Как се пише бизнес план? (Шаблон и примери)

Съдържание на статията

5
(2)

Бизнес планът е нещо повече от документ. Това е ръководство, което ви помага да очертаете и постигнете целите си. Това е и инструмент за управление, който ви позволява да анализирате резултатите, да вземате стратегически решения и да демонстрирате как ще функционира и расте вашият бизнес. Накратко, ако мислите да започнете бизнес, или планирате да насочите бизнеса си към инвеститорите, писането на бизнес план може да подобри шансовете ви за успех.

Писането на бизнес план не трябва да бъде сложно. В това изчерпателно ръководство ще ви покажем как бързо и лесно да напишете такъв, който да ви помогне да постигнете желаните резултати. Не се притеснявайте, не е нужно да имате бизнес или счетоводна квалификация, за да съставите страхотен бизнес план. Това ръководство ще ви покаже как се пише такъв и как да изпълните плана си стъпка по стъпка.

Можете да изтеглите нашия безплатен шаблон за бизнес план и да започнете да пишете свой собствен бизнес план, докато работите с това ръководство.

Защо да напишете бизнес план?

Все още не сте сигурни дали бизнес планът си струва времето и инвестицията? Искате просто да преминете директно към стартиране и управление на вашия бизнес? Бихте могли, но ще пропуснете някои ключови предимства, които предоставя той:

✔️ Развивате бизнеса си по-бързо

Писането на бизнес план е свързано със създаване на основа за вашия бизнес. Вие не прогнозирате бъдещето, а градите стратегия, която ще ви помогне да се развивате. Този първоначален документ не е предназначен да бъде перфектен, но е предназначен да бъде прегледан и коригиран, за да ви помогне да идентифицирате и постигнете целите си.

Без бизнес план като базова линия, ще бъде много по-трудно да проследите напредъка си, да направите корекции и да имате леснодостъпна историческа информация за справка при вземане на трудни решения. Създаването на бизнес план гарантира, че имате пътна карта, която не само очертава къде планирате да отидете, но и къде вече сте били.

✔️ Получавате финансиране

Инвеститорите и доставчиците на заеми трябва да знаят, че имате добро разбиране за траекторията на вашия бизнес. Трябва да докажете, че имате постижима и устойчива идея, че имате силна бизнес стратегия и че вашият бизнес може да бъде финансово стабилен. Това означава да имате подходящи финансови отчети, прогнози и смилаемо обяснение на вашия бизнес модел на разположение на потенциалните инвеститори.

Писането на вашия бизнес план ви помага да съберете всички тези части и да създадете връзки между тях, за да разкажете една добра история за вашия бизнес.

✔️ По-уверени стратегически решения

Често най-големите решения, които ще вземете за вашия бизнес, са сред нестабилни периоди на растеж, упадък или дори външни кризи. Това изисква от вас да вземате много последващи решения по-бързо, отколкото бихте искали. Без актуална информация за планирането и прогнозите, тези решения може да са по-малко сигурни или стратегически, отколкото е необходимо.

Когато имате писмен бизнес план, който редовно преглеждате, това ще ви помогне да вземате по-уверени решения. Ще имате цялата необходима информация, за да знаете кога можете да наемете нови служители, да стартирате нова продуктова линия или да направите голяма покупка. В същото време може и да планирате предварително, в случай че дадено решение не се получи според очакванията, свеждайки до минимум потенциалния риск.

5 съвета за бързо и лесно писане на страхотен бизнес план

Преди да започнете с писането на бизнес план, нека поговорим за някои „правила“, които ще улеснят целия процес на бизнес планиране. Целта е да завършите своя бизнес план, за да може да се съсредоточите върху изграждането на вашия бизнес.

1. Пишете кратко

Бизнес плановете трябва да бъдат кратки и сбити.

Първо, искате хората да прочетат вашия бизнес план. Никой няма да прочете 100 страници или дори 40 страници. Разбира се, може да се нуждаете от подкрепяща документация за конкретни раздели, но може да включите тези елементи и в приложението си.

Второ, вашият бизнес план трябва да бъде инструмент, който използвате, за да управлявате и развивате бизнеса си. Нещо, което продължавате да използвате и усъвършенствате с течение на времето. Прекалено дългият бизнес план е огромна неприятност за преразглеждане – има голяма вероятност планът ви да бъде забравен в чекмеджето на бюрото и вашият потенциален инвеститор никога повече да не го погледне.

2. Опознайте аудиторията си

Напишете плана си, като използвате език, който аудиторията ви ще разбере.

Например, ако вашата компания разработва сложен научен процес, но потенциалните ви инвеститори не са учени, избягвайте жаргона или съкращенията, които няма да са им познати.

✖️ Вместо това:

„Нашата патентована технология е добавка от ново ниво и връзка към съществуващите настройки на bCPAP. Когато е прикрепен към настройка на bCPAP, нашият продукт осигурява неинвазивна вентилация с двойно налягане. ”

✔️ Напишете това:

„Нашият патентован продукт е лесно за използване устройство, което замества традиционните вентилаторни машини, използвани в болници, и то на 1/100 от цената.“

Поддържайте обясненията на вашия продукт прости и директни, като използвате термини, които всеки може да разбере. Винаги може да използвате приложението към вашия план, за да предоставите пълните спецификации, ако е необходима допълнителна информация.

3. Тествайте бизнес идеята си

Работата по вашия бизнес план и представянето на идея, сбита в 1 страница, може да ви помогне да тествате жизнеспособността на вашата бизнес идея много преди стартирането й. Докато работите по всичко, от брандиране и мисия, до възможност и изпълнение, най-доброто, което може да направите, е да получите обратна връзка и да тествате различни елементи от вашия бизнес. Консултирайте се с наставник или партньор, който да прегледа елементите на вашия план или да проведе пазарно проучване. През това време вие може да комуникирате директно с потенциалната си клиентска база.

Колкото повече тествате и преглеждате елементи от вашия план, толкова по-добър ще бъде и вашият бизнес. Това може да ви спести време от прекарване на дни в разработване на стратегия, която просто не е осъществима.

4. Поставете си цели и задачи

Трябва предварително да знаете какво искате да извлечете от бизнеса си. Опитвате се да разширите екипа си или да отворите нова локация? Яснотата в целите може да ви помогне да разработите своя бизнес план индивидуално спрямо постигането им. Разработката ще ви помогне да дефинирате показателите за успех, да очертаете целите си и да развиете бъдещите елементи на вашия бизнес, за да постигнете конкретни цели. Всичко се основава на визия или на амбициозни цели, върху които да започнете да надграждате.

