Как да инвестираме в акции?

0
(0)

Научете как да инвестирате в акции, включително как да изберете брокерска сметка и да проучите инвестициите.

Как да инвестираме в акции: основите

Инвестирането в акции означава закупуване на дялове от собствеността на публична компания. Тези малки дялове са известни като акции на компанията и инвестирайки в тези акции, вие се надявате компанията да расте и да постига добри резултати с течение на времето.

Когато това се случи, акциите ви може да станат по-ценни и други инвеститори да пожелаят да ги купят от вас за повече, отколкото сте платили за тях. Това означава, че ако решите да ги продадете, може да реализирате печалба.

Инвестирането на фондовия пазар е дълга игра. Добро правило е да имате диверсифициран инвестиционен портфейл и да останете инвеститори, дори когато пазарът има възходи и спадове.

Как да започнете да инвестирате в акции

Един от най-добрите начини за начинаещите да се научат как да инвестират в акции е да вложат пари в онлайн инвестиционна сметка, която след това може да се използва за инвестиране в акции или взаимни фондове за акции.

С много брокерски сметки можете да започнете да инвестирате на цената на една акция. Някои брокери предлагат и търговия на хартия, която ви позволява да се научите да купувате и продавате със симулатори на фондовата борса, преди да инвестирате реални пари.

Как да инвестирате в акции в шест стъпки

Вземете решение как искате да инвестирате на фондовия пазар

Съществуват няколко начина да подходите към инвестирането в акции. Изберете опцията по-долу, която най-добре представя начина, по който искате да инвестирате, и доколко искате да сте практични в подбора и избора на акциите, в които инвестирате.

A. „Бих искал сам да избирам акции и фондове за акции“. Продължавайте да четете; в тази статия са описани нещата, които практичните инвеститори трябва да знаят, включително как да изберете подходящата сметка за вашите нужди и как да сравнявате инвестициите в акции.

B. „Искам експерт да управлява процеса вместо мен.“ Може би сте добър кандидат за робот-съветник – услуга, която предлага евтино управление на инвестиции. Практически всички големи брокерски фирми и много независими консултанти предлагат такива услуги, които инвестират парите ви вместо вас въз основа на вашите конкретни цели.

C. „Бих искал да започна да инвестирам в 401(к) на моя работодател.“ Това е един от най-разпространените начини за начинаещите да започнат да инвестират.

В много отношения той учи новите инвеститори на някои от най-доказаните методи за инвестиране: редовно внасяне на малки вноски, фокусиране върху дългосрочния план и подход „без ръце“. Повечето 401(к) фондове предлагат ограничен избор от взаимни фондове за акции, но не и достъп до индивидуални акции.

Изберете инвестиционна сметка

След като сте определили предпочитанията си, сте готови да направите избор на инвестиционна сметка. За практичните инвеститори това обикновено означава брокерска сметка. За тези, които биха искали малко помощ, откриването на сметка чрез робот-съветник е разумен вариант. По-долу разглеждаме и двата процеса.

Важен момент: Както брокерите, така и робосъветниците ви позволяват да откриете сметка с много малко пари.

Опцията „Направи си сам“: Откриване на брокерска сметка

Онлайн брокерската сметка вероятно предлага най-бързия и най-евтин начин за закупуване на акции, фондове и различни други инвестиции. С помощта на брокер можете да откриете индивидуална пенсионна сметка, известна още като IRA, или да откриете облагаема брокерска сметка, ако вече спестявате адекватно за пенсиониране в 401(k) или друг план на работодателя.

Пасивен вариант: Откриване на сметка при роботизиран съветник

Сметката на робот-съветник предлага предимствата на инвестирането в акции, но не изисква от собственика ѝ да извършва необходимите действия за избор на индивидуални инвестиции. Услугите на роботизираните съветници осигуряват цялостно управление на инвестициите: Тези компании ще ви попитат за вашите инвестиционни цели по време на процеса на включване и след това ще ви изградят портфейл, предназначен за постигане на тези цели.

Това може да звучи скъпо, но таксите за управление тук обикновено са малка част от разходите, които би взел човешки инвестиционен мениджър: Повечето роботизирани консултанти начисляват около 0,25% от баланса по сметката ви. И да – ако желаете, можете да си направите и IRA при робоконсултант.

Едно нещо, което трябва да се отбележи, е, че въпреки че робоконсултантите са сравнително евтини, прочетете дребния шрифт и внимателно изберете доставчика си.

Някои доставчици изискват определен процент от сметката да се държи в брой. Доставчиците обикновено плащат много ниска лихва върху паричната позиция, което може да бъде сериозен фактор за намаляване на резултатите и може да създаде разпределение, което не е идеално за инвеститора. Тези изисквани позиции за разпределение на парични средства понякога са повече от 10%.

