Как се пише мотивационно писмо за стаж? (Пример)

4.4
(5)

Научете се как се пише мотивационно писмо за стаж, както и вижте шаблон – пример.

Когато кандидатствате за стаж, работодателите могат да ви поискат мотивационно писмо заедно с вашата автобиография, препоръки и други необходими документи. Мотивационното писмо е един от най-добрите начини да предадете своите аргументи защо сте най-добрият кандидат за стажа, което ви позволява да напишете повече за своите ключови умения и опит.

Ето няколко съвета и примера, които да ви помогнат да създадете мотивационно писмо за кандидатстване за стаж. За повече вдъхновение разгледайте образци на мотивационни писма, за да получите представа как могат да изглеждат мотивационните писма, подходящи за вашата индустрия или позиция.

Как да напиша мотивационно писмо за стаж?

Добре написаното мотивационно писмо трябва да подчертава съответните умения и опит, които ви правят най-подходящи за ролята. Той също така трябва да привлече вниманието на работодателя, като го убеди да преразгледа допълнително вашата автобиография. За да постигнете тези цели, е важно да включите няколко ключови части от информацията:

1. Посочете точната позиция, за която кандидатствате

Когаго пишете мотивационно писмо за стаж, започвайте с позицията, за която кандидатствате. Насочете вниманието към това, което ви прави най-добрия кандидат за конкретната позиция. Това показва, че сте отделили време да напишете нещо специално за определената компания, вместо да използвате едно общо мотивационно писмо за всички кандидатури. Също така, методът напомня на аудиторията (HR-ите) за позицията и предоставя контекст за останалата част от вашето писмо.

2. Използвайте правилните ключови думи

Работодателите често не четат. Да, звучи кофти, но е така. Те по-скоро сканират автобиографиите и мотивационните писма за ключови думи, свързани с ролята. Внимателно прегледайте длъжностната характеристика и уебсайта на компанията за „улики“. Съставете си списък с думички, които трябва да включите.

Например, ако в длъжностната характеристика е посочено „управление на времето“ като желано качество, опитайте да изброите подходящи примери в мотивационното си писмо.

Важно: През 2022 г. се очаква много компании да въведат софтуери за сканиране на автобиографии и мотивационни писма, особено в чужбина. Тук ключовите думи са от първо значение.

3. Включете портфолио

Чудите се как се пише мотивационно писмо за стаж, когато нямате опит? Ако имате малък или никакъв професионален опит, портфолиото е вашата златна карта! То може да бъде МНОГО полезно за работодателите. Включете в него всякакви примерни проекти, които сте правили в университета. Избройте и завършени курсове, свързани с длъжностната характеристика или индустрията. Ако имате сертификати – още по-добре.

Например, ако кандидатствате за стаж по дизайн, не забравяйте да изброите своите курсове по дизайн и всички значими свързани постижения.

4. Напишете за най-силните си черти и умения

Основната част на вашето мотивационно писмо трябва да е фокусирана върху подчертаване на съответните знания, опит и образование, които ще бъдат от полза за работодателя. Дори и да нямате професионален опит в индустрията, можете да включите уменията, които сте придобили на предишни работни места, доброволчески позиции, класове или проекти, които сте завършили, или постижения в извънкласни дейности.

Например, ако кандидатствате за позиция като стажант в местно вестникарско издание, бихте могли да обсъдите ролята си на редактор на студентски доклад или как предишната ви работа като рецепционист ви е научила на важността на умението да управляваш времето си.

5. Обяснете защо сте подходящи за стажа

Трябва да включите едно или две изречения, свързани с вашата връзка с квалификацията на стажа. Прегледайте внимателно публикуваната длъжностна характеристика, за да разберете какви умения и опит търси работодателят.

Слейте тези със своите и решете кои да дадете приоритет в мотивационното си писмо въз основа на публикуването.

6. Опишете какво смятате, че бихте спечелили от стажа

В повечето случаи работодателите са изградили стажантска програма, за да помогнат на студентите и младите специалисти да разберат по-добре индустрията и да развият умения, опит и взаимоотношения, които ще им служат през цялата им кариера.

Освен да обясните какво ще внесете в организацията, подчертайте какво се надявате да постигнете и да научите през стажа.

