Как се лекува язвен колит?

Съдържание на статията

4.6
(20)

Възпалението при язвен колит (улцерозен колит) започва от ректума и може да се разпространи до дебелото черво. Симптомите може да са постоянни или да идват и да си отиват. Те могат да бъдат здиария, загуба на тегло, коремни спазми, анемия и кръв или гной при движенията на червата. Няма лек за улцерозен колит, но лекарства могат да помогнат за успокояване на възпалението. Операцията е опция при по-тежките случаи.

Какво е улцерозен колит?

Улцерозният колит (УК) причинява дразнене и язви (отворени рани) в дебелото черво . Принадлежи към група състояния, наречени възпалително заболяване на червата (ВЗЧ). Често причинява диария с кръв, спазми и болка. Понякога тези симптоми могат да събудят човек през нощта, за да отиде до тоалетната.

Възпалението при язвен колит обикновено започва в ректума, който се намира близо до ануса. Може да се разпространи и да засегне част или цялото дебело черво. Когато възпалението се появи в ректума и долната част на дебелото черво, това се нарича улцерозен проктит. Ако е засегнато цялото дебело черво се нарича панколит, а когато е засегната само лявата страна на дебелото черво се нарича ограничен или дистален колит.

Сериозността на УК зависи от размера и местоположението на възпалението. При всеки човек това е индивидуално. Може да имате тежко възпаление в областа на ректума или много леко възпаление в цялото дебело черво.

Ако имате улцерозен колит, може да забележите модел на пристъпите (активно заболяване), когато симптомите са по-изразени. По време на ремисия може да имате леки симптоми или да нямате изобщо никакви. Целта на терапията е да остане в ремисия възможно най-дълго.

Около половината от хората, диагностицирани с язвен колит, имат леки симптоми. Други страдат от чести трески, кървава диария, гадене и тежки коремни спазми. УК също може да причини проблеми като артрит, възпаление на окото, чернодробно заболяване и остеопороза. Не е известно защо тези проблеми възникват извън дебелото черво. Учените смятат, че тези усложнения може да са резултат от възпаление, предизвикано от имунната система. Някои от тези проблеми изчезват при лечение.

Улцерозният колит може да се появи при хора на всяка възраст, но обикновено започва на възраст между 15 и 30 години и по-рядко между 50 и 70 години. Засяга еднакво, както мъжете така и жените, и се среща в семейства. Знае се, че до 20% от хората с това заболяване имат член на семейството или роднина с улцерозен колит или болест на Крон. В допълнение около 20% от пациентите са диагностицирани преди да навършат 20 години и може да се появи при деца над две годишна възраст.

Каква е разликата между колит и улцерозен колит?

Колит означава, че дебелото черво е възпалено или раздразнено. Това може да бъде причинено от много неща, като инфекции от вируси или бактерии. Улцерозният колит е по-тежък, тъй като не се причинява от инфекция и е хроничен.

Колко често се среща улцерозен колит?

Улцерозният колит не е необичайно състояние. Заедно с болестта на Крон (друг вид възпалително заболяване на червата), засяга до 1 на 250 души в Северна Америка и Европа.

Кой е застрашен от улцерозен колит?

Всеки на всяка възраст, включително малки деца, могат да получиат язвен колит. Шансът това да се случи е малко по-висок, ако:

 • имате близък роднина с възпалително заболяване на червата (ВЗЧ)
 • сте на възраст между 15 и 30 години или над 60 години
 • сте евреи
 • в диетата имате високо съдържание на мазнини.
 • използвате често нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен

Какво причинява улцерозен колит?

Учените смятат, че причината за улцерозния колит е сложна и включва много фактори. Това вероятно е резултат от свръхактивен имунен отговор. Работата на имунната система е да предпазва организма от микроби и други опасни вещества, но понякога погрешно атакува тялото, като причинява възпаление и увреждане на тъканите.

Какви са симптомите на улцерозен колит?

Симптомите на улцерозен колит често се влошават с течение на времето. В началото може да забележите:

 • диария или спешна нужда от движения на червата
 • коремни спазми
 • умора
 • гадене
 • загуба на тегло
 • анемия (намален брой червени кръвни клетки)

На по-късен етап може да имате и:

 • кръв, слуз или гной при изпразване на червата
 • силни спазми
 • треска
 • кожни обриви
 • рани в устата
 • болка в ставите
 • червени, болезнени очи
 • чернодробно заболяване
 • загуба на течности и хранителни вещества

Симптомите са подобни при педиатричен улцерозен колит и могат също да включват забавен или слаб растеж. Някои признаци на язвен колит при деца могат да имитират други състояния, така че е важно да докладвате всички симптоми на здравния специалист.

