Как се лекува хеликобактер пилори?

0
(0)

Хеликобактер пилори (H. pylori) е вид бактерия, която може да влезе в тялото и да заживее в храносмилателния тракт. След години могат да причинят рани, наречени язви, в лигавицата на стомаха или в горната част на тънките черва. При някои хора инфекцията може да доведе до по-сериозни заболявания .

Инфекцията с хеликобактер пилори е често срещана. Намира се в телата на около две трети от световното население. При повечето хора не причинява язви или други симптоми. Ако все пак имате проблеми, има лекарства, които убиват микробите и подпомагат заздравяването на раните.

Тъй като все повече хора по света получават достъп до чиста вода и канализация, все по-малко се заразяват с бактериите. Може да се предпазите с добри здравословни навици.

Как се разболява с хеликобактер пилори

В продължение на десетилетия лекарите смятаха, че хората получават язви от стрес, пикантни храни, тютюнопушене или други навици. Но когато изследователи откриват хеликобактер пилори през 1982 г., те установяват, че микробите са причина за повечето стомашни язви.

След като бактерията навлезе в тялото, атакува лигавицата на стомаха, а тя предпазва от киселината, която тялото използва за смилане на храната. След като бактериите са нанесли достатъчно щети, киселината може да проникне през лигавицата, което води до язви. Те могат да кървят, да причинят инфекции или да попречат на храната да се движи през храносмилателния тракт.

Свързана статия: Как работи храносмилателната система?

Можете да се заразите от храна, вода или прибори. Това е по-често срещано в страни или общности, които нямат чиста вода или добри канализационни системи. Бактериите могат да попаднат в тялото чрез контакт със слюнка или други телесни течности на заразени хора.

Често се среща при деца, но възрастни също могат да се заразят. Микробите живеят в тялото години преди появата на симптомите, но повечето хора, които ги имат, никога няма да получат язви. Лекарите не са сигурни защо само някои получават язви след инфекция.

Симптоми

Ако имате язва, може да почувствате тъпа или пареща болка в корема. Може да идва и да си отива, но вероятно ще я почувствате най-силно, когато стомахът е празен, например между храненията или посред нощ. Възможно е да продължи от няколко минути до часове. Може да се почувствате по-добре, след като се нахраните, пиете мляко или приемете антиацид.

Други признаци на язва включват:

Язвите могат да кървят в стомаха или червата, което е опасно за здравето. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате някой от тези симптоми:

 • изпражнения, които са кървави, тъмночервени или черни
 • проблеми с дишането
 • световъртеж или припадък
 • безпричинна умора
 • блед цвят на кожата
 • повръщане, което има кръв или прилича на утайка от кафе
 • тежка, остра болка в стомаха

Това не е често срещано явление, но инфекцията с тази бактерия може да причини рак на стомаха. Заболяването в началото има малко симптоми, като киселини. С течение на времето може да забележите:

 • болка в корема или подуване
 • гадене
 • липса на чувство на глад
 • усещане за ситост, след като приемете малко количество храна
 • повръщане
 • безпричинна загуба на тегло

Диагностициране

Ако нямате симптоми на язва, е по вероятно да не бъдете тествани за хелокобактер пилори. Но ако ги проявявате сега или сте ги имали в миналото, най-добре е да се тествате. Лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) също могат да увредят стомашната лигавица. За да получите правилно лечение е важно да разберете какво причинява симптомите.

За начало здравния специалист ще попита за симптомите, предишни заболявания и всички лекарства, които приемате. След това ще преминете през физически преглед, включително натискане на корема, за да се провери за подуване, чувствителност или болка. Може също да се направят други изследвания, като например:

 • Изследвания на кръвта и изпражненията, които могат да помогнат за откриване на инфекция
 • Тест за дишане с урея. Ще пиете специална течност, която съдържа вещество, наречено урея. След това ще вдишате в торбичка, която лекар ще изпрати в лаборатория за изследване. Ако имате хеликобактер пилори, бактериите ще променят уреята в тялото във въглероден диоксид и лабораторните тестове ще покажат, че дъха има по-високи от нормалните нива на газ.

