Как се пише заявление? (Образец и пример)

4.4
(25)

Научете как се пише заявление, както и за какво служи в няколко прости стъпки. Вижте образец и пример за заявление, които ще ви помогнат в писането на документа.

Какво е заявлението?

Заявлението е официален документ, който показва „черно на бяло“ вашите намерения и молба към определено лице. Обикновено има за цел да помоли за извършване на дадено действие и посочва какъв искате да бъде крайния резултат.

Съществуват различни видове заявления – например, заявление за достъп до обществена информация или заявление отказ на наследство. Най-разпространеното заявление е това за наемане на работа. Според вида на заявлението зависи и получателят му.

Как се пише заявление?

Нека обясним как се пише заявлението в няколко прости стъпки,

Първо, преди да започнете, моля, пригответе един бял лист хартия, който да използвате за заявлението. Листовете с редове не са опция. Най-добрият вариант е да напишете заявлението на компютър и да го принтирате само, за да добавите подписа си.

  1. Започнете с името на получателя. Напишете до кого е вашето заявление. Изпишете трите имена на получателя и длъжността. Всичко това трябва да се изпише в горния десен ъгъл.

2. Продължете с назоваване на вида на документа. Напишете „Заявление“ в средата на реда – няколко реда след десния ъгъл с името на получателя. Можете да удебелите шрифта или да изпишете думата с по-голям шрифт.

3. Напишете от кого е заявлението – вашите три имена, ЕГН, длъжност, информация аз контакт. Можете да позиционирате това също централно, под думичката „заявление“.

4. Продължете с уважително обръщение към човека, към когото изпращате заявлението. Можете да назовете фамилията.

5. Опишете в свободен текст от какво се нуждаете – каква е целта на заявлението. Не влизайте в празни приказки и бъдете кратки, точни и ясни. Тук не е мястото за изливането на емоции и чувства. Обяснете какво искате да се случи и опишете подробно какви са очакванията ви – само така ще сте сигурни, че ще получите това, което очаквате.

Пример: „Моля да…. „, „Бих искал да…. „, „Желая да…. „

6. Избройте приложените документи, ако има такива. Можете да направите това като ги изредите в номериран списък. Ползвайте пълните наименования на документите, в случай, че са дадени образци или много специфични заверени документи.

7. Напишете датата на заявлението и мястото на издаването в долния ляв ъгъл на документа.

8. Подпишете се в долния десен ъгъл на документа. Подписът трябва да е с вашите ръце, със синя химикалка, а не дигитален подпис. Добре е да се подпишете с думите „С уважение“ и да добавите и фамилията си до подписа.

Образец и пример за заявление

Е, това са стъпките за писане на заявление – надяваме се, че сме ви помогнали! Действайте!

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.4 / 5. Брой гласове: 25

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!