Как се пише мотивационно писмо за кандидатстване за работа?

4.6
(13)

Казват, че нямаш втори шанс да направиш добро първо впечатление. Тази статия ще ви помогне да направите страхотно впечатление чрез перфектното мотивационно писмо за кандидатстване за работа.

Какво е мотивационно писмо за кандидатстване за работа?

Мотивационното писмо за кандидатстване за работа е текстът, който придружава автобиографията ви, когато кандидатствате за работа. Тези дни, вследствие на дигитализацията, обикновено се пише под формата на имейл. Заявлението за работа подчертава вашия интерес и основна причина да кандидатствате за работа по кратък и ясен начин.

Добре написаното мотивационно писмо за кандидатстване за работа е последният детайл, който допринася за вас и прави профила ви различен от останалите. То увеличава шансовете ви да бъдете избрани за интервю и наети. Съдържанието на кандидатурата за работа трябва да демонстрира вашия интерес към работата и да съобщава на работодателя защо сте подходящи за позицията и компанията.

Как да напишете молбата си за работа стъпка по стъпка?

За да разберете как да напишете заявление за работа, прочетете това ръководство в пет стъпки .

1. Тема на имейла, който изпращате

Темата на имейла, с който изпращате мотивационното писмо за работа трябва да бъде привлекателна, кратка и точна. Не забравяйте, че много компании включват насоки за темата на имейла в своята обява, за да могат да отличат кандидатите за работа и да разгледат CV-тата им. Ако го направят, моля, придържайте се към посочената тематика. Ако не, уверете се, че темата ви информира читателя за позицията, за която кандидатствате .

Пример:

ПРАВИЛНО ✔️

„Заявление за работа за роля „Мениджър за развитие на бизнеса“

Ако темата ви не информира читателя какво да очаква в имейла или е неясна, вашият имейл може да не бъде забелязан или дори да попадне в папката „Кошче“.

ГРЕШНО ❌

„CV за кандидатстване за работа“
„Кандидатстване за работа“
„Работа в ABC Company“

2. Обръщение

Ако знаете името на човека от HR отделна, на когото пишете, винаги се обръщайте към него с името му в началото на имейла. Това ще добави личен щрих към съобщението.

Пример:

ПРАВИЛНО ✔️

Използвайте „Уважаеми г -н (фамилия)/г -жа (фамилия)/г -жа. (Фамилия)“ или „Здравей (име)“.

Избягвайте ❌

„Господине/госпожо“ или „До когото може да се отнася“

В случай, че не знаете името на засегнатото лице, използвайте „Уважаеми господине/госпожо“.

3. Въведение

В първия параграф започнете, като споменете работата, която ви интересува, и как сте разбрали за нея .

Пример:

„Имейлът ми се отнася до свободната ви длъжност за ролята на {Роля в компанията}, публикувана на {Име на сайта за обяви}.“

Ако сте разбрали за позицията чрез препоръка, добавете неговото/нейното име и обозначение.

Пример:

„Разбрах за длъжността от член на вашия екип, {Господин/Госпожа, Фамилия}.“

Можете също да добавите препратката в темата на имейка. Уверете се, че сте взели разрешението на съответното лице, преди да го направите.

4. Втори абзац

Тази част е същността на имейла – мотивационно писмо. В този раздел подчертайте вашите квалификации, умения, опит и постижения, които са от значение за работата, за която кандидатствате . Обърнете се към раздела „Изисквания за работа“ на обява за и съобразете вашите компетенции с изредените изисквания там.

Пример:

„Завърших MBA в областта на финансите от {Име на учебното заведение}. Работил/а съм като асистент в отдел „Счетоводство“ в продължение на 3 години в {Име на компанията}.

С моя опит и умения в {Професионално направление}, със сигурност ще мога да добавя стойност към вашия бизнес.“

Споменете какво ви вълнува най-много в работата и защо сте идеалния кандидат, подходящ за фирмата. Кажете как ще се впишете във фирмената култура или екип. Не копирайте абзац от автобиографията си – не трябва да се повтаряте. Говорете за неща, които не са споменати в автобиографията, добавете някаква стойност с нещо ново.

Пример:

„Предизвикателствата, които предлага (Желаната позиция), са големи и аз съм развълнуван/а да се справя с тях, с екипа от експерти в {Име на компанията}.“

Докато говорите за вашите постижения, споменете накратко конкретни подробности за себе си заедно с усилията, които полагате.

Пример:

В настоящата си позиция като (Текуща позиция) постигнах експоненциален растеж в областта, като увеличих общите успех в (продажби или маркетинг) с поне (процент).

Можете също така да добавите описанията или препоръки от старата си работа, ако е уместно. По принцип документите, които трябва да се приложат към заявлението за работа, са – автобиография, мотивационно писмо, мостри и примерни проекти (портфолио) и т.н.

Пример:

„Автобиографията и мотивационното ми писмо са прикачени към имейла. Моля, обърнете се към тях за повече информация. Можете, също, да разгледате моето профеисонално портфолио тук {Вмъкване на връзка/линк}.“

5. Заключение

Завършете имейла с подканваща фраза. Изразете, че сте нетърпеливи да се срещнете и да обсъдите спецификите около работата в следващия етап от кандидатстването.

Пример:

„Ако намерите моя профил за подходящ, моля, не се колебайте да се свържете с мен на посочените по-долу данни за контакт.

Ще се радвам да се срещна с вас на интервю на място във вашия офис.“

Благодарете на експерта от Човешки ресурси, че отделя време за разглеждане на вашата кандидатура.

„С уважение“, или „Благодаря Ви и поздрави“, последвано от вашето име.

Добавете вашите данни за контакт под името си.

Писане на текст при кандидатстване за работа: Съвети и грешки

Внимавайте за следните неща, които трябва и не трябва да допускате, докато пишете мотивационно писмо за кандидатстване за работа:

 1. Кандидатствайте по-рано
  Ще имате по-голям шанс да привлечете вниманието на HR специалиста, ако сте ранен кандидат. Кандидатствайте в рамките на 2-3 дни от дата на публикуване на обявата за работа.
 2. Бъдете кратки и точни
  Когато пишете имейла за кандидатстване за работа, бъдете кратки. Мотивационното писмо не е преразказ на сивито ви.
 3. Проверявайте грешки
  Винаги проверявайте съдържанието преди да изпратите имейла. Не забравяйте да проверите дали сте приложили правилните документи.
 4. Бъдете оригинални
  Не копирайте и не пействайте шаблонно съдържание. Добавете личен щрих към писмото.
 5. Персонализирайте спрямо позицията и фирмата
  Всяко писмо за кандидатстване за работа трябва да бъде персонализирано според работата, за която кандидатствате. Така че, вземете идеи от описанието на длъжността и разгледайте страницата на компанията. Кажете това, което искат да чуят, но без да обещавате неща, които не можете да спазите.
 6. Използвайте професионален имейл адрес
  Уверете се, че използвате имейл адрес, който звучи професионално. Можете да поддържате отделен имейл акаунт за комуникация, свързана с работата, тъй като това ще ви помогне да следите по-добре имейлите. Не изпращайте имейли от vaniinka98@abv.bg.
 7. Споделете контакт за обратна връзка
  Не забравяйте да споменете вашите данни за контакт, като мобилен номер, LinkedIn профил и т.н. в края на имейла си.

Подбрали сме теми, които смятаме, че могат да ви бъдат интересни и полезни.

Прочетете: „Как се пише мотивационно писмо за университет?

Прочетете: „Как се пише мотивационно писмо за стаж?

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.6 / 5. Брой гласове: 13

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!