нормално функциониране на полезната микрофлора;
  • Поддържа баланса на чревната микрофлора при прием на антибиотици;
  • Намалява усещането за подуване.

Яжте по-малки, по-чести хранения

Има пръстеновиден мускул, известен като долен езофагеален сфинктер, където хранопровода се отваря в стомаха.

Той действа като клапа и предотвратява киселинното съдържание на стомаха да се издигне нагоре в хранопровода. Обикновено остава затворен, но може да се отвори, когато преглъщате, оригвате се или повръщате.

При хора с киселинен рефлукс този мускул е отслабен или нефункционален. Киселинният рефлукс може също да се появи, когато има твърде голям натиск върху мускула, което води до изстискване на киселина през отвора.

Не е изненадващо, че повечето симптоми на рефлукс се появяват след хранене. Изглежда, че яденето само на едно до две големи хранения на ден може да влоши симптомите.

Следователно, яденето на по-малки, но по-чести хранения през деня може да помогне за намаляване на симптомите на киселинен рефлукс.

Поддържайте умерено тегло

Диафрагмата е мускул, разположен над стомаха. Обикновено диафрагмата естествено укрепва долния езофагеален сфинктер, което предотвратява изтичането на прекомерни количества стомашна киселина в хранопровода.

Въпреки това, ако имате излишни мазнини в корема, налягането в него може да стане толкова високо, че долният езофагеален сфинктер да се избута нагоре, далеч от опората на диафрагмата.

Това състояние, известно като хиатална херния, се счита за водеща причина за рефлуксна болест. Освен това, изследвания показват, че излишните мазнини в корема могат да бъдат свързани с по-висок риск от киселинен рефлукс и ГЕРБ.

Някои проучвания показват, че загубата на поне 10% от телесното тегло, може значително да намали симптомите на ГЕРБ при хора с излишни мазнини.

Постигането и поддържането на умерено телесно тегло може да помогне за намаляване на киселинния рефлукс в дългосрочен план.

Въпреки това, ако се интересувате от този подход, не забравяйте да говорите със здравен специалист, за да прецените дали е подходящ и ако е така, как можете да отслабнете безопасно и устойчиво.

Спазвайте диета с ниско съдържание на въглехидрати

Нарастващи доказателства сочат, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да облекчат симптомите на киселинен рефлукс.

Всъщност някои изследователи предполагат, че несмлените въглехидрати могат да причинят свръхрастеж на бактерии и повишено налягане в корема, което може да допринесе за киселинен рефлукс.

Наличието на твърде много несмлени въглехидрати в храносмилателната система често може не само да причини газове и подуване на корема, но и оригване.

Някои проучвания показват, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да подобрят симптомите на рефлукс, но са необходими повече изследвания.

Ограничете приема на алкохол

Пиенето на алкохол може да влоши състоянието на киселинен рефлукс и киселини.

Всъщност някои проучвания показват, че по-високият прием на алкохол може да бъде свързан с увеличаване на симптомите на киселинен рефлукс.

Алкохолът влошава симптомите чрез увеличаване на стомашната киселина, отпускайки долния езофагеален сфинктер и нарушавайки способността на хранопровода да изчиства киселината.

Въпреки че са необходими още изследвания, някои по-стари проучвания също показват, че пиенето на вино или бира увеличава симптомите на рефлукс, особено в сравнение с пиенето на вода.

Не пийте твърде много кафе

Някои проучвания установяват, че кафето временно отпуска долния езофагеален сфинктер, увеличавайки риска от гастроезофагеална рефлуксна болест.

Други доказателства също сочат към кофеина като възможна причина. Подобно на кафето, кофеинът отпуска долния езофагеален сфинктер, което може да причини рефлукс.

Независимо от това, че няколко проучвания показват, че кафето и кофеинът могат да влошат киселинния рефлукс, при някои хора не е точно така.

Например, един анализ на обсервационни проучвания, не открива значителни ефекти от приема на кафе върху самооценените симптоми на ГЕРБ.

И все пак, когато учените изследвали признаците на киселинен рефлукс с малка камера, те открили, че консумацията на кафе е свързана с по-голямо киселинно увреждане на хранопровода.

Дали приемът на кафе влошава киселинния рефлукс може да зависи от индивида. Ако откриете, че кафето ви причинява киселини, най-добре е просто да го избягвате или да ограничите приема.

