Как се пише заключение на есе?

4.2
(26)

Вече сте усъвършенствали въведението и тезата си, прекарали сте време в проучване и доказване на всичките си подкрепящи аргументи и бавно се приближавате до финала на есето си. И ето че внезапно замръзвате, защото – точно така – време е да напишете заключението.

За мнозина заключението е най-страшната част от писането на есета. Обобщението на всички точки и аргументи, които сте анализирали, със сигурност звучи по-лесно, отколкото всъщност е. Е, как можете да направите добро финално впечатление, като същевременно подчертаете значението на вашите открития?

Да се ​​научите как да пишете заключение за есе не е нужно да изкачвате Еверест. Просто се нуждаете от правилната стратегия – не е толкова трудно, колкото си мислите.

С какво впечатление искате да оставите читателите си? Може би искате да завършите с цитат, който добавя допълнителна тежест към есето ви? Или може би искате да поставите аргумента си в нова светлина, а може би и в по-широк контекст? Успешният заключителен абзац трябва да подскаже на читателя, че сте постигнали това, което сте си поставили за цел да докажете.

Как да напиша добро заключение?

Когато се заемете да напишете заключението си и да завършите есето си с проницателна финална мисъл, ще трябва първо, да започнете с повтаряне на тезата. Тъй като тезата е централната идея на цялото ви есе, разумно е да напомните на читателя целта на вашия текст.

След като повторите тезата си (Не дословно, а по начин, който, разбира се, е перифразиран и предлага ново разбиране), следващата стъпка е да повторите своите аргументи. Извлечете всички „основни моменти“ от всеки ваш абзац. След това, намерете начин да обобщите тези основни точки по начин, който демонстрира важността на идеите ви.

В зависимост от продължителността на вашето есе, умението да напишете добро заключение е донякъде интуитивно – не искате просто да обобщавате написаното. По-скоро заключението трябва да предаде усещане за завършеност, наред с цялосния смисъл. Можете да посочите и възможности за доразвиване на темата.

Какво трябва да включва заключението ви?

Сега, когато знаете какво включва доброто заключение, можете да навлезете в повече детайли и подробности. Какво трябва да включва заключението, освен да повтаря тезата и да обобщава ?

Ето някои стратегии за завършване на есето ви по разбираем и провокиращ начин:

Запитайте се: „И какво от това?“

Трябва да знаете, че есето винаги е длъжно да отговори на въпроса „И какво от това?“ или „Защо това, което сте казали, има значение?“. Запомнете този съвет. Полезно е да си задавате този въпрос още в началото на изготвянето на план за есе. Докато пишете, връщайте се мисловно към въпроса през цялото време. Така ще ви е много по-лесно да напишете заключение.

Добавете нова перспектива

Ако сте открили фантастичен цитат по време на проучването, заключението е чудесно място да го включите в разсъжденията си. Включването на цитат от един от вашите първични или вторични източници може да постави тезата или заключителните ви мисли в различна светлина. Така се добавя нова перспектива към казаното.

Помислете за заключително изречение

В самия край на есето идва ред за вашето заключително изречение. Когато мислите как да напишете добро заключение, последното изречение трябва да е на първо място и да е водещо в избора ви. Какво можете да кажете, за да подтикнете читателя към нов поглед по темата? Това последно изречение трябва да помогне на хората да почувстват тескта ви и да се насладят на един добър финал на мислите ви. То също трябва да завърши с положителна нотка, така че аудиторията ви да е удовлетворена, че е прочела есето ви и че е научила нещо полезно.

Какво не трябва да включва заключението ви

Има няколко неща, които определено трябва да се стремите да избягвате, когато пишете своя заключителен абзац. Тези елементи само ще влошат цялостния ви текст и ще затруднят аудиторията.

Ето няколко грешки в заключението, които трябва да се вземат предвид и да се избягват:

  • Избягвайте фрази като „в обобщение“, „в заключение“ или „да обобщим“. Читателите знаят, че са в края на есето и не се нуждаят от указател.
  • Недейте просто да изреждате какво сте казали. Особено, ако есето ви е кратко, не е нужно да повтаряте всичките си подкрепящи аргументи. Недейте и да Copy-Paste-вате, личи си.
  • Избягвайте да въвеждате съвсем нови идеи или доказателства в самия край. Това само ще обърка читателите и ще отнеме сила от вашите предишни аргументи. Ако в заключението сте достигнали до наистина дълбока мисъл или ви хрумва нов аргумент, и искате да го включите, опитайте да го преместите в един от по-горните подкрепящи абзаци.

Докато вашето въведение действа като мост, който пренася вашите читатели от собствения им живот в „пространството“ на вашето есе, заключението ви трябва да помогне на читателите да се върнат към ежедневието си.

Следвайки тези полезни съвети, разчертайте си мисловна карта и се опитайте да я следвате следващия път, когато сядате да пишете. Доверете ни се и ще напишете добро заключение, което оставя на читателите поводи за размисъл, призив за действие или любопитна теза за по-нататъшно проучване.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.2 / 5. Брой гласове: 26

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!