Как се пише есе за смисъла на живота?

0
(0)

В тази статия ще ви научим как се пише есе за смисъла на живота. Вижте нашите съвети за структура, примери и трикове за създаването на най-добрия текст на тази така вълнуваща тема!

Как се пише есе за смисъла на живота

Смисълът на живота може да звучи като въпрос без отговор, но всъщност е по-прост, отколкото си мислите. Есето по философия на тема „Какъв е смисълът на живота?“ от Саймън Кричли започва с това изречение:

„Задачата на философията е да направи живота възможен. Ако целта на самия живот е да направи живота възможен, тогава всичко, което трябва да направим, за да отговорим на въпроса по неговите собствени условия, е първо да разберем какво прави живота възможен и след това да разберем как да го вместим в собствения си индивидуален живот.“

Есетата за смисъла на живота често се пишат от ученици и студенти, изправени пред първата си екзистенциална криза, опитвайки се да разберат какво правят на тази планета и защо изобщо са тук. Но въпросът за смисъла на живота може да бъде също толкова важен за по-зрели хора, които вече са се утвърдили в различни кариери или са постигнали определени житейски цели, но все още са объркани относно предназначението си тук, на Земята.

Независимо от вашата възраст или лична ситуация, можете да напишете есе за смисъла на живота, което ще информира и забавлява вашите читатели, ако следвате тези стъпки:

Анализирайте: Какъв е смисълът на живота?

Помислете за живота и смисъла на живота. Подходете философски и емоционално, защото в това есе трябва да разкриете себе си и изцяло своята гледна точка. Предлагаме да запишете на един лист всяка открояваща се мисъл, която ви хрумва и би звучала по-добре, написана на лист. Ето няколко въпроса, по които да размишлявате при анализирането на смисъла на живота:

  • Каква е целта ми?
  • Защо съществувам?
  • Наистина ли животът ми има значение в тази огромна вселена?
  • Какво за мен е животът?
  • Какво ме кара да се чувствам жив/а?
  • Живял ли съм достатъчно?
  • Какво означава да живееш по-добре?
  • Има ли правилен начин за живеене? Или грешен?
  • Какво означава „да си живееш живота“?

Подгответе план за есето

След като сте събрали различни идеи за размисъл, съберете ги в план. Започнете с увод, теза, изложение и заключение.

Чернова на есето

Намерете своя глас. Започнете да пишете първа чернова.

(Знам, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи.)

Може да почувствате, че нямате нищо ценно да кажете или сякаш никой няма да се интересува от това, което имате да кажете. Тези чувства са нормални за всеки нов автор и е важно просто да продължите да пишете – дори и казаното да не ви се струва ценно в началото – всичко се натрупва и с течение на времето работата ви естествено, ще се превърне в нещо по-смислено.

Когато ги питат защо пишат, много автори казват, че е така, защото искат да отговорят на въпроси като Какво означава всичко това? (Ърнест Хемингуей), За какво сме тук? (Джон Ъпдайк) и Наистина ли сме сами във Вселената? (Карл Сейгън).

Можете да пречупите темата и през религията. Например, популярното разбиране за религията е, че тя дава категорични отговори на този вид въпроси.

Може да ни е трудно да разсъждаваме дълбоко върху живота си, особено когато сме в разгара на всичко случващо се. Това е една от причините хората понякога да се оказват тъжни и депресирани – защото са пропуснали да задават въпроси за това как искат да се развие животът им. И ако не знаете къде искате да отиде животът ви, има голям шанс да не стигнете до там.

Но помнете: Вашето есе може да помогне на някого!

Въведение на есе за смисъла на живота

Започнете с нещо силно, което да привлича вниманието. Въведете читателят в темата леко и внимателно, като транзит. Можете да стартирате с аналогия. Пример за въведение на есе за смисъла на живота:

„Животът е влакче в увеселителен парк. Това не е метафора. Всъщност, ако някога сте били в увеселителен парк с виенско колело, тогава вече знаете, че животът е нещо повече от възходи и падения. Точно когато си мислите, че най-голямата ви радост не може да стане по-голяма – става. И когато почувствате, че нищо в живота ви никога няма да се подобри – нещо се обръща и го прави по-добър, отколкото всичко може да си представите.“

Теза за есе за смисъла на живота

В тезата трябва да включите основното си твърдение или фокус на темата. Обобщете го в 4-5 изречения и го разгърнете в изложението.

Макар че е малко вероятно да откриете смисъла на живота, да се научите как да пишете есе на такава възвишена тема е безценно. Способността да излагате ясно и кратко вашите идеи ще ви помогне професионално; писането за нещо смислено също може да помогне да придадете на вашето писане усещане за цел и енергия. Така че намерете вдъхновение за вашето есе!

Изложение

Тук ви препоръчваме да говорите за живота, а не за смъртта.

Писането за смъртта е нещо, което много хора не обичат. Читателите ви няма да са особено възхитени. Въпреки това смъртта е важна част от живота; това не означава, че животът ни е безсмислен или че трябва да се избягва на всяка цена. Вместо това смъртта може да ни помогне да разберем какво наистина има значение в живота и как трябва да прекарваме времето си. Един от начините, по които можем да подходим към толкова голяма тема като смъртта и живота, е като се съсредоточим върху конкретен случай от живота си, когато сме имали ясно очертано преживяване близо до смъртта.

Отбележете какво означава добър живот и продължете нататък.

Например, след като разберете целта си в живота, можете да продължите напред по целенасочен начин. Ще се чувствате по-уверени във всички области на живота си и ще ви бъде по-лесно да започнете да правите малки промени, които се натрупват с течение на времето. Съсредоточете се върху воденето на здравословен начин на живот и ученето от опита, за да постигнете удовлетворение във всички аспекти на живота си. От своя страна, вие ще станете по-добър човек за себе си и за хората около вас, създавайки положително въздействие, което се простира отвъд вас. Ето как се пише есе за смисъла на живота.

Заключение

Твърде често учениците започват своето есе за смисъла на живота с дълъг списък на всяко смислено нещо, за което могат да се сетят. Да, вие искате да обсъдите тези неща, но заключението ви всъщност трябва да излага или обобщава вашите мисли. Добър начин да направите това е като повторите тезата си, след като я разширите – и не забравяйте за редактирането! Отнема повече работа, отколкото просто да пишете каквото ви дойде в главата, но ще получите по-добър резултат накрая.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 0 / 5. Брой гласове: 0

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!