Как да проверя сметката си за ток в интернет?

3.7
(6)

Как да проверя сметката си за ток оналйн?

Ако това е въпрос, който е на дневен ред и имате нужда от отговор, то вие сте на правилното място!

В тази статия на как.net ще покрием всичко, което трябва да знаете за това как да проверите сметката си за ток в интернет.

Ако бързате, знаете как или нямате време да четете цялата статия, ето бързи линкове към сайтовете на електроразпределителните дружества:

  • ЧЕЗ (вече Електрохолд) – Обадете се на номер 0700 10 010, следвайте инструкциите и въведете ИТН номера на електромера. Така ще получите сметката си за ток към ЧЕЗ.
  • EVN – на телефон 0700 17 777 / 0700 10 207 или онлайн платформата им. Има детайли, които трябва да знаете. Повече информация в статията.
  • Енерго-про – Проверка на сметка и плащане през тяхната онлайн платформа.

Ако имате нужда от съдействие и ви трябват точни и ясни инструкции за това как да проверите сметката си за ток в интернет, тогава продължете да четете тази статия.

Как да си проверя сметката за ток към ЧЕЗ?

ЧЕЗ България - лого

За да проверите сметката си за ток към ЧЕЗ трябва да се обадите на горещия телефон на дружеството – 0700-10-010. Това е автоматичен телефон за проверка на сметка. Той работи 24/7 и функционира на принципа IVR (интерактивн огласово меню).

Когато се обаждате, трябва да имате предварително подготвен ИТН номер (ИТН означава „Измервателна точка номер“).

Когато всичко, което сте въвели е коректно, системата автоматично изчислява и проверява какви са вашите задължения. Системата ще съобщи по телефона на каква стойност е вашата сметка за ток към ЧЕЗ.

Важно: Чез вече е Електрохолд. Прочетете статията ни „Как да проверя и платя сметката за ток към Електрохолд?

Как да си проверя сметката за ток към ЕВН?

ЕВН лого

Тук имате няколко възможности да си проверите сметката за ток към EVN. Може да се възползвате от:

  • Отдел „информация“ на EVN на телефон 0700-17-777 – Това е удобен вариант, когато искате да зададете повече въпроси относно сметката си за ток или имате придружаващи върпоси около това колко е сметката за вашето електроснабдяване.
  • Автоматична проверка на сметката по телефон на телефон 0700-10-207 – Това е най-лесният начин за проверка на сметката за EVN. Трябва да се обадите, да предоставите номера на измервателната точка и готово! Единственият минус е, че не може да платите сметката си по телефона. Ако имате желание и да заплатите, то следващата опция е точно за вас!
  • Проверете и платете онлайн – EVN предлага лесен и достъпен начин за проверка и заплащане на сметка онлайн.
Важно: Всеки един от вариантите има някои особенности, които трябва да знаете. Прочете повече за тези особенности в нашата статия: Как да проверя сметката си за ток към EVN?

Как да си проверя сметката за ток към Енерго-про?

Energo pro logo

Има два начина за проверка на сметка за ток към Енерго-про. Единият е по телефона, другият е оналйн.

И в двата случая, за да проверите сметката за ток към Енерго-про онлайн, вие трябва да знаете своя десетцифрен клиентски номер.

Ако изберете да проверите сметката си към Енерго-про по телефона, то тогава трябва да се обадите на телефон 070016161. Посредством автоматично телефонно меню, вие ще можете да проверите ваша сметка.

Ако изберете да проверите сметката си към Енерго-про онлайн, тогава ще трябва да влезете на техния уебсайт в секцията за проверка на ток – ЛИНК КЪМ СЕКЦИЯТА ТУК. Въведете клиентския си номер, въведете кода от картинката, която се визуализира и ще видите сметката си за ток.

Важно: Всеки един от вариантите има някои особенности, които трябва да знаете. Прочете повече за тези особенности в нашата статия: Как да проверя сметката си за ток към Енерго-про?

Често задавани въпроси за сметката за ток

Кратък отговор – „Да“.

Можете да обжалвате своята фактура за електрозахранване, ако задължението ви е над 50% средната стойност за последните 6 месеца. След като входирате вашето желание за преразглеждане на цената за ток, трябва да бъде извършена независима експертиза от БИМ (Български Институт по Метерология). По принцип процедурата трае около месец, а по време на проверката,вашият електромер ще бъде демонтиран. Услугата е платена и се заплаща на БИМ.

Това е универсален код за всеки абонат на електроразпределителна компания. Още наричан „клиентски номер“. Един „клиентски номер“ може да има няколко обекта регистрирани на едно име. Следователно може да има няколко ИТН номера.

С този единен клиентски номер, вие може да заплатите задълженията си към електроразпределителното дружество, към което сте се абонирали. Също така може да извършвате и друг тип услуги.

Една от възможностите е да изпитвате „претоварване на мрежата“. В този случай основното ел. разпределително табло във вашия дом / офис би трябвало да има паднал предпазител (сочещ надолу). Ако сте сигурни, че няма други повреди, можете да го вдигнете обратно и електрическото снабдяване на обекта би трябвало да се поднови.

Друга възможност е да има авария или планирано спиране на тока, поради ремонтни дейности. В такъв случай трябва да изчакате захранването да бъде включено отново от страна на доставчика на електроенергия.

Ако имате съмнения или затруднения за друг тип проблем, може да се обадите на дежурните номера на електроразпределителните дружества.

ЧЕЗ – 070010010

ЕВН България – 0700 1 0007 – денонощен

Енерго-ПРО – 0700 161 61

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 3.7 / 5. Брой гласове: 6

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!