Как да започнете бизнес с вендинг машини?

Съдържание на статията

4.9
(24)

Бизнесът с вендинг автомати (вендинг машини) е богат на възможности. Ето какво трябва да знаете, за да започнете.

Вендинг машините не са новаторска бизнес идея – в крайна сметка те са навсякъде. Но за тези от вас, които искат да започнат свой собствен бизнес, има много неща, които могат да се харесат в индустрията на вендинг автоматите. Само в САЩ има милиони автомати, а годишните приходи на вендинг индустрията са над 23 милиарда долара. Това е достатъчна причина да проучите как да започнете собствен бизнес с вендинг машини.

Как да започнете бизнес с вендинг машини в 6 стъпки

 1. Обмислете всички възможности за вендинг машини: Това включва автомати за храни и напитки, автомати за насипни стоки и специализирани автомати.
 2. Намерете подходящото място за вендинг машините си: Обмислете местата, където се чувствате мотивирани да използвате вендинг машина. След това изработете споразумение със собственика.
 3. Намерете вашия автомат за продажба: Продавачите на вендинг машини включват производители и търговци на едро, търговци на дребно на вторичния пазар и онлайн търговци.
 4. Заредете вендинг машината с инвентар: При закупуването на инвентар за машината вземете предвид специфичните нужди на обекта. Също така, в началото не правете прекомерни поръчки на запаси.
 5. Разгледайте възможностите за финансиране на бизнеса с вендинг машини: Най-добрите възможности за финансиране включват краткосрочен заем, финансиране на оборудване и финансиране на инвентар.
 6. Направете правилните инвестиции в инструменти за вендинг машини: Успешната дейност изисква да инвестирате в инструменти, които ще ви помогнат да управлявате бизнеса си по-ефективно, както и да дадете приоритет на обслужването на клиентите.

Производството на вендинг машини е привлекателна възможност както за нови, така и за опитни предприемачи. Освен изненадващата рентабилност, бизнесът с вендинг машини е доста гъвкав. Той може да бъде чудесна странична работа през уикенда, бизнес с ниски начални разходи или интересен нов начин да разширите портфолиото си.

Готови ли сте да натрупате състояние от закуски и напитки за бързо приготвяне? Ето всичко, което трябва да знаете за това как да започнете бизнес с вендинг машини.

веднинг машина 1 - Как?NET

Разходи за стартиране на бизнес с вендинг машини

По-голямата част от разходите за стартиране на бизнес с вендинг автомати се покриват от вендинг машините и стоките на склад. С инвестиция от едва 2 000 долара обикновено можете да стартирате основен бизнес с вендинг машини. Много оператори на вендинг машини препоръчват да се купуват употребявани или ремонтирани машини, които можете да намерите между 1200 и 3000 USD. Един нов вендинг автомат ще струва от 3000 до 10 000 долара в зависимост от размера и характеристиките му.

Освен самата машина, ще трябва да вземете предвид и разходите за инвентар, с който да заредите машините си. В зависимост от това колко машини планирате да притежавате и какъв вид инвентар ще складирате, това може да обхване от няколкостотин до хиляди долара.

Ръководство стъпка по стъпка за стартиране на бизнес с вендиг машини

Всяко ваше предимство или познание за вендинг машините е чудесен начин да се включите в тази бизнес ниша. Например, ако вече сте установили нуждата от автомат за закуски в близост до вас, свържете се с познати собственици на имоти и проучете интереса им към поставянето на вендинг машини в техните обекти.

Но дори и без лични връзки можете да започнете бизнес с вендинг машини – и да печелите пари от това. Ето как да започнете бизнес с вендинг машини в шест стъпки.

Обмислете възможностите на вендинг машините

Макар че повечето хора смятат, че автоматите за продажба се предлагат само в стандартната гама от закуски и газирани напитки, ако сте обмисляли как да започнете бизнес с автомати за продажба, вероятно знаете, че има повече възможности. Най-общо казано, има четири различни категории вендинг машини (които ще опишем по-долу). Обмислете и четирите вида, когато избирате машината, чиито продукти биха били най-голям хит за вашия целеви пазар.

Какъвто и тип вендинг машина да изберете, започнете с една или две машини с конкретна пазарна насоченост. По този начин можете постепенно да научите за популярните модели, специфични за стоките и местата, и съответно да добавяте нови машини.

