Как да се справим с различните видове фобии?

4.8
(54)

Какво представляват фобиите?

Фобията е прекомерна и ирационална реакция на страх. Ако имате фобия, може да изпитате дълбоко чувство на страх или паника, когато срещнете причината за страха си. 

Страхът може да бъде от определено място, ситуация или обект. 

За разлика от общите тревожни разстройства, фобията обикновено е свързана с нещо конкретно.

Въздействието на фобията може да варира от нормално раздразнение в човек до тежко инвалидизиращо за индивида. 

Хората с фобии често осъзнават, че страхът им е ирационален, но не могат да направят нищо по въпроса. 

Такива страхове могат да попречат на работата, училището и личните взаимоотношения.

Приблизително 19 милиона американци имат фобия, която причинява затруднения в някои области от живота им. Потърсете помощта на Вашия лекар, ако имате фобия, който ви пречи да водите пълноценния си живот.

Симптоми на фобии

Най-честият и инвалидизиращ симптом на фобията е паническата атака. Характеристиките на паническата атака включват:

 • учестено сърцебиене;
 • недостиг на въздух;
 • бърза неразбираема реч или пълна невъзможност за говорене;
 • суха уста;
 • разстроен стомах;
 • гадене;
 • повишено кръвно налягане;
 • треперене;
 • болка в гърдите или стягане;
 • усещане за задушаване;
 • световъртеж или замаяност;
 • обилно изпотяване.

Човек с фобия обаче не трябва да има паник атака, за да бъде диагностициран.

Причини

Генетичните фактори и факторите на средата, в която се намирате, могат да причинят фобии. 

Децата, които имат близък роднина с тревожно разстройство, са изложени на риск от развитие на фобия. 

Стресиращи събития, като почти удавяне, могат да доведат до фобия. Поставянето в малки затворени пространства, екстремни височини и ухапвания от животни или насекоми могат да бъдат източници на фобии.

Хората с страдащи от сериозни заболявания или здравословни проблеми често имат фобии. Има голям процент хора, които развиват фобии след черепно-мозъчни наранявания. Злоупотребата с всякакви вещества и депресията също са свързани с фобиите.

Фобиите имат различни симптоми, някои от тях са сериозни психични заболявания като на пример – шизофренията. При шизофренията хората имат зрителни и слухови халюцинации, заблуди, параноя, негативни симптоми като анхедония и дезорганизирани симптоми. 

Как да се справим с фобиите и да ги превъзмогнем?

Десенсибилизирайте себе си

Възможно е да станете десенсибилизирани към фобия. Това означава, че можете да бъдете все по-малко засегнати от фобията с течение на времето с безопасно, контролирано излагане на страха. Един от начините да направите това е със стълба на страха, която в началото е много малка, а след това се увеличава.

Например, ако се страхувате от паяци, можете да започнете, като разгледате снимки на цветя, които приличат на паяци, като започнете да разглеждате снимки на истински паяци. Оттам може да сте в състояние да гледате видеоклипове на паяци и в крайна сметка да можете да видите паяци зад стъкло без да изпадате ш паника.

Заедно срещу фобиите

Социалната подкрепа играе важна роля във физическото и психическото здраве, включително в процеса на преодоляване на фобиите. Когато преминавате през стълбата за намаляване на чувствителността към страха или през самич страх, може да бъде полезно да говорите с приятели и семейство за това. След това те могат да помогнат, като слушат, насърчават и отпразнушат всяка постигната цел с вас.

Ако приятел или член на семейството също има фобия, може да бъде полезно и за двамата да ги преодолеят заедно. Дори не трябва да е същата фобия. Просто трябва да си помагат!

Изберете групова терапия

Това може да е избор като допълнение към подкрепата на приятели и семейство или ако подкрепата на приятели и семейство не е налична, може да потърсите да се присъедините към група за подкрепа . Група за подкрепа е професионално водена група от хора, които се събират, за да се справят с / или да преодолеят проблем. В този случай това е група за преодоляване на фобията и професионалният лидер на групата може да осигури много добри техники за преодоляване и подкрепа.

