Как се пише есе?

4.6
(33)

Развълнувани сте по дадена тема и искате да споделите размислите си? Напишете есе! Не сте съгласни с общественото мнение и искате да убедите другите в правотата  на своята теза? Напишете есе! Трябва да напишете свободен текст, за да кандидатствате в университет? Напишете есе!

„Есе“ е термин, дефиниращ стил на писане, при който се утвърждава мнението на автора по дадена тема, независимо дали е академична, редакционна или дори хумористична. Има хиляди различни подходи към писането на есета и милион различни теми, от които да избирате, но това, което подготвихме за вас е универсална структура за създаване на истински добро есе. Независимо от темата!

Но първо, нека започнем с ядрото на всяко добро есе: темата.

За какво е вашето есе? 

Има три неща, които трябва да имате предвид, преди да започнете да пишете есе: теза, стил и аудитория. От тях най-важното е вашата теза – същността на това, което искате да кажете.

Вашата теза е основното послание, което се опитвате да отправите. Например, тезата на есето на Бертран Ръсел „В похвала на безделието“ е, че хората се фокусират твърде много върху работата и не ценят времето, прекарано в бездействие. Есетата понякога могат да се отклоняват и да навлизат в свързани допирни точки, но винаги трябва да се връщат към своята основна идея – тезата.

Винаги трябва да посочвате тезата си преди да започвате да пишете. Ако се затруднявате в определянето й, запитайте се: „Какво е главното нещо, което искам читателят ми да запомни, след като прочете есето ми?“

Най-добрата практика за успешното есе е въвеждането на тезата възможно най-откроено и най-скоро в текста, понякога дори в самото заглавие (ако това е възможно). След това ще трябва да повтаряте тезата през цялото есе, особено в заключението.

Следователно, цялото съдържание трябва да подкрепя вашата теза. Можете да включите в него емпирични доказателства, препоръки, логически изводи или дори убедителна реторика. Въпросът е, да надграждате първоначалното си твърдение, а не да прескачате от тема в тема.

Видове есета

Както всяка форма на писане, есетата също се разделят на различни видове. Понякога заданието диктува типа, който да изберете (например, есе за прием), а друг път тезата определя стила ви на писане. Независимо от това, трябва да сте наясно, че съществуват различни текстове. Ето най-често срещаните видове есета:

Аргументативно есе (Аргументативен текст)

Аргументативните есета отстояват или защитават позиция. Това е най-често срещаният вид задания в училище, така че имайте това предвид, когато пишете своето есе на матурата .

Съчинение за прием (Есе за кандидатстване в университет)

Повечето университети и колежи искат есе за прием в приложението към кандидатурата ви. Най-често темата на съчиненията за кандидатстване е защо се интересувате от определеното училище.

Бележка: Подготвили сме подробна статия за това, ако имате нужда – Как се пише мотивационно писмо за университет?

Убеждаващо есе

Убеждаващото есе (аргументативно есе) е точно толкова просто, колкото звучи: есе, което трябва да убеди читателя в определена теза. То е много подобно на аргументативния текст – и двете силно подкрепят определена гледна точка, но разликата е крайната цел: Аргументативните есета просто трябва да представят гледнат точка чрез личен пример, докато убеждаващите есета трябва да представят личен пример и да спечелят читателя.

Сравнително есе

Когато искате да отделите еднакво внимание на две противоположни неща, есето за сравнение и контраст работи по-добре от аргументативните или убедителните есета. Те съпоставят успешно.

Лично есе

Личните есета често са анекдотични или реални истории на авторите, като произведенията на Дейвид Седарис. Тъй като те са склонни да следват повествователни структури, тезата може да бъде гъвкава или интерпретативна.

Бележка: Прочетете как се пише философско есе тук.
Бележка: Прочетете как се пише литературно интерпретативно съчиенение.

Експозиционно есе

Експозиционното есе изчерпателно обяснява определена тема, за да разшири познанията на читателя. По формат то е подобно на аргументативното и убедителното есе, но с една ключова разлика: Експозиционните есете не разкриват предразсъдъци.

Бележка: Прочетете как се пише историческо есе тук.

