Как да бюджетираме и да управляваме пари?

0
(0)

Разпределете доходите си между нуждите, потребностите, спестяванията и погасяването на дългове, като използвате бюджета 50/30/20.

Ако получавам заплата, да речем, 2000 долара месечно, как мога да плащам за жилище, храна, застраховка, здравеопазване, изплащане на дългове и забавления, без да ми стигат парите? Това е много, за да се покрие с ограничена сума, а това е игра с нулев резултат.

Отговорът е да съставите бюджет.

Какво представлява бюджетът? Бюджетът е план за всеки долар, с който разполагате. Той не е магия, но представлява по-голяма финансова свобода и живот с много по-малко стрес. Ето как да съставите и след това да управлявате бюджета си.

Как да съставяме бюджет

 • Изчислете месечния си доход, изберете метод за бюджетиране и следете напредъка си.
 • Опитайте правилото 50/30/20 като проста рамка за бюджетиране.
 • Отделете до 50% от доходите си за нужди.
 • Оставете 30 % от дохода си за желания.
 • Отделете 20% от дохода си за спестявания и погасяване на дългове.
 • Следете и управлявайте бюджета си чрез редовни проверки.

Разберете процеса на бюджетиране

Изчислете дохода си след облагане с данъци: Ако получавате редовна заплата, сумата, която получавате, вероятно е тя, но ако имате автоматични удръжки пенсионно осигуряване, спестявания, здравна застраховка и застраховка живот, добавете ги обратно, за да си дадете реална представа за спестяванията и разходите си. Ако имате други видове доходи – може би печелите пари от странични дейности – извадете всичко, което ги намалява, като данъци и бизнес разходи.

Изберете план за бюджетиране: Всеки бюджет трябва да покрива всички ваши нужди, някои от желанията ви и – това е ключово – спестявания за спешни случаи и за бъдещето. Примерите за бюджетен план включват системата на пликовете и нулевия бюджет.

Следете напредъка си: Записвайте разходите си или използвайте онлайн инструменти за бюджетиране и спестяване.

Автоматизирайте спестяванията си: Автоматизирайте колкото е възможно повече, така че парите, които сте отделили за конкретна цел, да стигнат до нея с минимални усилия от ваша страна. Партньор за отчетност или онлайн група за подкрепа могат да ви помогнат, така че да сте отговорни за изборите, които нарушават бюджета.

Упражнявайте се в управлението на бюджета: Приходите, разходите и приоритетите ви ще се променят с течение на времето, така че управлявайте бюджета си активно, като го преразглеждате редовно, може би веднъж на тримесечие. Ако ви е трудно да се придържате към плана си, опитайте тези съвети за бюджетиране.

Често задавани въпроси за бюджетирането

Започнете, като определите нетния си доход, а след това прегледайте текущите си разходи. Накрая приложете принципите на бюджета 50/30/20: 50 % за нуждите, 30 % за желанията и 20 % за спестявания и погасяване на дългове.

Ключът към воденето на бюджет е да следите разходите си редовно, за да можете да получите точна представа за това къде отиват парите ви и къде бихте искали да отидат вместо тях.

Ето как да започнете:

1. Проверявайте извлеченията от сметките си.

2. Категоризирайте разходите си.

3. Поддържайте последователно проследяването си.

4. Проучете други възможности.

5. Определете възможностите за промяна.

Безплатните онлайн електронни таблици и шаблони могат да улеснят съставянето на бюджета.

Започнете с финансова самооценка. След като разберете къде се намирате и какво се надявате да постигнете, изберете система за бюджетиране, която работи за вас. Препоръчваме ви системата 50/30/20, която разпределя приходите ви в три основни категории: 50 % от тях отиват за неща от първа необходимост, 30 % – за желания, а 20 % – за спестявания и погасяване на дългове.

Изпробвайте прост план за бюджетиране

Препоръчваме популярния бюджет 50/30/20, за да увеличите парите си. При него изразходвате около 50% от доларите си след облагане с данъци за неща от първа необходимост, не повече от 30% за желания и поне 20% за спестявания и погасяване на дългове.

Харесва ни простотата на този план. В дългосрочен план човек, който следва тези насоки, ще има управляем дълг, място за разпускане от време на време и спестявания за плащане на нередовни или неочаквани разходи и комфортно пенсиониране.

Отпускайте до 50% от доходите си за нужди

Нуждите ви – около 50% от дохода ви след облагане с данъци – трябва да включват:

 • Хранителни стоки.
 • Жилище.
 • Основни комунални услуги.
 • Транспорт.
 • Застраховка.

Минимални плащания по кредита. Всичко, което надхвърля минимума, отива в категорията спестявания и погасяване на дългове.

Грижи за децата или други разходи, които са ви необходими, за да можете да работите.

Ако абсолютните ви нужди надхвърлят 50 %, може да се наложи за известно време да се потопите в частта „желания“ на бюджета си. Това не е краят на света, но ще трябва да коригирате разходите си.

Дори ако вашите най-необходими неща попадат под границата от 50%, преразглеждането на тези фиксирани разходи от време на време е разумно. Може да откриете по-добър план за мобилен телефон, възможност да рефинансирате ипотеката си или по-евтина застраховка на автомобила. Така ще имате повече средства за работа в други области.

Оставете 30% от дохода си за желания

Разделянето на желанията от нуждите може да е трудно. Като цяло обаче потребностите са необходими, за да живеете и работите. Типичните нужди включват вечери навън, подаръци, пътувания и развлечения.

Невинаги е лесно да се вземе решение. Възстановяващите посещения в спа център (включително бакшишите за масаж) желание ли са или нужда? Какво ще кажете за органичните хранителни продукти? Решенията варират от човек до човек.

Ако сте нетърпеливи да се измъкнете от дълговете си възможно най-бързо, може да решите, че желанията ви могат да почакат, докато имате спестявания или дълговете ви са под контрол. Но бюджетът ви не трябва да е толкова строг, че да не можете да си купите нищо просто за удоволствие.

Всеки бюджет се нуждае както от свобода на действие – може би сте забравили за някой разход или някой от тях е бил по-голям, отколкото сте очаквали – така и от пари, които имате право да похарчите, както пожелаете.

Бюджетът ви е инструмент, който ви помага, а не усмирителна риза, която ви пречи да се наслаждавате на живота. Ако няма пари за забавление, вероятността да се придържате към бюджета си е по-малка – а добрият бюджет е този, към който ще се придържате.

Отделяйте 20% от доходите си за спестявания и погасяване на дългове

Използвайте 20% от дохода си след облагане с данъци, за да заделяте за неочаквани случаи, да спестявате за бъдещето и да изплащате дългове. Уверете се, че мислите за по-широката финансова картина; това може да означава, че ще трябва да правите две стъпки между спестяванията и погасяването на дълга, за да постигнете най-неотложните си цели.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 0 / 5. Брой гласове: 0

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!