Продажба на храни и напитки

Според годишния доклад на Vending Market Watch за 2019 г. автоматите за храни и напитки със закуски, газирани напитки и бонбони съставляват по-голямата част от пазарния дял на вендинг автоматите в САЩ, като само на напитките се пада почти една трета от продажбите на вендинг автомати. Ако се чудите как да започнете бизнес с вендинг машини, няма да сгрешите с този стар стандарт.

Разбира се, има варианти на този стандарт – можете да си купите машина, която предлага само напитки, закуски или комбинации от закуски и напитки. Някои предприемачи в областта на вендинг машините избират да закупят различни видове машини за едно място или да поставят един вид машина на няколко места.

Каквото и да решите, добра идея за новите оператори на вендинг машини е да започнат с някаква специалност – било то здравословни закуски, напитки или дори пресни храни – докато научат повече за индустрията.

За да реализирате максимални продажби, съобразете предлаганите от вас продукти с конкретен пазар, който се определя от местоположението. Например, можете да снабдите машината си за храни и напитки във фитнес зала с протеинови барове и шейкове или да снабдите училищна вендинг машина със сокове и мюсли. Когато си помислите за вендинг машина, може да си помислите за газирани напитки и чипс, но може да се печелят пари от предлагането на също толкова удобни здравословни алтернативи, които хората искат – и за които ще платят.

Продажба на едро

Стартирането на бизнес с автомати за продажба на дъвки, стикери или гумени топки – известен още като продажба на едро – изисква много малък капитал и ниски разходи за поддръжка.

Тези обикновено лесни за поддръжка вендинг машини може и да не са бляскави, но четвъртинките се натрупват. Един ремонтиран вендинг автомат може да ви струва по-малко от 50 USD, а да ви носи до 30 USD на месец. Продуктите, които предлагате, имат невероятно ниски режийни разходи. На подходящия пазар – като училище или увеселителен парк – тази скромна инвестиция предлага потенциал за надежден, пасивен източник на доходи.

Повечето автомати за продажба на насипни продукти са механични устройства и не изискват електричество или захранване от батерии, за да работят, което означава, че разходите за експлоатация са ниски или изобщо не съществуват. Въпреки това много автомати за бонбони и играчки са по-стари, така че използваното устройство може да се нуждае от дребни ремонти, преди да започне да функционира.

Специализиран вендинг

Когато стартирате бизнес с вендинг машини, не се ограничавате само до храни и напитки. На големи обществени места като арени, летища и молове често има автомати, предлагащи стоки като технически аксесоари, козметични продукти или други специализирани артикули. Някои от тези вендинг машини използват същата технология като стандартното вендинг оборудване, а някои се диференцират като автоматизирани машини за търговия на дребно.

Някои специализирани вендинг продукти включват:

 • Горещи напитки: Продажбите на кафе или горещи напитки обикновено са най-успешни в офиси, но университетите и конферентните центрове също са добри места за този вид бизнес с вендинг машини. Производителите често произвеждат както специално оборудване за напитки, така и традиционни машини, така че може да успеете да комбинирате покупките си.
 • Базови стоки: Основни предмети за пътуване като зарядни устройства за телефони, слушалки и възглавници за врат могат да бъдат доходоносни вендинг продукти, ако успеете да сключите договор с местна транзитна станция или дори с летище. Висококачествените вендинг машини в моловете и на летищата често съдържат луксозни продукти за грижа за кожата или електроника.
 • Продукти за пране: Отделно опакованите перилни препарати, омекотители за тъкани и листове за сушене са чудесни вендинг продукти, ако определите подходящия пазар за тях – перални, жилищни комплекси или общежития.
 • Тютюн/Цигари: Продажбата на тютюн е законна в много държави и може да бъде доходоносна в зависимост от данъците в държавата. Появяват се дори и автомати за продажба на канабис, но с много по-ограничен пазар.

Възможности за франчайзинг

Ако не искате да изграждате бизнеса си от нулата, може да помислите за закупуване на франчайз за стартиране на бизнеса с вендинг машини. Като франчайзополучател ще можете да работите в рамките на доказан бизнес и ще получите допълнителна подкрепа и обучение, за да създадете своя бизнес с вендинг машини. Освен това ще можете да решите в колко или колко машини искате да инвестирате. Имайте предвид обаче, че като франчайзополучател ще трябва да плащате част от печалбата си на франчайзодателя.

