Как се пише въведение на есе?

4.7
(13)

Имате петнадесет секунди, за да привлечете вниманието на читателя си. Ако въведението ви не го привлича, той вероятно ще стане един от 55% от посетителите, които четат публикацията ви за петнадесет секунди или по-малко, и след това ви забравят. Знанието как да напишете въведение на есе, което привлича вашия читател, е от съществено значение за преодоляване на тази обезсърчаваща статистика.

Как се пише увод? Целта на силното въведение

Наред с отличната организация, вашето въведение дава възможност на читателя да разбере, че написаното от вас е интересно и стойностно. По какви причини някой ще дойде да прочете публикацията ви? Направете увод, който им показва, че са дошли на правилното място. Ето няколко тактики и примери за успешно въведение, които да ви помогнат да постигнете това:

1. Отговорете на въпроса „Защо трябва да чета това?“

Във въведението на тази статия ви споделих доза ударна статистика: Ако не привлечете вниманието на читателя в рамките на петнадесет секунди, 55% ще прекъснат четенето и ще започнат да правят нещо друго. Още от първото изречение ви казах защо тази статия има значение за вас – това е мощен подход, с който да принудите някого да чете.

2. Ангажирайте посетителя с анекдот.

Ангажирайте читателя с интригуващ разказ, който подсказва за какво става дума в статията, и така е по-вероятно той да продължи да чете.

Бонус съвет: Дори скучните статии с инструкции и уроци могат да се възползват от техниката за разказване на завладяващи истории. Помислете за проблемите, които са накарали вашия читател да потърси публикацията ви. След това започнете с кратка история, която да привлече вниманието.

3. Кажете на читателя „Това не е за теб“.

Когато казвате на някого „Каквото и да правиш, не мисли за лилава горила!“ първото нещо, което ще направи, е да си представи лилава горила. Същата психологическа тактика може да работи и при писане на увод.

4. Споделете нещо лично.

Подобно на разказването на истории, споделянето на нещо лично във въведението може да предизвика любопитството на посетителя.

5. Задайте въпрос.

Някои хора може да твърдят, че тази техника за писане на въведение е прекалено използвана, но от време на време убедителният въпрос е точно „кукичката“, от която се нуждае вашия текст, за да „улови“ читателя. Задаването на въпрос е особено ефективно, ако посетителят трябва да прочете абзаца след увода, за да научи отговора.

Най-добри практики за писане на въведение (Увод)

Няма един единствен начин да напишете добро въведение. Вашата техника ще варира в зависимост от редица фактори като вашата тема, тона на публикацията ви и вашата аудитория. Ето няколко неща, които трябва и НЕ трябва да правите при писане на увод:

  • Уводът трябва да е кратък. Няма строги правила, но за повечето видове функции и публикации, три или четири изречения стигат изцяло.
  • Не хабете думите си. Пишете „постно.“ Отървете се от думите и фразите „за пълнеж“. Добре е да практикувате чисто и отчетливо писане, като това е особено важно в началния параграф, за да привлечете вниманието на читателя.
  • Обмислете да премахнете първото си изречение. Първото ви изречение (или дори първите ви две или три изречения) често са нещо като подгряване на писателя. След като завършите текста, върнете се към тях и вижте дали имате нужда от тях.
  • Не мамете с цената. Никога не позволявайте на вашето въведение да напише чек, който вашата статия не може да изплати. Каквото и да обещаете в началния параграф, не забравяйте да го изпълните до заключението.
  • Пишете увода накрая. Често писането „на парче“ е най-добрият начин да създадете увод. Ако вашето въведение не ви хрумва в началото, напишете го след като завършите статията.

Отделете време и внимателно редактирайте въведението си. Това е важно, за да предоставяте качествено съдържание. Успех с писането на въведение на есе!

Свързана статия: Как се пише есе?

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.7 / 5. Брой гласове: 13

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!