Как работи храносмилателната система?

4.6
(34)

Храносмилането работи чрез придвижване на храната през стомашно-чревния тракт. То започва в устата с дъвчене и завършва в тънките черва. Докато храната преминава през стомашно-чревния тракт, тя се смесва с храносмилателните сокове, което кара големи молекули храна да се разпадат на по-малки молекули. След това тялото абсорбира тези по-малки молекули през стените на тънките черва в кръвния поток, който ги доставя до останалата част от тялото. Отпадните продукти от храносмилането преминават през дебелото черво и излизат от тялото като твърда материя, наречена изпражнения.

Таблицата по-долу показва частите от храносмилателния процес на храносмилателната система, извършван от всеки храносмилателен орган, включително движението на храната, вида на използвания храносмилателен сок и хранителните частици, разградени от този орган.

ОрганДвижениеИзползвани храносмилателни соковеРазградени хранителни частици
УстаДъвченеСлюнкаНишестета
ХранопроводПоглъщане
СтомахГорният мускул в стомаха се отпуска, за да позволи на храната да влезе, а долният мускул смесва храната с храносмилателния сокСтомашна киселинаПротеини
Тънки черваПеристалтикаХраносмилателен сок от тънките черваНишестета, протеини и въглехидрати
ПанкреасПанкреатичен сокНишестета, мазнини и протеини
Черен дробЖлъчни киселиниМазнини

Защо храносмилането е важно?

Храносмилането е важно за разграждането на храната до хранителни вещества, които тялото използва за енергия, растеж и възстановяване на клетките. Храната и напитките трябва да бъдат превърнати в по-малки молекули хранителни вещества, преди кръвта да ги абсорбира и да ги пренесе до клетките в тялото. Тялото разгражда хранителните вещества от храната и напитките до въглехидрати, протеини, мазнини и витамини.

Въглехидрати

Въглехидратите са захарите, нишестето и фибрите, които се намират в много храни. Въглехидратите се наричат ​​прости или сложни, в зависимост от тяхната химическа структура. Простите въглехидрати включват захари, намиращи се естествено в храни като плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, както и захари, добавени по време на обработката на храната. Сложните въглехидрати са нишестета и фибри, намиращи се в пълнозърнест хляб и зърнени храни, нишестени зеленчуци и бобови растения.

Протеини

Храни като месо, яйца и боб се състоят от големи молекули протеин, които тялото смила до по-малки молекули, наречени аминокиселини. Тялото абсорбира аминокиселините през тънките черва в кръвта, която след това ги пренася в тялото.

Мазнини

Мастните молекули са богат източник на енергия и помагат на тялото да абсорбира витамините. Маслата, като царевица, рапица, маслини, шафран, соя и слънчоглед, са примери за здравословни мазнини. Маслото, бързите храни и закуските са примери за по-малко здравословни мазнини. По време на храносмилането тялото разгражда мастните молекули до мастни киселини и глицерол.

Витамини

Учените класифицират витамините според течността, в която се разтварят. Водоразтворимите витамини включват всички витамини от група В и витамин С. Мастноразтворимите витамини включват витамини A, D, E и K. Всеки витамин има различна роля в растежа и здравето на организма. Тялото съхранява мастноразтворимите витамини в черния дроб и мастните тъкани, но не съхранява лесно водоразтворимите витамини и изхвърля излишните с урината.

Как храната се движи през стомашно-чревния тракт?

Големите, кухи органи на стомашно-чревния тракт съдържат слой мускул, който позволява на стените им да се движат. Движението на стените на органа – наречено перисталтика, задвижва храната и течността през стомашно-чревния тракт и смесва съдържанието във всеки орган. Перисталтиката изглежда като океанска вълна, преминаваща през мускула, докато се свива и отпуска.

Хранопровод

Когато човек преглъща, храната се изтласква в хранопровода, мускулната тръба, която пренася храна и течности от устата към стомаха. След като преглъщането започне, то става неволно и протича под контрола на хранопровода и мозъка. Долният езофагеален сфинктер, пръстеновиден мускул на кръстопътя на хранопровода и стомаха, контролира преминаването на храна и течност между хранопровода и стомаха. Когато храната се приближи до затворения сфинктер, мускулът се отпуска и позволява на храната да премине към стомаха.

Стомах

Стомахът съхранява погълнатата храна и течност, смесва я с храносмилателния сок, който произвежда, и бавно изпразва съдържанието му (наречено химус) в тънките черва. Мускулът на горната част на стомаха се отпуска, за да приеме големи обеми погълната храна или течност от хранопровода, а мускулът на долната част на стомаха смесва храната и течността с храносмилателния сок.

