Как да инвестирате в акции с дивиденти?

5
(1)

25 акции с високи дивиденти и как да инвестираме в тях

Акциите с високи дивиденти могат да бъдат чудесен избор за инвеститорите, които търсят редовен доход. Вижте нашия списък с акции с високи дивиденти и научете как да инвестирате в тях.

Търсите инвестиция, която предлага редовен доход? Акциите с високи дивиденти могат да бъдат добър избор.

Какво представляват дивидентните акции?

Дивидентните акции разпределят редовно част от печалбата на компанията на инвеститорите. Повечето американски дивидентни акции изплащат на инвеститорите определена сума на всяко тримесечие, а най-добрите от тях увеличават изплащаните суми с течение на времето, така че инвеститорите могат да изградят паричен поток, подобен на анюитет. (Инвеститорите могат също така да изберат да реинвестират дивидентите, ако не се нуждаят от поток от доходи. Тук ще намерите повече информация за дивидентите и тяхното функциониране.)

Компаниите, които изплащат дивиденти, обикновено са добре утвърдени, така че дивидентните акции могат да добавят и известна стабилност към портфейла ви. Това е една от причините те да са включени в нашия списък с нискорискови инвестиции.

Инвестиране за доход: Дивидентни акции срещу фондове за дивиденти
Съществуват два основни начина за инвестиране в акции с право на дивидент: Чрез взаимни фондове – като индексни фондове или борсово търгувани фондове – които притежават дивидентни акции, или чрез закупуване на отделни дивидентни акции.

Дивидентните ETF или индексните фондове предлагат на инвеститорите достъп до набор от дивидентни акции в рамките на една инвестиция – това означава, че само с една транзакция можете да притежавате портфейл от дивидентни акции. След това фондът ще ви изплаща редовно дивиденти, които можете да приемете като доход или да реинвестирате. Дивидентните фондове предлагат предимството на незабавната диверсификация – ако някоя от акциите, притежавани от фонда, намали или спре изплащането на дивидент, можете да разчитате на доход от останалите.

Независимо дали става въпрос за акции с дивидент или за фондове с дивидент, реинвестирането на тези дивиденти може значително да повиши възвръщаемостта на инвестицията ви; дивидентите обикновено увеличават възвръщаемостта на дадена акция или фонд с дивидент с няколко процентни пункта. Например в исторически план общата годишна възвръщаемост (която включва дивидентите) на S&P 500 е била средно с около два процентни пункта по-висока от годишната промяна на стойността на индекса.

И тази разлика може наистина да се увеличи. Използвайки инвестиционния калкулатор на NerdWallet, можем да видим, че инвестиция от 5000 долара, която нараства с 6% годишно в продължение на 20 години, може да нарасне до над 16 000 долара. Ако увеличим ръста на инвестицията до 8%, за да включим и дивидентите, тези 5000 долара могат да нараснат до над 24 000 долара.

Като цяло добро правило е да инвестирате по-голямата част от портфейла си в индексни фондове поради горепосочените причини. Но директното инвестиране в отделни акции с дивиденти има своите предимства.

Въпреки че изисква повече работа от страна на инвеститора – под формата на проучване на всяка акция, за да се увери, че тя се вписва в общия портфейл – инвеститорите, които избират индивидуални дивидентни акции, могат да изградят индивидуален портфейл, който може да предложи по-висока доходност от дивидентен фонд. Разходите могат да бъдат по-ниски и при дивидентните акции, тъй като ETF и индексните фондове начисляват на инвеститорите годишна такса, наречена коефициент на разходите.

Как да инвестираме в дивидентни акции

Изграждането на портфейл от индивидуални дивидентни акции изисква време и усилия, но за много инвеститори си заслужава. Ето как да закупите дивидентна акция:

  1. Намерете акция, която изплаща дивиденти. Можете да направите скрининг за акции, които изплащат дивиденти, на много финансови сайтове, както и на уебсайта на Вашия онлайн брокер. По-долу сме включили и списък с акции с високи дивиденти.
  2. Оценете акцията. За да надникнете под капака на акция с високи дивиденти, започнете да сравнявате доходността от дивиденти сред нейните конкуренти. Ако дивидентната доходност на дадена компания е много по-висока от тази на подобни компании, това може да е червен флаг. Най-малкото си струва да се направи допълнително проучване на компанията и сигурността на дивидента.

