Как се пише имейл за кандидатстване за работа?

4.8
(15)

Чудите се как да напишете впечатляващ имейл за кандидатстване за работа? Добре написаният имейл е от изключителна важност, тъй като той изгражда първото впечатление на работодателя за вас. Когато изпращате автобиографията си към желан от вас работодател, този тип писмо трябва ясно да показва вашата квалификация и да предостави информация за това защо искате позицията.

В тази статия ще ви споделим стъпките при писане на имейл и писмо за кандидатстване, заедно с образец, който ще ви помогне да подготвите блестящо своята кандидатура.

Имейл и кандидатура за работа: Какво е заявлението за работа?

Заявлението, известно още като мотивационно писмо, или имейл за кандидатстване за работа, е документ, който придружава автобиографията ви, когато комуникирате с отдела по наемане на служители. Това писмо дава допълнителна информацията за вас и подкрепя вече казаното в автобиографията (CV-то). Този имейл ви дава възможност да изтъкнете квалификациите си по отношение на позицията и да обясните защо смятате, че сте най-добрият кандидат за работата.

Въпреки че не винаги се изисква да включите мотивационно писмо в автобиографията си, е добра идея да го направите, тъй като това ви дава допълнителен шанс да впечатлите избрания от вас работодател. Това ви позволява да представите убедителен аргумент за това защо заслужавате да достигниете до следващ етап, а именно – интервю за работа. Докато автобиографията е обикновено се представя в кратък формат, мотивационното писмо ви предоставя възможност за разгръщане на вашия потенциал, в който да изтъкнете най-добрите си черти и аргументи, които да накарат бъдещия ви работодател да пожелае да работи с вас. Затова винаги, когато имате възможност, прилагайте към автобиографията си мотивационно писмо. Така увеличавате шансовете си да продължите напред в процеса по наемане.

Как да напиша имейл за кандидатстване за работа?

Ето и някои важни стъпки, които биха могли да са ви от полза в изготвянето на завладяващото ви мотивационно писмо:

Проучете компанията и отвореното работно място

Внимателно проучете компанията, в която кандидатствате, и спецификациите на свободната позиция. Колкото повече знаете за работата, толкова по-добре ще персонализирате писмото за кандидатстване. Потърсете в итнернет за подробности, като:

  • Последните награди, които компанията е получила;
  • Големи постижения или отличителни черти, които отличават този бизнес от конкурентите;
  • Специализирани сертификати, умения или знания, които са необходими, или полезни за работата;
  • Размерът на компанията;
  • Културата на компанията;
  • Благотворителни проекти, с които компанията участва;
  • Името и длъжността на мениджъра по наемане.

Използвайте професионален формат

Това писмо трябва да следва професионален формат и да включва вашето име, вашата информация за контакт, датата и информация за компанията. Започнете с професионален поздрав, като „Уважаеми X“, и се обръщайте по фамилно име до HR мениджъра, когато е уместно. Ако не сте открили името на HR мениджъра, може да използвате „Уважаеми [ позиция в отдел] “, за да се обърнете към получателя.

Посочете позицията, за която кандидатствате

Започнете имейла с ясно изявление за позицията, за която кандидатствате. Споменете компанията по име. Може да посочите къде сте открили обявата за работа. Ако сте били насочени, или препоръчани от някой от компанията, не забравяйте да включите неговото име и длъжност.

Обяснете защо сте най-подходящи за работата

В едно или две въздействащи изречения обяснете защо сте най-подходящи за свободната позиция. Предоставете ясни подробности относно вашия опит, умения, образование или сертификати.

Обобщете вашите квалификации

Споменете най-добрите квалификации, които ви правят подходящи за работата. Предоставете кратко резюме на вашия опит, което подчертава най-важните моменти от автобиографията ви (свързани с позицията). Помислете какво искате да знае първо мениджърът по наемане. Той вероятно ще прочете мотивационното ви писмо преди да разгледа молбата ви, така че това е вашата възможност да предоставите убедителен аргумент защо трябва да прегледа и автобиографията ви.

Съвет: Ако кандидатствате за позиция „Редактор“ и имате 4 години опит като сервитьор, без стаж в сферата на Комуникациите, не насочвайте вниманието към ресторантьорския бизнес. Вместо това поговорете за комуникативните умения, които сте придобили докато сте били сервитьор, и как те могат да ви помогнат да бъдете добър редактор.

Споменете защо искате работата

Включете едно по-лично изявление относно това защо искате тази позиция. Вече обяснихте защо компанията има нужда от вас. В този раздел опишете защо сте избрали тази компания и какво ви вълнува най-много при тази възможност за работа.

Включете професионален завършек на кандидатурата

Благодарете на читателя, че е отделил време да прегледа вашия имейл, посочете автобиографията си и всички други приложени документи в прикачените файлове и предложите да предоставите допълнителна информация, ако е необходимо. Споменете, че очаквате с нетърпение следващите стъпки в процеса на наемане и завършете с „С уважение“ като финал.

Шаблон: Примерен имейл за кандидатстване за работа

[ Вашето име ]
[ Вашият адрес ]
[ Вашият град, район ]

[ Дата ]

[ Име на мениджъра от Човешки ресурси ]
[ Позицията на специалиста от Човешки ресурси ]
[ Име на фирма ]
[ Адрес на фирмата ]
[ Фирмен адрес: град, държава  ]

Уважаеми [ име на мениджъра на подбор на персонала ] ,

Пиша, за да изразя интереса си към позицията [ длъжност ] в [ компания ] . [Обяснете как сте научили за работата и посочете контакта си, ако сте били препоръчани или насочени от някой от компанията.] Вярвам, че моите [ умения и квалификация ] ме правят идеалният кандидат, подходящ за тази работа.

[ Използвайте втория абзац, за да уточните как бихте помогнали на компанията. Позовавайте се на конкретни примери с кампании или проекти, ако това е възможно. ]

[ Използвайте третия абзац, за да обобщите ключовите си квалификации. Подробно опишете най-важните си постижения и включете подробности, които не сте могли да предоставите в по-краткия формат на автобиографията си. ]

[ Използвайте четвъртия абзац, за да обясните накратко защо искате да работите за тази компания. Споменете допълнителните документи, включени като сиви и мотивационното ви писмо, и изразете вълнението си от напредването в процеса на наемане. ]

С уважение,
[ Вашето име ]

Тема, която може да ви харесат: Как да проверя имейл адреса си?

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.8 / 5. Брой гласове: 15

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!