Как да подобрим уменията за управление на времето?

0
(0)

За всеки е трудно да свърши работата си, да спазва крайните срокове и да бъде продуктивен на 100% от времето. Още по-трудно е, ако имате проблеми с управлението на времето. За щастие, има няколко начина да подобрите уменията си за управление на времето. Те варират от прости промени в ежедневието ви до цялостни промени в начина, по който планирате живота си! В тази статия са разгледани многобройните техники за управление на времето, които можете да използвате, за да вършите нещата по-ефективно, включително съставяне на дневен график, премахване на разсейващите фактори и организиране на идеалното работно място.

Поставяйте си ясни и измерими седмични цели

Запишете всичко, което бихте искали да постигнете. Прегледайте списъка си и подредете по важност това, което непременно трябва да се свърши през тази седмица, например задача с наближаващ краен срок. Поставянето на конкретни цели ви помага да поддържате мотивацията си и ще ви накара да се чувствате допълнително удовлетворени, когато постигнете всичко, което сте си поставили за цел.

 • Предизвикайте себе си да свършите повече, отколкото смятате, че можете, но не прекалявайте. Ако в петък трябва да напишете огромна изследователска работа, вероятно не е моментът да добавите към списъка си организиране на целия си дом и писане на роман.
 • Вместо това опитайте да си поставите за цел да завършите изследователската си работа, да подредите гардероба си и да напишете десет страници от романа си.

Създайте дневен график за организиране на задачите

Използвайте календар или лист хартия за съставяне на графика. Начертайте точно как искате да използвате времето си всеки ден, като не оставяте нищо извън графика си. Включете колко време бихте искали да отделите за всяка задача. Например, започнете графика си с нещо като: „7:30 – 8:00 ч. сутринта: Събуждане и закуска“. Последвайте го с първата основна задача за деня, например „8:00 – 8:30 ч: Отговорете на имейли.“

 • Възможно е да не следвате точно графика си, тъй като животът понякога може да ви изненада с това колко време ще отнеме дадена задача. Независимо от това, графикът е чудесен ориентир, който ви помага да се придържате към седмичните си цели.

Подредете ежедневните задачи по важност

Изберете най-трудната или най-неотложната задача за деня, която да свършите първо. Да кажем, че имате колосално количество домашна работа за вършене и не знаете откъде да започнете. Прегледайте сроковете за изпълнение на задачите си, както и нивото на трудност на всяка от тях, и определете съответните приоритети. Ако първо се справите с някое трудно и отнемащо време задание, ще се почувствате удовлетворени и готови да се заемете с останалата част от списъка със задачи!

 • Например, ако утре ви предстои масивна задача по математика, а в края на седмицата – няколко бързи лексикални листа, започнете с домашното по математика.

Съсредоточете се върху една задача в даден момент

Трудно е да свършите нещо, когато вършите твърде много неща едновременно. Докато зачерквате нещата от списъка със задачи, съсредоточавайте ума си върху текущата задача. Изключете мислите за другите си задължения и избягвайте да се връщате напред-назад между несвързани задължения. Много по-ефективно е да се справяте с едно задължение наведнъж.

 • Например, вместо да отговаряте едновременно на имейли и да отговаряте на телефонни обаждания, отговорете на всички имейли, преди да се обадите по телефона.
 • Превключването между задачите е повече работа за мозъка ви и забавя процеса.

Намалете до минимум разсейването и прекъсванията

Отделяйте цялото си внимание на всяка задача. Изключете всички разсейващи фактори, като имейли, телефонни известия и известия от социалните мрежи. Също така трябва да премахнете шума, като например намиращ се наблизо телевизор или радио. Отделете време, когато не искате да бъдете обезпокоявани, и не отправяйте никакви прекъсвания, освен ако не е абсолютно необходимо.

 • Например, ако планирате да пишете в продължение на 45 минути, не отговаряйте на телефона си и не отговаряйте на имейли през това време. След като изтекат 45-те минути, можете да проверите електронната си поща.
 • Социалните медии са голямо средство за отвличане на вниманието. Планирайте времето за социални медии през деня и стойте далеч от тях, освен ако не е в планирания времеви блок.