Ако решите да си откриете сметка при роботизиран консултант, вероятно няма нужда да четете по-нататък в тази статия – останалото е само за тези, които си правят сами.

Научете каква е разликата между инвестирането в акции и фондове

Искате да инвестирате по метода „направи си сам“? Не се притеснявайте. Инвестирането в акции не е задължително да бъде сложно. За повечето хора инвестирането на фондовия пазар означава избор между тези два вида инвестиции:

Взаимни фондове за акции или борсово търгувани фондове. Взаимните фондове ви позволяват да закупите малки части от много различни акции в рамките на една транзакция. Индексните фондове и борсово търгуваните фондове са вид взаимни фондове, които следят даден индекс; например фондът Standard & Poor’s 500 възпроизвежда този индекс, като купува акциите на компаниите в него.

Когато инвестирате във фонд, вие притежавате и малки части от всяка от тези компании. Можете да обедините няколко фонда, за да създадете диверсифициран портфейл. Обърнете внимание, че взаимните фондове за акции понякога се наричат и взаимни фондове за акции.

Индивидуални акции. Ако се интересувате от конкретна компания, можете да закупите една или няколко акции като начин да навлезете във водите на борсовата търговия. Изграждането на диверсифициран портфейл от много индивидуални акции е възможно, но изисква значителни инвестиции и проучвания.

Ако изберете този път, не забравяйте, че отделните акции ще имат възходи и спадове. Ако проучите дадена компания и решите да инвестирате в нея, помислете защо сте избрали точно тази компания, ако в ден на спад започнете да се притеснявате.

Предимството на взаимните фондове за акции е, че те са диверсифицирани по своята същност, което намалява риска. За огромното мнозинство инвеститори – особено за тези, които инвестират пенсионните си спестявания – портфейлът, съставен предимно от взаимни фондове, е ясен избор.

Но е малко вероятно взаимните фондове да поскъпнат стремително, както някои отделни акции. Предимството на индивидуалните акции е, че разумният избор може да донесе големи печалби, но вероятността някоя отделна акция да ви направи богати е изключително малка.

Определете бюджет за инвестициите си на фондовия пазар

Новите инвеститори често имат два въпроса в тази стъпка от процеса:

Колко пари ми трябват, за да започна да инвестирам в акции? Размерът на сумата, която ви е необходима, за да закупите отделна акция, зависи от това колко скъпи са акциите. (Цените на акциите могат да варират от няколко долара до няколко хиляди долара.)

Ако искате взаимни фондове и разполагате с малък бюджет, борсово търгуваният фонд (ETF) може да е най-добрият ви залог. Взаимните фондове често имат минимални суми от 1000 долара или повече, но ETF се търгуват като акции, което означава, че ги купувате на цена на акция – в някои случаи по-малко от 100 долара).

Колко пари трябва да инвестирам в акции? Ако инвестирате чрез фондове – споменахме ли, че това е предпочитанието на повечето финансови консултанти? – можете да насочите доста голяма част от портфейла си към фондовете за акции, особено ако имате дълъг времеви хоризонт.

Един 30-годишен човек, който инвестира за пенсиониране, може да има 80% от портфейла си във фондовете за акции; останалата част ще бъде в облигационни фондове. Индивидуалните акции са друга история. Общото правило е те да заемат малка част от инвестиционния ви портфейл.

Фокусирайте се върху инвестирането в дългосрочен план

Инвестициите на фондовия пазар са доказали, че са един от най-добрите начини за увеличаване на богатството в дългосрочен план. В продължение на няколко десетилетия средната възвръщаемост на фондовия пазар е около 10% годишно. Не забравяйте обаче, че това е само средна стойност за целия пазар – някои години ще са възходящи, други низходящи, а възвръщаемостта на отделните акции ще варира.

За дългосрочните инвеститори фондовият пазар е добра инвестиция, независимо какво се случва от ден на ден или от година на година; те търсят именно тази дългосрочна средна стойност.

Най-доброто нещо, което трябва да направите, след като започнете да инвестирате в акции или взаимни фондове, може да се окаже най-трудното: Не ги гледайте. Освен ако не се опитвате да надминете шансовете и да успеете в дневната търговия, добре е да избягвате навика да проверявате натрапчиво как се справят акциите ви по няколко пъти на ден, всеки ден.

Управлявайте портфейла си от акции

Макар и да се тревожите за ежедневните колебания, това няма да допринесе много за здравето на портфейла ви – или за вашето собствено – разбира се, ще има моменти, когато ще трябва да проверявате акциите си или други инвестиции.