вендинг машина 2 - Как?NET

Намиране на подходящо място за вендинг машинините

Видът на вендинг машината, която избирате, е от решаващо значение, но мястото, на което решавате да поставите тази машина, е най-важният фактор за получаване на печалба от вашия бизнес с вендинг машини. Например, автомат за храни и напитки от висок клас може да се провали в търговски център, пълен с ресторанти, но същият този автомат може да процъфтява в офис парк.

Когато започвате бизнес с вендинг машини, помислете за местата, където лично сте купували нещо от вендинг машина, както и за времето, когато хората най-вероятно купуват напитки, закуски или други продукти. Има голяма вероятност изборът ви в ресторанта да е бил ограничен, да сте бързали или да сте чакали някъде като на летището или в DMV.

Някои други идеи за разположение на вендинг машината включват:

 • Училища
 • Болници или медицински центрове
 • Магазини за хранителни стоки
 • Летища и търговски центрове
 • Публични перални
 • Жилищни комплекси
 • Производствени предприятия

Следващата стъпка е да осигурите местоположението си. Добрият търговец може да се чувства комфортно, ако се обади на собственик на имот или бизнес или го потърси лично. Този подход може да работи за по-малки обекти, особено ако сте чест посетител или вече познавате собственика.

Можете също така да опитате да посетите местната търговска камара. Те могат да ви дадат информация за големите предприятия във вашия район, което може да ви даде някои идеи за потенциални обекти. В идеалния случай се опитайте да разположите вендинг машината си в компании с поне 100 служители или значителен пешеходен трафик, като например многофункционален офис парк.

Ако вече имате набелязани локации, свържете се със собствениците или се постарайте да получите информация за контакт със съответния мениджър. Разговорите с потенциалните партньори за нуждите на местоположението могат да ви помогнат да разберете по-добре местното търсене и да се информирате за избора на вендинг машина и продукт.

Запознайте се с изискванията за комисиони и подгответе договор с предприемача

Преди да приберете печалбата от вендинг машината си, трябва да платите комисиона на собственика, който предоставя мястото и електричеството, необходими за работата на машината. Обикновено плащате на собственика на имота от 10 % до 25 % от приходите от вашата вендинг машина.

Независимо дали се надявате да установите ексклузивно партньорство с дадено място, изгответе договор със собственика, в който да посочите договорената ставка на компенсация, продължителността на договора и условията, които имате със собственика.

Включете и разпоредби за нарушаване на договора. Също така е разумно да включите очаквания и задължения по отношение на обслужването и зареждането на вендинг машините, вандализъм или кражба, както и възможността за загуба на печалба. Както винаги, преди да подпишете договора, помолете адвокат да го прегледа.

Закупуване на вендинг машина

Не можете да стартирате бизнес с вендинг машини, без първо да се сдобиете с машина. За щастие, намирането на вендинг машина може да бъде толкова лесно, колкото едно онлайн търсене. За да добиете представа за различните предложения и цени на вендинг машините, търсете както на местно ниво, така и от национални доставчици. Когато разглеждате цените на вендинг машините, трябва да вземете предвид и разходите за инвентар.

За да намерите мечтания вендинг автомат, започнете търсенето си с тези три типа продавачи:

 • Производителите или доставчиците на вендинг машини на едро разполагат с най-широк избор от вендинг машини за продажба, с най-новите технологии и с най-комплексните услуги за доставка, ремонт и обучение. Това обаче е най-скъпият вариант – оборудването чрез франчайзи за вендинг може да изисква минимална поръчка на няколко машини или други такси, които отиват за обслужване на машините и програми за развитие на предприемачите.
 • Продавачите на вторичния пазар или специализираните онлайн търговци на дребно ви позволяват да разгледате множество марки и модели вендинг машини и често разполагат с полезни ресурси за собствениците на предприятия.
 • Платформи за продажба на стоки от потребители като Facebook marketplace, OLX и eBay предлагат хиляди автомати за продажба. Спестете време, като филтрирате по местоположение на търговеца или собственика, за да не се притеснявате за големи разходи за доставка. Това може да е най-добрият вариант за начинаещи предприемачи, които не искат да харчат хиляди за нова или реновирана машина.

Както бързо ще откриете, след като започнете търсенето, вендинг машините се предлагат с различни функции и възможности, като всички те са на различни цени.