Свързана статия: Как да успокоим раздразнен стомах?

Тънко черво

Мускулите на тънките черва смесват храната с храносмилателни сокове от панкреаса, черния дроб и червата, и избутват сместа напред, за да подпомогнат по-нататъшното храносмилане. Стените на тънките черва абсорбират усвоените хранителни вещества в кръвта, която ги доставя на останалата част от тялото.

Дебело черво

Отпадните продукти от храносмилателния процес включват несмлени части от храната и по-стари клетки от лигавицата на стомашно-чревния тракт. Мускулите изтласкват тези отпадъчни продукти в дебелото черво. То абсорбира вода и всички останали хранителни вещества, и превръща отпадъците от течни в изпражнения. Ректумът съхранява изпражненията, докато не изтласка изпражненията от тялото по време на изхождане.

Свързана статия: Как се лекува възпаление на дебелото черво?

лактобаланс - Как?NET

Лактобаланс (капсули х30 & х60)

13.10лв. – 15.12лв.

Пробиотичен комплекс за добра чревна флора

Предназначение на Лактобаланс:

  • За нормално функциониране на полезната микрофлора;
  • Поддържа баланса на чревната микрофлора при прием на антибиотици;
  • Намалява усещането за подуване.

Как храносмилателните сокове във всеки орган на стомашно-чревния тракт разграждат храната?

Храносмилателните сокове съдържат ензими – вещества, които ускоряват химичните реакции в тялото и разграждат храната до различни хранителни вещества.

Слюнчести жлези

Слюнката, произведена от слюнчените жлези, овлажнява храната, така че тя се движи по-лесно през хранопровода в стомаха. Слюнката съдържа и ензим, който може да разгражда нишестето от храната.

Жлези в стомашната лигавица

Жлезите в стомашната лигавица произвеждат стомашна киселина и ензим, който усвоява протеина.

Панкреас

Панкреасът произвежда сок, съдържащ няколко ензима, които разграждат въглехидратите, мазнините и протеините в храната. Също доставя храносмилателен сок до тънките черва чрез малки тръбички, наречени канали.

Черен дроб

Черният дроб произвежда храносмилателен сок, наречен жлъчка. Жлъчният мехур съхранява жлъчката между храненията. Когато човек се храни, жлъчният мехур изстисква жлъчката през жлъчните пътища, които свързват жлъчния мехур и черния дроб с тънките черва. Жлъчката се смесва с мазнините в храната. Нейните киселини разтварят мазнините във водното съдържание на червата, подобно на това как детергентите разтварят мазнините от тиган. Така че чревните и панкреатичните ензими могат да усвоят мастните молекули.

Тънко черво

Храносмилателният сок, произведен от тънките черва, се комбинира с панкреатичния сок и жлъчката за пълно храносмилане. Тялото завършва разграждането на протеините, а окончателното разграждане на нишестета произвежда глюкозни молекули, които се абсорбират в кръвта. Бактериите в тънките черва произвеждат някои от ензимите, необходими за усвояването на въглехидратите.

Какво се случва с усвоените хранителни молекули?

Тънките черва абсорбират повечето усвоени хранителни молекули, както и вода и минерали, и ги предават на други части на тялото за съхранение или по-нататъшна химическа промяна. Специализираните клетки помагат на абсорбираните храна и течности да преминат през чревната лигавица в кръвния поток. Кръвният поток пренася прости захари, аминокиселини, глицерол и някои витамини и соли към черния дроб. Лимфната система е мрежа от съдове, които пренасят бели кръвни клетки и течност (наречена лимфа) в цялото тяло и абсорбира мастни киселини и витамини.

Как се контролира храносмилателният процес?

Хормоналните и нервните регулатори контролират храносмилателния процес.

Хормонални регулатори

Клетките в лигавицата на стомаха и тънките черва произвеждат и отделят хормони, които контролират функциите на храносмилателната система. Тези хормони стимулират производството на храносмилателни сокове и регулират апетита.

Нервни регулатори

Два вида нерви помагат да се контролира действието на храносмилателната система: външни и вътрешни нерви.

Външни или външни нерви свързват храносмилателните органи с мозъка и гръбначния мозък. Тези нерви отделят химикали, които карат мускулния слой на стомашно-чревния тракт да се свива или отпуска, в зависимост от това дали храната се нуждае от смилане. Вътрешните нерви в стомашно-чревния тракт се задействат, когато храната разтяга стените на кухите органи. Нервите отделят много различни вещества, които ускоряват или забавят движението на храната и производството на храносмилателни сокове.

Свързани статии:

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.6 / 5. Брой гласове: 34

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!