Как се пише съчинение разсъждение?

4.8
(30)

Всеки ученик в даден момент от живота си трябва да напише своето първо съчинение разсъждение.

Това може да се случи в началното училище, гимназията, колеж или дори по време на висшето образование. Независимо на колко години сте, съчинението си има собствени правила, които трябва да следвате, когато измисляте структурата и пишете.

В тази статия ще ви научим как се пише съчинение разсъждение.

Видове съчинения и как се пишат те?

Понякога може да ви изглежда, че всички съчинениета са еднакви.

Това не е така. Има много различни видове съчинения и всяко от тях изисква свои собствени уникални подходи за писане. Може дори да се окаже, че стила ви на писа включва множество различни подходи.

Засега обаче нека се съсредоточим върху пет често срещани типа съчинения, с които учениците се сблъскват най-често:

1) Описателно съчинение

Както подсказва името… Описателно съчинение е това, в което описвате нещо – независимо дали става дума за идеи, визуална сцена, обект или дори човек.

Пример: Да кажем, че имам за задача да напиша описателно съчетание за моята домашна котка. Първо трябва да опиша как изглежда котката ми – Какъв цвят е? Има ли ивици? Бяла козина? Какъв цвят са очите й? Издава ли мяукане или мъркане? След това бих искала да споделя с читателите интересни факти за нейния характер – например, гушка ли се с мен през нощта, докато спя? Или предпочита да лежи от другата страна на стаята близо до прозореца, вместо да се сгуши с мен под завивките ми?

2) Повествователно съчинение

Повествователното съинение всъщност е разказвателно съчинение – в него разказвате история – независимо дали това е история за нещо, което се е случило с вас, нещо, което се е случило на някой друг, или дори измислена история.

Пример: Ако трябваше да пиша за първия път, когато излязох сама на разходка, без родителите си, то това би било повествователно съчинение. Първо, трябва да дам на читателя някаква основна информация – кога беше това? къде отивах? Колко време мина, откакто ме пуснаха някъде без да съм придружена от възрастен? След това, след като читателите имат достатъчно контекст за случилото се преди това „събитие“ , мога да споделя самото преживяване – как се почувствах в началото? Случвало ли се е нещо по пътя, което да ме изнерви или развълнува? Какви емоции изпитах след това? Тук бих искала да споделя и някакъв допълнителн контекст – какви бяха последствията от всичко това? Как реагираха родителите ми, когато разбраха къде съм била и че съм с приятели, а не с тях?

3) Аргументативно съчинение

Понякога писателят иска да сподели мнението си по даден въпрос и да сподели достатъчно информация, за да защити тезата си – е, това е аргументативното съчинение. Тук, обикновено, пишете за нещо, което се е случило в живота ви, като след това давате примери като доказателство към тезата си.

Пример: Да кажем, ако трябва да напиша защо Хелоуин е най-интересният и любим за мен празник. Първо, трябва да дам достатъчно основна информация, за хората, които празнуват Хелоуин, за да не бъдат объркани. След това бих искала да споделя моя опит и защо е толкова специален: Например какви костюми предпочитам да нося на празника? Обикаляла ли съм квартала за лакомства с групаприятели или членове на семейството? Кой беше най-запомнящият ми се костюм за Хелоуин? Какви спомени свързвам най-много с този празник и защо е толкова важен лично за мен?

4) Съчинение тип „причина и следствие“

Причинно-следственото съчинение е това, в което пишете за събитие или поредица от събития, които водят до нещо друго, което се е случило. Това може да е от миналото, настоящето или бъдещето – важното е да има връзка между отделните истории.

Пример: Да кажем, че пишете съчинение на тема „Следствието от замърсяването на околната среда“. Започнете с обяснение за процеса на замърсяване – как се случва? Кой замърсява? Защо? След това продължете с последствията – Колко е замърсена Земята сега? Какво е състоянието на почвата и водите? До какво ще доведе това в бъдеще?

Стъпка по стъпка: Как се пише съчинение разсъждение?

как се пише съчинение 2 - Как?NET

1. Напишете теза

Тезисните изявления обикновено са дълги 2-3 изречения и трябва да отговарят на вашия основен въпрос/тема на съчинението.

2. Брейнсторминг

Запишете всички идеи, които ви идват в главата, които се отнасят до вашата тема – Можете да организирате тези идеи на отделни листове хартия или в отделни раздели на един и същ лист хартия, като използвате точки или друг стил на форматиране, който предпочитате. Ако имате проблеми да мислите какво конкретно се отнася до вашата тема, опитайте да използвате техниката на асоциациите, която ще ви помогне да генерирате идеи.

3. Избройте доказателствата и/или обясненията, които доказват вашата теза

Например, ако изявлението на вашата теза е: „Първото нещо, което някой трябва да направи, когато пише съчинение, е да отгооври на основния въпрос“, тогава бихте искали да изброите доказателства, както и обяснете как тези примери доказват вашата гледна точка.

4. Поставете тези идеи в изречения

Ако имате проблем с това да измислите как точно да изразите своите идеи, опитайте се да ги запишете като завършени изречения, дори ако започват различно или нямат същата структура на изречението в следващия параграф. Всичко е наред, не се притеснявайте, просто трябва да започнете отнякъде! Винаги можете да се върнете по-късно и да ги редактирате в нещо по-добро по-късно в процеса.

5. Редактирайте съчинението си поне два пъти

Първият път се опитайте да редактирате по отношение на цялостните идеи и правилната употреба на думи/изречения/параграфи. Например, ако имате три изречения за един раздел, опитайте да ги комбинирате в едно или да ги разделите на две различни части. Също така ще искате да се уверите, че всичко е „сплотено“, смислено, цялостно. Можете да напавите това като проверите определени ключови точки в съчинението си и използването на ключови думи. Има ли начало, среда и край абзаца ви? Всеки параграф следва ли логически миналия? Има ли последователност, сюжет? Всяко изречение логично ли следва предходните? Дори да откриете грешки тук, всичко е наред! Просто редактирайте отново и отново ;).

На втората редакция обърнете повече внимание на препинателните знаци, пълния и непълния член, правописа. Ако се чудите за запетаите, можете да направите една хитрина – съкратете сложното изречение на 2-3 по-кратки съчинения.

6. Форматирайте целия текст

Добавете малко интервали между абзаците (така че няма един гигантски блок текст), „пръст навътре“ между отделните абзаци и добавете някои подзаглавия към вашите раздели, ако имате отделни смислови части. Или просто добавете последно изречение, което обобщава това, което сте написали досега.

Допълнителен съвет за писане на съчинение разсъждение

Винаги е препоръчително да отидете в библиотеката и да разгледате няколко книги за писане на съчинения. Това е важен съвет, особено когато пишете за оценка. Няма проблем, ако примерите в книагата са различни от вашата тема или не са точно свързани, всичко, което има значение е, да прегледате подобни концепции. По този начин можете да получите някои идеи и вдъхновение как да структурирате по-добре съчинението си. Ако е твърде трудно да намерите нещо сами, помолете учителя си за помощ!

Свързани статии:

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.8 / 5. Брой гласове: 30

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!