Как да пиша по-добре?

Съдържание на статията

4.7
(45)

Представете си, че ви е възложено да напишете нещо. Да кажем, презентация. Гледали сте много презентации и преди, но не сте съвсем сигурни как да напишете такава, която ясно да изразява вашата гледна точка, докато същевременно, разказва завладяваща и забавна история. Или може би трябва да напишете имейл? Или ви е възложена научна работа? Какъвто и вид текст да ви очаква, разработването на план е първата стъпка към успешното писане.

Какво пишете (и защо?)

Преди дори да започнете да очертавате структурата на текста си, отговорете на тези два важни въпроса:

Какво пиша?

Определете дали е кратко есе, дълга изследователска статия, публикация в блог, отговор на прочетено от вас съдържание, съдържание за вашия уебсайт или нещо друго.

Защо го пиша?

Бъдете честни.

Ако това е учебно есе или изследователска работа, вие го пишете, за да спечелите добра оценка и да преминете към следващия обучителен курс. Ако е публикация в блог, може да е просто начин да изразите личните си мисли и чувства – в зависимост от типа на блог поста може и да целите да образовате читателите си и да се позиционирате като авторитет във вашата област. По същия начин може да пишете съдържание за уебсайта си, за да кажете на света какво правите, или пък с цел да класирате уебсайта си по-високо в търсачките (SEO). Каквото и да е целта, писането си е писане.

За кого пиша?

След като отговорите на въпроса „Защо го пиша?“, лесно можете да отговорите и на следващия въпрос: За кого пиша? Кой ще прочете вашия текст? Познаването на вашата аудитория може да ви помогне да оформите и подобрите писането си, за да постигнете целите си.

Професорът ви чете работата ви, за да оцени разбирането ви по дадена тема. Последователите на вашия блог преглеждат блога ви, за да научат по темата, която оразявате, както и за да ви опознаят по-добре. Посетителите на вашия уебсайт ви четат, за да научат за вашата марка и какво предлагате.

Научете универсалните правила за всеки вид писане 

Всеки вид писане има свои правила. Тези правила не са произволни – те съществуват, за да направят комуникацията възможно най-разбираема.

Преди да започнете да пишете по заданието си, разгледайте структурата и езиковите правила, които обикновено се използват при типа писане, който сте избрали. Ще забележите специфики при избора на думи, структурата на абзаци и изреченията, тона и дори напрежението. Всички те могат да варират значително в различните видове писане. Но правилата обикновено остават последователни и унверсални във всеки отделен стил на писане. Например, ще откриете, че лабораторните отчети почти винаги са написани с пасивен тон, докато публикациите в блоговете са по-позитивни и неформални.

Ако не сте запознати с формата, проверете в интернет. Да кажем, че сте били назначени да напишете първото си прессъобщение – влезте онлайн, за да намерите добри примери за успешни прессъобщения. Изучете ги добре и запомнете структурата им.

При някои видове писане правилата са по-строги, отколкото в други. Като цяло, колкото по-официален или професионален е стилът на писане (дипломната или научна работа), толкова по-важно е да се придържате към установените правила.

За сметка на това, в повечето разговорни текстове, като имейли, публикации в социалните мрежи и копита за уебсайтове, придържането към правилата не винаги е най-добрата стратегия. Това ни води до следващата стъпка:

Използвайте правилен език, за да общувате ефективно 

След като се запознаете с правилата, определете дали трябва да ги нарушите или не. Не забравяйте, че доброто писане е свързано с ясното изразяване на вашето мнение. . . А понякога най -ясният начин за комуникация е чрез нарушаване на правилата.

Помислете как говорите. В повечето от вашите ежедневни разговори вероятно използвате съкратени думи като „к’во“ и „‘що“. Със сигурност никога не трябва да използвали тези думи в изследователска статия, където целта ви е да подкрепите тезата си. Ако пишете публикация в блог с цел да общувате с читателите в приятелски, неформален тон, може да е по-удачно да вмъквате жаргонни фрази.

Определете правилната структура за писане

Докато разглеждате примери, за да усетите правилния тон и стил на писане, обърнете внимание на структурата. Точно както всеки вид писане има свои собствени езикови правила и конвенции, има и структурни конвенции. Можете лесно да намерите шаблони за почти всеки вид писане в интернет.