За да разгледа по-отблизо язвите, лекар може да използва:

 • Ендоскопия на горната част на стомашно-чревния тракт. Използва се тръба с малка камера, наречена ендоскоп, за да се погледне надолу в гърлото и в стомаха, както и горната част на тънките черва. Процедурата може да послужи и за събиране на проба, която ще бъде изследвана за наличието на бактерии. Може да сте упоени или будни по време на процедурата, но ще получите лекарство, за да се чувствате по-комфортно.
 • Изследвания на горната част на стомашно-чревния тракт. Ще пиете течност, която съдържа вещество, наречено барий и лекар ще направи рентгенова снимка. Течността покрива гърлото и стомаха, и ги кара да се открояват ясно на изображението.
 • Компютърна томография (КТ). Това е мощна рентгенова снимка, която прави подробни снимки на вътрешността на тялото.

Ако имате хеликобактер пилори, специалист може също да направи изследвания за рак на стомаха. Това включва:

 • Физически преглед
 • Кръвни изследвания за проверка за анемия. Причината за недостиг на червени кръвни клетки може да е тумор, който кърви.
 • Тест за окултна кръв в изпражненията. Проверява изпражненията за кръв, която не се вижда с просто око.
 • Ендоскопия
 • Биопсия – когато лекар взема малко парче тъкан от стомаха, за да търси признаци на рак. Специалист може да направи това по време на ендоскопия.
 • Тестове, които правят подробни снимки на вътрешностите на тялото, като компютърна томография или магнитен резонанс

Лечение на хеликобактер пилори

Ако имате язви, причинени от бактерията, ще се нуждаете от лечение, за да убиете микробите, да излекувате стомашната лигавица и да предотвратите връщането на раните. Обикновено отнема 1 до 2 седмици лечение, за да се подобрят симптомите.

Лекарят вероятно ще назначи няколко различни вида лекарства. Опциите включват:

 • Антибиотици за убиване на бактериите в тялото, като амоксицилин, кларитромицин, метронидазол, тетрациклин или тинидазол. Най-вероятно ще вземете поне два от тази група.
 • Лекарства, които намаляват количеството киселина в стомаха, като блокират малките помпи, които я произвеждат. Такива лекарства са декслансопразол, езомепразол, ланзопразол, омепразол, пантопразол или рабепразол.
 • Бисмут субсалицилат, който също може да помогне за убиване на бактерията заедно с антибиотици.
 • Лекарства, които блокират химическия хистамин, който кара стомаха да произвежда повече киселина. Това са циметидин, фамотидин и низатидин.

По време на лечението може да приемате 14 или повече хапчета на ден в продължение на няколко седмици. Дори да изглежда много, наистина е важно да приемате всичко, което лекаря е предписал и да следвате неговите инструкции. Ако не приемате антибиотици по правилния начин, бактериите в тялото могат да станат резистентни към тях, което прави инфекциите по-трудни за лечение. Ако се притеснявате от лекарствата, говорете с лекар за възможностите за лечение и как можете да се справите с нежеланите реакции.

Около 1-2 седмици след като завършите лечението, може да се изследват отново дъха или изпражненията, за да се провери дали инфекцията е изчезнала.

Предотвратяване

Може да се предпазите от заразяване с хеликобактер пилори със същите стъпки, които предприемате, за да се предпазите от другите микроби:

 • Винаги мийте ръцете си след посещение в тоалетната, преди хранене или готвене. Научете децата си да правят същото.
 • Избягвайте храна или вода, които не са чисти.
 • Не яжте нищо, което не е добре сготвено.
 • Не приемайте храна, сервирана от хора, които не са си измили ръцете.

Въпреки, че стресът и пикантните храни не причиняват язви, те могат да попречат на бързото заздравяване или да влошат болката. Говорете с лекар за начини за справяне със стреса, за подобрение на диетата или за помощ при отказване от тютюнопушене.

Какво се очаква при инфекция с хеликобактер пилори?

Повечето язви, причинени от бактерията, ще заздравеят след няколко седмици лечение. Ако сте имали язви, трябва да избягвате приема на нестероидни противовъзпалителни средства за болка, тъй като тези лекарства могат да увредят лигавицата на стомаха. Ако имате нужда от лекарство за болка, помолете лекар за препоръка.

При състояния свързани с инфекция с хеликобактер пилори, перспективите ще зависят от това, колко скоро е диагностицирано заболяването и как се лекува. Много малко хора, заразени с бактерията, могат да развият рак на стомаха.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 0 / 5. Брой гласове: 0

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!