5. Не се плашете

Знаете ли, че по-голямата част от собствениците и предприемачите не са бизнес експерти? Те нямат магистратура по бизнес (MBA) или счетоводни степени. Те се учат и търсят инструменти и ресурси, които да им помогнат.

Написването на бизнес план може да изглежда като голямо препятствие, но не е задължително да е така. Познавате бизнеса си – вие сте експертът по него. Само поради тази причина писането на бизнес план няма да бъде толкова предизвикателно, колкото си мислите.

Останалата част от тази статия ще се задълбочи в спецификата на това, което трябва да включите в своя бизнес план, какво трябва да пропуснете, критичните финансови прогнози и връзки към допълнителни ресурси, които могат да ви помогнат да стартирате плана си.

Основни компоненти на бизнес план

Независимо дали изграждате бизнес план, за да съберете пари и да развиете бизнеса си, или просто трябва да разберете дали идеята ви ще работи, трябва да обхванете 6 основни раздела. Ето бърз преглед на всеки раздел:

1. Резюме

Резюмето е преглед на вашия бизнес и вашите планове. Той е на първо място в плана ви и в идеалния случай е само от една до две страници. Повечето хора го пишат накрая.

2. Възможност

Разделът за възможности отговаря на тези въпроси: Какво всъщност продавате и как решавате проблем (или „нужда“) за вашия пазар? Кой е вашият целеви пазар и конкуренция?

В главата за изпълнение на вашия бизнес план ще отговорите на въпроса: Как ще се възползвате от възможността си и ще я превърнете в бизнес? Този раздел обхваща вашия маркетинг и план за продажби, операции, както и вашите етапи и показатели за успех.

4. Резюме на компанията и ръководството

Инвеститорите търсят страхотни екипи в допълнение към страхотните идеи. Използвайте името на шефа и управителите, за да опишете настоящия си екип и кого трябва да наемете. Представете и бърз преглед на вашата правна структура, местоположение и история.

5. Финансов план

Един бизнес план не е пълен без финансова прогноза. Започнете с прогноза за продажбите, отчета за паричните потоци, отчета за приходите (наричани още печалби и загуби) и баланс.

6. Приложение

Ако имате нужда от повече място за изображения на продукти или допълнителна информация, използвайте приложението за тези подробности.

В предстоящите раздели на тази статия ще се задълбочим в подробностите за всеки раздел от вашия бизнес план и ще се съсредоточим върху изграждането на такъв, който вашите инвеститори и кредитори ще искат да прочетат.

Резюме

В резюмето на вашия бизнес план се въвежда компанията, обяснява се това, което правите, и се излага това, което търсите от вашите читатели. Структурно това е първата глава от вашия бизнес план. И макар че това е първото нещо, което хората ще прочетат, обикновено е препоръчително да го напишете накрая.

Защо? Защото след като знаете подробностите за вашия бизнес отвътре и отвън, ще бъдете по-добре подготвени да напишете своето резюме. В крайна сметка този раздел е обобщение на всичко останало, за което ще пишете.

В идеалния случай резюмето може да действа като самостоятелен документ, който обхваща акцентите на вашия подробен план. В действителност, резюмето много често е единственото, което инвеститорите прочитат преди да дадат оценка на вашия бизнес. Ако харесват това, което виждат в резюмето, те ще продължат комуникацията с искане за пълен план, представяне на продуктивността и по-задълбочени финансови данни.

Тъй като вашето резюме е толкова важен компонент на вашия бизнес план, то трябва да е възможно най-ясно и кратко. Покрийте основните акценти от вашия бизнес, но не навлизайте в подробности. В идеалния случай, резюмето ви ще бъде най-много една, до две страници, проектирано да бъде бързо за четене, да предизвиква интерес и да кара инвеститорите ви да се чувстват нетърпеливи да чуят повече.

Преглед на бизнеса

В горната част на страницата, точно под името на вашия бизнес, включете преглед на вашия бизнес с едно изречение, който обобщава същността на това, което правите.

Това може да бъде слоган, но често е по-ефективно, ако изречението описва какво всъщност прави вашата компания. Това е известно още като вашето ценностно предложение.

Проблем

В едно или две изречения обобщете проблема, който решавате на пазара. Всеки бизнес решава проблем за своите клиенти и задоволява нуждите на пазара.

Решение

Това е вашият продукт или услуга. Как се справяте с проблема, който сте идентифицирали на пазара?

Целеви пазар

Кой е вашият целеви пазар или вашият идеален клиент? Колко от тях има? Тук е важно да бъдете конкретни.

Ако сте обувна компания, не сте насочени към „всички“, само защото всеки има крака. Това ще направи много по-лесно да насочите усилията си към маркетинг и продажби и да привлечете клиентите, които най-вероятно ще купуват от вас.

Конкуренция

Как вашият целеви пазар решава проблема им? Има ли алтернативи, или заместители на пазара?

Всеки бизнес има някаква форма на конкуренция и е от решаващо значение да предоставите такова изследване във вашето резюме.

Преглед на компанията и екипа

Предоставете кратък преглед и обяснение защо вие и вашият екип сте подходящите хора, които да представят тази идея на пазара.

Инвеститорите придават огромна тежест на екипа – дори повече от идеята – защото дори една страхотна идея се нуждае от качествено изпълнение, за да стане реалност.

Финансово обобщение

Подчертайте ключовите аспекти на вашия финансов план, в идеалния случай с диаграма, която показва планираните ви продажби, разходи и рентабилност. Ако вашият бизнес модел (т.е. как печелите пари) се нуждае от допълнително обяснение, тук е моментът да го направите.

Изисквания за финансиране

Ако пишете бизнес план за получаване на банков заем, или молите инвеститори за финансиране, трябва да включите подробностите за това, от което се нуждаете, в резюмето. Не се притеснявайте да включите условия за потенциална инвестиция, тъй като това винаги трябва да бъде договорено по-късно в даден момент. Вместо това просто включете кратко изявление, показващо колко пари трябва да съберете.

Основни етапи

Последният ключов елемент от резюмето, което инвеститорите ще искат да видят, е напредъкът, който сте постигнали досега, и бъдещи етапи, които възнамерявате да постигнете. Ако можете да покажете, че вашите потенциални клиенти вече се интересуват – или може би вече купуват вашия продукт, или услуга, акцентирайте върху тази информация.

Може да пропуснете резюмето (или значително да го намалите по обхват), ако пишете вътрешен бизнес план, който е чисто стратегическо ръководство за вашата компания. В този случай може да пропуснете подробности за мениджърския екип, изискванията за финансиране и сцеплението и вместо това да третирате резюмето като преглед на стратегическата насока на компанията, за да сте сигурни, че всички членове на екипа са на една и съща вълна.

