Как да си набавим храносмилателни ензими?

0
(0)

Тялото се нуждае от храносмилателни ензими, за да разгради хранителните вещества в храната. Тези кълбовидни протеини се класифицират според вида на получената химическа реакция. Например липазата, разгражда липидите до мастни киселини, амилазата разгражда нишестето до захари, а протеазата разгражда протеина до аминокиселини. Някои ензими, като целулазата, не могат да се произвеждат от тялото и трябва да се набавят от храната.

Ролята на храносмилателните ензими

Храносмилателните ензими играят ключова роля в усвояването на хранителните вещества. Тези съединения се секретират от различни жлези в стомаха, като тънките черва, панкреаса и устната кухина. След като сте се хранили, те разграждат хранителните вещества на молекули, които могат лесно да се абсорбират в кръвта и след това да се използват за енергия.

Тези протеини участват в над 4000 биохимични реакции. Например, ензимите, секретирани от слюнчените жлези, започват да разграждат нишестета, докато дъвчете. Следователно храносмилателният процес започва в устата.

Пепсин, липаза, амилаза и други ензими, намиращи се в храносмилателния тракт, разграждат макронутриентите в храната, а именно протеини, въглехидрати и мазнини. Панкреаса също произвежда ензими. Тяхната роля е допълнително да разграждат хранителните вещества на по-малки части.

Запекът, диарията, подуването на корема и киселините често са причинени от ензимен дефицит. Някои здравословни състояния засягат производството на ензими, причинявайки храносмилателен дистрес и малабсорбция. Хората със синдром на раздразнените черва, възпалителни заболявания на червата, хипогликемия и диабет е по-вероятно да страдат от липсата на определени храносмилателни ензими.

Въпреки това е възможно да попълните нивата на ензимите си чрез промени в диетата. Те могат да включват хранене с повече протеини, по-дълго дъвчене на храната, прием на добавки с храносмилателни ензими и други. Освен това някои храни, като ананас и папая, са естествено богати на ензими.

Консумирайте храни, богати на ензими

Това, с което се храните, има най-голямо влияние върху здравето на храносмилателната система. Уверете се, че диетата включва богати на ензими храни, като кисело зеле, манго, суров мед, папая и авокадо.

Суровият мед, например, съдържа диастаза (амилаза), естераза, каталаза, глюкозооксидаза, инвертаза и други ензими, които подпомагат храносмилането. Мангото е с високо съдържание на амилаза – ензим, който разгражда въглехидратите от нишестето. Папаинът – ензим в папая, който помага на организма да смила протеина. Авокадото е естествено богато на липаза – ензимът, отговорен за разграждането на липидите.

Внимавайте, защото готвенето унищожава хранителните ензими. Приготвянето под пара, покълването, накисването, смесването и изцеждането на сок, от друга страна, позволяват да запазите ензимите и антиоксидантите в храната. Въпреки това, някои зеленчуци стават по-хранителни след готвене. За да останете здрави, опитайте се да постигнете баланс между суровите и варените храни.

Вземете пробиотици

Храносмилателните ензими и пробиотиците работят заедно, за да поддържат безпроблемното функциониране на храносмилателната система. Пробиотиците помагат за балансиране на чревната флора, което от своя страна подобрява способността на тялото да произвежда ензими.

Някои бактерии, живеещи във червата, са способни да произвеждат ензими. Ето защо е важно да се консумират храни, богати на пробиотици. Кефир, кисело зеле, нато, кимчи, комбуча и темпе са само някои от възможностите. Освен това можете да приемате и пробиотични добавки, за да възстановите чревната си флора.

Дъвчете добре храната си

Когато се храните бързо, храносмилателните ензими в устата ви нямат достатъчно време да разградят хранителните вещества. Това позволява на големи парчета несмляна храна да навлязат в тънките черва, причинявайки трудно храносмилане и подуване на корема. Освен това бързото хранене е свързано с по-висок риск от наддаване на тегло, метаболитен синдром, инсулинова резистентност и диабет.

Отделете време да дъвчете храната си старателно. Избягвайте да се храните, когато сте изключително гладни или бързате. Ограничете разсейването и се съсредоточете върху храната пред вас.

Приемайте добавки съдържащи храносмилателни ензими

лактобаланс - Как?NET

Лактобаланс (капсули х30 & х60)

13.10лв. – 15.12лв.

Пробиотичен комплекс за добра чревна флора

Предназначение на Лактобаланс:

  • За нормално функциониране на полезната микрофлора;
  • Поддържа баланса на чревната микрофлора при прием на антибиотици;
  • Намалява усещането за подуване.

Друг прост начин да балансирате храносмилателните си ензими е да приемате добавки. Тези продукти са особено полезни за хора със СРЧ, болест на Крон и други здравословни състояния, които нарушават усвояването на хранителните вещества. Изберете формула, която съдържа растителни ензими от гъби или дрожди, ензими от животински произход от свиня или вол, или плодови ензими, като папаин и бромелаин.

Не забравяйте да се храните балансирано. Захарта, консервантите, добавките и други химикали в храната могат да подтиснат производството на ензими. Изцяло естествените храни трябва да са на първо място в диетата.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 0 / 5. Брой гласове: 0

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!