Как се пише автобиография? (Съвети и образец за CV)

4.8
(28)

В този блог пост ще поговорим как се пише автобиография. Събрахме най-важните съвети при подготвяне на документ за кандидатстване за работа, както и образец за CV и резюме.

Напишете перфектното CV (резюме) за нула време

Нека си признаем: писането на автобиография може да бъде плашещо. И натискът, че трябва да се изявим в най-добрата си светлина, може да направи нещата още по-страшни. Всъщност, писането на перфектната автобиография не трябва да бъде ужасяващо. Целият процес може да бъде далеч по-лесен, стига да знаете какво правите.

За това е ръководството ни за писане на автобиография. Ще ви преведем през всички основни стъпки при изработването на този професионален документ, от това как да структурирате множеството раздели до това как да се уверите, че правописните грешки няма да се промъкнат незабелязано. Обещаваме, че когато приключите, ще искате да покажете CV-то си на света. 

Какво е автобиографията?

Какво е автобиографията?

Първо, нека определим какво означава автобиография.

Автобиографията е обобщение на вашата трудова история, умения и образование. В това отношение, автобиографията е различна от историята на живота ви. Тя е пълен поглед върху вашата кариера, обхващащ всеки аспект от вашето образование, работа и опит. Но запомнете, тя е обобщение на този опит и умения. Обикновено трябва да обхваща само 10 години от трудовата ви заетост.

Друго нещо, което трябва да запомните е, че сивито трябва да се редактира за всяка конкретна позиция, за която кандидатствате, и трябва да е дълго само една или две страници

Автобиографията е най-изискваният документ при търсене на работа – последван от мотивационното писмо, разбира се. Всъщност, служителите по подбор на персонал разглеждат CV-тата на кандидатите за работа по-внимателно, отколкото техните мотивационни писма. Така че нека да преминем към това как да структурираме правилно своята „визитка“ пред работодател.

Общи видове автобиографии (CV)

Общи видове автобиографии

Повечето професионални HR-и ще ви кажат, че има три основни типа автобиографии: хронологични, функционални и комбинирани.

Хронологична автобиография: Хронологичната автобиография е форматът, с който вероятно сте най-запознати – това е вид CV, което се фокусира основно върху последната ви работа и опит. Избройте позициите си в обратен хронологичен ред, като поставите най-скорошните позиции отгоре, а най-старите, долу. В крайна сметка, целта е да покажете как вашите позиции и професионален растеж, отвели ви до този момент, са ви подготвили перфектно за ролята, за която кандидатствате.

Функционално резюме: Функционалното резюме, от друга страна, подчертава уместността на вашия опит. За да създадете функционална автобиография, трябва да изтъкнете на видно място своята квалификация, умения. Тук дори трябва да подготвите специален раздел, посветен на трудовия ви опит и организиран спрямо това доколко заетите длъжности са свързани с това, за което кандидатствате. Този формат е най-подходящ за тези, които искат да сменят сферата на работа.

Комбинирано сиви: Както може да се досетите, комбинираното сиви заема двата гореспоменати формата. Трябва да комбинирате раздела за професионални умения от функционалното резюме с раздела за трудов стаж в хронологичното резюме. Този формат е мощен начин да се откроите пред набиращите персонал, като подчертаете както вашия опит, така и умения. Комбинираният формат е полезен за много различни видове работа.

CV структура: Как да структурирате автобиографията си

Как да структурирате автобиографията си

Няма две еднакви автобиографии (и не трябва да има!), но като цяло, автобиографиите трябва да имат следните раздели.

Заглавие и информация за вас:  В горната част на автобиографията си винаги включвайте заглавие, съдържащо вашето име. Да, точно така, вие сте заглавието. Вашата информация за контакт (обикновено вашият телефонен номер, личен имейл адрес и понякога връзки към социални профили или лични уебсайтове) също трябва да бъде наблизо, около заглавието. В края на краищата, не искате да има объркване относно това на кого принадлежи автобиографията, или да затруднявате служителите по набиране на персонал или наемащите мениджъри да се свържат с вас.

Въпреки това, може би е добере да избягвате поставянето на вашата информация за контакт в горната или долната част на самия документ – горните и долните колонтитули понякога могат да бъдат пренебрегнати от софтуера, който сканира автобиографията ви. Да, прочетохте правилно – софтуер за сканиране на автобиографии, който помага при селекцията и сортирането. Понякога ви оценяват роботи (в по-големите компании).