Структурата е важна за ефективното писане, защото съобщава как читателят трябва да взаимодейства с вашия текст. Заглавията трябва да въвеждат нови раздели и да обобщават съдържанието им. Анотациите трябва да улесняват разбирането на вашите аргументи и цитирането на вашите източници. А прекъсванията на нов ред буквално дават почивка на очите на вашите читатели, за да не заспят, докато преминават през дълги абзаци от текст.

Начертайте процеса на писане, за да определите важните стъпки

Писането е процес. Изключително рядко ще изпратите първата чернова на вашия документ или ще изпратите мотивационно писмо, без да нанасяте никакви промени.

Всеки тип писане следва този основен универсален процес:

 • Брейнсторминг:  На този етап още не пишете. Просто мислите за текста и преминавате през аргументите, които ще изброите, изводите, до които ще стигнете, и как ще структурирате всичко това. Тук идентифицирате аудиторията си и най-добрия начин да комуникирате с тях.
 • Подготовка:  Тук започвате да изграждате работата си. Все още не пишете; Събирате източници, очертавате структурата на текста и записвате ключови идеи и фрази, които сте обмисляли.
 • Чернова:  Вече сте готови да започнете да пишете! Оформете очертанията на структурата на текста, които сте създали. Подберете внимателно подбрани ключови думи, изречения и абзаци (според стила, който сте определили). Не се притеснявайте да допускате грешки на този етап – ще ги поправите, когато преработвате.
 • Ревизия и редакция:  Ето кога е време да усъвършенствате черновата, изглаждайки всички грешки, които сте допуснали. Тук оценявате структурата си, съобразявате се със стила и усъвършенствате писането си посредством редакция.
 • Коректура:  Накрая, трябва да проверите работата си. Мислете за този етап като за полиране и корекция. Вече сте разработили всякакви структурни и стилни моменти, сега просто прелиствате повърхността за правописни грешки, грешно написани думи и пунктуационни грешки.

Имайте предвид, че не всеки текст трябва да мине през същите стъпки. И не всяка част от писането се нуждае от еднакво количество отделено време. Например, вероятно не е нужно да влагате много работа в брейнсторминг и подготовка на съобщение в Messenger, но все пак, преди да започнете да пишете, добре помислите какво искате да кажете и кои емоджита да включите. Аналогично, ако подготвяте изследване, може би трябва да прекарате по-голямата част от времето си върху подготвителния етап, да проверявате различни източници и внимателно да проследявате нужните научни статии.

Къде, кога и как да пиша

Готови ли сте да пишете?

При писането всеки е различен.

Някои хора се нуждаят от пълна тишина, за да могат да се концентрират върху писането. Други не могат да се концентрират без малко фонов шум. Някои хора могат да отворят текстообработваща програма и да направят първа чернова за 20 минути. Други трябва да очертаят, организират и изградят своята стратегия за писане абзац по абзац, подобно на къща Lego.

Не се притеснявайте, ако все още не сте сигурни кой процес на писане е най-успешен за вас. Експериментирайте! Опитайте да пишете рано сутрин, преди да започнете деня си. След това пишете късно през нощта, когато всички дневни задачи са изпълнени и можете напълно да се съсредоточите върху работата си. Предизвикайте себе си – ако винаги сте писали дигитално, в софтуер за текстообработка, опитайте нещо ново – предизвикайте се първо да скицирате идеите си на хартия (или обратното!). Колкото повече експериментирате, толкова повече научавате за себе си като писател. И колкото повече научавате за собствените си писателски навици, толкова по-добър писател ще бъдете.

Прочетете собственото си писане

И накрая, прочетете написаното – но не веднага. Когато приключите с писането, затворете програмата или поставете бележника в чекмеджето на бюрото си и преминете към нещо друго. В най-добрия случай, не се занимавайте с текста отново този ден. Дайте му малко време и погледнете отново със „свежи очи“ на следващия ден.

Защо? Защото, когато си дадете известно време между писането и четенето на работата си, вие си давате достатъчно перспектива, за да уловите неща, които може да не сте хванали изначално. Това може да са пропуски под формата на граматически грешки, правописни грешки, непълни абзаци или дори просто неуправилни фрази, които могат да отежнят изказа.

