Как се пише молба? (Образец)

4.5
(15)

В тази статия ще ви научим как се пише молба – образец, съвети, идеи и видове молби според повода за тяхното написване.

Какво е молба и как се използва?

Молбата е вид административен документ, който се използва често от българската администрация. Пише се обикновено по образец и със стандартен дизайн.

В следващите редове ще обсъдим едни от най-често използваните случаи, когато се изисква от вас да напишете молба. В самата си същност, тя не е изобщо трудно за написване, но все пак, трябв да внимавате и да отделите време и внимание. За вдъхновение сме ви подготвили и образец за писане на молба, който можете да следвате като отправна точка и да моделирате спрямо своите нужди и повод за написване.

Видове молба

Съществуват различни видове молби, като те се различават спрямо повода на написване и крайната цел. Винаги проверявайте дали няма определен образец за молба или шаблон, който трябва да следвате при писането. Освен това, бъдете максимално изчерпателни, когато описвате от какво имате нужда.

Ние от как.net сме извадили най-често срещаните мобли за вас:

писане на молба - Как?NET
Писане на молба

Как се пише молба?

Обикновено същността на текста в молбата е вашето искане, което е в свободен текст и може да бъде всякакво по естествено. Въпреки това, невсичко е „волна програма“. Молбата се пише с определена структура, която е добре да се следва, за да не се изпусне нещо важно:

Адрес и получател на молбата

Винаги се започва с адрес – това е нещо, което е останало още от времето на бюрокрацията. Пише се в горния десен ъгъл на документа и включва: Име и длъжността на лицето, наименование на учреждението или институцията, име на лицето, към което се обръщате. Може да добавите думичките господин, госпожа, госпожица (обикновено се изписват г-н, г-жа, г-ца).

След това напишете в средата на листа с главни букви и с по-голям размер на буквите думата: МОЛБА

Лични данни

Напишете следните лични данни в молбата:

• заеманата длъжност

• местоработата

• постоянният адрес, адресът за кореспонденция и телефон за връзка.

При подаване на молба за постъпване на работа се включват и данните от личната карта, които се изписват преди постоянния адрес

Данните на заявителя, най-често просто включват име и фамилия. Когато е необходимо, може да се допълни и позицията.

Обръщение

Напишете го с голяма буква в средата на листа под наименованието на документа и под вашите лични данни като подател. Бъдете учтиви. Трябва от пръв поглед да бъде ясно на кого пишете молбата, за да ви обърне внимание правилният човек, а не някой друг!

Същност на молбата

Напишете това, което искате – облечете искането си с думите. Например: Моля да ми бъде отпуснат годишен отпуск. Моля да ми бъде издаден сертификат за….

Приложения към молбата

Понякога към заявлението (молбата) се прилагат различни документи, които се добавят като приложения.

Дата, място, подпис, печат

Добавете тук дата, място, подпис и печат – на подателя. Така декларирате от кого е молбата.

Образец за молба

До
Директора
на Компания„АБВ”
София, България

МОЛБА


от Славина Петрова Иванова
позиция Маркетинг мениджър
гр. София, жк „Стрелбище”,
ул. „Красиви очи“ 23

Уважаеми г-н Директор,

Моля да ми бъде разрешено удължаване на платения отпуск през настоящата година до 30 февруари поради лични причини. Надявам се, че молбата ми ще бъде удовлетворена.

Прилагам:

  1. Удостоверение


    София;
    10.01.2022 г.
    С уважение,
    (Подпис)

 

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да напишете молба спрямо повода, който изисква нейното наличие. Бъдете внимателни, пишете грамотно и проверявайте за правописни грешки преди да предадете документа към ръководството или съответната институция.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.5 / 5. Брой гласове: 15

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!