Писане на есе за определена аудитория от читатели

Последното ви съображение е кой ще прочете вашето есе – учител, съветник по прием, вашите връстници, интернет като цяло и т.н.

Без значение какво пишете, вашата публика трябва да бъде главен пътеводител при избор на език и изказ. Аудиторията ви от читатели оказва влияние и на това дали ще сте формални или неформални в речта. Вземете за пример емоджитата: В есе, което ще се публикува в интернет, те може да изглеждат добре, но в официалните текстове те не са удачен избор. 😓

Вашата аудитория също влияе върху тона на есето ви или на това как ще звучите на емоционално ниво (ентусиазирани, предпазливо, уверени и т.н.).

Процесът на писане на есе

Ако пишете есе, изследователска работа, курсова работа, дипломна работа, роман, разказ, стихотворение, сценарий, статия за блог – каквото и да е, от решаващо значение е да следвате ефективен процес на писане. Дори и да предпочитате да следвате естествения порив на потока си от мисли, дори при писането на първата си чернова, все пак трябва да имате подредена система, която да следвате. Тя ще ви позволи да преразглеждате написаното по-лесно и да усъвършенствате речта си.

При писане на есета препоръчваме стандартния процес на писане в пет стъпки :

1. Брейнсторминг

Винаги помага да съберете мислите си, преди да започнете да пишете. Въз основа на вашата тема или теза, опитайте се да генерирате възможно най-много идеи, които да включите в есето си. Помислете за толкова, колкото ви позволява времето, знаейки, че по-късно ще можете да оставите настрана идеите, които не работят.

2. Планиране

Подготвителната фаза се състои както от планиране на вашето есе, така и от събиране на ресурси за доказателства. Разгледайте резултатите от брейнсторминга. Първо, отделете идеите, които са от ключово значение за аргументиране на вашата теза и ги подредете в логичен и прогресивен ред. Така ще можете да изградите структурата на есето си, за която ще обясним след малко. Ако искате да включите емпирични доказателства или допълващи се цитати, подберете ги по време на тази фаза.

3. Съставяне на първа чернова

Това е основният етап от писането на есета, през който запретвате ръкави и пишете първата чернова. Не забравяйте, че „грубата“ версия на текста ви не трябва да бъде перфектна; това е първата ви чернова, а не последната, така че дайте си свобода да допускате грешки. Ако се фокусирате върху избора на правилната дума във всяко изречение, ще пропуснете голямата картина.

4. Преразглеждане: Ревизия и редакция

Етапът на ревизия включва редакция. Обърнете внимание на всички нюанси и тънкости, които сте пренебрегнали в първата си чернова.

Фокусирайте се върху избора на думи, яснотата на изкара. Опитайте се да вкарате малко по-сложни техники за писане, като избягвате пасивния тон . Ако все още не сте уверени в уменията си за писане, много приложения за редакция в интернет могат да ви помогнат, за да създавате текстове, които да са четими, ясни и сбити. С подобни помощници ще се сдобиете със стотици предложения за подобрение на структура на изреченията, селекция от думи, дори автоматизирани ревизии. Използването на дигитални редактори на текстове улеснява писането на есе и улавя често срещани грешки в структурата на изреченията.

5. Корекция

Когато всички тежки ревизии и редакции на текста приключат, е време за окончателното „полиране“. Прегледайте есето си и поправете правописните грешки, проблемите с форматирането или граматическите грешки. (Тук също можете да се обърнете към помощници за писане, задвижвани от изкуствен интелект, за да уловите често срещаните грешки.)

Структура на есето

Структурата на есето почти винаги следва прост формат: начало-среда-край или в този случай, формат „въведение-теза-заключение„. Важното е какво включвате в разделите!

Въведение

Есетата следват същите насоки за увод, както всяко друго произведение. Разликата е, че трябва да обърнете специално внимание на представянето на темата по ясно откроен и видим начин. В идеалния случай, темата трябва да е заглавието на есето ви. До края на вашия уводен параграф, читателят трябва без съмнение да е разбрал темата на вашето есе. Оттам следвайте добре познатите практики за писане на въведение.

