Как да си осигурите допълнителни доходи? (37 начина)

4.9
(135)

Независимо дали искате да спестите за пенсия, да изплатите дългове или да имате допълнителни средства за харчене, допълнителният доход може да ви помогне да постигнете финансовите си цели по-бързо. Най-просто казано, допълнителен доход са парите, които се получават в допълнение към редовния ви доход. Например, ако заплатата ви е 40 000 долара годишно, допълнителен доход е всичко, което получавате в допълнение към нея, независимо дали е от странична работа или инвестиция.

Допълнителният доход може да бъде получен от вашия работодател по начини като извънреден труд, бонуси, допълнителни възнаграждения и комисиони. Уверете се, че разбирате данъка върху допълнителния доход в тези случаи. В повечето случаи под допълнителен доход се има предвид, когато хората намират лесни начини да печелят допълнителни пари извън редовната си работа. От продажба на занаятчийски изделия до разхождане на кучета – има много възможности за получаване на допълнителен доход, независимо от уменията или образованието ви.

Независимо от това какво ще изберете, допълнителният доход може да ви помогне да подобрите финансовото си състояние по-бързо и да осигурите на бюджета си здравословен буфер. За вдъхновение събрахме 37 стратегии за допълнителен доход и идеи за втора работа.

Съвети за създаване на допълнителен доход

Преди да се впуснете в търсене на допълнителни източници на доходи, имайте предвид няколко ключови детайла, които ще ви помогнат да постигнете най-голям успех. Разгледайте нашите експертни съвети по-долу.

Разберете своето „Защо“

Разберете своето Защо - Как?NET

Определете мотивацията, която ви е накарала да искате допълнителен доход. Дали е, за да спестите пари за първоначална вноска за къща или за мечтаната ваканция? Дали е, за да изплатите дълговете си или да спестите повече за пенсиониране? Ако сте наясно с целите си, ще бъдете по-концентрирани и успешни в печеленето на допълнителни пари.

След като разберете защо искате допълнителен доход, преценете колко ще ви е необходимо всеки месец, за да постигнете целта си. Например, ако искате да заделите допълнително 5000 USD тази година за първоначална вноска, ще са ви необходими 417 USD месечно. Когато започнете да мислите за месечна сума в долари, можете да изградите целенасочена стратегия за допълнителен доход, за да постигнете точно това.

Използвайте силните си страни

Използвайте силните си страни - Как?NET

Както при всяка работа, важно е да работите нещо, което ви доставя удоволствие и което владеете. Когато тези два елемента са налице, ще бъдете по-мотивирани да работите и да печелите пари. Освен това ще постигате по-добри резултати, ако правите нещо, което използва вашите таланти и силни страни. Например, ако сте любител на природата, може да сте отличен водач на пътеки, но не е задължително да се занимавате с проектиране на уебсайтове.

Когато изграждате допълнителни източници на доходи, вземете предвид своите умения, хобита, опит и образование. Ако имате нужда от помощ за генериране на идеи, попитайте семейството и близките си приятели кои са силните ви страни според тях. Можете също така да се подложите на онлайн тест, който да ви помогне да се ориентирате в силните си страни и интересите си, като например High5Test или StrengthsFinder 2.0.

Използвайте мрежата си

Използвайте мрежата си - Как?NET

Най-добрият начин да започнете да трупате страничен доход е да се обърнете към хората, които познавате – вашите приятели, семейство, колеги и познати. Уведомете ги за услугите, които предлагате, и за това кога сте на разположение. Вашият близък кръг може да ви свърже с допълнителни хора, които биха могли да бъдат добри потенциални клиенти за вашия страничен бизнес.

След като имате база от хора, които знаят за вашите услуги, мрежата ви естествено ще се разшири и ще достигне до повече хора. Така че, започнете с малко хора, които познавате, и се развивайте оттам – като сведете първоначалните си разходи за маркетинг до минимум.

37 идеи за допълнителни доходи

37 идеи за допълнителни доходи - Как?NET

За щастие, независимо от уменията или опита ви, можете да намерите нещо, което да ви носи допълнителни пари всеки месец. Нашите 37 идеи по-долу ще ви предложат вдъхновение за най-добрите начини да печелите пари настрани, включително начини за печелене на допълнителни пари онлайн и лично.