Как се диагностицира улцерозен колит?

За да диагностицира улцерозен колит при деца, тийнейджъри и възрастни, лекар трябва да изключи други заболявания. След физически преглед специалист може да поиска:

 • Кръвни изследвания: Кръвта може да покаже признаци на инфекция или анемия. Анемията е ниско ниво на желязо в кръвта. Това може да означава, че имате кървене в дебелото черво или ректума.
 • Проби от изпражнения: В изпражненията могат да се появят признаци на инфекция, паразити (малки организми, които могат да живеят в тялото на човек) и възпаление.
 • Тестове за изображения: Лекар може да се нуждае от снимка на дебелото черво и ректума. Може да са нужни тестове, включително сканиране с магнитен резонанс (ЯМР) или компютърна томография (КT) .
 • Ендоскопски тестове: Ендоскопът е тънка, гъвкава тръба с малка камера. Специализираните лекари могат да плъзнат ендоскопа през ануса, за да проверят здравето на ректума и дебелото черво. Общите ендоскопски изследвания включват колоноскопия и сигмоидоскопия.

Кой диагностицира улцерозен колит?

Ако имате симптоми на улцерозен колит, личния лекар ще препоръча специалист. Гастроентерологът е лекар, който специализира в храносмилателната система. За малките пациенти грижите трябва да се ръководят от педиатричен гастроентеролог.

лактобаланс - Как?NET

Лактобаланс (капсули х30 & х60)

13.10лв. – 15.12лв.

Пробиотичен комплекс за добра чревна флора

Предназначение на Лактобаланс:

 • За нормално функциониране на полезната микрофлора;
 • Поддържа баланса на чревната микрофлора при прием на антибиотици;
 • Намалява усещането за подуване.

Как се лекува улцерозен колит?

Няма лек за този вид колит, но терапията може да успокои възпалението, да помогне да се почувствате по-добре и да се върнете към ежедневните дейности. Лечението при всеки може да бъде строго индивидуално. Обикновено специалист управлява заболяването с лекарства. Ако тестове разкрият инфекции, които причиняват проблеми, лекар ще лекува тези основни състояния и ще проследи резултатите от приложеното лечение.

Целта на лекарството е да предизвика и поддържа ремисия и да подобри качеството на живот на хората с този вид колит. Здравните специалисти използват няколко вида лекарства за успокояване на възпалението в дебелото черво. Намаляването на отока и дразненето позволява на тъканта да заздравее. Също може да облекчи симптомите, така че да изпитвате по-слаба болка и по-малко диария. За деца, тийнейджъри и възрастни лекар може да препоръча:

 • Аминосалицилати: За лек до умерен улцерозен колит, специ услуги може да предпише сулфасалазин. Уведомете лекар, ако сте алергични към сулфа. Лекарствата се предлагат както под формата на хапчета, така и под формата на клизма или супозитория, които могат по-добре да достигнат до възпалението ниско в дебелото черво или ректума.
 • Кортикостероиди: Ако имате тежка форма на улцерозен колит, може да се нуждаете от кортикостероид като преднизон или будезонид. Тъй като кортикостероидите имат сериозни странични ефекти, здравните специалисти ги препоръчват само за краткосрочна употреба. Други лекарства ще бъдат използвани, за да се поддържа ремисията.
 • Имуномодулатори: Лекар може да препоръча имуномодулатори. Тези лекарства включват 6-меркаптопурин, азатиоприн или метотрексат. Те помагат за успокояване на свръхактивната имунна система.
 • Биологични средства: Биологичните лекарства лекуват умерен до тежък улцерозен колит, като се насочват към части от имунната система, за да го успокоят. Лекарства като инфликсимаб, адалимумаб, голимумаб, цертолизумаб пегол, ведолизумаб и устекинумаб са биологични.
 • Инхибитори на янус киназа: Лекарства като тофацитиниб спират един от ензимите на тялото да предизвикат възпаление.

На деца и тийнейджъри се предписват едни и същи лекарства. В допълнение към лекарствата, лекари препоръчват децата да приемат витамини. Те са нужни, за да получат хранителните вещества, за здраве и растеж. които може да не са набавили чрез храната, поради въздействието на заболяването върху червата. Попитайте лекар за конкретен съвет относно необходимостта от витаминна добавка за вашето дете.

Може да се нуждаете от операция, която премахва дебелото черво и ректума, за да:

 • избегнете страничните ефекти на лекарствата
 • спрете неконтролируемите симптоми
 • предотвратите или лекувате рак на дебелото черво (хората с улцерозен колит са изложени на по-голям риск)
 • прамахнете животозастрашаващи усложнения като кървене

Налага ли се операция за улцерозен колит?

