Как се пише резюме на дипломна работа?

5
(1)

Научете как се пише резюме на дипломна работа – елементарно обяснение, подходящо за всеки ученик, студент и преподавател.

Когато ви бъде дадена задачата да напишете резюме на дипломната си работа, важно е да знаете какво точно е това.

Какво е резюме на дипломна работа?

Резюмето на дипломната работа е кратък и сбит преглед на основните точки на вашата дипломна работа. То не трябва да включва никакви подробности или доказателства, които сте използвали в подкрепа на аргумента си. Не е нужна конкретика. Тук е нужно просто да обясните основните си мисли по отношение на поставения въпрос.

Как се пише резюме на дипломна работа в 5 стъпки?

Има пет стъпки, които можете да следвате, за да ви помогне да напишете резюме на тезата:

Прочетете дипломната си работа и идентифицирайте основните точки.

Обобщете всяка точка в едно изречение.

Не бъдете многословни – сега е ред да скъсявате. Режете всичко, което дава информация относно детайли. Всичко, без което не можете трябва да бъде премахнато.

Създайте списък с тези изречения.

Напишете абзац, който е въвеждащ за вашето резюме и включва всички ключови точки.

Форматирайте вашето резюме според инструкциите, предоставени от вашия инструктор.

Има няколко начина да идентифицирате основните точки във вашата дипломна работа. Един от начините е да потърсите изреченията по темата на всеки параграф. Това са изреченията, които въвеждат основната идея на параграф.

Друг начин е да търсите ключови думи или фрази, които обобщават основната идея на параграф. Също така е важно да се уверите, че вашият аргумент протича логично и преминава от една точка в друга.

Ако има някакви пропуски или несъответствия във вашата аргументация, то ще бъде трудно за вашия читател да проследи мисълта ви. Не забравяйте да преразгледате тезата си и да я пренаписвате отново и отново докато стане ясна и кратка.

Ако изпитвате затруднения при идентифицирането на основните точки във вашата теза, може да помислите да потърсите помощ от преподавател или център за писане. Те могат да ви помогнат да идентифицирате основните точки и да гарантират, че аргументативната ви част е ясна и последователена.

Когато приключите, ще имате добре написано и информативно резюме на тезата, което точно представя вашия аргумент.

Резюмето на дипломната работа и литературната теза може да бъдат важен инструмент за изследване и разбиране на литературно произведение. Резюмето може също така да даде представа за мислите и намеренията на автора, както и за темите и посланията, присъстващи в творбата. Освен това, може да бъде ценен ресурс за други изследователи и учени, които се интересуват от темата. В крайна сметка една добре направена литературна теза може да допринесе значително за нашето разбиране както на текста, така и на автора.

Литературната теза и резюметата на дипломните работи могат да бъдат и важен инструмент за разглеждане на текста, както и за разработване на нови начини на мислене за него. В дипломната си работа „Към теория на четенето: теоретизиране на връзката между читател и текст“ Катрин Кини обсъжда как да четем текстове по начин, който ни помага, за да разкрием значенията, които авторът е възнамерявал да предаде.

Тезата на Кини е разделена на две части. Първата част разглежда как читателите взаимодействат с текстове, докато втората разглежда как читателите създават в съзнанието си свои собствени значения от текстовете. Кини твърди, че читателите не трябва да се разглеждат като пасивни получатели на информация, а като активни участници в създаването на смисъл.

Тя подкрепя аргумента си с различни примери както от литературни, така и от нелитературни текстове. Освен това, тя подчертава важността на резюмето на творбите – ето защо е от съществено значение да бъдем допри в писането на резюме на дипломна работа.

Свързани статии:

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 5 / 5. Брой гласове: 1

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!