Как се пише есе в университета?

5
(2)

Независимо дали сте подготвени или не, идва момент, в който всеки студент е изправен пред написването на първото си есе в университета. Дори и да сте природно надарени писатели, писането на есе за университет е трудна задача. Ето един метод за справяне с процеса и няколко примера, които да ви вдъхновят.

Бележка: Преди да прочетете тази статия, може би е добре да се запознаете с нашата детайлна тема: „Как се пише есе?„.

Подготовка за писане на есе в университета

Старата поговорка гласи: „Тези, които не се подготвят предварително, се подготвят за провал“. Отделете време за подготовка, за да не се налага да се чудите какво да пишете в последния момент.

  • Уверете се, че разбирате задачата. Няма нищо срамно в това да помолите вашия професор да изясни темата. Успехът ви зависи от това да разберете какво иска от вас. 
  • Проучете и създайте основен план за писане. Фокусирайте се върху изследването и първоначалния процес на очертаване на план. Докато изследвате, създайте си информационен брейнсторминг – запишете си един списък с теми, които искате да обхванете. Добавяйте референции към статии и цитати, за да можете лесно да цитирате и да добавяте препратки.

Бележка: Ако ви е нужно да си представите структурата и плана визуално, силно препоръчваме да използвате XMind, софтуер за изграждане на мисловни карти.

  • Помислете какво искате да кажете. Какъв е основният аргумент или идея, която ще изразите? Трябва да знаете, преди да започнете. За да направите точка, трябва да имате теза.
  • Премахнете излишното. След като имате по-ясна визия за вашата централна идея или аргумент, е време да „орежете“ от текста. Премахнете от есето си всичко, което е без значение за доказването на тезата и фокусирайте вниманието на читателя върху аргументите ви, класифицирани в класическа структура.

Есе в университета: Напишете чернова

Още преди да приключите с процеса на изследване и планиране, вие ще се почувствате готови да започнете да пишете за всички тези интересни неща и идеи, които са ви хрумнали. Използвайте тази енергия, за да напишете чернова.

Ето един съвет: Не отделяйте много време за изготвяне на увода си в самото начало. Дори не пишете увод, докато не завършите есето.

Съставни части на есе в университета

Въведение (Увод)

Вашето въведение казва на читателя какво да очаква от вашето есе. Мислете за това като за кратка мисловна „пътна“ карта, която започва с интригуваща начална линия, включва кратко резюме на темата и идеите, които ще представите, и завършва с крайна дестинация – теза.

Важно е да привлечете читателя си още от първото изречение.

Първият ви абзац трябва да въведе темата и основните точки, които възнамерявате да изложите. Освен това, уводът трябва да загатва за тезата, която ще разкриете.

Теза

Вашата теза трябва да започне след края на вашето въведение.

Изложение

Въведението посочва какво е заложено да се разгледа, а изложението представя доказателствата. В случая на аргументативното есе, доказателството може да бъде изследването. В по-лиричното и „лично“ есе, изложението може да се състои от изреждане на лични преживявания на автора.

Напишете изложението като изреждате аргументите си в логичен ред. В някои есета мислите се движат хронологично, събитията са представени в същата последователност, в която са се случили във времето. Аргументативните есета често градират, при тях най незначителните аргументи се представят първо и продължават към най-важното и същественото за финал.

Ако есето ви включва изследване, не се притеснявайте да включите доказателствени твърдения, просто се уверете, че са цитирани правилно.

Заключение

В заключението си, вие опаковате всичко казано в няколко изречения. Повторете тезата си по ясен начин, без да я преразказвате дума по дума. Разделете се с читателя с тема за размисъл.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 5 / 5. Брой гласове: 2

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!