Ключови въпроси, на които трябва да отговорите с вашето резюме

Целта на вашето резюме е да предостави лесно смилаем преглед на вашия бизнес. За да ви помогнем да развиете този раздел, опитайте се да отговорите на следните въпроси.

 • Какви са вашите бизнес цели?
 • Какъв е вашият целеви пазар и как ще се позиционирате?
 • Кои са ключовите играчи във вашия отбор?
 • Какви са вашите очаквания за растеж и как ще го постигнете?
 • Какви са вашите изисквания за финансиране?

Бизнес възможност

В бизнес плана има четири основни глави – възможност, изпълнение, преглед на компанията и финансов план. Главата за възможностите на вашия бизнес план включва информация за проблема, който решавате, вашето решение, на кого планирате да продавате и как вашият продукт или услуга се вписват в съществуващия пейзаж.

Също така, тук трябва да използвате този раздел от вашия бизнес план, за да демонстрирате какво отличава вашето решение от другите и как планирате да разширите офертите си в бъдеще.

Проблем

Каква е основната „болка“? Какви се съществуващите решения? А какво липсва? Може би съществуващите решения на проблема на вашия клиент са много скъпи или тромави.

Определянето на проблема, който решавате за клиентите си, е най-важният елемент от вашия бизнес план и от решаващо значение за вашия бизнес успех. Ако не можете да определите проблема, който имат вашите потенциални клиенти, тогава може да нямате жизнеспособна бизнес концепция.

За да сте сигурни, че решавате реален проблем за потенциалните си клиенти, чудесна стъпка в процеса на бизнес планиране е да се отдалечите от компютъра си и всъщност да излезете и да говорите с потенциални клиенти. Потвърдете, че те имат проблема, който предполагате, че имат, и след това направете следващата стъпка и предложете потенциалното си решение на проблема. Подходящо ли е за тях?

Решение

След като опишете проблема на целевия си пазар, следващият раздел от вашия бизнес план трябва да опише вашето решение.

Вашето решение е продуктът или услугата, които планирате да предложите на клиентите си. Какво е това и как се предлага? Как точно решава проблема, който имат вашите клиенти? За някои продукти и услуги може да искате да опишете случаи на използване или да разкажете история за истински потребител, който ще се възползва и ще бъде готов да плати за решението, което предлагате.

Целеви пазар

Сега, след като сте детайлизирали проблема и решението си в своя бизнес план, е време да насочите фокуса си към целевия си пазар: На кого продавате?

В зависимост от вида на бизнеса, който стартирате, и от типа на плана, който пишете, може да не се наложи да навлезете твърде подробно тук. Независимо от всичко, трябва да знаете кой и какъв е вашият клиент и да имате приблизителна оценка колко потенциални клиенти ви очакват в избрания район. Ако няма достатъчно потребители за вашия продукт или услуга, това може да е предупредителен знак.

Пазарен анализ и проучване на пазара

Ако ще правите пазарен анализ, започнете с малко проучване. Първо, идентифицирайте своите пазарни сегменти и определете колко голям е всеки сегмент. Пазарен сегмент е група от хора (или друг бизнес), на които потенциално бихте могли да продадете.

Не попадайте обаче в капана на определянето на пазара като „всеки“. Класически пример е фирма за обувки. Въпреки че би било изкушаващо за производителя на обувки да каже, че техният целеви пазар е всеки, който има крака, реално те трябва да се насочат към определен сегмент от пазара, за да бъдат успешни. Може би, те трябва да се насочат към спортисти или бизнесмени, които се нуждаят от спортни обувки за спорт или официални такива за работа, или може би към деца и техните семейства. Научете повече за целевия маркетинг в тази статия.

TAM, SAM и SOM

Добрият бизнес план идентифицира целевите пазарни сегменти и след това предоставя някои данни, които да показват колко бързо расте всеки отделен сегмент. При идентифициране на целеви пазари класическият метод е да се използва разбивката TAM, SAM и SOM, за да се разгледат размерите на пазара от подхода отгоре-надолу, както и отдолу-нагоре.

Ето някои бързи определения:

 • TAM: Вашият общ наличен или адресируем пазар (всички, които искате да достигнете с вашия продукт)
 • SAM: Вашият сегментиран адресируем пазар или обслужван наличен пазар (частта от TAM, към която ще се насочите)
 • SOM: Вашият дял от пазара (подмножество от вашия SAM, което реално ще достигнете – особено през първите няколко години от вашия бизнес)

След като определите ключовите си пазарни сегменти TAM, SAM & SOM, трябва да обсъдите тенденциите за тези пазари. Растат ли, или се свиват? Говорете за развиващите се нужди, вкусове или други предстоящи промени на пазара.

Вашият идеален клиент: Buyer Persona

Когато имате определени целеви сегменти на пазара, е време да определите идеалния си клиент за всеки сегмент. Един от начините да говорите за вашия идеален клиент в плана си е да използвате подхода „buyer persona“. Персона на купувача е измислено представяне на вашите потребители – всички те получават име, пол, ниво на доход, харесвания, антипатии, навици, интереси, предпочитания и т.н.

Въпреки че това може да изглежда като допълнителна работа към сегментирането на пазара, което вече сте извършили, наличието на buyer persona (персона на купувача) е изключително полезен инструмент, който може да ви помогне да идентифицирате маркетинговите и търговските тактики за привличане.

Ключови клиенти

Последният раздел на главата за целевия пазар трябва да обсъди ключовите клиенти. Този раздел е необходим само за корпоративни (големи) компании, които имат много ясно откроени клиенти. Повечето малки предприятия и типични стартиращи фирми могат да пропуснат това и да продължат напред.

Но ако продавате на други бизнеси (B2B), може да имате няколко ключови клиенти, които са от решаващо значение за успеха на вашия бизнес, или шепа важни клиенти, които са лидери на тенденциите във вашето пространство. Ако е така, използвайте тази последна част от главата си за целевия пазар, за да предоставите подробности за тези клиенти и как те са важни за успеха на вашия бизнес.

Конкуренция

Веднага след раздела за целевия пазар трябва да опишете конкуренцията си. Кой друг предлага решения, за да се опита да разреши болезнените точки на клиентите ви? Какви са вашите конкурентни предимства пред конкуренцията?