Хирургията е опция, ако лекарствата не работят или имате усложнения, като кървене или необичайни израстъци. Може да развиете предракови лезии или израстъци, които могат да се превърнат в колоректален рак. Лекар може да премахне тези лезии с операция (колектомия) или по време на колоноскопия.

Изследванията показват, че около 30% от хората с улцерозен колит, в даден момент от живота, се нуждаят от операция. Вероятно е около 20% от децата с улцерозен колит да се нуждаят от операция по-време на израстването.

Има два вида хирургия за улцерозен колит:

Проктоколектомия и илеоанална торбичка

Проктоколектомията и илеоаналната торбичка (наричана още хирургия на J-торбичка) е най-честата процедура за улцерозен колит. Тя обикновено изисква повече от една операция и има няколко начина да се направи. Първо, хирург прави проктоколектомия – процедура, която премахва дебелото черво и ректума. След това хирургът оформя илеоанална торбичка (направена от част от тънките черва), за да създаде нов ректум. Докато тялото и новонаправената торбичка заздравяват, хирургът може да извърши временна илеостомия по-едно и също време. Това създава отвор (стома) в долната част на корема. Тънките черва се прикрепят към стомата, която изглежда като малко парче розова кожа на корема.

По време на лечението, отпадъците от тънките черва излизат през стомата и в прикрепена към нея торба. Малката чанта лежи плоско от външната страна на тялото, под линията на колана и трябва да се носи през цялото време, за да събира отпадъците. Чантата се сменя често през деня.

Медицински екип ще покаже как да се грижите за стомата и да изпразвате приложената торба. Можете да използвате и платнено покритие за торбичката, така че дори когато сте съблечени, отпадъците да не се виждат. При правилна грижа торбичката не мирише и не се забелязва под дрехите.

След като се възстановите и илеоаналната торбичка заздравее, с хирург ще обсъдите премахването на илеостомата.

Новата илеоанална торбичка все още събира изпражнения. Това позволява на отпадъците да излизат от тялото през ануса, както обикновено. След това, тъй като имате по-малко място в дебелото черво за съхранение на изпражнения, ще имате чести движения на червата (средно четири до осем пъти на ден, след като тялото се приспособи). Трябва да се чувствате много по-добре, когато се възстановите от операцията. Болката и спазмите от улцерозен колит трябва да изчезнат.

Проктоколектомия и илеостомия

Ако илеоаналната торбичка не е подходяща, здравен специалист може да препоръча постоянна илеостомия (без илеоанална торбичка). Хирург прави проктоколектомия, за да премахне дебелото черво и ректума. Втората част от тази операция, направена по същото време, е да се извърши постоянна илеостомия (както е описано по-горе).

Какво причинява обостряне на улцерозен колит?

Когато сте в ремисия от улцерозен колит, ще искате да направите всичко възможно, за да предотвратите обостряне. Нещата, които могат да причинят пристъп, включват:

 • Емоционален стрес: Спете поне седем часа на нощ, спортувайте редовно и намерете здравословни начини за облекчаване на стреса, като медитация.
 • Употреба на НСПВС: За облекчаване на болка или треска използвайте ацетаминофен, вместо нестероидни противовъзпалителни средства.
 • Антибиотици: Уведомете лекар, ако антибиотиците предизвикват симптомите.

Каква роля играят диетата и храненето при улцерозен колит?

Диетата нито предизвиква развитие на улцерозен колит, нито може да излекува болестта. Въпреки това, храните, които приемате, могат да играят роля в управлението на симптомите и удължаването на времето между пристъпите.

Някои храни могат да влошат симптомите и трябва да се избягват, особено по време на обостряне. Храните, които предизвикват симптоми, са различни при всеки. За да разберете кои храни оказват влияние, следете с какво се храните всеки ден и как се чувствате след това (дневник за храна).

Проблемните храни често включват:

 • мазни храни
 • храни и напитки с високо съдържание на захар
 • газирани напитки
 • храни с високо съдържание на фибри
 • алкохол

В допълнение към изброените по-горе, при бебета, деца и тийнейджъри проблемни могат да бъдат:

 • сол
 • млечни продукти

Следете внимателно диетата и храненето при децата. Апетитът може да намалее по време на пристъп и да не се хранят достатъчно. Също така, възпалението, причинено от улцерозен колит, може да попречи на храносмилателния тракт да абсорбира достатъчно хранителни вещества. Това също може да повлияе на здравето на детето и да се наложи да увеличите количеството калории, които то приема.

Най-добре е да работите със здравен специалист и диетолог, за да изготвите персонализиран план за режим на хранене, ако имате улцерозен колит.