Бонус: 16 лесни начина да подобрите писателските си умения

1. Обърнете внимание на основите

Преди да започнете да пишете своето ново и невероятно съдържание, ще ви е необходимо поне малко разбиране на основните принципи на писане.

Това не означава, че трябва да се запишете в престижна програма за творческо писане в университет от Бръшляновата лига, но все пак трябва да знаете основите на граматиката и правописа. Всеки писател трябва да има копие на актуални речници в библиотеката си, тъй като тази малки, но безценни книги са едни от най-изчерпателните ресурси за правилно използване на граматика и други полезни теми.

2. Пишете, сякаш това е вашата работа

Ако искате да станете по-добри в нещо, трябва да практикувате – тук писането не прави изключение!

За съжаление, няма преки пътища, които могат да ви превърнат в невероятен писател за една нощ. Дори най-талантливите писатели в света е трябвало да научат занаята си практикувайки отново и отново, много години подред. Със сигурност е още по-трудно SEO писането, което създавате съдържание с мисълта да привлечете трафик към публикацията си. Всяко писане има своите специфики!

Ако искате да подобрите уменията си за писане, редовното писане не само ще намали страха ви от творчески блокаж и празна страница (или мигащ курсор), но и ще ви помогне да развиете уникален стил. Така че, дори и никой да не ви чете, продължавайте да пишете. Практиката ще ви доведе стъпка по-близо до съвършенството!

3. Четете, сякаш това е вашата работа

Най-добрите писатели също са запалени читатели и редовното четене е лесен начин да започнете да развивате уменията си за писане. Нямам предвид само публикации в блогове – разнообразете материала си за четене. Разширете хоризонтите си към по-предизвикателни материали, обърнете внимание на структурата на изреченията в тях, избора на думи и начина, по който материалът е сформиран.

Колкото повече четете, толкова по-вероятно е да развиете око за детайла. Скоро ще улавяте какво прави една статия популярна и успешна, както и кои грешки да избягвате.

4. Намерете си партньор за писане

Ако работите в малко по-голяма компания, би трябвало да има поне още един колега, който също обича да пише и иска да стане по-добър писател. Въпреки че писането обикновено се счита за самотна дейност, най-добрите писатели знаят кога е време да получат така необходимата обратна връзка за работата си.

Говорете с вашите колеги (или приятели) и попитайте дали някой би искал да хвърли око на работата ви – може да забележи грешки, които сте пропуснали. Намирането на партньор за писане е чудесен начин да се държите отговорни взаимно и да продължавате развитието си.

5. Присъединете се към уъркшоп или вземете курс

Повечето хора не харесват идеята да застанат пред стая, пълна с непознати и да разкриват душата си пред света с четене на текст. И все пак, помислете за тази възможност. Участието в писателски уъркшоп може да бъде изключително полезно и много забавно (ако успеете да намерите добър организатор).

Не е нужно да имате скрит незавършен роман в чекмеджето на бюрото си, за да се присъедините към работилница по писане. Тези дни срещите за маркетинг чрез съдържание и групите за професионално развитие са изключително популярни, в тях има всякакви хора, повечето дори не са опитни писатели. Не се срамувайте! Присъединете се към една от многото групи за писане в LinkedIn или Facebook, за да се срещнете със съмишленици или пък потърсете семинари за писане близо до вас в сайтове като Meetup. На такива събирания можете да получите градивна критика. Обикновено процесът е такъв – избирате тема, пишете по нея, споделяте написаното с присъстващите, получавате обратна връзка и идеи, преработвате, публикувате. Отново и отново.

6. Направете „дисекция“ на стила на писане, на който се възхищавате

Повечето хора четат редовно едни и същи блогове или сайтове, защото материалите в тях има харесват – но много малко хора разбират защо любимите им източници на информация са интересни. Причината е стилът на писане. За да го овладеете, направете му „дисекция“.

Какво имаме предвид?

Намерете шепа скорошни публикации в блог или уебсайт, който истински харесвате, и ги разпечатайте. След това, подобно на учител, вземете червена химикалка и подчертайте нещата, които ви харесват: определени изречения, фрази, дори цели абзаци. Разгледайте ги и помислете защо харесвате тези елементи от текста. Анализирайте стила на писане и вижте как писателите успяват да вземат една тема и да преминат към друга. Приложете тези техники в собствената си работа.

