Как да се отървем от мишките?

0
(0)

Чувате ли през нощта драскане и търчане из апартамента си? Ако нямате котка, която да потвърди подозренията ви, може да се наложи да се огледате за признаци, че споделяте апартамента си с нежелан малък космат приятел – мишка.

Проблемите с гризачи са често срещани в големите градове, особено в апартаментите в Ню Йорк, като се има предвид, че повечето апартаменти в Ню Йорк са стари многофамилни сгради. Независимо къде живеете, ако сте видели изпражнения, открили сте следи от ухапвания по стените или дъските или просто имате неприятното усещане, че не сте сами, може би в апартамента ви има нашествие на мишки и е време да се отървете от тях.

Предприемете тези четири стъпки, за да се отървете от мишките в апартамента си

Стъпка 1: Уведомете наемодателя си, че подозирате мишки

Първото, което трябва да направите, ако подозирате проблем с мишки, е да се обадите на наемодателя си, който може би вече има предпочитан унищожител, който може да ги изведе възможно най-скоро. Ако това не е така, управителят на имота може да дойде и да постави капани или живи капани, за да види дали те ще се справят с проблема, или да се свърже с близката служба за борба с гризачите. Част от отговорността на наемодателя е да поддържа апартамента чист и безопасен за вас като наемател, като това включва и опазването му от вредители.

Стъпка 2: Открийте как мишките са влезли в апартамента ви

Преди пристигането на дезинсектора или наемодателя направете всичко възможно да установите как мишките са попаднали в апартамента ви. Млада мишка може да се провре през дупка с ширина ½ инча, а възрастната мишка се нуждае само от дупка с ширина ⅔ инча, за да влезе в апартамента ви. Отделете време да потърсите признаци за влизане и ги отстранете, за да предотвратите присъединяването на още мишки към партито. Мишките обичат да се движат по една пътека, след като веднъж са установили миша следа, което малко улеснява проследяването на следите им.

Признаци за нашествие на мишки

Често срещани признаци на мишка в апартамента ви:

Изпражнения: Изпражненията на мишките приличат на кафяво-черни оризови зърна. Обикновено те са дълги само 1/4 инча и са заострени в края. Ако подозирате, че имате мишки, но не сте открили екскременти, потърсете всички места, където мишките се крият: под мебелите, зад кухненските шкафове и уредите, във вътрешността на шкафовете и чекмеджетата, в гардеробите и около боклука. Внимавайте да не ги докосвате с голи ръце. Екскрементите на мишките са токсични и пренасят патогени за над 30 различни заболявания и болести, включително хантавирус, който може да бъде смъртоносен. Използвайте ръкавици, маска и метла, когато почиствате миши изпражнения. Не използвайте прахосмукачка или моп, тъй като не искате изпражненията да се задържат в инструментите за почистване.

Следи от ухапване: Търсете следи от ухапвания по вътрешната страна на шкафовете, первазите, стените, кутиите за храна, дрехите и спалното бельо, особено ако са оставени на пода, което може да е признак за нашествие на гризачи.

Миризми: Мишките не са особено внимателни по отношение на чистотата и използват цялата миша пътека като баня. Ако забележите странна миризма, опитайте се да откриете източника. Урината на мишките има миризма на амоняк, която първоначално може да не забележите, но ако имате домашен любимец, той може да я усети веднага.

Шум: Мишките са активни предимно през нощта и е по-вероятно да ги чуете след залез слънце. През деня те могат да драскат и да се разхождат наоколо, но е по-малко вероятно да ги чуете поради други околни шумове. Опитайте се да проследите шума до определено място за почивка, за да знаете къде да поставите капаните.

Гнезда: Мишките строят гнезда от различни материали, които могат да режат с острите си зъби. Възможно е да сте открили мише гнездо, ако забележите странна буца памук или други сплескани материали. Те могат да скрият гнездото сред дрехи, кърпи, чаршафи и други материи, оставени на пода за по-дълго време.

Следи: Ако подозирате, че имате мишки, но не сте открили убедителни доказателства, опитайте да разпръснете брашно, талк или друг рафиниран прах на мястото, където сте чули шум, усетили сте миризма или сте видели други възможни следи от мишки. Мишките ще проследят праха с лапите си, оставяйки пътека до гнездото си.

От къде влизат мишките?