Какво да очакваме, ако имаме диагноза улцерозен колит?

Улцерозният колит е хронично състояние, което може да има леки до тежки симптоми. За повечето хора симптомите идват и си отиват. Някои имат само един епизод и се възстановяват. Други развиват непрекъсната форма, която бързо напредва. При до 30% от хората заболяването се разпространява от ректума до дебелото черво. Когато са засегнати както ректума, така и дебелото черво, улцерозните симптоми могат да се влошат и да се появяват по-често.

Може да успеете да управлявате болестта с медикаменти, но операцията за отстраняване на дебелото черво и ректума е единственото „лекарство“. Около 30% от хората с улцерозен колит се нуждаят от операция.

Кога да потърсите лекар за улцерозен колит?

Обадете се незабавно на здравен специалист, ако имате:

 • тежка, упорита диария
 • кръв, изтичаща от ануса със съсиреци кръв в изпражненията
 • постоянна болка и висока температура

Каква е най-добрата диета за улцерозен колит?

Няма определена диета, която да работи най-добре при улцерозен колит. Ако болестта увреди лигавицата на дебелото черво, тялото може да не абсорбира достатъчно хранителни вещества от храната. Лекар може да препоръча допълнително хранене или витамини. Най-добре е да работите със специалист и диетолог, за да изготвите персонализиран план за хранене.

Колко често имате нужда от колоноскопия?

Особено когато имате симптоми или тепърва започвате или сменяте медикаменти, лекар може да иска периодично да преглежда вътрешността на ректума и дебелото черво, за да се увери, че лечението работи и лигавицата заздравява. Колко често това е необходимо е различно при всеки човек.

Улцерозният колит също увеличава шансовете за развитие на рак на дебелото черво. За да потърси ранни признаци на рак, лекар може да изиска тази процедура на всеки една до три години.

Как педиатричният улцерозен колит засяга психическото/емоционалното здраве на детето?

Подобно на много състояния, улцерозният колит може да има отрицателен психологически ефект, особено върху децата. Те могат да изпитват физически, емоционални, социални и семейни проблеми. Поради лекарствата и/или общия стрес от ситуацията, детето може да се сблъска със:

 • промени в настроението
 • закачки от съученици
 • гняв, срам и разочарование
 • тревожност свързана с външния вид и физическата издръжливост
 • уязвимост, защото тялото им не функционира нормално
 • слаба концентрация
 • неразбирателство с приятели и семейство

Децата се нуждаят от взаимна подкрепа от всички членове на семейството. Полезно е цялото семейство да научи за болестта и да се опита да бъде съпричастно. Потърсете психиатър и терапевт, за да помогнете на детето да се справи с подобни предизвикателства на улцерозния колит.

Улцерозният колит прави ли ни имунокомпрометирани?

Улцерозният колит не ни прави имунокомпрометирани. Някои от лекарствата, които го лекуват, могат да променят начина, по който реагира имунната система. Тази промяна е различна за всяко лекарство. Някои от тези промени могат да увеличат риска от определени инфекции или други проблеми. Дискусия със здравен специалист преди започване на лекарство е най-добрият начин да разберете тези рискове и начините за предотвратяването им.

Какво да попитате лекар?

Ако имате улцерозен колит, може да искате да попитате специалист:

 • Колко от дебелото ми черво е засегнато?
 • Какви рискове или странични ефекти мога да очаквам от лекарството?
 • Трябва ли да променя диетата си?
 • Ще повлияе ли улцерозният колит върху способността ми да забременея?
 • Какво мога да направя у дома, за да управлявам симптомите?
 • Какви са моите хирургични възможности?

Какво да попитате лекар от името на дете или тийнейджър?

Задайте на лекар следните въпроси в допълнение към изброените по-горе:

 • Какви витамини трябва да приема детето?
 • Възможно ли е другите ни деца да се разболеят от педиатричен улцерозен колит?
 • Детето изложено ли е на риск от други състояния?
 • Можете ли да препоръчате психиатър или терапевт, който да помогне на детето с емоционални проблеми, свързани с педиатричен улцерозен колит?
 • Детето развива ли се нормално?
 • Какво можем да направим, за да помогнем на детето да се справи в училище?

Когато имате улцерозен колит, е важно да работите в тясно сътрудничество със здравен специалист.

Приемайте лекарствата си, както е предписано, дори когато нямате симптоми. Пропускането на лекарства, които трябва да приемате, може да доведе до обостряне и да направи болестта по-трудна за контролиране. Най-добрият начин за управление на улцерозен колит е да следвате плана за лечение и да се консултирате редовно с лекар.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.6 / 5. Брой гласове: 20

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!