7. Имитирайте автори, на които се възхищавате

Преди да продължим по-нататък, ще подчертаем – имитацията не е същото като плагиатството. Не трябва да крадете ничия писмена работа. Никога.

Точно както вероятно имате списък с блогове, които четете често, вероятно имате и любими автори. Определете какво ви харесва в работата им и вижте дали можете да използвате произведенията им за вдъхновение, за да подобрите уменията си за писане. Можете да откриете страхотни идеи за хумористични изказвания, препратки към актуални теми, сарказъм и още. С течение на времето ще разработите собствен стил, на който някой ще се възхищава.

8. Не забравяйте, че структурата на текста е ваш приятел

Мигащият курсор на празна страница е враг дори на най-опитните писатели. За да не попадате в такава ситуация, скицирайте очертанията на това, което планирате да напишете. Това ще бъде вашият боен план за действие и ще ви помогне да спечелите „войната“ на писането. Почти няма писатели, които да сядат да напишат каквото и да е било, без да имат предварително изготвен солиден план за действие.

Структурата и очертанията на текста не трябва да бъдат сложни. Нужна ви е една проста мисловна рамка, в която абзаците да са подредени в определен ред, заедно с няколко изречения за съдържанието на всеки раздел. Ако темата за писане, е малко по-сложна, може да се наложи и да си начертаете мисловна схема. Приемете структурата като пътна карта, която ви отвежда към успеха. Ако се почувствате изгубени, обърнете се към картата – тя ще ви покаже накъде вървите.

9. Редактирайте работата си безмилостно

Когато започнете да пишете всеки ден (или поне редовно), вие ще започнете да се чувствате по-уверени в работата си. Страхотно! Само че скоро ще станете своя собствен най-суров критик.

Редактирането е трудно умение за начинаещите писатели, тъй като те ценят високо времето и усилията, които влагат в писането си и се радват дори на малките успехи. Въпреки това, няма съвършени текстове. Не се обиждайте, ако редакторът ви нареди да пренапишете всичко – това е за добро. Практиката ви прави по-добри и скоро ще улавяте грешките още преди да са се случили.

Развийте дисциплината, необходима за премахване на чуждици от текстовете си. Устоявайте на изкушението да се отнесете в лирични отклонения и се научете как по-бързо да стигнете до същността. Не сте сигурни дали абзацът звучи добре? Щом се чудите, вероятно не звучи добре. Бъдете строги и критични към себе си. Преценявайте се добре, опознайте слабостите си и знайте кога да изтриете или преработите нещо. Ако придобиете тези умения, ще станете много по-добри в писането.

10. Приемете, че първите чернови са почти винаги за боклука

Най-добрите писатели карат писането да изглежда толкова лесно. След като прочетете страхотна публикация, вероятно си представяте любимите си автори как без усилие създават невероятни публикации с минимални усилия. Е, ето ви доза утеха – писането далеч не работи по този начин.

Първите чернови почти винаги са глупости, достойни само за боклука и това е нещо напълно нормално. Не се самонаказвайте, ако не създадете шедьовър от първия си опит. Първо запишете идеите си на хартия, а чак след това се върнете и започнете да редактирате и елиминирате идеи. Писането е повтарящ се процес и дори най-добрите писатели трябва да отделят много време за преработка на материали си.

11. Намерете добър редактор

Независимо дали се опитвате да изготвите стратегия за съдържание или искате да напишете гост блог в любимите си сайтове, намирането и работата с добър редактор е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите уменията си за писане. Ще познаете най-добрите редактори по това, че те ви показват защо нещо не звучи добре.

Знаем, че мисълта някой друг да прочете вашето произведение може да звучи плашещо, но това е за добро. От решаващо значение да развиете добри навици за писане от самото начало и да се научите да приемате конструктивна критика за работата си. Помнете – писателите са отчаяно нуждаещи се същества, които трябва постоянно да бъдат уверявани, че са творческите гении, за които се смятат. И въпреки това, ще трябва да развиете дебела кожа, ако сте сериозни в работата си. В това отношение, добрият редактор е човекът, на който трябва да имате доверие.

