Как да проверя каква е резолюцията на екрана ми?

4.9
(32)

Нещата, които виждате на екрана на вашия компютър, се състоят от милиони миниатюрни квадратчета, наречени „пиксели “. Тези пиксели формират цветовете, линиите, изображенията и дори движещите се видеоклипове, които виждате на монитора си. Разделителната способност е измерване на тези пиксели, по-специално колко са в мрежата, измерени хоризонтално и вертикално. Колкото по-голям е броят на пикселите в решетката, толкова по-ясна или по-добра е разделителната способност.

Като се има предвид това правило, лесно е да се разбере защо по-големите телевизори и компютърни екрани изискват по-високи разделителни способности, за да изглеждат ясни. Ако се прожектира ниска разделителна способност на много голям екран, това ще изглежда размито, не по-различно от начина, по който по-старите телевизионни предавания и филми биха изглеждали на телевизор с голям екран, преди много от тях да бъдат преобразувани във висока разделителна способност или дори 4K. Един от начините за преодоляване на тези проблеми с ниската разделителна способност е да използвате по-малък екран или монитор.

–> Онлайн инструмент за намиране на разделителната способност на вашия екран <–

Как да проверя резолюцията на екрана?

В много ситуации е полезно да знаете разделителната способност на екрана си . Можете да се наслаждавате много повече на вашите дейности, като знаете какво имате, както и какво е възможно на вашето устройство.

За Windows 10

За да проверите разделителната способност на екрана, използвайте тези стъпки в Windows 10 :

  1. Въведете  Настройки на дисплея  в лентата за търсене от менюто „Старт“ в долния ляв ъгъл на екрана
  2. Кликнете, за да отворите
  3. Превъртете надолу до секцията  Мащаб и оформление  и потърсете падащото поле за разделителна способност
  4. Обърнете внимание на посочената резолюция. В идеалния случай трябва да са две числа с  (Препоръчително)  изброени след тях
  5. За да регулирате разделителната способност, изберете друг избор от падащото поле. Трябва да видите само това, което е подходящо за вашия компютър.

Коригирането на разделителната способност може да се наложи, когато купувате нов монитор или надстройвате видеокартата. Разделителната способност на екрана също е първото нещо, което трябва да проверите, когато имате проблеми с дисплея. Това е просто решение за редица общи зрителни проблеми.

Каква е най-високата резолюция на екрана?

Най-високата създавана някога разделителна способност може да бъде все още неиздаваната 8K, която идва на телевизори и системи за домашно кино през следващите години. В момента повечето хора смятат, че 4K е върхът на резолюцията. За лаптопи и компютърни монитори най-надеждният праг е разделителната способност 3840 x 2160.

Как да намерите разделителната способност на вашия екран в 3 лесни стъпки?

Ако трябва да определите разделителната способност на екрана на вашия компютър, за да стартирате определен тип бизнес софтуер, можете да го направите от операционната система Windows .

  1. Щракнете с десния бутон върху празна секция на работния плот на Windows.
  2. Щракнете върху опцията „Разделителна способност на екрана“, която се появява в списъка.
  3. Вижте числата, показани до заглавието „Резолюция:“ на този екран. Първото число е броят хоризонтални пиксели, които Windows се опитва да покаже. Второто число е броят на вертикалните пиксели. Ако видите етикет „(Препоръчително)“ след това число, това е, защото Windows смята, че тази разделителна способност на екрана е най-добрата налична, за да съответства на вашия монитор или дисплей.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.9 / 5. Брой гласове: 32

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!