След това погледнете коефициента на изплащане на акциите, който ви показва каква част от приходите на компанията отива за дивиденти. Твърде висок коефициент на изплащане – обикновено над 80 %, въпреки че може да варира в зависимост от отрасъла – означава, че компанията влага голям процент от приходите си за изплащане на дивиденти. В някои случаи коефициентът на изплащане на дивиденти може да надхвърли 100%, което означава, че компанията може да задлъжнее, за да изплаща дивиденти. (Прочетете пълното ни ръководство за това как да проучвате акции.)

  1. Решете колко акции искате да купите. Нуждаете се от диверсификация, ако купувате отделни акции, така че ще трябва да определите какъв процент от портфейла ви отива във всяка акция. Например, ако купувате 20 акции, бихте могли да вложите 5% от портфейла си във всяка от тях. Ако обаче акцията е по-рискова, може да искате да купите по-малко от нея и да насочите повече от парите си към по-безопасни варианти. Ако ще реинвестирате дивидентите си, ще трябва да преизчислите разходната си база – сумата, която първоначално сте платили, за да закупите акцията.

Съображение № 1 при покупката на дивидентна акция е сигурността на нейния дивидент. Дивидентите с доходност над 4% трябва да се разглеждат внимателно, а тези с доходност над 10% навлизат категорично в рискова територия. Наред с други неща, твърде високата дивидентна доходност може да означава, че изплащането е неустойчиво или че инвеститорите продават акциите, което води до намаляване на цената на акциите и в резултат на това до увеличаване на дивидентната доходност.

Друго нещо, което трябва да се има предвид, е, че дивидентите в облагаеми брокерски сметки водят до данъчно облагане в годината на изплащане на дивидентите, за разлика от акциите, които не изплащат дивиденти, чието данъчно облагане се извършва основно при продажбата на акциите. За инвеститорите с облагаеми сметки и с високи подоходни ставки акциите с дивиденти може да не са толкова данъчно ефективни, колкото другите възможности.

25 акции с високи дивиденти

По-долу е представен списък на 25 акции с високи дивиденти със седалище в Северна Америка, подредени по годишна дивидентна доходност. За да съставим този списък, освен доходността и размера на дивидентите, вземаме предвид темпа на нарастване на дивидентите през последните пет години и процента на изплащане на дивидентите.

СъкращениеИме на компаниятаДивидентна доходност
GOGLGolden Ocean Group Ltd25.03%
MSBMesabi Trust19.80%
NEWTNewtek Business Services Corp12.17%
PXDPioneer Natural Resources Co9.23%
MOAltria Group Inc8.33%
CWHCamping World Holdings Inc7.89%
HESMHess Midstream LP7.85%
IIPRInnovative Industrial Properties Inc7.63%
FRGFranchise Group Inc7.38%
CCOICogent Communications Holdings Inc6.80%
ENBEnbridge Inc6.53%
SCCOSouthern Copper Corp6.37%
UVVUniversal Corp6.19%
OKEONEOK Inc6.11%
BCEBCE Inc.5.83%
MCMoelis & Co5.76%
LYBLyondellBasell Industries NV5.73%
TRPTC Energy Corp5.70%
BNSThe Bank of Nova Scotia5.69%
CMCanadian Imperial Bank of Commerce5.36%
MEDMedifast Inc.5.23%
LAMRLamar Advertising Co5.11%
BBYBest Buy Co Inc4.98%
BXPBoston Properties Inc4.94%
SLFSun Life Financial Inc4.83%

Данните са актуални към 1 септември 2022 г. и са предназначени единствено за информационни цели, а не за целите на търговията.

Това ли са най-добрите дивидентни акции?
Посочените по-горе акции може да имат висока доходност, но това не означава непременно, че те са най-добрите дивидентни акции за всеки инвеститор. Идеалният портфейл е различен за всеки човек, в зависимост от индивидуалните цели и сроковете за постигането им. Освен това за много инвеститори е по-добре да купуват индексни фондове, отколкото отделни акции.

Високата дивидентна доходност също може да показва много неща и не всички от тях са добри. Както беше посочено по-горе, спадащите цени на акциите могат да увеличат дивидентната доходност, а някои компании задлъжняват, като харчат прекалено много за дивиденти. Прекомерните разходи в крайна сметка могат да бъдат принудени да намалят дивидентите си, ако те станат неустойчиво скъпи.

Ако търсите дивидентни акции с нисък риск от намаляване на дивидентите си, разгледайте дивидентните аристократи – група от акции от S&P 500, които са увеличавали дивидентите си всяка година в продължение на поне 25 години.

Нито авторът, нито редакторът са притежавали позиции в горепосочените инвестиции към момента на публикуването.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 5 / 5. Брой гласове: 1

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!