Как се пише писмо?

4.4
(21)

Може би всеки е запознат с това как се пише писмо. Но в случай, че сте тук и четете това, може би искате да си припомните. Затова нека разгледаме основните понятия за писане, които трябва да знаете, заедно с някои полезни примери. Започваме с първия въпрос:

Какъв тип писмо трябва да напишете?

Няма строги правила. Какъв формат за писане ще изберете, зависи от вашата аудитория. За приятел или близък роднина, обикновено непринуденото съобщение е най-добрият подход. Има различни видове писма, които са подходящи за този тип случаи. Някои включват:

 • Ръчно написано писмо на хартия;
 • Писмо по имейл; (Виж статията ни: Как се пише имейл?)
 • Съобщение в социалните мрежи.

Въпреки това за бизнес контакти или хора, които не познавате добре, официалното писмо е почти винаги най-подходящият избор. Когато се използва за професионални цели, писането на официално писмо по имейл е ефективно за:

Това са само част от видовете официални писма, които може да ви се наложи да напишете. Преди всичко, помислете за нивото на формалност на вашето писмо – всеки тип има различен формат, който трябва да следвате.

Официални писма

Да знаеш как да напишеш официално писмо е от съществено значение в бизнеса.  Ето какво включва то:

Стъпка 1: Увод на официалното писмо

Започнете с името и адреса на подателя. Някои компании използват предварително подготвени бланки, които включват информация за контакт и логото на марката на компанията. Примерно:

Бренда Хаусър321 Hyacinth Lane
Кълвър Сити, Калифорния 90230

Следващият ред на официалното писмо е датата. Можете да форматирате датата по няколко начина след вашия адрес.

1 декември 2017 г.
12 януари 2018 г.

Освен това официалните обръщения се нуждаят от името и адреса на получателя, изписани на разстояние два интервала след датата. Включването на цялата тази информация гарантира, че ще получите обратна връзка.

Име на Бизнес корпорация
Индустриална улица 555
Сан Франциско, Калифорния 94104

Стъпка 2: Обръщение в писмото

Трябва да поздравите човека (или бизнеса), на когото пишете. Официалните писма започват с „Уважаеми“, последвано от името на получателя. Ако нямате контакт в определена компания, потърсете в интернет неговото/нейното име, длъжност или отдел.

„Уважаеми мениджър“,
„Уважаеми отдел„ Човешки ресурси “,

Стъпка 3: Писане на писмо

Въпреки че тялото на всяко писмо изглежда различно и информацията варира, има няколко ключови правила, които трябва да се спазват.

 • Кратко, точно, ясно. Бизнес писмата трябва да имат ясна цел.
 • Редакция. Грешките могат да причинят недоразумения.
 • Избягвайте съкращения. Изписвайте всяка дума изцяло.
 • Бъдете тактични. Избягвайте да пишете неприлични неща.

Всяка мисъл трябва да се отделя визуално в отделен параграф. Поддържането на кратки абзаци помага да поддържате яснотата в съобщението си. Стремете се всеки абзац да съдържа не повече от четири изречения и пишете сбито.

Стъпка 4: Финал на официалното писмо

Оставете празно място между заключителния абзац и финала. Това е учтив начин да изпратите поздравите си до приемника. Едно от най-често срещаните обръщения за финал е „С уважение“.

Не забравяйте, че само първата буква на фразата се пише с главни букви. Оставете още няколко места за последната стъпка – вашия подпис! Въведете пълното си име под него, за официални писма.

На Ваше разположение, Подпис
Тереза ​​Грант

С искрена благодарност, Подпис
Д р Малкълм Дж. Карл, младши

Неофициални писма

Неофициалните писма имат по-проста структура като цяло, но имат същите основни елементи, характерни за официалното писане. Ето какво трябва да знаете, когато пишете писмо за някой близък:

Стъпка 1: Начало на неофициалното писмо

За разлика от официалните писма, писането на писмо до приятел или близък роднина не изисква същите формалности. Не са необходими бланки или образци. Когато пишете неофициално писмо, първият ред е датата. Тя може да бъде поставена вляво или вдясно на страницата, но обикновено е в горната част на писмото.

Стъпка 2: Написване на неофициално писмо

Можете да започнете със „Здравей“ или друг обичаен поздрав.

Здравей, Александра,
Привет, Георги!

Стъпка 3: Писане на същинския текст към неофициалното писмо

Основното съдържание на вашето неофициално писмо – тялото – зависи от вас. Съдържанието варира, така че бъдете креативни. Ето и няколко важни съвета:

 • Не обърквайте получателя. Дори личните писма трябва да имат ясен фокус.
 • Включете пожелание.  Бъдете позитивни – „Надявам се, че се справяш добре!“ или „Поздравления за новия домашен любимец!“
 • Споделете лична история или новини. Обикновено неформалното писмо има за цел да сподели информация или подробности, които са взаимно интересни и за двете страни.
 • Внимавайте за аудиторията си.  Поддържайте тона и съдържанието на вашето писмо подходящо според получателя. Писането на писмо до баба ви например може да звучи различно и да съдържа различни подробности от писмото до колегата.

Стъпка 4: Край на неофициалното писмо

Ако имате по-топли отношения с получателя, може да подпишете финала с „Поздрави“. Когато пишете писмо, има десетки опции за край, така че изберете този, който звучи най-добре за вас и вашия получател.

Какво е П.С.?

П.С. означава послепис. Това е нещо, което добавяте в последната минута след завършване на писмото. Обикновено не добавяте послепис към официални писма; ако трябва да добавите нещо, ще трябва да преработите целия документ, за да включите новата информация.

П.С: Роберто получи позицията в Great Company! Благодаря за цялата подкрепа в процеса на търсене на работа.

Пликът

Размерът и формата на плика също имат значение. Той трябва да бъде правоъгълен и спрямо стандартите на пощата. Ако използвайте куриерска фирма, закупете плик от там.

Ако искате да си направите плик сами, прочетете нашата статия тук: Как се прави плик за писмо?

Какво се пише върху плик на писмо?

В горния ляв ъгъл напишете вашето име и адрес + прикрепете пощенски етикет.
В долния десен ъгъл на плика внимателно напишете адреса на получателя.

Как се пише писмо - шаблон образец пощенски плик

При международни писма, пишете името на държавата, пощенския и точен адрес. Обикновено това се изписва на английски. Пощенските тарифи варират. Проверете уебсайта на избрания от вас доставчик за актуални цени.

Преди да залепите плика, проверете отново дали всичко е вътре.

Изпращане на писмо

След като установите, че пликът е подходящ, най-трудната част е приключила. Сега просто трябва да го изпратите по пощата. Ако е лично писмо, винаги може да го доставите сами. В такъв случай просто напишете името на желания получател от външната страна на плика.

Разбира се, добре написаното писмо има най-голям шанс да постигне целта си. В как.net можете да прочетете всичко, което трябва да знаете за това как да напишете най-доброто писмо, независимо от вида и стила на писане!

Свързани статии:

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.4 / 5. Брой гласове: 21

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!