Как се пише благодарствено писмо?

5
(4)

Всеки трябва да знае как се пише благодарствено писмо. Независимо дали сте в света на бизнеса или просто искате да покажете признателност на свой близък, написването на писмо е сигурен начин за демонстриране на уважение.

Как се пише благодарствено писмо?

Благодарствените писма са чудесен начин да изразите признателността си за помощта на хората.

Те могат да ви помогнат и по редица други начини:

Благодарственото писмо може да ви помогне да поддържате близък контакт с някой от вашата професионална мрежа – професионалист, на когото държите. Може да ви помогне и да напомните на HR мениджъра защо сте подходящи за свободната позиция във фирмата. Също така може да покаже на вашия ръководител, че сте учтиви професионалисти.

Уверете се, че знаете какво точно да кажете и включите в писмото си. Важно е и да сте подготвили с решение дали да изпратите бележката си като имейл, писмо или картичка. Казването на правилното нещо, използвайки правилния формат, ще впечатли вашия получател и ще го накара да се почувства оценен.

Как се изпраща благодарствено писмо?

Начинът, по който изпращате своето благодарствено писмо, е от значение за впечатлението, което оставяте и зависи от много фактори.

Изпращане на благодарствени съобщения
Електронната поща е почти стандартът за бизнес комуникация в наши дни. Ако бързите последващи действия са от съществено значение — например, ако искате да изразите благодарност за възможността за интервю за работа, преди комисията по наемането да вземе своето решение — имейлът е правилният начин.

Изпращане на традиционни благодарствени писма
Физическите благодарствени писма могат да бъдат под формата на неформална, ръкописна бележка или официално, напечатано писмо. Начинът, по който пишете писмото, трябва да покаже вашето отношение към компанията и човека, на когото благодарите. Предимството на този тип традиционна комуникация е, че тя показва признателност и специално внимание. Фактът, че сте отделили от времето си и усилията си да напишете писмото собственоръчно, винаги бива високо оценен.

Ако знаете, че имате време да предадете благодарственото си писмо за изпращане по пощата, то ще демонстрирате, че сте предприели една допълнителна стъпка и усилие, за да покажете своята признателност.

По-традиционните компании често предпочитат напечатано писмо, или ръкописно писмо. Въпреки това, ако искате наистина да персонализирате своето благодарствено писмо, помислете за ръкописна картичка. Тази идея е подходяща, например, ако благодарите на колега, с когото сте работили в продължение на години.

Какво да включите в текста, когато пишете благодарствено писмо?

Без значение каква форма използвате, за да изпратите благодарствената си бележка, има определени компоненти, които винаги трябва да включвате.

Обръщайте се към човека по подходящ начин, когато пишете благодарствено писмо.

В началото на писмото се обърнете към лицето с подходящ поздрав, като „Уважаеми г-н (Фамилия)“. или „Уважаеми, (Име)“. Ако познавате човека добре, използвайте неговото собствено име. В противен случай се обръщайте към него или нея с г-н, г-жо или друго подходящо название.

Кажете „Благодаря“ по специален начин!

Стигнете бързо до същността на писмото си, без да бъдете многословни. Кажете думите „благодаря“ в първото изречение или в първите две изречения, така че човекът да знае защо му/й пишете. Ако изпращате имейл, включете и фразата „Благодаря“ в темата на имейла – това ще привлече вниманието.

Включете (някои) подробности.

Уверете се, че сте посочили за какво благодарите на лицето. Влезте в малко подробности, така че човекът да разбере какво точно оценявате. Например, ако благодарите на някой, който ви е дал съвет за работа, обяснете какво от приноса смятате за най-полезно. Ако казвате благодаря след интервю за работа, напомнете на човека за конкретен момент от интервюто (или му напомнете защо сте подходящи за работата). Тези дребни подробности показват на човека какво наистина оценявате в него и защо.

