Как се пише отговор на искова молба? (Пример)

4.2
(5)

Ако сте получили иск от ищец, ето как се пише отговор на искова молба. В този материал ще разгледаме какви са основните начини, по които да процедирате при получаване на искова молба. Консултирайте се с юрист!

Какво е искова молба?

Исковата молба е документ, който съдържа информация за искане от ищец към съда. Ако вие сте получили исковата молба, то значи вие сте ответника – ответната страна. Това, което се изисква от вас е да разгледате исковата молба и да решите дали да отговорите или не.

Да отговоря ли на исковата молба?

Това определено е интересен и сложен въпрос! За да вземете най-правилното решение е най-добре да се консултирате със специалист по право. Ние ще обобщим вариантите ви:

Ако получите искова молба, вие сте в ролята на ответник. Тогава имате три опции:

 • Признавате иска – тогава ще бъде взето решение от съда при облекчени условия. Може решението да се основава само на признанието ви. Вземете внимателно това решение, защото не можете да се отметнете от него.
 • Да отговорите на иска, за да се защитите – имате право да напишете отговор на исковата молба в срок до един месец от датата, в която сте получили иска
 • Да не правите нищо – ако не отговорите нa иска и не се явите в съда за заседанието, тогава е възможно да се вземе неприсъствено решение при облекчени условия, без да се събират доказателства. Тогава решението на съда е мигновено и влиза в сила в момента на обявяването и окончателно. Ако не правите абсолютно нищо, губите възможността да възразявате.

Как се пише отговор на искова молба?

Ако сте решили да напишете отговор на искова молба, трябва да го направите в срок от 30 дни от деня на получаване на исковата молба от ищеца.

Името на съда, ответник / адвокат

Когато пишете отговор на искова молба, трябва да започнете с името на съда, номера на делото и своята информация в ролята на ответник.

В някои случаи се добавя и името и качеството на представителя или адвоката на ищеца или жалбоподателя.

В началото или края на отговора трябва да присъства текст, в който са
формулирани исканията на ищеца.

Допустимост на исковата молба

След това добавете информация дали считате искът за допустим или не.

„Считам, че исковата молба е нередовна и недопустима поради/предвид…“. Тук можете

 • да вземете становище по случая
 • да предявите възражения,
 • да оспорите истинността на представен документ
 • да предявите насрещен иск
 • да изтъкнете несъответствия и противоречия
 • неверни твърдения
 • неяснота около претенцията
 • посочените твърдения, че (….) категорично не отговарят на истината
 • Считам, че (…), но ако приемете обратното, моля да (…)….

⚠️ Внимание: Не пишете сами, консултирайте се с правен експерт! ⚠️

Основателност на исковата молба

След това можете да засегнете въпроса с основателността на исковата молба. Пример: „Считам, че исковата молба е изцяло неоснователна, а предясвените с нея искове – недоказани…“

Насрещен иск – ако има такъв

Ако решите, че искате да отправите насрещен иск, можете да го направите в отговора на исковата молба, като опишете подробно своето искане към съда, изложите своите фактически твърдения,

Доказателствени искания и Документи в подкрепа на отговора на исковата молба

Накрая прилагате документи/доказателства, които са в полза на твърдението ви. Избройте ги, номерирайте. Има и определен ред за подреждане, за който ще ви помогне юрист. Ако имате нужда да ви бъдат изкарани и издадени определени документи, след това е моментът да изявите молба за доказателствени искания.

Важни правила при писане на отговор на искова молба, които да имате предвид:

 • Добре е правната аргументация да се структурира в зависимост от правните основания на ищеца. Следвайте неговата структура – основанията обикновено са наименувани, изложени схематично, а после развити.

Как се подава отговор на искова молба?

След като напишете отговорът на исковата молба, можете да я връчите в съда лично, да я изпратите по пощата или да я изпратите с куриер.

⚠️ Внимание: Материалът е само с информативна цел. Задължително се консултирайте с правен специалист и не предприемайте действия, базирани само на информация, публикувана в интернет.Този материал не претендира за 100% точност и не включва всички процедури и информация, които трябва да бъдат включени във вашия отговор на искова молба. Запознайте се със закона и правата си и не прибързвайте с отговора си!

Свързани теми: Как се пише молба?

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.2 / 5. Брой гласове: 5

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!