Как да почистим сребро (сребърни бижута)?

4.6
(42)

Тези лесни методи за почистване на сребро използват прости трикове и домакински съставки за премахване на петна и възстановяване на пръстени, колиета и други сребърни предмети.

За разлика от почистването на мръсен под или плот у дома, почистването на вашите бижута, особено онези, които потъмняват толкова лесно, вероятно не ви е голям приоритет. Въпреки че е лесна за изпълнение задача, често бива пренебрегвана.

Сребърните предмети, които носим всеки ден, като сребърните обеци, които никога не сваляте, или обичайното колие, не винаги потъмняват бързо. Тези често носени части обикновено се нуждаят само от време на време.

По-фините сребърни бижута, които стоят в кутии или върху подноси, потъмняват от излагане и липса на употреба, може да се нуждаят от по-енергично търкане.

Ще ви покажем как да почиствате сребърни бижута с прости методи „Направи си сам“, които премахват петна и връщат блясъка.

Как да почистите сребърни бижута

Среброто е мек, лъскав метал, така че нежното почистване е от ключово значение. Смес от топла вода и мек сапун за миене на съдове или дори бебешки шампоан обикновено ще свърши работа за почистване на ежедневни бижута. Този метод работи и за почистване на златни бижута.

 1. Добавете няколко капки течен препарат за съдове към топла вода. Разбъркайте, докато се образуват мехурчета.
 2. Накиснете бижутата в разтвора за 5 до 10 минути.
 3. Използвайте четка с мек косъм, като например четка за зъби, за да почистите всякакви труднодостъпни места.
 4. Изплакнете бижутата в топла вода.
 5. За да изсъхне, внимателно потъркайте бижутата със сребърна кърпа или микрофибърна кърпа. Избягвайте да използвате хартиени кърпи, тъй като те могат да надраскат среброто.

Фините сребърни бижута с диаманти или други скъпоценни камъни често могат да се почистват и със сапун и вода. Все пак помислете да говорите с бижутер, преди да почистите ценни предмети, или дайте предмета да бъде професионално почистен, за да бъде безопасно.

Как да почистите бижута от стерлингово сребро

Сребърните накити във вашата кутия за бижута вероятно са направени от стерлингово сребро, а не от чисто сребро. Стерлинговото сребро обикновено съдържа около 7,5 процента мед, което го прави по-здраво от чистото 99,9 процента сребро (което е рядко). Стерлингово сребро също така е по-вероятно да потъмнее. (Медта е основният виновник за потъмняването на бижутата от чисто сребро.)

За да разберете дали вашето бижу е стерлингово сребро или сребърно покритие, проверете закопчалката за маркировка, която казва 9.25, 925/1000, стерлинги, S/S или стерлинги 9.25. Ако вашето колие или гривна няма тези маркировки, вероятно е със сребърно покритие.

Почистете стерлингово сребро със сода за хляб

 1. Смесете сода за хляб с вода в съотношение 2 към 1, за да направите паста.
 2. След което внимателно втрийте сместа върху бижутата. 
 3. Оставете пастата да изсъхне напълно. 
 4. Изплакнете и подсушете с мека кърпа или микрофибърна кърпа. 

(Можете също да следвате подобен метод, като използвате царевично нишесте.)

Смесете лимон и зехтин

 1. Смесете 1/2 чаша лимонов сок и една чаена лъжичка зехтин. 
 2. Потопете чиста кърпа в разтвора и внимателно почистете среброто с нея, докато заблести. 
 3. Изплакнете и подсушете.

Комбинирайте оцет и сода за хляб

Смесете 1/2 чаша бял оцет и две супени лъжици сода за хляб, след което оставете вашите сребърни бижута да се накиснат в сместа за два до три часа, преди да ги изплакнете и полирате.

Почистете сребърни бижута с паста за зъби

Малко количество разредена паста за зъби и четка с мек косъм могат да направят чудеса за почистване на сребърни бижута. Просто се уверете, че пастата за зъби не е с избелваща формула!

( Не използвайте този метод върху нещо със сребърно покритие. )

Как да почистите сребърни пръстени

Среброто запазва блясъка си най-добре, когато се носи често, така че ежедневните изцяло сребърни пръстени са склонни да поддържат определено ниво на ежедневен блясък. Но пръстените, които са били оставени настрана за дълги периоди от време (или не са съхранявани правилно), може да изискват допълнителни грижи.

Ако сапунът и водата не са достатъчни, можете да използвате чиста четка за зъби, за да изтъркате всеки детайл, който остава потъмнял. Методите, описани по-горе, могат да работят и за почистване на сребърни пръстени.

Най-добрият метод за почистване на сребърни пръстени ще зависи от другите материали, от които е направен пръстена, като тюркоаз, перли и други скъпоценни камъни или благородни метали. Те могат да бъдат повредени от определени методи за почистване. Оцетът например може да навреди на порестите камъни, а содата бикарбонат може да надраска меките метали. 

Отново, ако пръстенът е ценен, консултирайте се с професионалист преди почистване.

Как да почистите сребърни верижки

Сребърните верижки на колиета и гривни могат лесно да потъмнеят от контакт с лосиони, парфюми и изпотяване, а тези деликатни сребърни бижута често се нуждаят от специални грижи. 

Потъмняването на среброто често е сребърен сулфид, който се създава, когато серните атоми се комбинират със среброто. 

За този метод на почистване ще използваме алуминиево фолио, за да изтегли серните атоми от среброто, и за да направи сребърното бижу блестящо. Имайте предвид, че тази стратегия е ефективна, но може да има неприятна миризма.

 1. Постелете алуминиево фолио на цялата повърхност на голяма купа или тиган;
 2. Напълнете тигана или купата с вряща вода;
 3. Добавете 1/4 чаша сода за хляб и 2 чаени лъжички кошер сол към водата и разбъркайте. Ще се образуват мехурчета.
 4. Поставете сребърните бижута в разтвора и разбъркайте внимателно, като внимавате да не удряте парчетата една в друга или в стените на тигана.
 5. Оставете да престои до пет минути.
 6. Извадете и подсушете старателно с мека кърпа.

Как да предотвратим потъмняване на сребърни бижута

Превенцията е ключът към сребърните бижута без потъмняване. 

Въпреки че не можете напълно да защитите среброто от въздуха, топлината или влагата, можете да направите всичко възможно, за да ограничите излагането му.

Първо, всички сребърни бижута трябва да се съхраняват правилно в меки торбички против потъмняване на хладно и тъмно място.

Колкото по-ниска е влажността, толкова по-добре. 

Някои хора добавят парче тебешир, пакетче въглен или дори силикагел към торбичките, за да помогнат за предотвратяване на влагата. 

Да оставяте бижута в банята не е добра идея. Махнете пръстени, обеци и други сребърни предмети, преди да се къпете, да плувате или да миете чинии, и не забравяйте да слагате бижутата си последни, след като всичките ви парфюми и лосиони са имали време да попият в кожата ви.

Друг донякъде изненадващ начин за предотвратяване на потъмняване е просто да носите сребърните си бижута. Ежедневното ползване прави чудеса, карайки среброто да блести.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 4.6 / 5. Брой гласове: 42

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!