Как се пише мотивационно писмо за университет?

4.4
(14)

Научете се как се пише мотивационно писмо за университет – съвети, примери, идеи за идеалния текст, който да ви осигури желаното място за бакалавър или магистър.

Какво е мотивационното писмо за университет?

Мотивационното писмо за университет има за цел да опише вашата професионална компетентност и лична мотивация за избора на обучение в определена област на образованието и в конкретен университет.

Това е най-персонализираният и важен документ, който можете да създадете, за да изпратите заявка до университет по време на процеса на кандидатстване. Много често мотивационното писмо ще направи най-силно впечатление. То може да бъде решаващо за приема ви или отхвърлянето на кандидатурата ви в университета. Освен това, то е ключово за екипът, до който изпращате молбата си.

мотивационно писмо за университет - Как?NET

Как да напишете вашето мотивационно писмо за университет

В писмото можете да напишете уместни и интересни подробности за себе си, които могат да докажат на служителите по приема, че сте правилният кандидат, който да бъде избран за участие в тяхната образователна програма.

Мотивационното писмо играе решаваща роля при определянето дали ще бъдете приети или не. Може да бъде много предизвикателно да се представите по начин, който би убедил учебната институция, че сте подходящи. Дори ако сте изключителен студент с най-високите възможни оценки, много постижения и много мотивиран, може да не успеете да не бъдете приети в университета въз основа на начина, по който сте написали мотивационното си писмо. Затова, продължавайте да четете съветите ни за писане.

Вашите силни черти и характеристики трябва да се показват по най-добрия възможен начин във вашето мотивационно писмо, без да звучат безсмислено, в противен случай, писмото ви ще се счита за неадекватно!

Не е задължително да го напишете по начин, който ви кара да изглеждате несериозни, по-скоро се съсредоточете върху вашата интелектуална преднина. Внимавайте да обръщате твърде много внимание на вашите слаби страни – винаги се фокусирайте върху силните си страни и причините, поради които сте правилният кандидат за университета.

*Винаги планирайте предварително, преди да изпратите окончателните си чернови. Не се притеснявайте да пишете всичко, което ви хрумне. Първо, планирайте концепцията, след това оформлението, структурата и чак накрая – дребните детайли, в които се крие „Дяволът“.

Кандидатстване в университет с мотивационно писмо

Концепцията на писмото и същността му трябва да съдържа всичките ви мисли за това защо искате да придобиете конкретната научна степен, качествата, които можете да внесете в програмата, защо конкретният университет е най-добрият вариант за вас. Помислете какви са доводите ви по тези теми и чак след това пренесете тези идеи в чернова.

Как се пише: Оформление на кандидатурата за университет и дължина

как да форматираме мотивационно писмо за университет - Как?NET

Оформлението е начинът, по който вашият документ е форматиран и трябва да показва вашия професионализъм и внимание към детайла. Дори усета ви към естетиката! Ако в описанието на мотивационното писмо от университета няма спецификации, трябва да се опитате да се впишете в максимална дължина от две страници.

Структурата определя потока на мисълта на писмото. Трябва да има ярко въведение, водещо плавно към силна теза с подкрепящи аргументи и открояващо се обобщение на съдържанието. Заключението трябва още веднъж да посочи вашите лични предимства.

Редакцията е свързана с подбора на използването на думите, които сте избрали. Трябва да избягвате използването на сложни думи и конструкции, тъй като те могат да отблъснат или да дразнят служителите по подбор на персонала. Използвайте доста красноречив, убедителен, приятен език, за да покажете защо сте изключителни, вместо да кажете „Изключителен съм!“. И проверете граматиката, правописа преди да изпратите съобщението. Важно е да получите обратна връзка от близки хора, чието мнение цените – те могат да забележат детайли, които са ви убегнали.

Неща, които трябва да имате предвид, когато пишете мотивационното си писмо за университет

Не повтаряйте
Не повтаряйте това, което вече е написано във формуляра за кандидатстване или автобиографията – това е нещо много важно, което трябва да имате предвид, тъй като служителите по приема ще получат много мотивационни писма от много кандидати и ако се повторите ще бъдете много досадни. Опитайте се да се поставите на тяхно място и да бъдете максимално обективни! Може да забележите, че трябва да бъдете или по-креативни, интересни или смели в мотивационното си писмо.

Опитайте се да паснете

Пишете въз основа на спецификата на университета – докато изграждате мотивационното си писмо, внимавайте да дадете приоритет на интересите, които корелират с програмите, предоставяни от университета.

Бъдете проактивни

Помислете как ще се възползвате от програмите, които следвате и защо сте мотивирани да посещавате тези курсове. Обикновено университетите имат много ясни и информативни изисквания на своите уебсайтове, както и какви качества и квалификации очакват да срещнат у кандидатите си.

Силно въведение

Напишете едно силно въведение, което да привлече вниманието на читателите – вашето въведение е най-важната част от писмото. То ще определи дали служителите по приема ще се ангажират и ще продължат да четат цялото писмо докрай. Това е мястото, където ще решат дали да продължат да разглеждат вашата кандидатура или ще я отхвърлят напълно. Помислете за начин, по който да не звучите клиширано и в същото време, да бъдете интелигентни и ангажиращи.