Кажете отново „Благодаря!“

Преди да завършите писмото, повторете своята признателност. Използвайте подходящ завършек на писмото и поздрав за финал, като „С уважение“ или „Искрено Ваш/а“. След това завършете с подписа си (ръкописен и напечатан, ако е писмо, ръкописен, и дигитално въведен, ако е имейл). Подписът е важен, защото това е онази допълнителна подробност, която показва внимание към детайла.

Съвети за писане на благодарствено писмо

Изпратете благодарственото писмо възможно най-скоро. Напишете и го изпратете веднага. Не се бавете с изпращането на вашите благодарности, особено след интервю за работа. Ако не изпратите благодарствено писмо след интервюто, това може да навреди на шансовете ви да бъдете наети.

Бъдете позитивни, но искрени.

Изразете благодарността си, но не прекалявайте. Хората могат да разберат кога благодарствената бележка е неискрена. Например, ако благодарите на работодател, след като сте напуснали работа, трябва да изразите своята благодарност и да се съсредоточите върху това, което ви е харесало да работите там. Въпреки това, не лъжете, не преувеличавайте и не казвайте, че сте обичали всичко, ако наистина не сте го направили. Фокусирайте се върху положителните неща, но не лъжете.

Персонализирайте всякo послание.

Персонализирайте всяко благодарствено писмо, което изпращате. Например, ако изпращате благодарствени бележки на всеки, с когото сте интервюирали за работа, добавете нещо към всяка бележка за конкретния разговор с всеки представител на фирмата. Не правете copy-paste на едно и също съобщение за всеки човек – ще проличи, че е неискрено.

Бъдете кратки.

Благодарствените бележки трябва да са кратки. Придържайте се към текст, който е не повече от няколко кратки абзаца.

Прочетете и редактирайте.

Благодарственото писмо за работа трябва да бъде професионално. Това означава, че трябва да е добре написано и без грешки. Прочетете внимателно писмото си, преди да го изпратите.

Пример за благодарствено писмо след интервю за работа

Може би едно от най-важните благодарствени писма е това, което изпращате след интервю за работа. То трябва да бъдат изпратено незабавно, да бъде ясно, кратко и запомнящо се. Електронната поща е най-подходящият вариант за тези писма. Ако сте се срещнали с екип от интервюиращи, изпратете индивидуална бележка на всеки човек.

Примерно писмо:

Тема: Благодаря – Интервю за позиция „Експерт, Социални медии“

Уважаеми г-н Голд,

Благодаря Ви, че отделихте време да се срещнем днес. За мен е от интерес да науча повече за позицията „Експерт, Социални медии“ в Gold Enterprise. Считам, че тя отлично съвпада с моите умения и интереси, като се има предвид и опита ми като SEO специалист.

Вашият модерен подход към маркетинга в социалните мрежи, включително и високото ниво на усъвършенстване на SEO тактики, потвърдиха желанието ми да стана част от екипа на компанията. В допълнение, аз също бих допринесъл със своя опит в социалните медии, умения за менажиране на задачи и желание за работа в екип.

Благодаря ви отново, отделихте един час от натоварения си график, за да ме интервюирате днес. Оставам заинтересован към позицията и с удоволствие бих се присъединил към Вашия екип. Очаквам с нетърпение да разговаряме отново!

С уважение,

Джейсън Борн

jborn@email.com

1112 Бостън Авеню

Бостън, Ню Йорк 12345

(212) 345-6798

[URL на LinkedIn]

[Уебсайт]

Какво още можете да включите в благодарственото писмо?

  • Поздрав. Дори ако сте се отнасяли към интервюиращия по по-неформален начин, в благодарствената бележка използвайте по-официалната форма на обръщение.
  • Искрено и конкретно изразяване на признателност заедно с кратко описание на това, което оценявате.
  • Напомнете им за нещо различно и отличително, за което са ви говорили в интервюто, което може би не са обсъждали с други кандидати. Това ще помогне на интервюиращия да си спомни кой сте.
  • Потвърдете, че сте подходящ за ролята.
  • Завършете с финално изразяване на благодарност.

Успех!

 

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 5 / 5. Брой гласове: 4

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!