Ограничете приема на газирани напитки

Понякога здравните специалисти съветват хората с ГЕРБ да ограничат приема на газирани напитки.

Това е така, защото проучванията показват, че редовната консумация на газирани напитки, включително безалкохолни напитки, газирани напитки и сода, може да бъде свързана с повишен риск от рефлукс.

Проучване установява, че газираните безалкохолни напитки влошават някои симптоми на киселинен рефлукс, включително киселини, подут корем и оригване.

Основната причина е, че газът въглероден диоксид (мехурчетата) в газираните напитки кара хората да се оригват по-често. Това е ефект, който може да увеличи количеството киселина, изтичаща в хранопровода.

Не пийте много цитрусов сок

Много видове цитрусов сок, включително портокалов сок и сок от грейпфрут, се считат за често срещани причинители на киселини.

Тези съставки са силно киселинни и съдържат съединения като аскорбинова киселина, които могат да причинят трудно храносмилане, ако ги консумирате в големи количества.

Освен че са киселинни, някои съединения, открити в цитрусов сок, също могат да раздразнят лигавицата на хранопровода.

Въпреки, че цитрусовият сок вероятно не причинява директно киселинен рефлукс, той може временно да влоши киселините.

Избягвайте ментата

Ментата e често срещанa съставкa, използванa за приготвяне на билков чай ​​и добавяне на вкус към храни, бонбони, дъвки, вода за уста и паста за зъби.

Тя обаче съдържа и определени съединения, които могат да предизвикат киселини при някои хора.

Например, някои проучвания показват, че маслото от мента може да намали налягането на долния езофагеален сфинктер, което може да причини киселини.

Друго проучване показва, че ментолът, съединение, открито в ментата, може да влоши рефлукса при хора с ГЕРБ.

При хора с гастроезофагеална рефлуксна болест проучване показва, че ментата не засяга долния езофагеален сфинктер. Въпреки това е установено, че високи дози мента могат да влошат симптомите на киселинен рефлукс, като дразнят вътрешността на хранопровода.

Поради тази причина е най-добре да избягвате ментата, ако смятате, че тя влошава киселините.

Няколко проучвания показват, че ментата и някои от съединенията, които съдържа, могат да влошат киселините и други симптоми на рефлукс, но доказателствата са недостатъчни.

Ограничете храните с високо съдържание на мазнини

Пържените храни и някои други мазни храни също могат да бъдат причина за ГЕРБ. Някои изследвания показват, че те могат да доведат до киселини. Примерите включват:

  • пържени храни
  • картофен чипс
  • пица
  • бекон
  • наденица

Храни с високо съдържание на мазнини, като тези могат да допринесат за киселини, като причиняват отделяне на жлъчни соли в храносмилателния ви тракт, което може да раздразни хранопровода.

Също така стимулират освобождаването на холецистокинин, хормон в кръвния ви поток, който може да отпусне долния езофагеален сфинктер, позволявайки на съдържанието на стомаха да достигне обратно в хранопровода.

Проучване разглежда какво се случва, когато хората с киселинен рефлукс ядат храни с високо съдържание на мазнини. Повече от половината от участниците, които са съобщили за храни причинители, са заявили, че са имали симптоми на ГЕРБ след консумация на пържени храни с високо съдържание на мазнини.

След като тези хора елиминират от диетата си провокиращи храни, делът на тези, които са имали киселини, намалява от 93% на 44%.

Необходими са повече изследвания, за да се разкрие как храните с високо съдържание на мазнини могат да предизвикат симптоми на ГЕРБ, включително киселини, както и какви видове мазнини могат да имат най-силни ефекти.

Важно е да се отбележи, че мазнините са съществена част от здравословното хранене. Вместо да избягвате мазнините, стремете се да ги консумирате умерено от здравословни източници , като омега-3 мастни киселини от мазна риба и мононенаситени мазнини от зехтин или авокадо.

Обобщение

Киселините в стомаха са неприятен проблем, който може да бъде причинен от различни фактори.

Въпреки че има много лекарства и възможности за лечение и облекчаване на киселини, няколко прости промени в диетата и начина на живот също могат да бъдат от полза.

Опитайте някои от съветите по-горе, за да откриете какво работи за вас, за намаляване на киселините и киселинния рефлукс.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 0 / 5. Брой гласове: 0

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!