Пишете кратко, точно и ясно

Не се опитвайте да правите говорите с твърде много аргументи – разабира се, може да се развълнувате много и да искате да покажете много от важните си преимущества и някак си несъзнателно да направите бъркотия, опитвайки се да изброите всичките си интереси. Накрая бихте изглеждали така, сякаш се опитвате да кажете много, за да ги накарате да ви харесат. Не бихте искали да изглеждате отчаяни или твърде надути и показни, защото и в двата случая няма да сте особено привлекателни! Бъдете смирен кандидат, бъдете последователни!

Как да напишете най-доброто мотивационно писмо за университет

най доброто мотивационно писмо университет - Как?NET

Ето още няколко съвета, които ще ви помогнат да си отговорите на въпроса как се пише мотивационно писмо за университет:

  • Бъдете себе си
  • Покажете креативност
  • Подчертайте ентусиазма си, желанието да се учите и да прилагате знанията
  • Изброявайте предишния си опит, който включва активно участие в кампании
  • Давайте добри примери от практиката си
  • Избройте интересите си и ги обвържете с образователните направления в университета
  • Не се хвалете прекалено много, бъдете сдържани и уверени

Пример за мотивационно писмо за университет

Уважаема г-жо/гг-н, ………

С това писмо кандидатствам за позиция в магистърската програма по международни информационни системи, предлагана в [име на университета].

С настоящия ми опит като професионалист по проучване на фармацевтичния пазар, искам да разширя техническите си познания за информационните системи и да насоча фокуса си към тяхното широкомащабно приложение в болници и аптеки като консултант по клинични работни процеси. След като се запознах с учебната програма на курса, достъпна онлайн, открих, че обхванатият материал ще отговаря най-добре на целите ми в кариерата. Освен това, перспективата за участие в задължителната програма за обмен е отличен начин за наблюдение на различни информационни системи, както и за надграждане на моето културно познание.

Завърших бакалавърска степен по бизнес (маркетинг) от [име на университета] в Австралия. По време на дипломирането си бях много активен в много аспекти на университетския живот. Участвах в редица стажове в рамките на моя университетски кампус, работейки за собственици на малък бизнес. Това ми даде възможност да приложа теоретичните знания в практическа среда и също така, предизвика интереса ми към пазарни проучвания и бизнес консултиране. Освен това бях ангажиран с университетски инициативи, като се включих като доброволец в програмата Student Ambassador. В тази програма моите задължения варираха от това да водя бъдещи студенти на обиколки, да представям и насочвам почетни гости и да говоря пред училища в Австралия относно програми за стипендии. Освен това, бях силно ангажиран с развитието на несъществуващия университетски тенис клуб. Поемайки тази общност през първия ми семестър, си поставих за цел да разработя клуба като самоиздържащ се, печелещ награди и социално интерактивен клуб. Сформирайки комитет от любители на тениса, нашият клуб постигна всички гореспоменати цели в рамките на срока на обучението ми и получи множество награди, изброени в актуалната ми автобиография. Наред с всичките си отговорности, отдадох силно внимание и на академичното си представяне. Вследствие на положенте усилия бях удостоен с отличие на деканите за високи академични заслуги.

Преди да се преместя в Австралия, прекарах голяма част от по-ранното си детство, живеейки във Филипините и Шри Ланка. Тези преживявания в ранна възраст предизвикаха интереса ми към културните взаимодействия и как информацията се споделя чрез глобализацията. С това възпитание започнах да се интересувам от езици и така започнах да уча испа. Учейки интензивно в Испания в продължение на месец, достигнах владеене на ниво B2. Като се има предвид възможностите в университета ви, бих се възползвал от задължителната езикова програма, за да подобря испанския си и да разгледам опциите за потенциално обучение в чужбина в Испания или испаноговорящите страни от Латинска Америка.

Амбицията ми да уча в Германия произтича от липсата на еквивалентни професионални програми, предлагани в Австралия. Както бе споменато по-рано, бъдещето на здравеопазването в Австралия ще изисква работна сила със специализиран набор от умения. С тази степен бих искал да отговоря на това търсене. Oсвен това, географското местоположение на Германия и настоящата икономическа сила привличат експерти от индустрията от цял свят. Имайки предвид идеята за споделяне на идеи, това би било идеална основа за следващата стъпка от моята професионална кариера.

На база на опита ми, търся възможности да изведа кариерата си на следващото ниво. Предметите, предлагани в тази програма, са точно в съответствие с моите професионални цели. Освен това, задължителният семестър на обучение в чужбина осигурява чудесна основа за по-нататъшно изживяване на различни култури и обмен на знания. Сигурен съм, че знанията и уменията, научени от моя професионален опит, университетски и извънкласни дейности, ще ме направят ценно допълнение към магистърската програма по международни информационни системи, предлагана в [име на университета].

Благодаря ви за отделеното време, за да разгледате моята кандидатура,

С уважение,

(Подпис)

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.4 / 5. Брой гласове: 14

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!