Как да възстановим добрата чревна флора след боледуване?

4.8
(21)

В наши дни надали има здравен експерт, който не признава важността на здравето на червата. Някога, обаче се е смятало, че това е свързано само със здравето на храносмилателната система. Колкото и неприятно да звучи, в червата ви живеят милиони бактерии, наричани още чревна флора. Колониите на чревната флора се наричат микробиома и тяхното здраве и функциониране са свързани с всичко – от здравето на мозъка до настроението и дори дразненето на кожата. Важно е да се отбележи, че може да има и други причини за тези проблеми.

Ключът към това да имате здрав микробиом е да се уверите, че добрите чревни бактерии (известни още като пробиотици) са повече от лошите бактерии, които живеят заедно в червата. Когато лошите бактерии са повече от добрите за продължителен период от време, това може да има дългосрочни последици за цялостното здраве. Научни изследвания продължават да откриват корелации между здравето на червата и когнитивната функция, както и други хронични заболявания.

В краткосрочен план, дисбалансът на чревната флора може да доведе до постоянен запек или диария, подуване на корема и други неприятни чревни проблеми. Така че да обобщим, поддържането на баланс на червата е важно, както за краткосрочното, така и за дългосрочното здраве.

Какво кара лошите бактерии в червата да превъзхождат добрите?

Хранене с нездравословни храни

Според д-р Булсевич има няколко различни виновници, които са научно доказани, че намаляват добрите бактерии в червата. Една от най-големите (ако не и най-голямата) причини е яденето на нездравословни храни. „Рафинираната захар, рафинираното брашно и наситените мазнини нанасят вреда на чревния микробиом“, казва той, тъй като тези храни са гориво за вредните бактерии в червата, които могат да причинят чревен дисбаланс.

Стрес

Сякаш стресът не е достатъчно лош сам по себе си, но вреди и на червата. Случвало ли ви се е да изпитате болка в стомаха след спор с партньора или защото се притеснявате за нещо на работа? Това е ярък пример. Проучване при мишки установява, че хроничният стрес променя чревната микробиома по същия начин, по който диетата с високо съдържание на мазнини би направила. Интересен факт е, че това се забелязва само при женските мишки. Въпреки, че е необходимо да се направят повече проучвания, се предполага, че стресът има огромно влияние върху функционирането на чревните бактерии.

лактобаланс - Как?NET

Лактобаланс (капсули х30 & х60)

13.10лв. – 15.12лв.

Пробиотичен комплекс за добра чревна флора

Предназначение на Лактобаланс:

  • За нормално функциониране на полезната микрофлора;
  • Поддържа баланса на чревната микрофлора при прием на антибиотици;
  • Намалява усещането за подуване.

Прием на антибиотици

Има моменти, когато антибиотиците са необходими и са най-ефективният начин за лечение на инфекция. Д-р Булсевич казва, че в процеса на убиване на вредните бактерии, които могат да разболеят човек, антибиотиците също могат да заличат и добрите бактерии. „Когато приемате антибиотик, унищожавате чревната флора“ – цитат на д-р Булсевич. Така, че след като приключите с курса на лечение, е важно да се погрижите за чревното здраве.

Повечето хора смятат, че най-ефективният начин за възстановяване на чревната флора е чрез удвояването на пробиотичните добавки, съдържащи бактериални щамове, свързани с насърчаване на доброто здраве на червата. Всъщност д-р Булсевич предупреждава това да не се прави. „Научните проучвания показват, че това е по-малко ефективен начин за подпомагане на възстановяването на чревната флора. Това е така, защото когато приемате пробиотик, въвеждате външни, чужди видове бактерии, които не са предназначени да бъдат част от балансираните колонии вътре във вас. Те са добри, но не се колонизират“, казва той, добавяйки, че бактериите в пробиотичните добавки не се задържат, по същия начин, по който правят бактериите от храните. „Трябва да възстановите чревното здраве, чрез храна“, казва д-р Булсевич.

5 Храни, които помагат за възстановяване на чревната флора

Зеленчуци, много зеленчуци

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да помогнете за възстановяването на червата според д-р Булсевич, е да попълните диетата си с широка гама от растителни храни. „Единственият и най-голям предсказател за здравия чревен микробиом, е разнообразието от растения във вашата диета“. Ако не сте свикнали да се храните с много растения, включително: зеленчуци, леща, боб, плодове и билки, съвета на д-р Булсевич е да правите бавни стъпки, като увеличавате количеството на храните постепенно с течение на времето, а не да преяждате с тях. Това е добър съвет, който може да следвате и за другите храни в този списък.

Пълнозърнести храни

Има причина д-р Булсевич да напише цяла книга за фибрите. Те са най-големият съюзник на добрите бактерии в червата. Ето защо растенията се нареждат на първо място в списъка му с храни за възстановяване на чревната флора (всички растения имат фибри), а също и защо пълнозърнестите храни (които естествено също са с високо съдържание на фибри) също се класират до тях. Д-р Булсевич казва, че е от решаващо значение да се набавят фибри от храната колкото е възможно повече, а не от добавка. „Всички изследвания за ползите от фибрите върху червата се фокусират върху храни, богати на фибри, а не добавки с фибри“.

Горски плодове, ядки и соя

Защо да отделяте специално тези видове растения? Те са три храни с особено високо съдържание на полифеноли, известни още като органични растителни съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. За тях д-р Булсевич казва, че имат мощен ефект върху червата. „Полифенолите се държат като пребиотик. Те се консумират от здравите микроби, които живеят вътре в нас“, обяснява той. Но доктора подчертава, че за да се възползвате от ползите от полифенолите, имате нужда от здрави черва, за да активирате тяхните полезни свойства. Така че е важно да не пренебрегвате и другите храни в този списък.

Пребиотична добавка

лактобаланс - Как?NET

Лактобаланс (капсули х30 & х60)

13.10лв. – 15.12лв.

Пробиотичен комплекс за добра чревна флора

Предназначение на Лактобаланс:

  • За нормално функциониране на полезната микрофлора;
  • Поддържа баланса на чревната микрофлора при прием на антибиотици;
  • Намалява усещането за подуване.

Що се отнася до пробиотиците, д-р Булсевич силно препоръчва използването на храна, а не добавки, за възстановяване на чревната флора. Идеята е да се приема пребиотик, известен още като храна за бактериите, живеещи в червата. „Пребиотичните добавки могат да бъдат полезни, защото не са чужди за организма, това е просто гориво за съществуващите чревни бактерии“, казва той. „Така че това, което правите, когато приемате пребиотик, е да връщате добрите микроорганизми възможно най-бързо.“

Ферментирали храни

Тъй като ферментиралите храни (като кисело мляко, кисело зеле и кимчи) ​​съдържат естествено срещащи се пробиотици, те заемат място в списъка на д-р Булсевич. Но той казва, че няма нужда да прекалявате с тяхната консумация. „Няма много проучвания, които да доказват, че ферментиралите храни са добри за възстановяване на чревната флора“, казва той. „Има доказателства, че те са полезни за червата, когато ги ядете редовно, но няма изследвания, според които прекомерната консумация с тях заздравява работата на червата.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.8 / 5. Брой гласове: 21

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!