Изложение и абзаци

По-голямата част от есето ви са абзаци (параграфи) в изложението, като всеки трябва да подкрепя вашата теза и да представя доказателства в нейна помощ.

Обърнете специално внимание как организирате абзаците в изложението. Някои аргументативни параграфи трябва да следват логическа прогресия, където една точка да води до втора, а тази втора точка води до трета. Не забравяйте, че читателят не разбира темата като вас (това е причината да пишете есе), затова организирайте абзаците си по най-разбираем и логичен начин.

Разбира се, възникват въпроси: Какво да правим, ако пишем аргументативно есе, в което сравняваме и контрастираме две или повече гледни точки? С кое да започнем – с нашия аргумент? Или пък да започнем с представянето на противоположната гледна точка и да я опровергаем постепенно? Е, опитните автори следват някои трикове за писане на аргументативно есе. Най-често се използват следните подходи: Аристотелиански (класически, ясно открояване на предмета на изследване), Рогериански (обжалване на общо мнение), Тулмински и Сократичен (стигане до заключение чрез отговаряне на въпроси). Те обаче могат да бъдат изключително сложни за следването, така че ако ще пишете обикновено есе, препоръчваме да следвате елементарна структура:

 1. Вашата гледна точка
 2. Опозиция
 3. Доказателства, подкрепящи вашата точка и/или опровергаващи контрапункта

Заключение

Заключенията на есетата обобщават тезата ви по начин, който е лесен за усвояване от читателя. Ако имате възможност, можете да добавите нова перспектива или контекст за разбиране на вашата теза, но като цяло заключението не трябва да представя нови доказателства или подкрепящи данни. По-скоро това е преповтаряне на вече казаното.

Есе от 5 абзаца

За бързи и прости есета не е нужно да се впускате твърде детайлно и сложни в структурата на есето. Структурата на есетата от 5 абзаца работи добре, когато имате нужда да напишете нещо качествено набързо. Този тип есета съдържат:

 • Един уводен абзац
 • Три основни абзаца
 • Един заключителен абзац

Въпреки че тази структура може да не е достатъчно гъвкава за по-сложни теми, тя е полезна, когато скоростта е фактор, например по време на тестове или изпит с ограничено време.

Съвети за писане на есе

Овладейте 5-те основни части

Специално за училищните есета вашият проверяващ ще се фокусира върху това доколко добре се справяте с открояването на основните части и структурата. Познаването на структурата на есето и процеса на писане е важно, но можете ли да следвате единен стил на писане? Можете ли да развиете своята теза логично и последователно? Надеждни ли са вашите аргументи, референции и цитати?

Потърсете втори редактор

Този съвет не е само за есета; винаги е препоръчително да накарате някой друг да прочете вашето есе, преди да го публикувате или завършите. Твърде често се заблуждаваме и изморяваме след дълго и упорито мислене по една и съща тема. Решението е да получите ново мнение от някой, който вижда текста ви за първи път.

Обикновено можете да разменяте есетата си с приятели и да редактирате произведенията си взаимно. Ако, обаче, това не е опция, можете също да се консултирате с професионален редактор или да се присъедините към онлайн група за писане. Най-малкото, което можете да направите, е да го „преспите“ и да погледнете текста още веднъж утре, на свежа глава.

Запомнете: Граматиката е от съществено значение 

Не винаги най-важното е това, което казвате – понякога по-важно е как го казвате.

Може да имате най-очевидната, обективно приемлива теза на света, но ако писането ви е непоследователно, объркващо и пълно с грешки, е трудно да убедите вашия читател.

Когато проверявате есето си, следете за граматиката и за:

 • Пренаписване на дълги и сложни изречения, които могат да звучат объркващо;
 • Разделяйте сложните изречения на прости, за да звучат по-ясно;
 • Премахвайте допълнителните думи, които са ненужни и само усложняват изказа;
 • Пренареждайте ключовите фрази;
 • Преглеждайте форматирането;
 • Следете за четимостта;
 • Отбягвайте клишета.

Следването на тези съвети е от ключово значение за убедителността на речта ви и за утвърждаване на вашата теза по възможно най-ефективен начин.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.6 / 5. Брой гласове: 33

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!