7. Прегледайте мотивационното си писмо за стажа, преди да го изпратите

Когато мотивационното ви писмо приключи, отделете време за преглед и редактиране. Когато четете, проверете внимателно за правописни, пунктуационни и граматически грешки.

Ако е възможно, помолете доверени приятели или членове на семейството да прегледат окончателната ви чернова от гледна точка на трета страна.

Примерно мотивационно писмо за стаж

Уважаеми г-н Смит,

Изпращам автобиографията си за разглеждане за лятната стажантска програма за дизайн на приложения в ABC Company. Предвид уменията и опита, описани в моята приложена автобиография, вярвам, че ще бъда достоен актив за вашия екип.

През трите си години в колежа XYZ завърших много проекти, свързани с авангардните тенденции в дизайна и най-добрите креативни практики, включително „Принципи на UX дизайна – потребителското изживяване“ и „Дизайн на мобилни приложения“, където научих и приложих умения като картографиране на потребителски пътеки, Програмиране на приложения и софтуер за проектиране за различни мобилни устройства и операционни системи.

Освен това, прекарах миналия семестър като доброволец в местна организация с нестопанска цел, която събира дрехи и мебели и ги преразпределя на семейства в нужда. Помогнах на екипа им да актуализират и да стартират приложение, което позволява на хората в общността да намират най-близките точки за дарение и да планират вземане.

Вярвам, че съм отлично допълнение към вашия екип. Този стаж ще ми даде възможност да развия реалния си опит в технологичната индустрия и ще ми помогне да доразвия и усъвършенствам уменията си за проектиране на приложения.

Очаквам отговора Ви с нетърпение!

На Ваше разположение,
Ерика Гарсия“

Изпращане на мотивационно писмо за стаж

Освен ако не предавате на ръка своята автобиография и мотивационно писмо, вероятно ще изпратите мотивационното си писмо цифрово. Понякога работодателите ще изискват от вас да прикачите файла с мотивационно писмо като част от заявлението. В други случаи те ще ви помолят да изпратите по имейл мотивационното си писмо, заедно с автобиографията си.

Има два начина да направите това:

Прикачете мотивационното си писмо към имейла.

Ако работодателят ви помоли да прикачите мотивационно писмо към кандидатурата си за стажа, можете да изберете файла от компютъра си и да го прикачите към имейла си.

Уверете се, че името на файла включва вашето име. Например Erica-Garcia-Cover-Letter.doc вместо нещо общо и трудно за търсене, като coverletter2.doc.

Ако искате да подобрите уменията си за писане на имейли, тогава нашата статия на тази тема ще ви помогне.

Прочетете: „Как се пише имейл за кандидастване на работа?

Съвети за писане на успешно мотивационно писмо за стаж

Вашето мотивационно писмо за стаж ви позволява да обобщите най-добрите си качества, умения и опит, за да покажете на работодателите, че имате необходимите знания, за да се отличите на позицията. Използвайки тези съвети, можете да напишете завладяващо писмо и да се приближите една крачка по-близо до спечелването на стажа, който искате.

Ето няколко съвета как да напишете успешно мотивационно писмо за стаж:

  • Бъдете себе си
  • Не пишете за информация, която не е от пряко значение за позицията
  • Бъдете откровени и не се представяйте като безгрешни
  • Липсата ви на опит не е повод за срамуване! Работодателят ви знае, че търси стажант, а не експерт!
  • Покажете ентусиазъм и креативност – HR-ите търсят стажанти, за да вкарат глътка свеж въздух в организациите си. Това, че сте „млади и зелени“ е ваше преимущество, а не недостатък
  • Бъдете любезни
  • Не бъдете самонадеяни
  • Проявете интерес към екипите, с които ще работите – тези ваши колеги ще споделят на мениджъра ви как се справяте и потенциално могат да ви повишат и предложат постоянна позиция
  • Демонстрирайте интереса си към организацията и позицията! Покажете амбиция!

Ако планирате да кандидаствате в университет и искате да напишете добро мотивационно писмо, тогава нашата статия на темата ще ви е полезна.

Прочетете: „Как се пише мотивационно писмо за университет?

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.4 / 5. Брой гласове: 5

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!