Ако откриете следи от мишки в апартамента си, трябва да отстраните всички възможни места за влизане, за да не се повтори това. Разбира се, преди да извършите какъвто и да е ремонт, получете одобрението на вашия наемодател.

Ето как да предотвратите влизането на мишки:

  • Запълнете пукнатините и закърпете дупките: Използвайте спрей пяна, за да запечатате всички пукнатини или дупки, по-големи от ½ инча. За местата, където мишките са отхапали части от гипсокартона, закърпете със стоманена или медна вата (те не могат да я прегризат) и запечатайте със същата замазка, която използвате около прозорците и вратите.
  • Уплътнете входните врати и прозорците: Ако мишките проникват през прозоречните мрежи, използвайте лепенка за залепване на дупката или сменете цялата мрежа. Можете да уплътните вратите или входовете с парче гумена лайсна или с метличка, прикрепена към външната долна част на вратата. Монтирайте екрани на всички външни врати и прозорци, тъй като това са най-честите места за влизане на малките същества.

Остатъци от храна и трохи върху нощното шкафче привличат мишки

Стъпка 3: Предотвратете появата на мишки, като почистите апартамента си

Редовното почистване на апартамента ви и правилното съхранение на храната са най-добрата стратегия за предотвратяване на влизането на мишки в апартамента ви.

Премахнете нещата, които привличат мишки: Мишките винаги търсят храна, вода или подслон. Най-големият двигател е храната – и тъй като мишките са всеядни, всичко – от снощната пица до отворените контейнери за храна в кофата за боклук – е честна игра. Приберете остатъците от храна и почистете разлятата храна от пода и плота, за да предотвратите нашествие на мишки. Опитайте се да не оставяте мръсни съдове в мивката през нощта. Храната за домашни любимци, оставена за една нощ, обикновено привлича мишки. Уверете се, че почиствате старателно повърхностите за приготвяне на храна за животните, когато не се използват.

Съхранявайте храната правилно: Ако смятате, че неотворена кутия със зърнени храни в затворен шкаф е безопасна, помислете отново. Съхранявайте храната в тежки пластмасови или стъклени съдове, тъй като мишките прегризват всичко, което могат, включително картон и обикновени пластмасови опаковки. Ако намерят нещо вкусно вътре, е по-вероятно да направят голяма дупка, която да споделят с приятелите си.

Покрийте контейнерите за боклук: Мишките се катерят по кофите за боклук, затова дръжте всички кофи за боклук в апартамента си затворени с надежден, херметически затворен капак, за да не могат да си намерят път вътре.

Намалете до минимум безпорядъка: Съхранявайте дрехите, одеялата, чаршафите, кърпите и всякакви други тъкани извън пода и плотовете. Това ще попречи на мишките да ги използват като постеля или да се скрият вътре.

Запълнете пролуките: Ако откриете пролуки около вратите или прозореца, по дъските или вътре в гардеробите и шкафовете, запълнете ги със стоманена или алуминиева вата и ги запечатайте. Можете също така да използвате нетоксична спрей пяна за запълване на пролуките.

Използвайте естествени репеленти: Мишките се отблъскват от силната миризма на етерично масло от мента. Нанесете го върху памучни топчета и ги поставете пред вратите, первазите на прозорците или във всички пролуки, които откриете. Имайте предвид, че това само помага да се предотврати влизането на повече мишки и не ги отървава от вече влезлите вътре.

Котка би помогнала: Ако имате котка, впрегнете я в работа. Това може да отнеме няколко дни, най-вече ако котката ви не е ловувала от известно време, но инстинктът ще се върне. Котките обичат да поднасят на стопаните си подаръци или доказателства за добре свършена работа, така че не се изненадвайте, ако ви донесат жива или мъртва мишка.

Капан с примамка – едни от най-разпространените начини за избавяне от мишки

Стъпка 4: Поставяне на капани, стръв или отрова за мишки

Капаните и примамките могат да бъдат ефективни и има различни видове, от които да избирате.

Капани за мишки: Тези капани са тези, за които повечето хора се сещат, когато става въпрос за капани за мишки. Капаните за мишки имат телена шина, придържана от щифт, който се освобождава, когато мишката стъпи върху лоста, държащ примамката. Тогава пръчката се счупва върху мишката и ѝ нанася смъртоносен удар. Използвайте стръв като сушени плодове, бекон, фъстъчено масло или овесени ядки, за да примамите мишките към капана.