Повечето бизнес планове включват проучване на пазара и сравняват техните характеристики с тяхната конкуренция, като използват SWOT анализ. Най-важното нещо, което трябва да илюстрирате в този раздел от вашия бизнес план, е как вашето решение е различно или по-добро от другите предложения, които потенциалният клиент може да обмисли. Инвеститорите ще искат да знаят какви предимства имате пред конкуренцията и как планирате да се разграничите.

Една от най-големите грешки, които предприемачите допускат в своите бизнес планове, е заявяването, че нямат конкуренция. Простият факт е, че всички предприятия имат конкуренция. Конкурентите не винаги могат да бъдат под формата на „пряка конкуренция“, понякога имате конкурент, предлагащ подобно решение на вашата оферта. Има и „непряка конкуренция“, при която потребителите решават проблема си с напълно различен вид решение.

Пример: когато Хенри Форд за първи път пуска на пазара своите автомобили, няма много малка пряка конкуренция от други производители на автомобили – защото няма други автомобили. Вместо това, Форд се състезава с други видове транспорт – коне, велосипеди, влакове и ходене. На пръв поглед, нито едно от тези неща не изглежда като истинска пряка конкуренция, но пък по това време хората решават транспортните си проблеми по този начин.

Бъдещи продукти и услуги

Въпреки че е изкушаващо да отделяте много време за проучване на бъдещите възможности за нови продукти и услуги, не бива да разгръщате твърде много тези идеи в своя бизнес план. Със сигурност е полезно да включите параграф или два за потенциалните бъдещи планове, за да покажете на инвеститорите къде сте се насочили в дългосрочен план, но не искате планът ви да бъде доминиран от дългосрочни планове, които могат или не могат да бъдат реализирани.. Фокусът трябва да бъде върху пускането на пазара на първите ви продукти и услуги.

Ключови въпроси, на които трябва да отговорите с вашия анализ на бизнес възможностите

Разделът за възможности на вашия бизнес план трябва да предоставя достатъчно информация и данни, за да докаже, че има нужда от вашия бизнес и че разбирате как да се позиционирате на даден пазар. За да ви помогнем да развиете този раздел, опитайте се да отговорите на следните въпроси.

 • Кой е моят типичен клиент? Кой е моят идеален клиент? Как да ги насоча?
 • Каква болка имат клиентите ми? Как понастоящем облекчават тази болка?
 • Как моето решение решава техния проблем?
 • Кои са моите конкуренти? С какво моето решение се различава от конкурентите?

Изпълнение

След като завършите главата за възможностите, ще преминете към главата за изпълнение, която включва всичко за това как всъщност ще накарате вашия бизнес да работи. Ще обхванете вашите маркетингови и търговски планове, операции, измерители на успеха и ключовите етапи, които очаквате да постигнете.

План за маркетинг и продажби

Разделът за маркетинг и план за продажби на вашия бизнес план описва как планирате да достигнете целевите си пазарни сегменти (наричани още целеви маркетинг), как планирате да продавате на тези целеви пазари, какъв е вашият ценови план и какви видове дейности и партньорства трябва да направите бизнеса си успешен.

Преди дори да помислите да напишете маркетинговия си план, трябва да имате добре дефиниран целеви пазар и да изготвите персона (ите) на купувача си. Без истинско разбиране на кого продавате, маркетинговият план ще има малка стойност.

Вашето позициониране

Първата част от вашия план за маркетинг и продажби е вашето позициониране. Позиционирането е начинът, по който ще се опитате да представите компанията си пред клиентите си. Решение на ниска цена ли сте? Или луксозната марка на вашия пазар? Предлагате ли нещо, което вашите конкуренти не предлагат?

Преди да започнете да работите върху изявлението си за позициониране, трябва да отделите малко време, за да оцените текущия пазар и да отговорите на следните въпроси:

 • Какви функции или предимства предлагате на конкурентите си?
 • Какви са основните нужди и желания на вашите клиенти?
 • Как се позиционират вашите конкуренти?
 • Как смятате да се разграничавате от конкуренцията? С други думи, защо клиентът трябва да избере вас вместо някой друг?
 • Къде виждате вашата компания в пейзажа на други решения?

След като отговорите на тези въпроси, можете да работите върху стратегията си за позициониране и да я определите в своя бизнес план.

Не се притеснявайте да направите твърде дълго или задълбочено изявлението си за позициониране. Просто трябва да обясните къде се намира вашата компания в конкурентната бизнес среда и какво е основното ви ценно предложение, което отличава вашата компания от алтернативите, които клиентът може да обмисли.

Можете да използвате тази проста формула, за да разработите изявление за позициониране:

За [описание на целевия пазар], който [нужда от целевия пазар], [този продукт] [как отговаря на нуждите]. За разлика от [ключова конкуренция], тя [най -важната отличителна черта].

Пример:

„За бизнесмена, който стартира нова компания, пуска нови продукти или търси финансиране или партньори, LivePlan е софтуер, който бързо и лесно създава професионални бизнес планове. За разлика от [име на конкурент], LivePlan създава истински бизнес план, с реални предложения за подобрение – не само запълване на празни шаблони.

Ценообразуване

След като разберете каква е цялостната ви стратегия за позициониране, можете да преминете към ценообразуването.

Вашата стратегия за позициониране често ще бъде основен двигател за цената на вашите предложения. Цената изпраща много силно послание към потребителите и може да бъде важен инструмент за съобщаване на вашето позициониране на потребителите. Ако предлагате премиум продукт, премиум цена бързо ще предаде това съобщение на потребителите.

Решаването на цената ви може да се почувства повече като изкуство, отколкото като наука, но има някои основни правила, които трябва да следвате:

 • Покриване на разходите: Със сигурност има изключения, но главното правило е, че трябва да таксувате клиентите си повече, отколкото ви струва да доставите вашия продукт или услуга.
 • Ценообразуване спрямо вторичен източник за печалба: Първоначалната ви цена може да не е основният ви център за печалба. Например, можете да продавате продукта си на или дори по-ниска цена, но да изисквате много по-печеливша цена за поддръжка или абонаментен договор за поддръжка, която да върви заедно с покупката.
 • Цена, съответстваща на пазарния курс: Вашите цени трябва да съответстват на търсенето и очакванията на потребителите. Ако цената е твърде висока, може да нямате клиенти. Ако цената е твърде ниска, хората може да подценят вашата оферта.