Ако следвате стъпките по-горе, за да купувате взаимни фондове и отделни акции с течение на времето, ще искате да преглеждате портфейла си няколко пъти годишно, за да се уверите, че той все още съответства на инвестиционните Ви цели.

Няколко неща, които трябва да вземете предвид: Ако наближавате пенсиониране, може да искате да прехвърлите част от инвестициите си в акции към по-консервативни инвестиции с фиксирана доходност. Ако портфейлът ви е твърде силно натоварен в един сектор или индустрия, помислете за закупуване на акции или фондове в друг сектор, за да постигнете по-голяма диверсификация.

И накрая, обърнете внимание и на географската диверсификация. Vanguard препоръчва международните акции да съставляват до 40% от акциите в портфейла ви. Можете да закупите взаимни фондове за международни акции, за да получите тази експозиция.

Най-добрите акции за начинаещи

Процесът на избор на акции може да бъде непосилен, особено за начинаещите. В края на краищата има хиляди акции, регистрирани на основните борси в САЩ.

Инвестирането в акции е изпълнено със сложни стратегии и подходи, но някои от най-успешните инвеститори са направили малко повече от това да се придържат към основите на фондовия пазар.

Това обикновено означава да използвате фондове за по-голямата част от портфейла си – Уорън Бъфет е известен с това, че евтиният индексен фонд S&P 500 е най-добрата инвестиция, която повечето американци могат да направят – и да избирате отделни акции само ако вярвате в потенциала на компанията за дългосрочен растеж.

S&P 500 е индекс, който се състои от около 500 от най-големите публично търгувани компании в САЩ. През последните 50 години средната му годишна възвръщаемост е била приблизително същата като тази на пазара като цяло – около 10%.

Изводът от инвестирането в акции

Да се научат да инвестират в акции може да бъде обезсърчително за начинаещите, но всъщност става въпрос само за това да разберете какъв инвестиционен подход искате да използвате, какъв вид сметка има смисъл за вас и колко пари трябва да вложите в акции.

Да, ако подходите отговорно. Оказва се, че инвестирането не е толкова трудно – или сложно – колкото изглежда.

Това е така, защото има много инструменти, които могат да ви помогнат. Един от най-добрите е взаимният фонд за акции, който е лесен и евтин начин за начинаещите да инвестират на фондовия пазар. Тези фондове са достъпни в рамките на вашия 401(k), IRA или всяка облагаема брокерска сметка.

Фондът S&P 500, който на практика ви купува малки части от собствеността на около 500 от най-големите американски компании, е добро място за начало.

Другата възможност, както е посочено по-горе, е робот-съветник, който ще изгради и управлява портфейл за вас срещу малка такса.

Като цяло, да, приложенията за инвестиране са безопасни за използване. През последните години някои по-нови приложения имаха проблеми с надеждността, при които приложението се срина и потребителите останаха без достъп до средствата си или функционалността на приложението беше ограничена за ограничен период от време.

Дори и в тези случаи средствата ви обикновено са в безопасност, но временната загуба на достъп до парите ви все пак е основателно опасение.

Така че, ако се надявате да избегнете тези проблеми, можете да изберете приложение за инвестиране от голяма и утвърдена брокерска компания: Fidelity, TD Ameritrade и Charles Schwab получават най-високи оценки в нашия списък с най-добрите приложения за акции, а освен това са сред най-големите брокерски къщи в страната.

Да. Повечето брокерски къщи в днешно време имат минимални суми за сметка от 0 долара (което означава, че можете да отворите сметка, без да я финансирате предварително), а някои дори предлагат търговия на части, което означава, че можете да инвестирате малки суми в долари – например 5 или 10 долара – вместо да плащате цената на цяла акция.

Инвестирането на малки суми обаче е свързано с едно предизвикателство: диверсифициране на портфейла ви. По своята същност диверсификацията включва разпределяне на парите ви. Колкото по-малко пари имате, толкова по-трудно е да ги разпределите.

Едно от решенията е да се инвестира във фондовете за борсови индекси и ETF. Те често имат нисък инвестиционен минимум (а ETF се купуват на цена на акциите, която може да бъде още по-ниска), а някои брокери, като Fidelity и Charles Schwab, предлагат индексни фондове без никакъв минимум.

Освен това индексните фондове и ETF-ите решават проблема с диверсификацията, тъй като съдържат много различни акции в рамките на един фонд.

Последното нещо, което ще кажем по този въпрос: Инвестирането е дългосрочна игра, така че не трябва да влагате пари, които може да ви трябват в краткосрочен план. Това включва и парична възглавница за спешни случаи.