 • Детегледачка. Използвайте вечерите и уикендите си, за да гледате деца във вашия квартал и общност. Регистрирайте се в онлайн платформа като Angie’s List, за да разпространите информацията извън мрежата си от роднини и приятели.
 • Давайте уроци. Вашият опит – независимо дали става въпрос за катерене, плуване или лов – може да се превърне в доходоносен страничен бизнес като инструктор. Предлагайте уроци самостоятелно или си сътрудничете с фитнес зала или обществен център.
 • Разхождайте кучета. Предложете да разхождате кучета ежеседмично или когато съседите отиват на почивка. Някои хора ще платят доста пари – освен това това е забавен начин за физическо натоварване.
 • Проектиране на уебсайтове. Имате умения като графичен дизайнер, програмист или уеб дизайнер? Помощта в уеб проект е един от най-лесните начини за печелене на допълнителни пари онлайн.
 • Станете асистент-професор. Много обществени колежи, професионални училища и местни университети наемат инструктори, които да водят по един или два класа всеки семестър. Тематичните области включват всичко – от статистика и химия до водопроводни услуги и стрелба с лък.
 • Продавайте творенията си онлайн. Имате заложби? Помислете за откриване на магазин в Etsy или ArtFire. Пуснете на пазара плетените си одеяла, домашните картички и ръчно изработените бижута.
 • Заемете се с домакинство. Когато хората отиват на почивка, може да имат нужда от някой, който да наглежда къщата или домашните им любимци. Плащайте им, за да събирате пощата, да косите тревата, да разхождате кучето им и да наглеждате имота им.
 • Давайте уроци на други хора. Помогнете на някого да подобри уменията или знанията си. Можете да давате уроци по традиционните предмети – математика, природни науки и езици, но има възможности за преподаване и в по-малко традиционни области като видеоигрите.
 • Дайте стая под наем. Ако имате свободна стая, помислете дали да не я дадете под наем за три, шест или дванадесет месеца. Уебсайтове като Rotatingroom ви позволяват да отдавате стаята си под наем на студенти по медицина, които се нуждаят от място за кратък престой.
 • Бъдете шофьор. Присъединете се към Uber или Lyft, за да возите хора от точка А до точка Б. Ако обичате да обикаляте из града и да се запознавате с нови хора, работата като шофьор може да бъде както забавна, така и доходоносна.
 • Предлагайте фотографски услуги. Хората наемат фотографи за сватби, семейни снимки, портрети на зрелостници и др. Ако притежавате висококачествен фотоапарат, предлагайте услугите си на семейството, приятелите и в социалните медии.
 • Пускайте музика. Направете професионален концерт в бар, ресторант или на сватба – или свирете на пиано като музикален фон в спокойно кафене.
 • Почиствайте къщи. Помислете за предоставяне на услуги по почистване на отделни лица и семейства във вашия район. За да започнете, са ви необходими само няколко основни консуматива за почистване.
 • Бъдете бариста в кафене. Търсите идеи за втора работа, която да се вписва в работния ви график? Баристите често са на разположение сутрин, през деня, през уикендите и вечер – което ги прави идеални за съчетаване с друга работа.
 • Препродавайте предмети. Пазарувайте стоки с намаление в местен магазин, гаражна разпродажба или магазин за стоки втора употреба, а след това ги препродайте онлайн на по-висока цена.
 • Напишете книга или електронна книга. Запишете своите истории и знания в книга. Самостоятелно подгответе думите си чрез онлайн платформа като Amazon Kindle Direct drafting за бърз начин да започнете да печелите странични доходи.
 • Водете електронен курс. Създайте онлайн курс чрез уебсайт като Teachable или Udemy. След като изградите модулите си, ще получавате доходи за всяко лице, което се регистрира да участва в курса ви.
 • Рисувайте къщи. Знаете ли как да подготвите спалня или баня за боядисване? Обявете услугите си за боядисване в уебсайт като Angie’s List или се продавайте на семейството и приятелите си.
 • Редактиране и коригиране. Познаването на тънкостите на граматиката или на стила APA може да ви направи идеален кандидат за работа като редактор или коректор. Помагайте на другите да подобряват думите си – от обществени субсидии до пълнометражни романи.
 • Започнете бизнес с озеленяване. Косете тревни площи, почиствайте алеи, засаждайте цветя или грабвайте листа за допълнителни пари.
 • Изпълнявайте онлайн проучвания. Компаниите за пазарни проучвания плащат на потребителите да попълват анкети за всичко – от кухненски принадлежности до вида на зърнените храни, които ядете. Регистрирайте се в уебсайтове като Global Test Market и MySurvey, за да започнете да печелите за всяко попълнено проучване.