12. Премахнете ненужните думи

Друга често срещана грешка сред начинаещите автори (а и сред някои по-опитни писатели) е изборът на прекалено сложни изречения в опит да „звучат“ по-авторитетно.

В много случаи по-кратките изрази могат да имат по-голямо въздействие. Може би сте чували за най-страшната история с шест думи, за която се предполага, че е написана от Ърнест Хемингуей – тя гласи: „За продажба: бебешки обувки, никога не са носени“. Дали Хемингуей е написал това или не, е без значение – силата на тези шест думи показва, че краткостта може да бъде мощен инструмент, когато се използва правилно, и не е необходимо всяко изречение да бъде силно преувеличено и засукано, за да бъдете убедителни.

13. Връщайте се към старите си текстове

Писането трябва да е забавно. Една от тръпките е това да видиш напредъка си. Това е една от най-удовлетворяващите части от писането. От време на време (но не прекалено често) препрочитайте предишните си текстове и сравнявайте със стила си днес. След това се потупайте по гърба и се похвалете сами – работили сте усилено и често, така че не се срамувайте, поздравете се сами за прогреса си.

14. Не се страхувайте да кажете това, което мислите

Повечето съдържание в мрежата е  ужасно скучно. Това е така, защото твърде много блогъри се фокусират върху публикуването на едни и  същи новини като всички останали, без да си правят труда да добавят собствено мнение или коментар.

След като започнете да откривате собствения си „глас“, не се притеснявайте да споделяте мнението си. Това прави текстовете ви по-интересни за четене. Не се стремете целенасочено да ядосвате никого, за да привличате внимание, а просто добавяйте стойност към четивото за вашата аудитория.

15. Направете собствено проучване

В стремежа си да публикуват бързо, много автори се опитват да използват „преките пътища“ на интернет, без фактология. И това е сериозна грешка. Често допускани грешки са измислена статистика заради бързане или мързел, друг път дори чисто „преписване“ от други статии. Такива неморални практики могат да доведат до големи проблеми с вашия редактор и мениджър, както и да ви накарат да изглеждате като аматьор.

Всеки прави грешки и не е нужно да прекарвате седмици в изваждане на стотици препратки към каква ли не статистика, но все пак, направете си собствено проучване. Не се доверявайте на всичко в интернет и използвайте първични източници, когато е възможно.

16. Не забравяйте, че завършеният текст е по-добър от перфектния

Определено трябва да отделите време, за да пишете възможно най-добре, да коригирате и редактирате старателно работата си и да се уверявате, че мисълта ви протича логично и преминава безпроблемно от една точка до друга.

Това, обаче, не означава, че трябва да отделите седмици, за да напишете нещо.

Няма перфектен текст – трябва да знаете кога е време да публикувате написаното. Не бъдете фанатично критични. Това е особено важно в сферата на маркетинг чрез съдържание, защото там рядко ще имате лукса да създавате неповторими публикации, пълни с трогателни изречения и художествени образи. Не изпускайте от поглед крайните срокове и редакционните календари – те са вашия главен мениджър.

Резюме: Как да подобрите уменията си за писане

 1. Разгледайте основните принципи на писане, граматика и правопис.
 2. Пишете, сякаш от това зависи заплатата ви и практикувайте редовно.
 3. Четете повече, за да развиете усет за добро и ефективно писане.
 4. Намерете си партньор. Помолете го да прочете текстовете ви и да ви предостави обратна връзка.
 5. Присъединете се към уъркшоп, среща или нощен курс по писане.
 6. Отделете време да анализирате стила на писане, на който се възхищавате.
 7. Имитирайте стила на автори, на които се възхищавате.
 8. Очертайте структура на писането си.
 9. Редактирайте текстовете си.
 10. Приемете, че първите чернови почти винаги са лоши и ги преработвайте бързо.
 11. Намерете редактор, който е търпелив и надежден.
 12. Премахнете ненужните думи от написаното.
 13. Прегледайте предишната си работа и вижте как сте израснали.
 14. Не се страхувайте да кажете каквото мислите, когато пишете.
 15. Уверете се, че извършвате надеждни авторски изследвания.
 16. Не отлагайте писането. Започнете сега.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.7 / 5. Брой гласове: 45

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!