Можете да подходите към ценовата си стратегия по различни начини. Ето няколко начина, по които можете да помислите за ценообразуването си и да измислите правилната стратегия за вашия бизнес:

 • Ценообразуване плюс разходи: Можете да определите ценообразуването си въз основа на няколко фактора. Можете да разгледате разходите си и след това да маркирате офертата си от там. Това обикновено се нарича „първоначална цена + цена“ и може да бъде ефективно за производителите, където покриването на първоначалните разходи е от решаващо значение.
 • Пазарно ценообразуване: Погледнете текущата бизнес среда и конкурентите. След това определете цената въз основа на това, което пазарът очаква. Можете да оцените и сравните спрямо пазарния сегмент от висок или нисък клас, за да установите най-правилно позиционирането си.
 • Ценообразуване на база стойност: Модел „ценообразуване на база стойност“ е определяне на цената въз основа на това колко стойност предоставяте на вашия клиент. Например, ако продавате грижи за тревата на заети професионалисти, може да спестите на клиентите си 1 час/седмица. Ако този час от времето им се оценява на $50/час, услугата ви може да таксува $30/час.

Промоция

Заедно с грижите за ценообразуването и позиционирането е време да разгледате и стратегията си за промоция. Планът за промоция описва подробно как планирате да общувате с вашите потенциални клиенти. Не забравяйте, че е важно да измерите колко струват вашите промоции и колко продажби те доставят. Промоционалните програми, които не са печеливши, са трудни за поддържане в дългосрочен план.

Опаковка

Ако продавате продукт, опаковката на този продукт е от решаващо значение. Ако имате изображения на опаковката си, добавете ги – това винаги е добра идея.

Уверете се, че разделът за опаковане на вашия план отговаря на следните въпроси:

 • Съответства ли вашата опаковка на вашата стратегия за позициониране?
 • Как вашата опаковка съобщава вашето ключово предложение за стойност?
 • Как вашата опаковка се сравнява с вашата конкуренция?

Реклама

Вашият бизнес план трябва да включва преглед на видовете реклами, за които планирате да харчите пари. Ще рекламирате ли онлайн? Или може би в традиционните, офлайн медии? Ключов компонент на вашия рекламен план е вашият план за измерване на успеха.

Връзки с обществеността (PR)

Това е изкуството да накарате медиите да ви отразят. PR-ът може да бъде чудесен начин да достигнете до клиентите си. Получаването на ревю на вашия продукт или услуга може да ви даде експозицията, от която се нуждаете, за да развиете бизнеса си. Ако връзките с обществеността са част от вашата рекламна стратегия, опишете подробно плановете си тук.

Маркетинг чрез съдържание

Популярна стратегия за популяризиране е ангажирането с маркетинг чрез съдържание. Това е, когато публикувате полезна информация, съвети и съвети, които обикновено се предоставят безплатно, така че целевият ви пазар да може да опознае вашата компания чрез експертния опит, който предоставяте. Съдържателният маркетинг е насочен към преподаване и възпитание на вашите потенциални клиенти по теми, които ги интересуват, а не само върху функциите и предимствата, които предлагате.

Социални мрежи

Присъствието в социалните мрежи е по същество изискване за по-голямата част от бизнеса.

Не е нужно да присъствате във всеки канал в социалните медии, но трябва да сте в тези, в които са вашите клиенти. Все повече и повече потенциални клиенти използват социалните мрежи, за да научат повече за компаниите и да се сближат с тях. Очертаването на кои канали ще дадете приоритет и каква ще бъде вашата марка са основни елементи, които трябва да имате предвид.

Стратегически партньорства

Като част от вашия маркетингов план можете да разчитате на тясно сътрудничество с друга компания под формата на партньорство. Това партньорство може да помогне за осигуряването на достъп до целевия пазарен сегмент на вашата компания, като същевременно позволи на партньора ви да предложи нов продукт или услуга на своите клиенти. Ако вече имате установени партньорства, важно е да посочите подробно тези партньорства във вашия бизнес план.

Оперативна дейност: Процеси

Разделът за оперативна дейност е начинът, по който работи вашият бизнес. Това са логистиката, технологията и други „гайки и болтове“. Включете само това, от което се нуждаете, и премахнете всичко останало.

Производител и изпълнение

Ако вашата компания купува продуктите, които продава от други доставчици, е важно да включите подробности за това откъде идват вашите продукти, как те ви се доставят и в крайна сметка как доставяте продуктите на клиента – това е източникът ви на производство и изпълнение.

Ако купувате продукти от производители в чужбина, инвеститорите ще искат да знаят за вашия напредък в работата с тези доставчици. Ако вашият бизнес ще доставя продукти на вашите клиенти, трябва да опишете плановете си за доставка на вашите продукти.

Технология

Ако сте технологична компания, от решаващо значение за вашия бизнес план е да опишете технологията си и каква е вашата тайна.

Не е нужно да разкривате търговски тайни в своя бизнес план, но трябва да опишете как вашата технология е различна и по-добра от другите решения. Не е нужно да навлизате в мъчителни подробности тук – ако инвеститор се интересува от повече подробности, той ще ги поиска и можете да предоставите тази информация в приложението си. Не забравяйте, че вашата цел е да поддържате бизнес плана възможно най-кратък, така че твърде много подробности тук лесно биха могли да направят плана ви твърде дълъг.

Дистрибуция

За продуктовите компании планът за дистрибуция е важна част от цялостния бизнес план.

Дистрибуцията е начинът, по който ще доставите вашия продукт в ръцете на вашите клиенти. Всяка индустрия има различни канали за разпространение и най-добрият начин да създадете своя план за дистрибуция е да интервюирате другите играчи във вашата индустрия, за да разберете какъв е техният модел на разпространение.

Ето няколко често срещани модела на разпространение, които може да обмислите за вашия бизнес:

Директно разпространение

Продажбата директно към потребителите е най-простият и най-печеливш вариант. Можете да обмислите да прехвърлите спестяванията от продажба директно на клиентите си или просто да увеличите маржовете си на печалба. Ще трябва да покриете логистиката.

Дистрибуция на дребно

Повечето големи търговци на дребно не харесват затрудненията при комуникация с хиляди отделни доставчици. Вместо това, те предпочитат да купуват чрез големи дистрибуторски компании, които обединяват продукти от много доставчици и след това предоставят този инвентар на разположение за закупуване от търговците на дребно. Разбира се, тези дистрибутори поемат процент от продажбите, които преминават през техните складове.

Представители на производителите

Това, обикновено, са търговци, които работят в „представителна“ агенция. Те често имат добре изградени взаимоотношения с търговци на дребно и дистрибутори и работят, за да продават вашите продукти в съответния канал. Работят на комисионна и е възможно представител да е необходим за получаване на достъп на нова компания до дистрибутор или търговец на дребно.

OEM канали: Оригинален производител на оборудване

OEM означава „оригинален производител на оборудване“. Ако вашият продукт се продава на друга компания, която след това включва продукта ви в своя краен продукт, тогава използвате OEM канал.