Професионално резюме: Професионалното резюме е кратка секция от едно до три изречения, включена на видно място в автобиографията ви, която кратко описва кои сте, какво правите и защо сте идеални за работата. Фокусирайте се върху стойността, която бихте могли да донесете на потенциалния си работодател. Струва си да се отбележи, че професионалното резюме не е абсолютно задължително.

Умения: Секцията с умения придобива все по-голямо значение, тъй като набиращите персонал и мениджърите все повече търсят кандидати със специализиран опит. Вместо да карате хората, които четат автобиографията ви, да се чудят кои са силните ви страни, най-добре е да ги изброите ясно, визуално и отчетливо. Ако веднага видят, че имате способността да свършите работата, е много по-вероятно да приемат автобиографията ви сериозно.

Трудов стаж:  Този критичен раздел на автобиографията описва подробно работната ви история в последователен и завладяващ формат. Разделът „Трудов стаж“ трябва да включва имена на фирми, местоположения, дати на заетост, роли и заглавия, които сте заемали.

Най-важното, секцията трудов стаж трябва да съдържа примери за действия и данни, които подробно описват вашите постижения на всяка заета позиция. Тази част е от съществено значение за подбора на персонал и мениджърите по наемане, които се стремят да усвоят информация за вашия опит в кариерата и да свържат уменията ви с това, което търсят при потенциално наемане.

Служителите за подбор на персонал често са затрупани с автобиографии и трябва внимателно да извличат и идентифицират качествени кандидати в пространство от засукан хаос – затова се уверете, че вашият трудов опит се откроява.

Пример: „В компания Х, успях да повиша продажбите с {..%} за период от {… месеца}.

Образование: Тъй като много работни места изискват определено ниво на образование, важно е да посочите академичните си постижения в автобиографията си. Този раздел, обаче, не трябва да заема твърде много място от CV-то ви. В повечето случаи, това е просто изброяване къде сте ходили на училище, кой е периодът, в който сте посещавали учебното заведение и каква образователна степен сте постигнали. Можете да откроите участие в клубове по интереси или организационни дейности. Тази информация е достатъчна и ще ви покаже като любознателен човек.

Допълнителен опит: Незадължително, но потенциално много ценно допълнение към автобиографията ви е Допълнителният опит. Това е раздел в края на автобиографията ви, който ви позволява да подчертаете доброволчески опит, награди и хобита. Отново не трябва да е твърде дълго като текст – не искате да отклонява вниманието от вашите ключови професионални умения или трудов стаж. Но пък обърнете внимание на този раздел, това може да бъде добър начин да предоставите по-пълна представа за това какъв човек сте – инициативен, подреден, аналитичен, креативен и т.н.

Съвети за дизайн и форматиране

Съвети за дизайн и форматиране

Как се пише автобиография? Ако запомните само едно нещо от тази статия, то нека е следното:

Спрете да ползвате европейския формат за CV!

Да, наистина сме сериозни. Това е един от най-неактуалните и несериозни визуални формати за структуриране на автобиография, който, за жалост, в България продължава да се използва от 70% от кандидатите за работа.

Темата на автобиографията ви в крайна сметка е това, което най-много вълнува хората. Това обаче не означава, че трябва да се престаравате, когато става въпрос за дизайн и форматиране. Затрупаното, визуално объркващо резюме затруднява четенето и следователно е по-вероятно служителите, които набират персонал и мениджърите по наемане, да го отхвърлят или изобщо да не го прочетат. От друга страна, лъскавата, полирана автобиография има обратен, положителен ефект. Използвайте тези основни правила, за да сте сигурни, че автобиографията ви изглежда най-добре.

 • Използвайте лесен за четене шрифт с размер не по-малко от 11.
 • Добавете полета „отстояние“ от краищата от поне 0,7 инча.
 • Уверете се, че има достатъчно бяло пространство между секциите.
 • Не прекалявайте със сложният и натруфен дизайн или декорация – добавянето на цвят е добре, но избягвайте всякакви сблъсъци или визуално натоварени детайли.
 • Ако ще разпечатвате копия на автобиографията си, инвестирайте в добра хартия и използвайте висококачествен принтер.
 • Структурирайте автобиографията си в максимум 1-2 страници, освен ако нямате портфолио с проекти за показване.
 • БЪДЕТЕ КРЕАТИВНИ!