Правете кратки почивки, за да не прегорите

Не можете да работите или да бъдете продуктивни 24 часа в денонощието. Планирайте почивки през деня, за да си дадете време за почивка и релаксация. Почивката ви позволява да презаредите силите си и да се върнете към задачата със свежа перспектива. Опитайте се да правите нещо по време на почивката, което не е свързано със задачата ви, като например да нарисувате картина, да посвирите на китара или да поиграете шах на телефона си! Може също така да помислите за:[6] X Изследователски източник

 • Обаждане на приятел
 • Разходка
 • Медитиране или разтягане

Делегирайте задачи, с които другите могат да се справят вместо вас

Не е нужно да правите всичко сами! Ако позволите на друг човек да се погрижи за нещо, това ви дава възможност да се посветите на другите си задачи, като същевременно свършите всичко. Уверете се, че сте делегирали на някой надежден и заслужаващ доверие! Не искате да се притеснявате дали човекът наистина ще се справи.

 • Помнете, че делегирането е признак на сила и интелигентност, а не на слабост. Понякога всеки трябва да поиска помощ!

Следете времето си с дневник или приложение

Носете със себе си тетрадка и записвайте всичко, което правите, и за колко време. Като алтернатива изтеглете безплатно приложение за проследяване на времето като Due Time Tracking, Calendar или TopTracker, за да следите как прекарвате всяка минута.

Уверете се, че сте честни. В края на деня прегледайте как сте прекарали времето си. Правете това всеки ден в продължение на една седмица, за да добиете добра представа за това как обикновено прекарвате деня си. В края на седмицата помислете за промени, ако установите, че сте прекарали твърде много минути (или дори часове) в проверка на социалните мрежи или сърфиране в интернет.

 • Най-добре е да следите времето си няколко дни подред, за да получите честен поглед върху графика си. В някои дни може да присъствате на вечеря за рожден ден или на посещение при лекар, които не са ежедневни задачи и могат да объркат графика ви.

Преглеждайте списъка си със задачи в края на всеки ден

Отбележете какво сте свършили, както и какво все още трябва да се направи. Зачеркнете задачите, които сте свършили, и съставете нов списък със задачи за следващия ден, като започнете с това, което не сте свършили. Отделянето на време за тази допълнителна стъпка всяка вечер ви помага да отпразнувате постигнатото, като същевременно не забравяте за целите си за следващия ден. Тя може също така да ви помогне да добиете по-добра представа за това кои задачи отнемат най-много време. Използвайте тази информация, за да прецените колко време трябва да си дадете за изпълнението на определени задачи.

 • Напълно нормално е да установите, че не сте свършили всички задачи! Не забравяйте, че утрешният ден е нов. Продължавайте да се стремите да постигате целите си!

Обещайте си награда

В началото на задачата си обещайте награда в нейния край. Например, ако имате задача за писане, която трябва да завършите, но нямате настроение за това, позволете си да отидете на 20-минутна разходка в близкия парк, след като приключите със задачата!

 • Уверете се, че наградата ви е нещо, което наистина ви харесва.
 • Наградата ви не трябва да предизвиква неуспехи или да ви отклонява от пътя. Например да отидете на кино или да си вземете почивка до края на деня, след като сте изпълнили 30-минутна задача, може да не е добра идея.

Кажете „не“ на допълнителни проекти, ако сте с пълен график

Лесно е да поемете повече, отколкото можете да се справите. Бъдете реалисти, когато се съгласявате на нови отговорности, като имате предвид какво вече трябва да свършите. Например, ако графикът ви е изцяло запълнен с уроци и тренировки по футбол през учебната седмица, може би не е най-подходящият момент да се присъедините към друг клуб.

 • Научете се да казвате „не“. Ако не можете да кажете „не“, бъдете честни относно ограниченията си във времето. Например, ако някой ви помоли да свършите нещо до края на деня, можете да кажете: „В момента съм малко претоварен, но мога да ви го предам до края на утрешния ден.“
 • Прекомерното планиране може да доведе и до стрес. Когато сте стресирани, ставате по-малко продуктивни.

Организирайте работното си място, за да подобрите продуктивността си

Разчистете бюрото си или намерете тихо и спокойно място в дома си. Ако бюрото ви прелива от хартии, пликове, химикалки и боклуци, всеки би бил малко стресиран или разсеян! Подредете работното си място, така че да премахнете всички потенциални разсейващи фактори. Изхвърлете всички боклуци, избършете праха от лаптопа и бюрото си и опитайте да подредите документите си в папка или папка.

 • Не е нужно обаче да премахвате всички свои лични елементи! Добавете няколко картини, които да гледате, когато искате да се почувствате щастливи, или помислете за симпатичен държач за химикалки или растение на бюрото, за да придадете на пространството си блясък.

Хареса ли ви статията?

Оценете труда ни!

Среден рейтинг: 0 / 5. Брой гласове: 0

Никой не е дал рейтинг! Бъди първи!