 • Рекламирайте върху автомобила си. Поставете реклама върху автомобила си с помощта на Wrapify или StickerRide. Печелете стотици долари всеки месец, като просто шофирате по обичайните си маршрути.
 • Предоставяйте търговски услуги. Използвайте уменията, които имате. Договорите за механични, електрически и водопроводни услуги могат бързо да увеличат паричния ви поток.
 • Партнирайте си с филиали. Изградете допълнителен доход чрез партньорства с афилиати в блога си или в профила си в социалните мрежи. Като популяризирате определен продукт сред своите читатели или последователи, печелите процент от всяка направена покупка.
 • Бъдете водач. Превърнете развлекателното си хоби в приятна втора работа. Можете да станете водач за риболов с муха или да водите групи на екскурзии с раници.
 • Участвайте в научни изследвания. Възможностите да помагате в изследователски проучвания са почти безкрайни в областта на науката, медицината, психологията, храната и напитките. Макар че това може да не е една от най-известните идеи за странична работа, можете да спечелите доста пари, като отделите няколко часа от времето си.
 • Продавайте плазма. Получавайте заплащане на дарение в зависимост от обема, който дарявате. Всяка сесия обикновено отнема по-малко от два часа.
 • Започнете да се занимавате с хоби. Плодовете и зеленчуците могат да се продават на крайпътна сергия или на местния фермерски пазар. Ако отглеждате кокошки, можете да продавате пресни яйца от фермата си.
 • Превеждайте документи. Владеете свободно втори език? Регистрирайте се като преводач в уебсайт като Upwork или Gengo.
 • Продайте предмети, които вече не използвате. Съберете ненужните си вещи – независимо дали става дума за стари дрехи, домакински уреди или спортна екипировка – и ги продайте в eBay, Craigslist или Facebook Marketplace.
 • Тествайте уебсайтове. Функционалността на даден уебсайт играе голяма роля за това колко добре работи даден бизнес или онлайн магазин. Сайтове като UserTesting и Userfeel ви плащат за всеки уебсайт, който прегледате.
 • Бъдете модел. Не е необходимо да живеете в Ню Йорк или Лос Анджелис, за да печелите пари като модел. Участвайте в прослушване в местна агенция и печелете допълнителни доходи, като позирате за реклами, каталози или телевизионни клипове.
 • Създайте канал в YouTube. Създайте си последователи в YouTube, като редовно публикувате видеоклипове (веднъж седмично или два пъти седмично) на определена тема или тематика. На всеки хиляда гледания рекламите могат да генерират няколко долара, което прави тази стратегия ефективна за допълнителни доходи.
 • Продавайте освежителни напитки. По време на периоди с голямо търсене, като карнавали, летни плажни дни и фестивали, предлагайте студени напитки и закуски на минувачите. Проверете правилата във вашия район, за да определите дали ще ви е необходимо разрешение.
 • Постройте щанд за дърва за огрев. Ако притежавате имот с дървета, помислете за нарязване на падналите дърва и свързването им в пакети. Продавайте дървата си за огрев край пътя или на бензиностанция.
 • Станете телевизионен или филмов актьор. Снимките на филми и телевизионни предавания се провеждат по целия свят. Регистрирайте се в местна кастинг агенция и получавайте заплащане за всяка снимачна сесия.
 • Отворете консултантска фирма. Организациите наемат консултанти за разнообразни проекти в областта на бизнеса, маркетинга, писането и човешките ресурси. Може да помогнете на предприятие да оптимизира процесите си или да увеличи приходите си чрез социалните медии.

Хубавото на допълнителните доходи е, че можете да отделяте толкова време, колкото искате, за страничната си работа. Можете да отделяте два, четири или двадесет часа седмично за получаване на допълнителен доход. Времето, което отделяте, може да се променя в зависимост от вашите лични и професионални ангажименти. Гъвкавостта ви позволява да контролирате колко време и енергия отделяте, което пряко ще се отрази на размера на парите, които печелите, освен ако не сте установили източници на пасивен доход. повечето от идеите за допълнителен доход, които изброихме по-горе, изискват ниски начални разходи, което ви дава възможност да опитате няколко, преди да се спрете на тези, които работят най-добре за вас. Без значение какво ще изберете като източник на допълнителен доход, знайте, че то ще ви помогне да постигнете целите си по-скоро и ще ви осигури по-голяма финансова стабилност.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.9 / 5. Брой гласове: 135

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!