Редовните инвестиции с течение на времето, дори и малките, могат наистина да се увеличат. Ако инвестирате по 100 долара на месец в продължение на 30 години и те нарастват консервативно с 6% годишно, след 30 години може да имате над 100 000 долара. (Използвайте нашия инвестиционен калкулатор, за да разберете как работи сложната възвръщаемост при инвестиране.)

Ключът към тази стратегия е в изготвянето на дългосрочен инвестиционен план и придържането към него, вместо да се опитвате да купувате и продавате с цел краткосрочна печалба.

Да, стига да не се притеснявате да оставите парите си инвестирани за поне пет години. Защо пет години? Защото сравнително рядко на фондовия пазар се случва спад, който да продължи по-дълго.

Но вместо да търгувате с отделни акции, насочете се към диверсифицирани продукти, като например индексни фондове и ETF.

Възможно е да се изгради диверсифициран портфейл от отделни акции, но това би отнело много време – за управлението на портфейл са необходими много проучвания и ноу-хау. Индексните фондове и ETF-ите вършат тази работа вместо вас.

По наше мнение най-добрите инвестиции на фондовия пазар често са евтини взаимни фондове, като индексните фондове и ETF-ите. Като ги купувате вместо отделни акции, можете да закупите голяма част от фондовия пазар с една сделка.

Индексните фондове и ETF-ите следят бенчмарк – например S&P 500 или Dow Jones Industrial Average – което означава, че резултатите на вашия фонд ще отразяват резултатите на този бенчмарк. Ако сте инвестирали в индексен фонд S&P 500 и S&P 500 се повиши, вашата инвестиция също ще се повиши.

Това означава, че няма да надминете пазара – но също така означава, че пазарът няма да надмине вас. Инвеститорите, които търгуват с отделни акции вместо с фондове, често постигат по-ниски резултати от пазара в дългосрочен план.

Отговорът на въпроса в какво да инвестирате всъщност се свежда до две неща: времевия хоризонт на целите ви и колко риск сте готови да поемете.

Нека първо разгледаме времевия хоризонт: Ако инвестирате за далечна цел, като например пенсиониране, трябва да инвестирате предимно в акции (отново ви препоръчваме да направите това чрез взаимни фондове).

Инвестирането в акции ще позволи на парите ви да нарастват и да изпреварват инфлацията с течение на времето. С приближаването на целта можете бавно да започнете да намалявате разпределението на акциите и да добавяте повече облигации, които по принцип са по-сигурни инвестиции.

От друга страна, ако инвестирате за краткосрочна цел – за по-малко от пет години – вероятно изобщо не искате да инвестирате в акции. Вместо това разгледайте тези краткосрочни инвестиции.

И накрая, другият фактор: толерантност към риска. Пазарът на акции върви нагоре и надолу и ако сте склонни да изпадате в паника, когато се случва второто, по-добре е да инвестирате малко по-консервативно, с по-малък дял на акциите.

Един често използван подход е да се инвестира в много акции чрез взаимен фонд, индексен фонд или ETF – например индексен фонд S&P 500, който притежава всички акции от S&P 500.

Ако обаче търсите тръпката от избора на акции, това вероятно няма да ви донесе успех. Можете да си начешете сърбежа и да запазите ризата си, като посветите 10% или по-малко от портфейла си на индивидуални акции. Кои от тях? Нашият пълен списък на най-добрите акции въз основа на текущите резултати съдържа някои идеи.

Въпреки че акциите са чудесни за много начинаещи инвеститори, частта „търговия“ от това предложение вероятно не е подходяща. Стратегията „купи и дръж“, използваща взаимни фондове за акции, индексни фондове и ETF-и, обикновено е по-добър избор за начинаещи.

Това е точно обратното на търговията с акции, която включва отдаденост и много проучвания на акциите. Търговците на акции се опитват да определят времето на пазара в търсене на възможности за ниска покупка и висока продажба.

За да сме наясно: целта на всеки инвеститор е да купува ниско и да продава високо. Историята обаче показва, че това е вероятно да се случи, ако се придържате към диверсифицирана инвестиция – като взаимен фонд – в дългосрочен план. Не е необходима активна търговия.

Това ще зависи от това кой брокер ще изберете. От брокерите, които NerdWallet разглежда, Firstrade, TDAmeritrade, Lightspeed, Interactive Brokers, eOption, TradeStation, ZacksTrade, Charles Schwab и Webull са отворени за международни инвеститори, с различни ограничения и изисквания.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 0 / 5. Брой гласове: 0

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!