Как да се подготвиш и участваш в конкурс за есе?

5
(1)

В тази статия ще ви научим как да се подготвите за конкурс за есе и да участвате в конкурс за есе! Продължавайте да четете, за да научите повече…

Конкурсите за есета са отличен начин да отличите работата си от другите, но те също могат да бъдат плашещи, ако никога преди не сте участвали в нещо подобно. Това ръководство ще ви преведе през процеса на планиране на вашето есе, участие в самото състезание и след това как да се справите с натрупания опи, след като спечелите или загубите. До края на това ръководство ще имате всичко, което трябва да знаете, за да се подготвите и да участвате в конкурс за есе!

Как да се подготвиш и участваш в конкурс за есе

Писането на есе за конкурс, независимо дали е за училище или за професионални цели, може да бъде плашещо, но не е толкова трудно да се направи добре.

Вид на конкурса за есе, в който ще участвате

Първото нещо, което трябва да направите, е да разберете в какъв тип конкурс за есета участвате. Има много различни видове есета. От убедителни, базирани на мнения и на изложения, в зависимост от нивото и жанра ви, може да има няколко повече типа от тези. Най-важното е да се запознаете с това, което се очаква, за да можете да приспособите есето си към изисквания формат за конкурса. Не искате да започнете да пишете и да разберете по средата, че текстът не върви по план!

Има два основни типа конкурси за есета: академични, които обикновено включват избрани ученици, и свободни, в които всеки може да участва.

Академичните състезания обикновено имат изисквания за конкурсните есета, които варират в зависимост от училището или държавата. Ако участвате в състезание на свободна практика обаче, вероятно ще бъдете помолени да напишете между 500-800 думи по конкретна тема с определени изисквания.

Някои колежи, гимназии и университети използват конкурси за есета като начин да помогнат на учениците да подобрят уменията им за писане. Ако искате да участвате в тези видове състезания, започнете, като попитате вашите учители или връстници в кои от тях са участвали или са чували за тях. Можете също да търсите в уебсайтове по избор за повече информация. След като разберете къде се провеждат вашите местни конкурси за есе, отделете малко време, за да напишете печелившо есе, което демонстрира талантите ви като автор!

Подготовка за конкурс за есе

Спечелването на конкурси за есета започва с добра подготовка.

В допълнение към избора на тема, с която сте запознати, също така е умно да се уверите, че мислите ви са организирани, преди да започнете да пишете. Докато някои конкурси за есета имат много специфична структура, други изискват състезателите да черпят от общ набор от теми или подкани за писане. Ако не са дадени конкретни инструкции, бъдете готови на всичко! Направете проучване на потенциални теми и имайте ясна визия за това, за което ще пишете, преди да започнете.

 • Вижте предишните теми
 • Открийте предишните победители и отличени есета
 • Прочетете сходни есета
 • Изберете тема, на която сте компетентни
 • Запознайте се с информация по избраната конкурсна тема

Точно както правите, когато пишете статия, брейнстормингът може да ви помогне да измислите идеи за вашето есе за конкурс. Избройте всичките си свързани с темата ключови думи в бележка, след което се опитайте да ги свържете с подкрепящи доказателства от живота си. Продължавайте да добавяте подробности, докато не получите солидна схема, която звучи печелившо. Просто се уверете, че не използвате никакви мисли и взаимствания от работата на други хора.

Започнете брейнстормингът, като размишлявате по темата. Прегледайте опита си и се сетете за нещо, което наистина е предизвикало интереса ви. След като имате тема, започнете с три точки, за които бихте искали да пишете. Не ги развивайте, на този етап използвате само точки, за да ви напомнят за посока. Тази стъпка се нарича свободно писане или поток на съзнанието, което ви позволява да извадите всичките си идеи, без да се притеснявате

План за конкурсно есе

Преди дори да започнете да пишете, съставете план за конкурсното есе, за да знаете какви точки искате да направите и как ще ги развиете.

 • Сформирайте своята позиция по темата
 • Запишете мислите си и отправните си точки
 • Запишете аргументи в полза на темата
 • Структурирайте в план с увод, теза, изложение, заключение

Ето няколко стъпки, които да ви помогнат да се подготвите и да участвате в конкурс за есе с най-добрия възможен шанс да спечелите:

Бъдете различни

Познаването на начина, по който работят конкурсите за есета, ще ви даде предимство при участието в такъв конкурс. Има определени стъпки, които трябва да се предприемат, за да гарантирате успеха си в спечелването на конкурс, като например: провеждане на проучване по вашата тема; формулиране на план; организиране на вашите идеи; структуриране на вашия текст; редакция и корекция; и накрая следване на всички инструкции, предоставени от съдиите.

Не е нужно да пишете за ежедневния си живот или преживяванията си, ако не искате, но ако изберете по-лична тема, винаги можете да представите някаква уникална гледна точка.

Например, вместо да пишете за това как технологията е повлияла на обществото (което правят повечето есета за технологиите), опитайте да пишете за това как технологията е повлияла на ежедневния ви живот. Можете да използвате уникални истории или анекдоти от собствения си живот, които подкрепят или оспорват популярно мнение по тази тема.

Ясно структурирани мисли в есето

Доброто писане е нещо повече от правопис, граматика, синтаксис, пунктуация и т.н.

В добрите есета за конкурс трябва да бъдете ясни, кратки и последователни. Това означава, че вашето писане трябва да бъде лесно за разбиране от другите – не трябва да изисква от тях да четат между редовете или да си бъркат в мозъците, опитвайки се да дешифрират това, което казвате.

Винаги започвайте с чернова

За да спечелите състезателен конкурс за есе, ще ви трябва страхотна идея, задълбочен план за действие и малко късмет. Ако вече имате идея за вашето участие в конкурса за есе, но не знаете откъде да започнете, помислете за написването на есето си първо като груба чернова. След това използвайте тези съвети за създаване на печелившо конкурсно есе, за да го прецизирате в окончателната му форма.

Участие в конкурс за есе

 • Проверете добре какви конкурси предстоят
 • Запознайте се с изискванията
 • Следете за крайните срокове
 • Вижте историята на участие и примери за есета, които са печелили конкурса
 • Помолете някой да прегледа текста ви
 • Винаги „преспивайте“ текста – правете редакция дни, след като сте го написали
 • Събирайте критика и я приемайте с отворено сърце, без да се сърдите
 • Пишете така, че да хванете вниманието – дори, ако някой от конкурса чете „по диагонал“
 • Изпратете дни преди крайния срок и поискайте потвърдение, че са получили работата ви
 • Дръжте копие на работата си

Конкурсното есе трябва да бъде възможно най-интересно, увлекателно и все пак, свързано с темата на конкурса за есе.  Също така не забравяйте, че много конкурси включват отговор на писмени интервюта, така че не оставяйте въпроси без отговор след първата си чернова. Като общо правило: доброто есе е приятно за четене – то държи хората ангажирани, докато стигнат до края му! Късмет!

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 5 / 5. Брой гласове: 1

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!