Пример: Добър пример за това са доставчиците на авточасти. Докато големите автомобилни производители произвеждат големи компоненти на своите автомобили, те, също така, купуват общи части от доставчици на трети страни и ги включват в готовия автомобил.

Повечето компании използват смесица от канали за разпространение, така че не мислете, че трябва да се ограничавате до един канал. Например, много често се продава както директно, така и чрез дистрибутори – можете да закупите iPhone директно от Apple или да отидете в магазин на А1 и да го получите там.

Основни етапи и показатели

Бизнес планът е само документ на хартия без реален път за свършване на работата, пълен с график, определени роли и ключови отговорности.

От особена важност е да отделите време, за да насрочите следващите критични стъпки за вашия бизнес. Инвеститорите ще искат да видят, че разбирате какво трябва да се случи, за да превърнете плановете си в реалност, и че работите по реалистичен график. Започнете с бърз преглед на вашите етапи. Основните етапи са базирани на основни цели.

Пример: Ако произвеждате медицинско изделие, ще имате основни етапи, свързани с клиничните тестове и процесите на държавно одобрение. Ако произвеждате потребителски продукт, може да имате основни етапи, свързани с прототипи, намиране на производители и получаване на първа поръчка.

Успешни примери и кейс стъдита

Погледнете назад към големите постижения, които вече сте постигнали. Това може да са някакви първоначални продажби, успешна пилотна програма или значително партньорство. Споделянето на това доказателство, че вашата компания е нещо повече от идея – че тя има действителни доказателства, че ще бъде успешна – може да бъде от решаващо значение за получаването на парите, от които се нуждаете, за да развиете бизнеса си.

Метрики (KPI измерители на успеха)

В допълнение към основните етапи и сцеплението, вашият бизнес план трябва да описва подробно KPIs – ключовите показатели, които ще наблюдавате, когато вашият бизнес се развихри. Метриките са числата, които гледате редовно, за да прецените здравето на вашия бизнес. Те са двигателите на растежа за вашия бизнес модел и вашия финансов план.

Пример: Ресторант може да обърне специално внимание на броя на обслужените маси през нощната смята и съотношението на продажбите на напитки към продажбите на храни. Онлайн софтуерна компания може да разгледа процентите на отпадане (процентът на клиентите, които анулират абонамент) и новите регистрации. Всеки бизнес има ключови показатели, които следи, за да следи растежа и да открива проблеми рано, а вашият бизнес план трябва да описва подробно ключовите показатели, които ще следите във вашия бизнес.

Прогнози и рискове

И накрая, вашият бизнес план трябва да описва подробно основните прогнози, които сте направили и които са важни за успеха на вашия бизнес.

Друг начин да мислите за ключови прогнози е да мислите за риска. Какви рискове поемате с бизнеса си? Например, ако нямате доказано търсене на нов продукт, вие правите предположение, че хората ще искат това, което изграждате. Ако разчитате на онлайн рекламата като основен промоционален канал, вие правите предположения относно разходите за тази реклама и процента на зрителите, които действително ще направят покупка.

Знаейки какви са вашите прогнозни резултати, когато започнете бизнес, може да направи разликата между успех и провал. Когато разпознаете предположенията си, можете да се опитате да докажете, че вашите предположения са верни. Колкото повече можете да сведете до минимум своите негативни прогнози, толкова по-голяма е вероятността вашият бизнес да успее.

Ключови въпроси, на които да отговорите

Този раздел обхваща функционалността на вашия бизнес. Конкретни работни потоци, маркетингови тактики и бизнес етапи трябва да бъдат изложени, за да покажете, че имате представа как ще се справите с възможността, която сте идентифицирали. За да ви помогнем да развиете този раздел, опитайте се да отговорите на следните въпроси.

 • Кои маркетингови и оперативни канали са най-добри за моя бизнес?
 • По какво ще се различава ценовата ми стратегия от конкурентите?
 • В какви технологии или услуги ще трябва да инвестирате?
 • Как ще изглежда моята марка?
 • Какви показатели трябва да проследя? Как изглежда успехът?
 • Какви етапи трябва да постигна? Какви стъпки са необходими, за да се достигне до тях?

Преглед на компанията и екипа

В тази глава ще прегледате структурата на вашата компания и кои са ключовите членове на екипа. Тези подробности са особено важни за инвеститорите, тъй като те ще искат да знаят кой стои зад компанията и дали хората могат да превърнат добра идея в страхотен бизнес.

Екип

Демонстрирайте, че имате правилния екип, за да се изпълни идеята ви. Обърнете внимание на личностите, заели важните роли и отговорности, от които се нуждае вашият бизнес. Покажете, че имате нужния човешки ресурс, за да растете и да бъдете успешни.

Включете кратки биографии, които подчертават съответния опит на всеки ключов член на екипа. Тук е важно да се докаже защо екипът е правилният екип, който да превърне една идея в реалност. Имат ли подходящия опит в индустрията? Имали ли са членовете на екипа предприемачески успехи преди?

Честа грешка, която начинаещите предприемачи допускат, описвайки мениджърския екип, е да дават на всички от екипа титла на ниво С (главен изпълнителен директор, CMO, COO и т.н.). Въпреки че това може да е добра похвала за егото, често позициите не са реалистични. С разрастването на една компания може да се нуждаете от различни видове опит и знания. Често е по-добре да се даде възможност за бъдещ растеж в позицията, отколкото всички да стартират право на върха, без място за бъдещ растеж или промяна.

Управленски екип

Не е задължително вашият мениджърски екип да бъде пълен на 100%, за да имате завършен бизнес план. Ако знаете, че имате пропуски в мениджърския екип, това е ОК. Всъщност инвеститорите виждат факта, че ви липсват определени ключови хора, но това е нормално предвид липсата на опит и знания. Ако имате пропуски в екипа си, просто ги идентифицирайте и посочете, че търсите подходящите хора, които да запълните определени роли.

Организационна диаграма

И накрая, можете да изберете да включите примерна организационна схема във вашия бизнес план. Това не е критично важно и със сигурност може да намери място в приложението към вашия бизнес план. Но имайте предвид, че в даден момент може да бъдете помолени за „организационна диаграма“, така че е добре да имате такава.

Организационната диаграма е полезен инструмент за планиране, който може да ви помогне да мислите за вашата компания и как тя ще се развива с течение на времето. Какви ключови роли ще търсите да изпълнявате в бъдеще и как ще структурирате екипите си, за да извлечете максимума от тях? Организационната диаграма може да ви помогне да помислите над тези въпроси.