Някои от тези специални функции включват:

 • Машини за комбинирани закуски/напитки;
 • Функции за кредитни карти и големи сметки;
 • Фнкции с тъчскрийн или гласови команди;
 • Софтуер за дистанционно наблюдение и сигнали за ниски наличности;
 • Брандирани „опаковки“ за предната част на машината;
 • Интерактивни екрани.

Опитайте се обаче да не се изкушавате твърде много от тези специални функции, тъй като те могат да бъдат скъпи. Изберете вендинг машина, която най-добре отговаря на продуктите, които искате да предлагате, и на това, което можете да си позволите в момента.

Заредете вендинг машината си с инвентар

След като сте избрали вендинг машина, сте на път да започнете бизнес с вендинг машини. След това трябва да го снабдите с инвентар.

Изборът на продукти е отлична възможност за увеличаване на продажбите. Вместо да избирате да зареждате продукти въз основа на по-широките тенденции в областта на храните и напитките, обърнете внимание на местните, специфични за мястото нужди. За да сте на сигурно място, не прекалявайте с поръчките в началото и коригирайте предложенията си в зависимост от търсенето.

Ако решите да предоставяте комбинирани услуги за храни и напитки в бизнеса си с вендинг автомати, напитките ще съставляват по-голямата част от продажбите ви. Тъй като растящият пазар на освежителни напитки се разширява от сода до кафе, ароматизирана вода и по-здравословни напитки като кокосова вода, си струва да обмислите какво може да поддържа вашето местоположение по отношение на по-скъпите специализирани храни и напитки.

Размерът и формите на напитките ще повлияят на обхвата на избора ви на машина, така че ако силно желаете да продавате картонени опаковки или продукти с неправилна форма, опитайте се да намерите машина с регулируем размер на продукта.

вендинг машина 3 - Как?NET

Разгледайте възможностите си за финансиране

Стартирането на бизнес с вендинг машини не изисква толкова голям начален капитал, колкото повечето други малки бизнеси – някои бизнеси могат да струват стотици хиляди долари.

И все пак няколко хиляди долара не са джобни пари. Ако имате нужда от заем за закупуване на вендинг машина, разгледайте тези две възможности:

Краткосрочен заем

Ако вече сте собственик на бизнес и имате финансова история, която да го докаже, осигуряването на краткосрочен заем за финансиране на вендинг автомата може да е най-добрият начин за действие.

Подобно на традиционните срочни заеми, краткосрочните заемодатели депозират еднократна парична сума директно в банковата сметка на вашия бизнес, а вие ще изплатите заема заедно с лихвата за предварително определен период от време. Както можете да се досетите въз основа на името им, сроковете за погасяване на краткосрочните заеми са значително по-кратки от дългосрочните им аналози – обикновено 18 месеца или по-малко. А лихвените проценти са малко по-високи от тези по дългосрочните заеми. Поради тези причини обаче краткосрочните заеми обикновено са по-лесни за получаване, отколкото дългосрочните.

Но това е заем за малък бизнес, така че краткосрочните кредитори трябва да прегледат и одобрят финансовите данни на вашия бизнес, преди да се съгласят да ви отпуснат заем. Ако е възможно, ще искате да представите добра история на приходите на бизнеса и добра лична кредитоспособност, за да докажете кандидатурата си.

Финансиране на оборудване

Не е задължително да разполагате с голям капитал, за да започнете бизнес с вендинг машини, който да носи печалба. Но ако имате нужда от малко помощ, можете да се възползвате от заем за финансиране на оборудване. Условията на тези заеми зависят от стойността на вашето оборудване, което служи и като обезпечение в случай, че не изпълнявате задълженията си по кредита.

При правилни грижи вендинг машините могат да издържат до 10 години, което може да помогне на кредиторите да се уверят в това. В допълнение към собствената ви финансова информация и бизнес план, ако решите да кандидатствате за заем за оборудване, ще ви трябват оферти за оборудването на машината(ите), която(ито) планирате да закупите. Освен това, ако се нуждаете от капитал за закупуване на инвентар, може да помислите за финансиране на инвентар.

Направете правилните инвестиции

След като сте избрали местоположението, закупили сте машината и сте се погрижили за условията за разполагане, сте готови да започнете бизнес с вендинг машини – сега е време да се съсредоточите върху това да направите бизнеса си печеливш.

Система за управление на вендинг (VMS)

В зависимост от технологията на машината, вендинг оборудването може да бъде предварително програмирано със софтуер за управление, който можете да използвате за оптимизиране на операциите, регистриране на инвентара и проследяване на приходите.