Примерен шаблон: Как се пише CV – образец

Оформете дизайна според това, за което кандидатствате. Ако кандидатствате за позиция, която изисква креативност, покажете, че имате усет към естетиката с красиво CV. Ако кандидатствате за по-„суха“ и формална позиция, това не означава, че трябва да имате скучно и траурно CV. Никой не иска намусен колега в офиса, покажете, че сте сериозни, но не скучни.

Прикачваме примерен шаблон за автобиография – образец CV, който можете да разгледате и да използвате. Можете да използвате този шаблон и много подобни с безплатната платформа Canva.

Blue & White Modern Double Sided Corporate Resume от V.S.

Избор на снимка за автобиография

 • Не слагайте селфи
 • Не слагайте снимки с обработка и филтри
 • Не си слагайте снимките от бала или фотосесията за годишника
 • Не слагайте снимката по начин, който заема твърде голяма част от CV-то
 • Не си слагайте неактуални снимки отпреди 5 години, вероятно не изглеждате вече така дори да не го подозирате
 • Сложете паспортна снимка
 • Добре е да сте поне малко усмихнати и да изглеждате дружелюбни, а не като рецидивисти 🙂

Как да редактирате автобиографията си

Как да редактирате автобиографията си

Написали сте автобиографията си и сте я прочели два пъти, но това не е достатъчно. Добрата работа по редактиране ще отнеме малко повече време – и някои специфични трикове, предназначени за улавяне на грешки.

Първо, не се опитвайте да редактирате автобиографията си, докато не приключите с нея. Да, може да е трудно да оставите недокосвана явна и натрапчива грешка, докато пишете, но се принудете да завършите автобиографията си, преди да я редактирате. Защо? Ще си спестите време и премахването на грешките сега може да ви помогне да напишете по-добра първа чернова, защото се фокусирате върху самото писане. А не върху дизайна. Повярвайте ни, после ще сте благодарни, че сте решили да се върнете и да направите всички редакции наведнъж.

Друго важно нещо – никога не се опитвайте да редактирате автобиографията си веднага след като сте я написали. Всъщност трябва да си дадете 24-часова почивка, преди да редактирате автобиографията си. След известно време ще видите автобиографията си с нов поглед.

Когато четете автобиографията сиопитайте да я прочетете отзад напред. Звучи странно – и не винаги е лесно – но четенето на отзад напред ви принуждава да се съсредоточите върху всяка дума и ви помага да уловите по-добре както правописните, така и граматическите грешки в текста.

Помолете приятел или член на семейството да прочете вашата автобиография. Те могат да забележат грешки, които сте пропуснали, или да имат предложения как да се покажете в още по-добра светлина.

Чак тогава е време за проверка. Проверете правописа на собствени съществителни имена – помислете: имена на фирми, адреси и т.н. – и се уверете, че разполагате с текущата информация за контакт за всички препратки, които сте избрали да добавите. Тези неща може да са се променили, откакто за последно сте кандидатствали за работа. 

Бонус съвети за писане на CV

Бонус съвети за писане на CV

 • Ако в опита си имате няколко незначителни позиции, с които не се гордеете и нямат отношение с позицията, за която кандидатствате, по-добре ги скрийте от CV-то. Работните взаимоотношения под 6 месеца са негативен сигнал за HR-ите и могат да се разчетат като несериозно отношение и липса на дългосрочна отдаденост.
 • Ако имате допълнителни призове и елитни участия в училищни дейности, добавете ги. Те показват, че имате желание за развитие и учене.
 • Преминете няколко кратки сертифицирани обучения от LinkedIn, Google, Facebook или Harvard Online School. Добавете сертификатите към CV-то.
 • Не забравяйте портфолиото: Ако имате как да покажете работата си, направете го. Добавете снимки, модули, мостри. Ако интервюто е на работа, можете дори да донесете нещо за спомен на интервюиращият.
 • Кажете „не“ на фамилиарниченето.
 • Не ползвайте Европейски формат на CV. Моля!

Свързана статия: Как се пише имейл за кандидатстване за работа?

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.8 / 5. Брой гласове: 28

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!