Общ преглед на компанията

Прегледът на компанията най-вероятно ще бъде най-краткият раздел от вашия бизнес план. Добре е разделът да включва:

 • Изявление за мисията
 • Интелектуална собственост
 • Преглед на правната структура и собствеността на вашата компания
 • Местоположението на бизнеса
 • Кратка история на компанията, ако тя е съществуваща

Изявление за мисията

Не попадайте в капана да прекарате ден или повече в изявлението си за мисията. Час или два трябва да са достатъчно време.

Избягвайте да съставяте дълго, общо изявление за това как вашата компания обслужва своите клиенти, служители и т.н. Мисията на вашата компания трябва да бъде кратка – най-много едно или две изречения – и трябва да обхваща, на много високо ниво, това, което се опитвате да направите. Честно казано, вашата мисия и цялостното ви ценностно предложение може дори да са едно и също нещо.

Пример: Тук, в Palo Alto Software (създателите на Bplans), нашата мисия е следната: „Ние помагаме на хората да успеят в бизнеса.“ Това е просто изявление и обхваща всичко, което правим – от видовете продукти, които изграждаме, до вида на маркетинга, който правим.

Интелектуална собственост

Това се отнася най-вече за технологиите и научните начинания, така че просто пропуснете това, ако не е необходимо да го обсъждате.

Но ако имате интелектуална собственост, която е собственост на вашия бизнес и помага на вашия бизнес да се защити от конкуренти, трябва да детайлизирате тази информация тук. Ако имате патенти или сте в процес на заявяване на патент, това е мястото да подчертаете тези патенти. Също толкова важно за обсъждане е лицензирането на технологии – ако лицензирате основна технология от някой друг, трябва да разкриете това в своя бизнес план и не забравяйте да включите подробности за финансовите отношения.

Бизнес структура и собственост

Прегледът на вашата компания също трябва да включва резюме на текущата бизнес структура на вашата компания. Най-често срещаните бизнес структури включват:

 • ООД – Дружество с ограничена отговорност
 • ЕООД – Еднолично дружество с ограничена отговорност
 • АД – Акционерно дружество
 • ЕТ – Едноличен търговец
 • Партньорство

Не забравяйте да предоставите и преглед на собствеността на бизнеса. Всеки бизнес партньор притежава ли еднаква част от бизнеса? Как се разделя собствеността? Потенциалните кредитори и инвеститори ще искат да знаят структурата на бизнеса, преди да обмислят заем или инвестиция.

История на компанията

Ако пишете бизнес план за съществуваща компания, е подходящо да включите кратка история на компанията и да подчертаете основните исторически постижения. Отново, нека този раздел да бъде кратък – не повече от няколко абзаца.

Този раздел е особено полезен, за да даде контекст на останалата част от вашия план, а също така, може да бъде много полезен за вътрешни планове. Разделът за история на компанията може да предостави на новите служители информация за компанията, така че те да имат по-добър контекст за работата, която вършат и откъде идва компанията през годините.

Местоположение

И накрая, секцията за преглед на компанията във вашия бизнес план трябва да описва вашето текущо местоположение и всички съоръжения, които компанията притежава.

За бизнеса, който обслужва потребителите от магазин, тази информация е от решаващо значение. Също така, за фирми, които се нуждаят от големи съоръжения за производство, складиране и т.н., тази информация е важна част от вашия план.

Ключови въпроси, на които трябва да отговорите с оглед на вашата компания

Този раздел е също толкова важен за вас и вашия екип, колкото и за инвеститорите. Той има за цел да ви помогне да определите как ще работите, както и какви позиции, отдели или други структури трябва да приложите. За да ви помогнем да развиете този раздел, опитайте се да отговорите на следните въпроси.

 • Кой съставя настоящия ми екип? Какви роли трябва да бъдат запълнени?
 • Каква е основната ми мисия? Как се отразява на бизнес операциите?
 • Имам ли нужда от физическо местоположение? Къде трябва да се намира?
 • Каква е структурата на моята компания? Как това ще се промени с времето?

Финансов план

Не на последно място (със сигурност не на последно място), е раздела за вашия финансов план. Това често е това, което предприемачите намират за най-обезсърчаващо, но повярвайте ни, не е задължително да е толкова плашещо, колкото изглежда. Бизнес финансите за повечето стартиращи фирми са по-лесни, отколкото си мислите. Вярвате или не, не е нужно задължително да имате икономическо образование, за да изградите една солидна финансова прогноза. Въпреки това, ако имате нужда от допълнителна помощ, има много инструменти и ресурси, които да ви помогнат в изграждането на финансов план.

Типичният финансов план има месечни прогнози за продажби и приходи за първите 12 месеца, а след това годишни прогнози за оставащите три до пет години. Тригодишните прогнози обикновено са достатъчни, но някои инвеститори ще поискат петгодишна прогноза.

По-долу са дадени подробности за финансовите отчети, които трябва да включите във вашия бизнес план, и кратък преглед на това какво трябва да има във всеки раздел.

Прогноза за продажби

Вашата прогноза за продажбите е точно това, което звучи – прогноза за това колко ще продадете през следващите няколко години.

Прогнозата за продажбите обикновено се разделя на няколко реда, като всеки ред е предназначен за всеки основен продукт или услуга, които предлагате. Не правете грешката да разбивате прогнозата си за продажби до мъчителни подробности.

Например, ако прогнозирате продажби за ресторант, може да разделите прогнозата си на тези групи: обяд, вечеря и напитки. Ако сте продуктова компания, можете да разбиете прогнозата си по целеви пазарни сегменти или в основни категории продукти.

Вашата прогноза за продажбите също ще включва информация за всеки ред типове продажби, както и инфо как ще се покрият разходите за продадените стоки, известни също като „директни разходи“. Това включва разходите, свързани с производството на вашия продукт или предоставянето на вашата услуга, а не редовни бизнес разходи като наем, застраховка, заплати и т.н.

За ресторантите това ще бъде цената на съставките. За продуктовата компания това би било цената на суровините. За консултантски бизнес това може да е цената на хартия и други презентационни материали.

Заплати и служители

Вашият план за заплати и служители описва колко планирате да плащате на служителите си. За малка компания можете да посочите всяка позиция в кадровия план и колко ще се плаща всеки месец за всяка длъжност. За по-голяма компания, обикновено, разделът се разделя на функционални групи като отдел „маркетинг“ и „продажби“.

Планът ще включва и това, което обикновено се нарича „данъчна тежест на служителите“ – цената на служител, извън заплатата. Това включва данъци върху заплатите, осигуровки и други необходими разходи, които ще правите всеки месец, за да имате служител на предложената заплата.