Но повечето стандартни машини изискват да управлявате инвентара си ръчно, което може да е осъществимо, ако притежавате само няколко вендинг машини. Щом обаче имате пет до десет отделни вендинг машини, вероятно е добра идея да инвестирате в система за управление на вендинг, която да ви помогне да следите инвентара си от разстояние. Софтуерът на VMS ви позволява да управлявате дистанционно вендинг машините си от устройство с достъп до интернет. Повечето VMS системи предоставят актуализации на инвентара в реално време и инструменти за отчитане.

Инвестирайте в клиентското обслужване

Дори да имате само един или два вендинг автомата, струва си да наблегнете на обслужването на клиентите от самото начало на това (или друго) начинание. За да сте сигурни, че вашият вендинг автомат е оптимизиран за клиентите ви, просто трябва да следвате няколко най-добри практики.

Най-важното е да се уверите, че вендинг машините ви са заредени и функционират на седмична или двуседмична база.

Можете също така да помислите за предоставяне на номер за заявки за услуги и коментари, което е чудесен начин да получите полезна обратна връзка.

Инвестирайте времето си

Подобно на всяко друго начинание, стартирането на бизнес с вендинг машини изисква не само капиталови инвестиции – ще трябва да инвестирате поне част от времето и вниманието си в бизнеса с вендинг машини.

Един пълноразмерен вендинг автомат може да изисква от вас да събирате пари всяка седмица, което е важно да имате предвид, когато определяте колко време можете реално да прекарате в пътуване до местата. В допълнение към времето, необходимо за закупуване на инвентар, посещение на местата и попълване на запасите, управлението на бизнеса с вендинг автомати изисква да отделяте време за проучване на тенденциите в продажбите, новите продукти или места и за разговори с колеги.

Типичният цикъл на обслужване за продажби на едро – мислете за нетрайни бонбони или стикери – е между четири и осем седмици. Така че, ако не можете да се откъсвате често от ангажиментите си на пълен работен ден, продажбата на насипни стоки може да бъде добър начин да навлезете в бизнеса с вендинг машини, без да жертвате твърде много от времето си.

Предимства и недостатъци на стартирането на бизнес с вендинг машини

Само с няколко хиляди долара инвестиция, автомобил и решителност сте напълно способни да започнете бизнес с вендинг машини и да реализирате печалба. Но започването на бизнес с вендинг машини не е само забавление и игри (въпреки че можете да предлагате забавления и игри във вашата машина). Както всяко ново начинание, и тук има предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид.

Предимства на бизнеса с вендинг машини

 • Лесен бизнес за разрастване: Разрастването на вашия бизнес с вендинг машини е изключително лесно. Можете да започнете с няколко вендинг машини, а когато станете по-успешни, да разширите местата.
 • Разнообразие от възможности за избор: В днешно време има всички видове вендинг машини. Автоматите вече предлагат здравословни храни, деликатеси, а понякога и продукти, които не са свързани с храната.
 • Малки или никакви регулярни разходи: В бизнеса с вендинг машини има малко или никакви регулярни разходи, особено ако го управлявате сами. Тъй като бизнесът с вендинг машини не изисква много служители или офис пространство, не е нужно да се притеснявате за заплатите, осигуровките или да харчите хиляди за наем.

Недостатъци на бизнеса с вендинг машини

 • Ангажимент за време: Работата с вендинг машини изисква от вас да отделяте време и енергия, за да зареждате, обслужвате и събирате редовно пари от машините си.
 • Кражби и вандализъм: Вендинг машините са лесна мишена за кражби и вандализъм. Уверете се, че местата, където се намират вашите автомати, са разположени на сигурни и безопасни места, за да избегнете загуба на печалба.

Да, вендинг машините могат да бъдат печеливши. Средностатистическият вендинг автомат печели 35 долара на седмица в САЩ, но добре заредените и поставени на безопасни места с голям трафик вендинг автомати могат да генерират над 400 долара на месец.

Да, собствениците на вендинг машини плащат наем или комисиона на собственика на сградата. Собствениците на вендинг машини обикновено плащат между 5 и 20 % от продажбите на вендинг машините си.

Можете да поставите вендинг машини в повечето търговски помещения като офиси, магазини за търговия на дребно, боулинг зали и др. Но първо ще трябва да подпишете договор със собственика на имота.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.9 / 5. Брой гласове: 24

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!