Как се пише писмо за намерение? (Пример и образец)

5
(4)

Научете как се пише писмо за намерение – инструкции, образец, примери, бланки. Всичко, което трябва да включите, събрано на едно място.

Какво е писмо за намерение?

Писмото за намерение представлява документ, който адресира бъдеща промяна. Това може да бъде сключване на договор, промяна в договорените условия, покупка или продажба на имущество и още. Неговата цел е да адресира предстоящи изменения, за да могат и двете страни да се запознати с бъдещите събития. Това е начин да декларирате, че сте уведомили отсрещната страна.

Цел на писмото за намерение

Писмото за намерение показва „черно на бяло“, че сте предоставили информация за предстоящи промени. Това дава възможност на получателя да има време да реагира, да ви отговори, да се съгласи или да възрази. Това не е споразумение, не е съгласие, а просто изпращане на информация за бъдещи намерения. Обикновено, касае събития, които не е сигурно на 100%, че ще бъдат реализирани и има за цел да получи информация за настроението на отсрещната страна.

Друга цел на писмото за намерение е да потвърди сключена сделка. Обикновено писмото се пише, когато и двете страни са съгласни, че искат да завършат сделката и са готови да продължат към следващия етап от процеса по сключване на договор.

Запомнете:

  • Не е окончателно споразумение
  • Не е задължително
  • Невинаги има стойност в сада

Как се пише писмо за намерение?

Писмото за намерение се пише по начин, който дава достатъчно информация за предстоящите събития. Няма стандартен образец, а по-скоро насоки, които да ви помогнат в избора какво да напишете и включите като информация.

Писмото за намерение се пише по-рано и се изпраща в срок, който позволява отговор от получателя. Не се пише и изпраща в последния момент, тъй като така губи целия си смисъл.

Писмото за намерение е по-скоро е едно формално ръкостискане – то не е твърде конкретно и детайлно, а по-скоро дава информация за проявен интерес. Може да се тълкува и като „покана за дискусия“ – обсъждане на допълнителните специфики около сделката.

Образец за писмо за намерение: Закупуване на имот

Прилагаме за вас примерен образец за писмо за намерение за закупуване на имот. Тази бланка може да се използва, за да започнете разговор по дадена тема и да споделите бъдещите си планове за покупка на жилище. Понякога е нужно да се сподели предварително с областната администрация, за да продължи легалната процедура.

Много често писмото за намерение се използва при покупка на имот. Например, при предоставяне на стоп-капаро, с което искате желаното жилище да бъде „запазено“ за вас, тъй като планирате да го купите в бъдеше. Дори е възможно да предоставите само писмото за намерение, без сумата, като по този начин уведомявате за интереса си.

Тъй като писмото в повечето случаи е незадължително, може да го напишете и сами, без адвокат и да го предадете до получателя.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 5 / 5. Брой гласове: 4

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!