Как се прави скрийншот на мак?

0
(0)

Ако притежавате някакъв модерен Mac, има три основни начина да направите екранна снимка с клавишни комбинации – а ако имате MacBook Pro с Touch Bar, има дори четвърти метод. Софтуерът на MacOS на Apple също ви дава голям брой опции за лесно запазване, изтриване и отваряне на екранната снимка за маркиране.

Тези съвети се отнасят и за най-новите Mac компютри, тъй като Apple наскоро актуализира 13-инчовия MacBook Pro с нов M2 чип , докато подобен MacBook Air с много по-задълбочен физически редизайн идва скоро.

Метод 1: Cmd-Shift-3

Тази клавишна комбинация прави екранна снимка на целия ви екран.

Метод 2: Cmd-Shift-4 

Използвайте тази клавишна комбинация, за да превърнете курсора в мерник, който можете да плъзнете, за да изберете част от екрана си за заснемане. Освободете бутона на мишката или тракпада, за да направите снимка.

Имате редица други опции, след като натиснете Cmd-Shift-4:

Натиснете и отпуснете интервала : мерникът се превръща в малка икона на камера, която можете да местите над всеки отворен прозорец. Щракнете върху желания прозорец, за да направите екранна снимка от него. Екранна снимка, заснета с този метод, включва бяла рамка около прозореца с малко падаща сянка.

Натиснете и задръжте интервала  (след плъзгане, за да маркирате област, но преди да пуснете бутона на мишката или тракпада): Това заключва формата и размера на областта за избор, но ви позволява да я преместите на екрана. Много е удобно, ако първоначалната ви област за избор е извън няколко пиксела; просто задръжте интервала, за да го преместите, преди да пуснете бутона на мишката, за да направите екранна снимка.

Задръжте натиснат клавиша Shift  (след плъзгане, за да маркирате област, но преди да пуснете бутона на мишката или тракпада): Това заключва всяка страна на зоната за избор, направена с мерника, запазвайки долния край, което ви позволява да местите мишката нагоре или надолу до позиция долния ръб. 

Без да пускате бутона на мишката, отпуснете клавиша Shift и го натиснете отново, за да промените позицията на десния край на вашата област за избор. Можете да превключвате между преместване на долния ръб и десния ръб, като държите бутона на мишката или тъчпада активиран и натискате клавиша Shift.

Метод 3: Cmd-Shift-5

Команда за бърз достъп, въведена още в MacOS Mojave през 2018 г., Cmd-Shift-5 извиква малък панел в долната част на дисплея с вашите опции за заснемане на екрана. Има три бутона за екранни снимки, които ви позволяват да заснемете целия екран, прозорец или селекция от вашия екран. 

По същия начин двата бутона за видеозапис ви позволяват да запишете целия екран или избрана част от него. Отляво има бутон X за затваряне на панела за екранни снимки, но можете също така просто да натиснете клавиша Escape, за да излезете.

От дясната страна има бутон Опции. Позволява ви да изберете къде да запазите екранната си снимка – работен плот, документи, клипборд, поща, съобщения, визуализация или друго местоположение и да зададете 5- или 10-секундно забавяне, за да можете да подредите елементи, които иначе биха изчезнали, когато включите своя инструмент за екранни снимки.

По подразбиране опцията Show Floating Thumbnail е активирана, което поставя малка миниатюра за визуализация на току-що заснетата екранна снимка в долния десен ъгъл на екрана, подобно на процедурата за екранна снимка с iOS. За разлика от вашия iPhone, можете да изключите тази миниатюра за визуализация на вашия Mac. И накрая, можете да изберете да показвате показалеца на мишката си в екранна снимка или видеоклип.

Ако панелът за екранни снимки ви пречи, можете да хванете левия му край и да го плъзнете на ново място на екрана.

Бонус за MacBook с Touch Bar: Cmd-Shift-6

Ако имате по-стар 15- или  16-инчов MacBook Pro или настоящ 13-инчов MacBook Pro, който е последният модел с Touch Bar, можете също да направите екранна снимка на това, което в момента се показва на Touch Bar. Просто натиснете Cmd-Shift-6, за да направите много широка и слаба екранна снимка на вашата Touch Bar.

Лесна анотация

Ако прегърнете плаващата миниатюра, ще получите бърз достъп до инструментите за маркиране, за да коментирате вашата екранна снимка. Можете да плъзнете плаващата миниатюра настрани или просто да я оставите да се изплъзне сама и тя ще бъде запазена на мястото, където последно сте запазили екранна снимка. Щракнете върху плаващата миниатюра и тя ще се отвори в прозорец за преглед на Markup View (но не и Preview) с всички инструменти за маркиране, които получавате в Preview.

Можете да щракнете с десния бутон върху плаващата миниатюра, за да:

  • Запазете екранната снимка на вашия работен плот, папка с документи или клипборда
  • Отворете го в Mail, Messages, Preview или Photos
  • Показване във Finder
  • Изтрий
  • Отворете го в прозореца за преглед на маркиране, описан по-горе
  • Затваряне (и запазване)

Дългогодишните създатели на екранни снимки на Mac може и да възприемат бавно прекия път Cmd-Shift-5, но го използвам повече за възможността да коментирам екранни снимки, без да е необходимо да отварям Preview, и бързо да изтривам екранни снимки, за които веднага знам, че съм объркал. Опциите за забавяне от 5 и 10 секунди също са полезни и оценени добавки.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 0 / 5. Брой гласове: 0

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!