Как се пише книга?

4.8
(17)

Как се пише книга – стъпка по стъпка? Зададох този въпрос десет пъти днес, което не е изненадващо, тъй като е и един от най-често задаваните въпроси във всеки писателски форум. Разбира се, някои журналисти са по-амбициозни и предпочитат да питат нещо от рода на „Как се пише бестселър?“ или дори „Как се пише литературен шедьовър?“. За щастие тези въпроси обикновено се разглеждат в повечето телевизионни предавания и форуми, затова има доста съвети и отговори.

И също толкова предсказуемо гостите на авторите на такива предавания винаги дават най-честния отговор, който е: „Честно казано не знам. Просто сядам и започвам да пиша“. Този отговор никога не пропуска да впечатли мен, както и другите зрители. И да ни разочарова.

Но истината е друга – проба и грешка.

Как се пише книга с метода „проба и грешка“

Удивително е как всеки професионален писател следва един и същи метод на проба и грешка. Когато става дума за писанем няма един най-добър начин за писане на книга. Няма грешен и верен начин. Изглежда, че за някои хора по света писането на книги се е превърнало в олимпийско събитие! Те обичат да задават още по-дръзки въпроси като „Колко време ви отнема за вашите романи?“ или „Каква е вашата рутина за писане?“ и така нататък. Но това не е надпревара. Писането е процес, който изисква време, внимание.

Знаете ли, че някои от най-великите писатели в света са приемали писането на книга като специално сакрално събитие, дори ритуал – те са се къпели, гладели са дрехите, обличали са нова бяла риза, сядали са в тишината в стаята си и са започвали да пишат с часове на приглушена светлина.

За колко време се пише книга?

Спомням си дните, когато бях много впечатлен от всички онези известни романисти и техните бестселъри. Никога не ми е хрумвало, че е възможно написването на една книга да отнеме по-малко от шест месеца или поне 12 месеца, защото вече бях превъзмогнала „Изгубеният символ“ на Дан Браун, който му е отнел само осем седмици, за да бъде завършен. От друга страна, някои заглавия се публикуват години след началото на своето написване, но са не по-малко успешни. Например първият роман на Марк Твен „Невинните в чужбина“ е написан 30 години преди публикуването му през 1869 г.! Разбира се, това е краен случай, но дори сериозните писатели не трябва да се притесняват от времето и краните срокове, ако наистина искат да успеят

Как се пише книга: Как да напишем книга в 5 стъпки

Ако искате да научите повече за това как да напишете книга, тази статия предлага най-добрите съвети по темата.

Колко от нас всъщност знаят какво е да седнеш и да напишеш роман? Мисля, че повечето хора не осъзнават в какво всъщност се забъркват, когато се заемат да напишат 200 страници (или дори 80).

Стъпка 1: Направете си план, преди да напишете книгата си

На първо място, уверете се, че имате някакъв план или схема за вашата история. Не се нуждаете от нищо твърде подробно, но да имате представа за това какво целите и какво ще се случи по време на историята е от съществено значение, за да поддържате мотивация и интерес към собствената си работа. Може да е трудно да преминаваш през нещо отново и отново, само защото не знаеш накъде отива.

Стъпка 2: Планирайте и вашите герои

Да, това означава да създадете пълен списък с герои и техните характери и отличителни личностни характеристики, преди да напишете книгата си. Конато хората започнат да мислят за своята книга, те обикновено започват с измислянето на сюжета; но без герои няма сюжет! Вашият главен герой трябва да бъде напълно обмислен преди да започнете (не забравяйте и за второстепенните герои). В противен случай така или иначе ще ги промените по време на процеса на писане (което води до ненужно пренаписване).

Стъпка 3: Напишете първата си чернова

Тук е доста лесно; просто пишете, без да премисляте. Не се притеснявайте колко добре се справяте или дали това, което сте написали, е добро (все още). Просто пишете докато можете.

Стъпка 4: Прегледайте черновата си

Отделете няколко дни или дори седмица (ако можете), за да забравите за книгата си и след това се върнете и я прочетете отново, без да правите никакви промени. Това е моментът, когато ще трябва да бъдете критични към себе си; прочетете историята и се запитайте дали бихте искали да прочетете тази книга, ако някой друг я напише. Ако отговорът е не, помислете как можете да подобрите текса (простото пренаписване на определени части няма да помогне твърде много тук). Освен това вижте какви са мненията на другите хора: харесва ли им? Има ли нещо объркващо? Ще препоръчат ли вашата книга? И накрая…

Стъпка 5: Изпратете черновата си

Време е да публикувате книгата си! Това не е толкова лесно, колкото звучи; всъщност може да бъде изключително трудно и отнема много време. Но след като приключите с писането на книга и я публикувате, за да я види целият свят, няма по-добро чувство на този свят от това да видите името си в списък с бестселъри или да чуете какво имат да кажат хората за работата ви.

От какво имате нужда, за да напишете книга?

Ще имаш нужда от:

  • Компютър
  • Време (Планирането на всичко може да отнеме от час до ден; писането на по-голямата част от романа може да отнеме около три месеца и т.н., ако работите без прекъсване)
  • Оригинална идея (Не – не можете просто да копирате стила на друг писател!)
  • Ентусиазъм (Ако наистина не искате да напишете книга, моля, дори не се опитвайте. Писането на роман е тежка работа и трябва да сте 100% отдадени, за да може някога да бъде завършен)

Запомнете: Само защото първата ви чернова може да изглежда лоша, това не означава, че историята ви не е добра. Винаги можете да я поправите по-късно! Повярвайте ми, когато казвам, че никога няма да погледнете назад към края на този процес и да съжалявате, че сте написали историята си. Също така, никога няма да се чувствате наъпно готови. Но… Усещането, което ще имате, когато най-накрая публикувате книгата си, ще бъде невероятно;

Свързани статии:

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.8 / 5. Брой гласове: 17

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!