Отчет за доходите

Вашият отчет за доходите, известен също като печалбата и загубата (или P&L), е мястото, където всичките ви числа се събират и показват дали сте на печалба или на загуба. P&L извлича данни от вашата прогноза за продажбите и вашия бюджет за заплати, а също така, включва списък на всички други текущи разходи, свързани с управлението на вашия бизнес. Можете да разгледате безплатен пример за отчета за печалби и загуби (нето) тук:

P&L съдържа и най-важния отчет – разходите ви се изваждат от приходите ви, за да се тегли черта и да стане ясно дали вашият бизнес реализира печалба всеки месец или потенциално ще понесе някои загуби, докато се разрасне.

Важни финансови термини, които трябва да знаете

 • Продажби (или приходи): Тази стойност ще дойде от прогнозите ви за продажби и включва всички приходи, генерирани от бизнеса.
 • Разходи за продадени стоки (COGS): Този брой също идва от вашата прогноза за продажбите и представлява общите разходи за продажба на вашия продукт. За обслужващите предприятия това може да се нарече и „разходи за продажби“ или „преки разходи“.
 • Брутен марж: Извадете вашите Разходи за продадени стоки (COGS) от продажбите си, за да получите това число. Повечето отчети за печалби и загуби показват този брой и като процент от общите продажби (брутен марж/продажби = процент брутен марж)
 • Оперативни разходи: Избройте всичките си разходи, свързани с управлението на вашия бизнес, с изключение на COGS, които вече описахте. Трябва също така да изключите данъци, амортизация. Не забравяйте, че тук трябва да се включват и разходи за заплати, научноизследователска и развойна дейност (R & D), разходите за маркетинг и други.
 • Общи оперативни разходи: Това е сумата от вашите оперативни разходи.
 • Оперативен доход: Това е известно също като „EBITDA“ или печалба преди лихви, данъци, амортизация. Това е просто изчисление, при което изваждате общите си оперативни разходи и COGS от продажбите си.
 • Лихви, данъци, амортизация: Ако имате някой от тези разходни потоци, посочете го под оперативните си приходи.
 • Общи разходи: Добавете оперативните си разходи към лихви, данъци, амортизация, за да получите общите си разходи.
 • Нетна печалба: Това е най-важният резултат, който показва дали сте реализирали печалба или сте загубили през даден месец или година.

Отчет за паричните потоци

Отчетът за паричните потоци често се бърка с отчета за приходите и разходите, но те са много различни и служат за много различни цели. Докато P&L изчислява вашите печалби и загуби, отчетът за паричните потоци следи колко пари (пари в банката) имате в даден момент. Ето един пример за отчет за паричните потоци тук:

Ключът към разбирането на финансите е разбирането на разликата между пари и печалба. Най-простият начин да разберете разликата между различните типове пари е със следния пример: Ако трябва да изпратите фактура на клиента си и след това да изчакте клиентът ви да плати в рамките на 30 или 60 дни, то вие не разполагате с пари в брой от продажбата. Но пък ще сте записали продажбата във вашия P&L с датата на реализираната продажба.

Баланс: Отчет

Последният финансов отчет, който повечето фирми трябва да създадат като част от своя бизнес план, е балансът. Балансът предоставя преглед на финансовото състояние на вашия бизнес. Той изброява активите във вашата компания, пасивите и вашия собствен капитал като собственик на бизнес. Ако извадите пасивите на компанията от активите, можете да определите нетната стойност на компанията.

Използване на средства

Ако събирате пари от инвеститори, трябва да включите кратък раздел от вашия бизнес план, който подробно описва как планирате да използвате парите на инвеститорите си.

Този раздел не е задължително да навлиза в мъчителни подробности за това как ще бъде изразходван всеки лев. Вместо това, достатъчно е да се добавят основните области, в които ще бъдат изразходвани средствата на инвеститорите. Те могат да включват маркетинг, продажби или може би закупуване на инвентар.

Екзит стратегия: Продажба на бизнеса

Последното нещо, което може да се наложи да включите в главата си за финансов план, е раздел за вашата екзит стратегия – т.е. продажба на бизнеса.

Екзти стратегията е вашият план за потенциална продажба на вашия бизнес, или на друга компания, или публично предлагане при IPO. Ако търсите инвеститори, те ще искат да знаят вашите настроения по този въпрос. Ако управлявате бизнес, върху който планирате да запазите собствеността си за неопределено време, и не търсите ангелска инвестиция или финансиране от VC, можете да пропуснете раздела. В края на краищата, вашите инвеститори ще искат да получат възвръщаемост на инвестициите си и единственият начин да получат това е, ако компанията бъде продадена на някой друг.

Отново, не е нужно да навлизате в мъчителни подробности тук, но трябва да посочите някои компании, които може да се интересуват да ви купят, ако успеете.

Ключови въпроси, на които трябва да отговорите с вашия финансов план

Вашият финансов план има за цел да ви помогне да разберете какви са вашите разходи, какво ще ви е необходимо, за да бъдете печеливши, колко пари трябва да задържите в брой и какво ще правите с всяко финансиране. На този етап не е нужно да имате реални финансови данни.

Наличието на прогнози  за основните ви финансови отчети, обаче, не само ще помогне да се изясни осъществимостта на вашата стратегия, но и ще докаже на инвеститорите, че сте мислили предварително по въпроса. За да ви помогнем да развиете този раздел, опитайте се да отговорите на следните въпроси.

 • Какви са вашите очаквания за продажби през следващата година?
 • Какви разходи са необходими за работа?
 • Кога ще бъде „на печалба“ паричния поток?
 • Колко пари са ви необходими предварително, за да финансирате растежа?
 • Как ще използвате заемите или инвестициите? Какво финансиране е необходимо за конкретни начинания?

Приложение

Едно допълнение към вашия бизнес са всички диаграми, таблици, дефиниции, правни бележки, или друга важна информация, която е твърде дълга или твърде извън място за включване другаде във вашия бизнес план. Ако имате патент или предстоящ патент или илюстрации на вашия продукт, тук трябва да включите подробностите.

Писане на бизнес план

Бизнес планирането е непрекъснат процес, който може да ви помогне да утвърдите идеята си, да си поставите цели, да управлявате и успешно да представите бизнеса си. Ако не сте сигурни откъде да започнете, може да бъде  полезно да видите някои завършени бизнес планове, докато преминавате през процеса на планиране. За да започнете да пишете свой собствен план, използвайте нашия безплатен шаблон за бизнес план, посочен в началото на статията.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 5 / 5. Брой гласове: 2

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!