Техники за релаксация, визуализация и дишане

Техниките за релаксация, визуализация и дишане могат да се използват за преодоляване на различни видове фобии. Тези техники могат да се използват по време на процеса на десенсибилизация, когато се сблъсквате с това, от което се страхувате, и дори когато мислите за евентуална среща със страха в бъдеще. Техниките за релаксация могат да се комбинират с техники за визуализация и дишане. Ето една техника за справяне с фобиите.

Видове фобии

Агорафобия

Агорафобията е страх от места или ситуации, от които не можете да избягате. Самата дума се отнася до „страх от открити пространства“. Хората с агорафобия се страхуват да бъдат в големи тълпи или в капан извън дома. Те често избягват напълно социални ситуации и остават в домовете си.

Много хора с агорафобия се страхуват, че може да получат паническа атака на място, където не могат да избягат. Тези с хронични здравословни проблеми може да се страхуват, че ще имат нужда спешна медицинска помощ на обществено място или където няма налична помощ.

Социална фобия

Социалната фобия се нарича още социално тревожно разстройство. Тази фобия се изразява в изключително безпокойство в социални ситуации и може да доведе до самоизолация. 

Социалната фобия може да бъде толкова тежка, че най-простите взаимодействия, като поръчка на храна в ресторант или отговаряне на телефона, могат да предизвикат паника. Хората със социална фобия често се опитват да избягват социални взаимодействия.

Други видове фобии

Много хора не харесват определени ситуации или предмети, но за да бъде истинска фобия, страхът трябва да пречи на ежедневния живот. Ето още няколко от най-често срещаните:

Глософобия: Това е известно като тревожност от различни форми на публична изява или страх от говорене пред публика. Хората с тази фобия имат тежки физически симптоми, дори когато само си помислят да бъдат пред някаква група хора

Акрофобия: Това е страхът от височини. Хората с тази фобия избягват планините, мостовете или по-високите етажи на сградите. Симптомите включват световъртеж, изпотяване и усещане, че ще припаднат или ще изгубят съзнание.

Клаустрофобия: Това е страх от затворени или тесни пространства. Тежката клаустрофобия може да бъде особено инвалидизираща. Тази тежка форма пречи да се возите в коли или асансьори. 

Авиофобия: Това е известно още като страх от летене.

Дентофобия: Дентофобията е страх от зъболекар или стоматологични процедури. Тази фобия обикновено се развива след неприятно преживяване в зъболекарския кабинет. Може да бъде вредно, ако ви пречи да получите необходимата стоматологична помощ .

Хемофобия: Това е фобия от кръв или нараняване. Човек с хемофобия може да припадне, когато види собствената си кръв или кръвта на друг човек.

Арахнофобия: Това означава страх от паяци.

Цинофобия: Това е страх от кучета.

Офидиофобия: Хората с тази фобия се страхуват от змии.

Никтофобия: Тази фобия е страх от нощта или тъмнината. Почти винаги започва като типичен детски страх. Когато прогресира след юношеството, това се счита за фобия.

Рисковете на фобиите

Хората с генетична предразположеност към тревожност може да са изложени на висок риск от развитие на фобия. Възрастта, социално-икономическият статус и полът изглежда са рискови фактори само за определени фобии. Например жените са по-склонни да имат фобии от животни. Децата или хората с нисък социално-икономически статус са по-склонни да имат социални фобии. Мъжете съставляват по-голямата част от тези с фобии от зъболекар и лекар.

Възможности за лечение

Лечението на фобии може да включва терапевтични техники, лекарства или комбинация от двете.

Когнитивна поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е най-често използваното терапевтично лечение на фобии. Това включва излагане на източника на страха в контролирана обстановка. Това лечение може да обезсмисли хората и да намали тревожността.

Терапията се фокусира върху идентифицирането и промяната на негативните мисли, дисфункционалните вярвания и негативните реакции към фобичната ситуация. Новите CBT техники използват технологията за виртуална реалност, за да изложат безопасно хората на източниците на техните фобии.

Лекарства

Антидепресантите и лекарствата против тревожност могат да помогнат за успокояване на емоционалните и физически реакции на страха. Често комбинацията от медикаменти и професионална терапия е най-полезна.

Свързани статии:

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.8 / 5. Брой гласове: 54

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!