Капани с лепило: Капаните с лепило действат по същия начин като тези с хартия за мухи. Те са под формата на малки картички или пластмасови контейнери с лепкава повърхност, която улавя мишката. Възрастните мишки избягват капаните с лепило. Просто поставете стръвта в капана и изчакайте мишката да я хване. След това мишката ще се заклещи в лепливия капан. Капаните за лепило са живи капани, но е трудно да се премахнат, за да се освободят мишките.

Отрова: Отровата е един от най-разпространените начини за премахване на мишки. Ако смятате, че това е риск, който сте готови да поемете, носете ръкавици и защитно облекло, когато използвате каквато и да е отрова. Наемателите не бива да се заемат сами с химическо унищожаване на мишки, оставете това на професионалистите с хазартни костюми и преминете към нещата, които можете да направите, за да се отървете от мишките в апартамента си.

Къде да поставите правилно капаните, за да предотвратите опасностите

Най-доброто място за поставяне на капан е на място, достъпно само за мишките. Според производителя на капани за мишки Victor® капаните с примамка и спусък трябва да се поставят с лице към стената, така че мишките да се примамват по-лесно към тях. Те също така препоръчват поставянето на капани в тесни места, където мишките обикновено обичат да се крият, като зад шкафове и под печката.

Не допускайте тези грешки при поставянето на капаните:

  • Не поставяте достатъчно капани: За да постигнете най-добри резултати, трябва да поставяте капан на всеки два до три метра.
  • Недостатъчно количество примамка: Ако нямате достатъчно стръв в капана, мишките няма да прекарат достатъчно време в капана, за да бъдат уловени. Използвайте много стръв, за да поддържате интереса им.
  • Неизползване на ръкавици: Когато изваждате капана от опаковката и поставяте стръвта, използвайте ръкавици. Мишките се пазят от човешкия мирис и докосването на капана и примамката ще ги предупреди да стоят настрана.
  • Жива мишка в капан – по-хуманен начин да се отървете от мишките

Как да се отървете от мишките в апартамента си с естествени средства

Ако от капаните, примамките и отровите ви побиват тръпки, има нетоксични варианти да се отървете от мишките в апартамента си по естествен начин.

Опитайте тези естествени средства за отблъскване на мишки.

Поставете около апартамента си памучни топчета, напоени със силно етерично масло, като ментово масло, цитронела, лимон, балсам, ела или евкалипт. Този вариант не се препоръчва, ако имате домашни любимци, тъй като те също няма да харесат миризмата.

Смесете едно от горепосочените етерични масла със спирт за търкане в бутилка с пулверизатор. След това напръскайте сместа около прозорците, вратите и всички пукнатини или отвори, за да предотвратите появата на мишки.
Ултразвуковите репеленти за мишки използват високочестотни звукови вълни с честота над 20 000 херца, за да възпират мишките. Хората обикновено не могат да чуят тези звукови вълни, тъй като средният диапазон на чуване на хората е от 20 до 20 000 херца.

Можете да закупите тип, който можете да включите в електрическите си контакти, или самостоятелни модели, които използват вибрации за отблъскване на мишките.
Поддържането на чистота в апартамента ви ще допринесе много за освобождаването му от мишки.

Прахосмукирайте подовете, избърсвайте разлята храна и почиствайте подовете и плотовете от дрехи, раници и други обемисти предмети, така че мишките да нямат допълнителни предмети, зад които да се скрият или да влязат в тях.

Херметически затворените, здрави контейнери предпазват храната от мишки, като им пречат да гризат картонени кутии или слаби опаковки.

Ако можете да се справите с жива мишка, може да използвате хуманен капан за мишки. Това е малка кутийка, наречена станция за примамка, обикновено изработена от тел, в която се поставя примамка като фъстъчено масло, сирене, овесени ядки, сушени плодове или бекон.

Поставете стръвта вътре върху лостче; вратата на капана ще се спусне, когато мишката посегне към стръвта, и ще я хване вътре. Занесете уловената мишка в парк или на полето и я освободете.

Мишките никога не са добре дошли на гости в апартамента, тъй като могат да причинят големи щети. За съжаление работата с тях може да бъде неприятна. Ако ви се наложи да се заемете с тази задача, знайте, че разполагате с редица методи, които можете да приложите – просто не забравяйте да информирате наемодателя си за всеки проблем с гризачи веднага щом разберете за него.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 0 / 5. Брой гласове: 0

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!